Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S tchánovci si tykáme, nabídli mi to asi po necelém roce chození s nyní už manželem. Moji rodiče si s mužem taky tykají, tykáme si i se strýci a tetami v rodině. Manžel vyká jen mojí téměř 88 leté babičce (babi, vy) a teď si uvědomuji, že si nejsem jistá, jak ona jemu, spíš taky vyká ![]()
Moji rodiče si se svými tchánovci taky tykali(už žije jen jedna babička), vyrůstala jsem v „tykací“ rodině, vykání mi přijde takové studené, v rámci rodiny, ale chápu, že to někdo cítí jinak.
S oboustranným vykáním bych se asi sžila, ale abych já vykala a bylo mi tykáno, to nemám ráda, případá mi to jak malý dítě ve škole a pančitelka.
Akorát mi to nevadí od lidí, co mě znali odmala a jsem na to zvyklá (i když většina mi tykání v určitém věku nabídla) a pak od lidí fakt starých, manžel už teda prarodiče nemá, ale ex měl tehdy asi 85 let starou babičku a s tou jsem to tak měla.
Podobně bych brala jako ponižující, aby např. švagrová tykala a já musela vykat, prostě podle mě by to mělo být vyvážené.
Rodičům ex jsem tykala hned od prvního setkání, oni nesnaseli když jim někdo vyká. Rodičům současného přítele vykam, zatím mi tykání nenabidli, ani mi to moc nevadí, vidíme je tak 2× do roka. Přítel třeba mojim rodičům tyká prakticky od začátku.
Netykám jim a ani nechci. Oni mi tykají.
Manžel si s mými rodiči tyká.
Nenabídli. Přitom švagr jim tyká a zná je mnohem kratší dobu než já.
Já jsem ráda. Špatně se říká prosím vás pane XY běžte to pr*ele. Zato Jeníku běž… by mi problém nedělalo.
Tchyně mi nabídla tykání tak po půl roce chození s manželem, tchán až po delší době, takže jim normálně tykám a oslovuju je jménem. Máme ale mezi sebou přátelské vztahy a často se vídáme. Nemít mezi sebou dobré vztahy, tak vykám.
Tchýně ani tchán mi tykání nikdy nenabídli, jsme s manželem skoro 15 let. Švagrová si s nimi tyká skoro od začátku. A ani by mi to nešlo přes pusu. Vídám je naštěstí jen párkrát do roka. Ale u nás se vykalo všem. Já vykám i své tetě. Můj taťka i mamka vykali tchánům celý život.
Ja vykam, tchani mi tykaji od zacatku. Manžel si tyka s obema mymi rodiči i s macechou. Je trošku trapne, když se všichni sejdeme, vsichni si tykaji ( tchani s mymi rodici, manzel se všemi) a ja jedina vykam. Po 9 letech uz o tykani teda ani nestojim. S tchanama jsme bydleli společně 4 roky, stala jsem o to v době, kdy se narodil syn a přistěhovali jsme se. Ted uz by mi to nešlo pres hubu a vzhledem k jejich povaze a chování jim uz tykat fakt nechci, jelikoz se bojim, ze by mi pak neco mohlo uletet. Co si budem povidat, ale VY KR*VO prostě nereknete
![]()
Tchyne mi nabidla tykacku na svatbe,s diky jsem odmitla. Dostala jsem pouceni,ze lip vyzni vy vole nez ty vole
Horsi to bylo s oslovenim. Rikala jsem “pani Novakova”,ale s detmi jsme to vzali na babicku a rekla bych,ze je to ted uplne nejlepsi. Deti ty babi, ja vy babi. Znama sve tchyni tyka a jelikoz k ni nema ani spetku ucty,tak je to jak rozhovor nevychovaneho pubertaka s rodicem. Je mi za ni stydno, prece jen je to clovek starsi,navic maminka jejiho manzela.
@Anonymní píše:
Jsme s manzelem 10 let, 5 let manzele a ani tchyne ani tchan mi nenabili tykani. Popravdě vubec nevim jak jim mam rikat, a tak je nijak neoslovuji. Svagrova si tyka s tchyni ale s tchanem ne. Kdo to mate podobne? Ja si to tedy beru dost osobne…
Po 14 letech si vykame. A menit to ani nechci. Muj tatka si s mym manzelem taky vyka a to spolu jezdime i na dovolene spolecne.
Tykame si a oslovuju je normálně jménem. S tchyni máme výbornej vztah. Manžel našim tykal od začátku vztahu, můj taťka vykání nemá rad, s každým si hned potyka.
My jsme spolu přes 4 roky, mimi je na cestě, ale vím že mi tykani nenabidnou, protože švagrová je s pritelovym bratrem 7 let, již dítě mají a také jí to nenabidli, a to s ní mají lepší vztah než semnou.
Smůla no, holt svoje dítě ale u nikoho komu musím vykat nenechám. Nemyslím návštěvu a že ho neuvidí, ale nenechám na hlídání. ![]()
Netykáme, jednu dobu mě to hodně mrzelo, protože partnerům od sourozenců bylo nabídnuto tykání po krátké době vztahu. Měla jsem z toho divný pocit, jako by se mnou nepočítali, což se tedy potvrdilo. Teď už se ani nezdravíme. Manžel si s mými rodiči tyká.
Tchyně mi kdysi nabídla tykani,tchán ne.Oboum vykám.Mame děti…takže osloveni babičko,dědo,vy…
@Venesí píše:
My jsme spolu přes 4 roky, mimi je na cestě, ale vím že mi tykani nenabidnou, protože švagrová je s pritelovym bratrem 7 let, již dítě mají a také jí to nenabidli, a to s ní mají lepší vztah než semnou.Smůla no, holt svoje dítě ale u nikoho komu musím vykat nenechám. Nemyslím návštěvu a že ho neuvidí, ale nenechám na hlídání.
Mně tykání nabídnuto bylo, ale nevyužila jsem toho, oni mi tykají jsou starší, takže to beru v pohodě…jedna švagrová tchánovcům tyká, druhá ne, ta co tyká je z dětského domova, tak to bereme tak, že rodiče neměla a ,,teď je má" ale naopak tchánovci mají větší úctu k nám co vykají, než k té co tyká, tu klidně pošlou někam a ona je taky…takže za mě raději zůstanu mile ráda u vykání
prosím o anonym, chodí sem švagrová