Zákaz mobilů ve školách - ano, ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30419
3.11.18 16:09
@lucenka píše:
a proč by si dítě nemohlo o přestávce ten mobil zapnout? 8o představ si, že na něm může být v kontaktu s jinými dětmi, může si tam hledat informace, může tam i s těmi spolužáky hrát nějakou hru. Možná o tom nevíš, ale i při hraní těch her na mobilu, jsou spolu děti v kontaktu ;)

Už jsem si říkala, kde jsi, ahoj! Klidně to napíšu znovu - to opatření zavedli na dvou základních školách kdesi na Moravě. Já ho ani neprosazuju, ani nehodnotím, ale diskutujeme o něm, jestli je nebo není vhodné a jak by se k němu kdo stavěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
3.11.18 16:09
@hanka.br. píše:
To asi ne, když v té škole mají mobily zakázané - alespoň tak to chápu. A pokud to je, jak ty píšeš, stejně nechápu souvislost mezi evidentně problémovou situací(jak si škola může dovolit zkrátit dětem vyučování tak často a nemít to ošetřené s rodiči…) a zákazem používat mobily, když právě prostřednictvím jejich použití by chtěli mít potvrzené, že o zkrácení výuky rodiče vědí. To nedává smysl.

Co je na tom k nepochopeni?Skola mela spatnou organizaci,hodne externich ucitelu,kteri bud studovali nebo meli neco jineho a dali to vedet dopoledne ten den.Ucitelka neobvolavala nikoho,presne jak pise Terinka,deti si to mely zarizovat samy v urcitem limitu.Ktery rodic neposlal SMS, dite bylo v jine tride,ktera nemela zkracene vyucovani.Deti mobily mely samozrejme v taskach,takze kdyz honem psaly rodicum dostaly sprdunk od jinych ucitelu,kteri toto nevedeli.Tim jsem poukazovala na to,ze absolutni zakaz mobilu je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
3.11.18 16:18
@jannina1 píše:
Co je na tom k nepochopeni?Skola mela spatnou organizaci,hodne externich ucitelu,kteri bud studovali nebo meli neco jineho a dali to vedet dopoledne ten den.Ucitelka neobvolavala nikoho,presne jak pise Terinka,deti si to mely zarizovat samy v urcitem limitu.Ktery rodic neposlal SMS, dite bylo v jine tride,ktera nemela zkracene vyucovani.Deti mobily mely samozrejme v taskach,takze kdyz honem psaly rodicum dostaly sprdunk od jinych ucitelu,kteri toto nevedeli.Tim jsem poukazovala na to,ze absolutni zakaz mobilu je nesmysl.

Pokud je ve škole absolutní zákaz mobilů a děti dostanou pokyn, aby si problém s organizování školní výuky zajišťovaly samy právě prostřednictvím mobilů, pak problém nevidím v tom zákazu, ale v nesmyslné organizaci systému výuky na té škole a ve způsobu, jak se k němu sama škola staví. Čímž se nechci zákazu zastávat, ale tohle za argument proti němu nepovažuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
3.11.18 16:22
@hanka.br. píše:
Pokud je ve škole absolutní zákaz mobilů a děti dostanou pokyn, aby si problém s organizování školní výuky zajišťovaly samy právě prostřednictvím mobilů, pak problém nevidím v tom zákazu, ale v nesmyslné organizaci systému výuky na té škole a ve způsobu, jak se k němu sama škola staví. Čímž se nechci zákazu zastávat, ale tohle za argument proti němu nepovažuji.

Je to jeden z argumentu.Pokud je nejaka zmena,deti se mohou s rodici domluvit,kterou variantu preferuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
3.11.18 16:23
@SAJ píše: Že jsou v kontaktu? Tak to bych se tedy tvrdit neodvážila - ale klidně si tomu věř. :D

Tak vidím, jak kluk komunikuje s kamarády, když hrají na tabletu/mobilu nějakou hru ;)

• Citovat
  • Upravit
1436
3.11.18 16:32
@hanka.br. píše:
Aha, takže protože jsem založila diskuzi, kde se zajímám o názory ostatních na opatření, které udělali v nějaké škole na Moravě a se kterým opravdu nemám nic společného, odráží způsob, jakým odvádím svou práci. Gratuluji, to je skoro nadpozemská schopnost. :mrgreen:

To se omlouvám, nevšimla jsem si, že je to tvoje diskuse. Reaguju jen na tvé reakce a na to co se mi z nich zdá vyplývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
3.11.18 16:36
@Kelsey píše:
Neprehanej zase. Tyhle vykriky jsou zbytecne.

Tak to bylo, lituji. Na státní škole bylo težké vyjít s některými (nekterými - rozhodně ne všemi) učiteli a ještě těžší s ostatními rodiči. Na soukromé škole jako úplně první odpadly ty problémy s ignorantskými rodiči. Aby ne, když do toho byli ochotní vrazit ty peníze :-) Tam se naopak o děti všichni rodiče starali (a ne žádná opičí láska nebo „on je to náš princ“, ale se zájmem, normálně, rozumně) a děcka byla dobře vychovaná a převážně slušná na základce i gymnáziu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
3.11.18 16:44
@divine woman píše:
@Jar Jar Takže pro děti je lepší viset na mobilu, než si normálně o přestávce popovídat se spolužáky? 8o Na servus Kaiser.

Děti se přece nemusí nutně bavit se spolužáky. Sama si pamatuju asi dva ročníky školy, kde se sešel tak blbý kolektiv, že se nedalo mluvit s nikým o ničem. Kdyby tehdy existovaly mobily, tak bych na něm visela každou přestávku :-) Je to případ od případu a mobil může leccos zachránit. Fyzická blízkost není nutná. Pamatuju, jak se děcko (ještě na základce) s někým bavilo přes mobil a já se ptám s kým. To je přece Sam. A odkud je Sam? Počkej, zeptám se. Aha, Belgium. To je myslím v Evropě. Takhle mají děti úplně nový přístup k životu, ke světu. Když je štve spolužák v lavici, nemusí se tím trápit celý rok, prostě ho pošlou k šípku a řeší si to po svém. Všechno se holt pořád mění (to je naše jediná jistota) a tohle patří k tomu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
3.11.18 17:05
@Jar Jar píše:
Děti se přece nemusí nutně bavit se spolužáky. Sama si pamatuju asi dva ročníky školy, kde se sešel tak blbý kolektiv, že se nedalo mluvit s nikým o ničem. Kdyby tehdy existovaly mobily, tak bych na něm visela každou přestávku :-) Je to případ od případu a mobil může leccos zachránit. Fyzická blízkost není nutná. Pamatuju, jak se děcko (ještě na základce) s někým bavilo přes mobil a já se ptám s kým. To je přece Sam. A odkud je Sam? Počkej, zeptám se. Aha, Belgium. To je myslím v Evropě. Takhle mají děti úplně nový přístup k životu, ke světu. Když je štve spolužák v lavici, nemusí se tím trápit celý rok, prostě ho pošlou k šípku a řeší si to po svém. Všechno se holt pořád mění (to je naše jediná jistota) a tohle patří k tomu :-)

No já nevím. Mám děti třeťáky. Samozřejmě jsem zkusili systém - mobily ano, ale jen o přestávce, děti vytvořily shluky hráčů nebo byly někde o samotě se svým mobilem. Vyvstal problém s přípravou, se záchodem, svačinama, pitím. Po dohodě s rodiči jsme použití mobilů zrušili i o přestávkách, děti je mají ve svých skříňkách během celého vyučování. Ze třídy se stala normální skupina dětí, které staví lego, povídají si, společně svačí nebo si hrají na koberci. Já to vnímám, jako mnohem lepší variantu pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
3.11.18 17:10
@hanka.br. píše:
No já nevím. Mám děti třeťáky. Samozřejmě jsem zkusili systém - mobily ano, ale jen o přestávce, děti vytvořily shluky hráčů nebo byly někde o samotě se svým mobilem. Vyvstal problém s přípravou, se záchodem, svačinama, pitím. Po dohodě s rodiči jsme použití mobilů zrušili i o přestávkách, děti je mají ve svých skříňkách během celého vyučování. Ze třídy se stala normální skupina dětí, které staví lego, povídají si, společně svačí nebo si hrají na koberci. Já to vnímám, jako mnohem lepší variantu pro děti.

Ale jo, k tomu lze děti přimět. Ty naše si i četly, samozřejmě všechno jiné než doporučenou literaturu. Jen na to nefungují zákazy a nařízení (a zvlášť takové, jejichž smysl děti nechápou) a kontroly, to je vše, co pořád říkám :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
3.11.18 17:11
@Jar Jar píše:
Ale jo, k tomu lze děti přimět. Ty naše si i četly, samozřejmě všechno jiné než doporučenou literaturu. Jen na to nefungují zákazy a nařízení (a zvlášť takové, jejichž smysl děti nechápou) a kontroly, to je vše, co pořád říkám :-)

Nám ten zákaz docela funguje. Dětem jsem ho vysvětlila a myslím, že ho chápou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
3.11.18 17:16

Mne by to jako rodici bylo jedno z hlediska rozhodovani, zda dana skola ani ci nikoliv. Na zaklade tohoto faktu bych se nerozhodovala v zadnem smeru (ani pro, ani proti). Ale z principu spis ne. Tohl si chci jako rodic ridit sama. Pokud by moje dite treba i parkrat za den o prestavce ten telefon vytahlo, ale jinak se ucilo dobre, chovalo slusne, vsechno stihalo a melo socialni kontakty (na zaklade sledovani a mluveni s diteten, ucitelkou, napln volneho casu po skole atd…), proc ne? Pokud by problemy byly, budu ja jako rodic prvni, kdo to bude resit a nepotrebuju k tomu zakon. :nevim:

A trochu mi vadi argumentace „socialnim kotaktem s detmi nazivo“. Beru argument, ze deti nestihaji svacu, zachod, pripravu. Ale proc by jim mel nekdo narizovat, ze jedine spravne traveni volneho casu je kecani a hrani si se spoluzaky? Kdyby si cele prestavky cetlo nejaky dobrodruzny brak, taky mu ho budeme zakazovat a zabavovat, protoze stat rozhodl, ze si ma povidag a hrat a tecka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81495
3.11.18 17:25
@SAJ píše:
Ne, že bych s @Jar Jar souhlasila ve všem, ale v tomhle jí rozumím. Pokud dítěti nepředají rozumná pravidla rodiče, škola to zákazy nevytrhne.
A proč nedopřát dítěti zodpovědnost? U nás to třeba funguje na výbornou.

Hele, jako jasně, v podstatě s tebou souhlasím, u zodpovědých dětí, zodpovědných rodičů, no problem. Já po tom zákazu netoužím. Když nebude, stejnak po dětech budu cchtít, aby mobil min. na prvním stupni ve škole nevytahovali, na druhém nevím, jak je realizovatelné, nemám zkuenost.
A otázka je , co s těma dětma, co maj ty rodiče, co je jim to u zadele. Fakt nevim, nemám jasno. Na jednu stranu si řikam, že to škola nespasí, na druhou stranu - s tímdle postojem už pak jde rovnou zrušit povinnou školní docházku. POkud už ta škola má povinně být a klade si ambice nějak vzdělat i ty děti, jejichž rodiče by děti sami dobrovolně své děti nevzdělávali, tak je maj v rámci toho přímého působení tak nějak vychovávat. Ne řešit, zda budou viset na mobilech doma, ale proč to neovlivnit během pobytu ve škole? Fakt nevim. Nemám moc ráda, když škola a stát vrtá do výchovy a chce suplovat rodiče, ale… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
3.11.18 17:35
@sakota píše:
Mne by to jako rodici bylo jedno z hlediska rozhodovani, zda dana skola ani ci nikoliv. Na zaklade tohoto faktu bych se nerozhodovala v zadnem smeru (ani pro, ani proti). Ale z principu spis ne. Tohl si chci jako rodic ridit sama. Pokud by moje dite treba i parkrat za den o prestavce ten telefon vytahlo, ale jinak se ucilo dobre, chovalo slusne, vsechno stihalo a melo socialni kontakty (na zaklade sledovani a mluveni s diteten, ucitelkou, napln volneho casu po skole atd…), proc ne? Pokud by problemy byly, budu ja jako rodic prvni, kdo to bude resit a nepotrebuju k tomu zakon. :nevim:A trochu mi vadi argumentace „socialnim kotaktem s detmi nazivo“. Beru argument, ze deti nestihaji svacu, zachod, pripravu. Ale proc by jim mel nekdo narizovat, ze jedine spravne traveni volneho casu je kecani a hrani si se spoluzaky? Kdyby si cele prestavky cetlo nejaky dobrodruzny brak, taky mu ho budeme zakazovat a zabavovat, protoze stat rozhodl, ze si ma povidag a hrat a tecka?

To jim nikdo nenařizuje, pokud o to nestojí. Praxe ale ukazuje, že když nemají ty mobily, tak o to stojí a komunikují spolu hezky. A kdo o to nestojí, tak si najde jinou formu trávení svého času, i kdyby si měl číst. Děti prostě sahají po mobilu automaticky, niž by tušily, o co přicházejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81495
3.11.18 17:37
@hanka.br. píše:
To jim nikdo nenařizuje, pokud o to nestojí. Praxe ale ukazuje, že když nemají ty mobily, tak o to stojí a komunikují spolu hezky. A kdo o to nestojí, tak si najde jinou formu trávení svého času, i kdyby si měl číst. Děti prostě sahají po mobilu automaticky, niž by tušily, o co přicházejí.

Souhlasim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová