Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Callipo90 píše:
Tak snad taky nepodnikáš, aby ti tam stát nevlezl s nějakým príma omezujícím nesmyslema jen aby ses nemýlil, nevlastním žádnou hospodu ani restauraci, ani nepodnikám
Chytráku
Ne dobu podnikání už mám dávno za sebou a radši si z plna hrdla užívám svobod a výdobytků dobře placeného zaměstnance. A ne, nemyslel jsem si, že vlastníš hospodu, jen na to máš jiný názor, než já, toť vše. ![]()
@radúna píše:
Ale je, pár restaurací tam je, dokonce jeden hotel.
Kdysi jsem to spočítala a i s těma „pajtama“ nevalné úrovně jich v tom městečku bylo 17.
Já prostě nevim… nevybírám restauraci jen podle toho jestli se tam kouří nebo ne, většina restaurací v Čr nemá úroveň, takže i kdyby se v nich nekouřilo, nešla bych tam a už vůbec ne s dítětem
… takže i když se v těch nevalných přestane kouřit? Budeš tam chodit? Pochybuju… a ty ostatní, snad to nejsou takové restaurace aby se hulilo i přes obědy, máme docela procestovanou Čr a vždycky jsme krásně našli bez problému.
@Callipo90 píše:
Já prostě nevim… nevybírám restauraci jen podle toho jestli se tam kouří nebo ne, většina restaurací v Čr nemá úroveň, takže i kdyby se v nich nekouřilo, nešla bych tam a už vůbec ne s dítětem… takže i když se v těch nevalných přestane kouřit? Budeš tam chodit? Pochybuju… a ty ostatní, snad to nejsou takové restaurace aby se hulilo i přes obědy, máme docela procestovanou Čr a vždycky jsme krásně našli bez problému.
Já taky nevybírám pouze podle kouření/nekouření. Ale i když se v těch „valných“, tedy slušných nekouří během oběda, přesto to nekuřákům smrdí to prostředí.
A zase jsme u toho - nekouření pouze v době obědů. Ale co večerní zábava a povyražení pro nekuřáky?
Do těch nevalných, jak píšeš, nechodím a ani chodit nebudu. Teda pokud neklesnu jednou na úroveň alkoholika nebo „humusáka“
.
Ale zase se dostáváme k tomu, jak zařídit, aby se někde kouřilo a někde ne? Co s tím? Zase se dostáváme do té patové situace, kterou jsem nastínila já a problém nekuřáckých provozoven v tom koutě ČR, kde bydlím já.
A vlastně je docela sranda, že restaurace se kouřením na pracovišti dostávají do konfliktu se zákoníkem práce o nekouření na pracovišti.
http://www.exnico.com/…-pracovisti/
A ano, nekuřáka číšníka znám. A vlastně ne jednoho…
Bohužel, na výběr moc nemají a dát výpověď v práci jenom pro to, že se tam hulí? ![]()
Anebo v té minulé diskuzi kdosi zmínil praxi budoucích číšníků učňů - nezletilých děcek. Opět střet se zákonem. A argumenty, že „stejně všichni ti puboši hulí“ - neberu.
Kuřáků je hodně a někteří přestanou podle mě do restaurací chodit. Já sama kouřím elektronickou cigeretu už několik let a pokud bude zakázaná i ta, tak se mi v hospůdce sedět chtít nebude. Ať se vymezí prostor pro kuřáky a nekuřáky nebo označí podnik jako kuřácký nebo nekuřácký. Jsem PROTI!!!
Jsem rozhodně pro, nevím, proč bych měla být oběť zplodin závisláka
A že mám jít jinam? Ok, budu si s sebou nosit po restauracích píšťalku a celou dobu pískat, nebo pytel ho.ven. No a komu to vadí, může jít jinam, žejo.
@zuzouš Pokud to nebude vadit provozovateli, tak proč ne, ale on by být ten, kdo rozhoduje, které jinak povolené věci budou v jeho podniku zakázané a které ne.
@j.a.n.i1, a co ten střet se zákoníkem práce a ochraně zdraví svých nekuřáků zaměstnanců? Protože majitel restaurace (pokud není zaměstnanec on sám jeden jediný ve své provozovně) porušuje onen zákaz kouření na pracovišti, je-li v jeho pracovním kolektivu nekuřák, stačí jeden.
@radúna Pak by měla být nekuřácká, ale pokud je tam on sám, nebo pouze kuřáci, tak tím zákoník práce nijak neporušuje… a třeba spousta vesnických hospod žádné zaměstnance nemá a onen majitel tam bývá jedinou osobou.
@j.a.n.i1 já myslím, že je to právě naopak pokud je majitel hospody jediný zaměstnanec a provozovatel, tak je tam porušení hygienických předpisů, tím že návštěníci poškozují zdraví tohoto zaměstnance a provozovatele v jedné osobě a tímpádem nový zákon začne také chránit jeho zdraví(což by si on sám nemusel umět třeba ze strachu prosadit).
@j.a.n.i1 píše:
@radúna Pak by měla být nekuřácká, ale pokud je tam on sám, nebo pouze kuřáci, tak tím zákoník práce nijak neporušuje… a třeba spousta vesnických hospod žádné zaměstnance nemá a onen majitel tam bývá jedinou osobou.
Jasný. Měla by být nekuřácká. Mnohdy to ovšem tak není a majitel restaurace argumentuje tím, že „on má právo rozhodovat“.
Jenže to se tedy potom neslučuje s onou svobodou podnikání a majitel tedy nemůže rozhodovat o tom, zda jeho provozovna (ne)bude nekuřácká.
A vylučovat nekuřáky z řad zájemců o práci zavání diskriminací.
@Chytrak Ale on není zaměstnanec a tedy se na něj žádný zákoník práce nevztahuje…
@j.a.n.i1 ani když sám sobě vyplácí mzdu? Tak teď je spíš asi otázka jak si ho nadefinuješ, že?
Pokud nebude dodržovat např. hygienické normy, tak mu to taky můžou zavřít. Ale nevím, právník nejsem, takže netvrdím, že to tak je. Jen si myslím, že to můžou i ti provozovatelé(„nezměstnanci“) vesnických hospod taky ocenit.
Ja jsem kurak a jsem pro, v jakykoliv jine verejne budove se kourit nesmi tak nevim proc by to muselo byt dovolene v restauracich.
@Chytrak Ne, opravdu to není otázka toho, jak si to nadefinuješ… Pokud on je OSVČ, tak si žádnou mzdu nevyplácí, celý čistý zisk je jeho. Samozřejmě pokud by on založil firmu, třeba s. r.o. a tahle firma by ho zaměstnala, tak pak by zaměstnanec byl a zákoník práce by se na něj vztahoval, ale jinak ne.
@j.a.n.i1 tak to mi je celkem šumák, jelikož ten argument co jsem uvedl na konci jsi raději vynechala… ![]()
ps: Takže nový zákon je určitě správný neboť myslí i nazdraví těch, na které se zákoník práce nevztahuje…
Příspěvek upraven 21.06.15 v 20:20