Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nejsem právník, ale dříve v zákoně exist oval způsob, jak se rodiče/osamělý rodič mohli sami rozhodnout, komu má připadnout dítě v případě jejich umrtí. využívaly to především osamělé matky bez rodiny, které měly blízkou osobu, se kterou se na tomto dohodly - pro případ „kdyby se se mnou něco stalo“
předpokládám, že něco takového je v zákoně stále… A bylo by to jasnější, čistší řešení.
Při běžné hospitalizaci ti klidně může děcka hlídat třeba sousedka nebo prostě někdo komu dítě do péče svěříš a dáš mu na to papír.
na emimino choděj i právničky, zkus případně založit diskuzi o právní radu, jsitě ti poraděj -a existují i právní poradny pro matky v nouzi - bezplatné. Svěřovat se jim nemusíš, ale můžeš zjsitit způsoby, které jsou možné.
U kamaráda - jak se na to dívá jeho partner? toho také dobře znáš?
pa a krásné vánoce!
har.
Ahoj,
tak já bych to do toho šla asi taky… Možná bych se s kamarádem domluvila, že hned po porodu by bylo miminko soudně přiděleno tobě do péče, to ovšem neznamená, že by se pak nemohl postarat. To by si měla jistotu, že by nebyl žádný podraz… Alimenty taky soud může určit, ale platit je může jakože na oko, má to tak kamarádka s přítelem, rozešli se, byl soud a teď jsou neoficiálně spolu… A myslím si, že registrace by nebyla žádný problém. Dítě bylo narozeno už předtím a nemá s tím nic společného…
To je teda můj názor, tak hodně štěstí a správné rozhodnutí ![]()
Gladys píše:sieta.m píše:Může, podá žalobu na otcovství, udělají se testy a otcem je on. Ale pokud nejeví zájem, o dítěti nechce ani slyšet, tak bych ho zatím v potaz nebrala. A hlavně jde o to ošetřit tu případnou hospitalizaci, tak ať má kamarád možnost se o dítě případně postarat
Souhlasím s Gladys, pakliže mu můžeš ve všem 100 procentně věřit, šla bych do toho. Ale nevím, jestli to nemůže napadnout skutečný otec dítěte
tuhle informaci upravím. Jakmile je někdo zapsán v RL i když to není biologický otec,, biologický se může stavět na hlavu, ale stát to nezajímá, že se chce do RL zapsat. Musel by ten tvůj kamarád podat žádost k soudu o vypsání z RL, což se potvrdí testy DNA a posléze se může biologický otec zapsat Je to boje mezi oběma. Do tohohle matka dítěte nemá jak zasáhnout. Máme to stejně
(jen v RL mé holčičky je můj manžel, ne kamarád
)
Nic takového, že by rodič mohl určit, ke komu dítě půjde v případě jeho smrti, v zákoně není. Možná to bylo dřív, to nevím, ale teď nic takového určitě neexistuje. Jsem právník, tak moje info můžete brát jako relevantní
Jinak moje rada je - vše důkladně zvážit, mohlo by to mít nevratné následky. Jak jsem psala už dřív, otce lze zapsat do RL kdykoliv později.
Maddlen píše:
pokud bude v jeho RL a s Tebou by se nedejbože něco stalo, šlo by dítě k němu automaticky.
Příspěvek upraven 23.12.11 v 19:47
ano stoprocentně… ale nevím jak zákon upravuje partnerství gayů a lesbiček…
veria píše:
Jak jsem psala, ten nepravý to může popřít (ale i matka!) jen do půl roku od prohlášení. Pak už mu zůstává navěky.
Tak je to potřeba taky zvážit, zda by si na dítě nedělal nároky…Mimochodem, jako otec se dá do RL zapsat kdykoliv později, takže to lze řešit až později, kdyby nedejbože něco hrozilo…Takže to je taky možnost.
i matka?
já měla info před tím rokem a něco když jsem si tohle všechno zjišťovala přes právníky, že když ten chlap co je v RL nebude chtít popřít otcovství, tak s tím matka nic neudělá
Rozhodně se nechci hádat, přecejen už je to dlouho co jsem si to zjišťovala a tohle jsem mohla zmotat ![]()
Teda nevim nevim, ale neschvalilo se, ze z pul roku to prodlouzili na 3roky?
Tak jsem vás pročetla ![]()
Zakladatelko já když byla v podobnéé situaci (akorát jsem nebyla nemocná) tak bych takovýmu kamarádovi líbala nohy Fakt! Takže pokud seš si jistá kamarádem, že ti pak nebude chtít třeba prcka sebrat, tak hurá do toho. to tedy za mě
A pokud nechceš aby tě kamarád vyživoval(nejde ti o prachy-finanční pomoc v mateřství) ale jen chceš mít jistotu, že dítě v případě nějakého průšvihu bylo u něj-postará se o něj, tak si myslím nemusíš nikde hlásit, že nežijete spolu, tedy soud ani nemusí alíky určovat, a taky to vůbec to k soudu o svěření jít nemusí. ALe zase v dnešním světě nejistot i když mu stopro věříš, bych si tohle pošéfovala a to svěření do péče bych udělala. ![]()
Přeju ti jak jen to půjde klidné těhu a zdravého drobečka.
![]()
MirušeProdigy píše:veria píše:i matka?
Jak jsem psala, ten nepravý to může popřít (ale i matka!) jen do půl roku od prohlášení. Pak už mu zůstává navěky.
Tak je to potřeba taky zvážit, zda by si na dítě nedělal nároky…Mimochodem, jako otec se dá do RL zapsat kdykoliv později, takže to lze řešit až později, kdyby nedejbože něco hrozilo…Takže to je taky možnost.já měla info před tím rokem a něco když jsem si tohle všechno zjišťovala přes právníky, že když ten chlap co je v RL nebude chtít popřít otcovství, tak s tím matka nic neudělá
Rozhodně se nechci hádat, přecejen už je to dlouho co jsem si to zjišťovala a tohle jsem mohla zmotat
jj, i matka
§ 61
(1) Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může je před soudem popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte a pokud neuplyne šest měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno; tato lhůta neskončí před uplynutím šesti měsíců od narození dítěte.
(2) Také matka dítěte může ve stejné lhůtě popřít, že je otcem dítěte muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů.
veria píše:MirušeProdigy píše:veria píše:i matka?
Tak je to potřeba taky zvážit, zda by si na dítě nedělal nároky…Mimochodem, jako otec se dá do RL zapsat kdykoliv později, takže to lze řešit až později, kdyby nedejbože něco hrozilo…Takže to je taky možnost.já měla info před tím rokem a něco když jsem si tohle všechno zjišťovala přes právníky, že když ten chlap co je v RL nebude chtít popřít otcovství, tak s tím matka nic neudělá
Rozhodně se nechci hádat, přecejen už je to dlouho co jsem si to zjišťovala a tohle jsem mohla zmotat
jj, i matka
§ 61
(1) Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může je před soudem popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte a pokud neuplyne šest měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno; tato lhůta neskončí před uplynutím šesti měsíců od narození dítěte.
(2) Také matka dítěte může ve stejné lhůtě popřít, že je otcem dítěte muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů.
No vidíš to a já myslela že to je jen mezi otci. Díky za doplnění informace a zakladatelce se omlouvám za mystifikaci ![]()
Nee, vždycky může popřít i matka, i v manželství. To by přece byla diskrimináce:)
No, pokud vyloženě nehrozí, že by se chtěl biologický otec nacpat do RL, což qasi nehrozí, ten bude mít leda radost, že nemusí platit aliky, tak bych s tím zápisel do RL moc nespěchala, jak píše Veria, prostě bych to nechala bez otce.
Ještě bych si zjistila, jak moc je to časově náročné, kdyby se tam dopisoval otec až po narození a podle toho se zařídila. Zas ale pokud jsi vážně nemocná a hrozí hospitalizace ze dne na den a tomu kámošovi fakt věříš, tak bych asi do toho šla, je to teda dost těžké rozhodnutí. ![]()
Pokud ho přeci jen zapíšeš do RL, pak klidně můžete mít oba odlišné adresy a žádné výživné a styk s děckem se soudně upravovat nemusí. My to máme s přítelem vpodstatě stejně, on na jedné adrese, já na druhé a jedno dítě na třetí
a není problém v ničem. Ovšem pokud bys žádala o nějaké dávky, bude se brát jako že s ním žiješ ve spol. domácnosti, tzn se započítá jeho příjem a kvůli těm dávkám by to možná stálo za to to nějak soudně upravit a nechat si napsat jakože nějaké nízké aliky ![]()
jj, pokud by nechtěla dávky, tak se nic soudně upravovat nemusí, ale pokud ano, tak by se k soudní úpravě zřejmě muselo přistoupit a žádný soud neschválí jakože nízké formální alíky…bude postupovat normálně v zájmu dítěte, t.j. hlavně dle příjmu „otce“. A zakladatelka psala, že on má příjem vysoký. Tak jen aby se pak nedivil…
Ahoj, diskuzi jsem nečetla, tak nevím jestli už se nevyvíjí jiným směrem.
Jelikož mám taky velice dobrého kamaráda gaye, určitě bych do toho šla, kdybych byla na tvém místě. Předpokládám, že ho znáš tak dobře, jako já toho svého (jinak by si o tom asi ani neuvažovala). Jestli mu můžeš věřit, nevidím problém. Držím palce ať všechno dopadne ke tvé spokojenosti.
Ahoj,
ja bych do toho nesla.
Ty nemusis uvadet kamarada do RL, ale muzes ho uvest do zavetni listiny, ze cgces aby se po tve smrti staral o dite on. To socialce postaci. Pokud budes marodit, tak jen napises svymi slovy, ze na nej predavas po dobu haspitalizace, odpovednost. Socialka po tobe pak nepujde.
![]()