Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Svistice píše:
Vím o párech, které se rozešly po delším vztahu v době příprav na svatbu. Se prostě ukázali, že jsou nekompatibilní, když přišlo na reálný život. A to spolu i několik let bydlely.
Já jsem osobně toho názoru, že ony ty přípravy na svatbu totiž leccos v tom vztahu odhalí.
Už jen to, jestli jsou schopni se na svatbě dohodnout (ať už romantická žádost a „ano“, nebo suché „první dítě, auto, dovolená v Jugoslávii
).
Jestli se oni dva a jejich rodiny navzájem při plánování nepozabijeji. Jestli to chlap všecko nechá na ženě a na veškeré dotazy bude reagovat okázalým "ježiš já nevím, mně je to jedno“, nebo jestli se budou oba na přípravách podílet. Jak se dohodnou na placení. Jestli po ní on/ona po něm/ bude chtít, aby ve všem ustoupil*a tchýni „aby byl klid“, nebo jestli si oba dokážou své rodiče a příbuzné nějak rozumně srovnat.
Navíc téma svatby může otevřít další témata, jako uspořádání majetku a péče o děti, většinou, pokud spolu ti dva mluví, to nejpozději tehdy musí vyplynout. Jestli spolu o životě po svatbě nemluví, tak to zase o něčem vypovídá.
(Tím samozřejmě nechci říct, že je všem těmto věcem je svatba nutná, samozřejmě že spousta lidí tady všecky tyto věci vyřešila i bez nějaké svatby a žijou ve spokojených funkčních partnerstvích. Ale přece jenom, je to fakt dobrá, přirozená příležitost k tomu, aby se tyhle věci projevily
)
No a v neposlední řadě je to prostě smlouva a závazek a je fajn vidět, jak se k tomu oba staví.
@Anonymní píše:
Ahojs přítelem jsme spolu 3 roky a půl roku mě požádal o ruku no a teď rozchod
nevím jak to říct okolí a co si o tom sama myslet
zažil to někdo?
Takže to nijak nezdůvodnil?
No co, na okolí se teď vykašli. Prostě žádná svatba nebude, a co jako?
Důležité je, aby ses přes to přenesla ty sama. ![]()
@Švédka87 píše:
@Svistice @Svistice bydleli spolu s nezvládli reálný život? Nechápu.
Protoze byli jako spolubydlici. Když přišlo na organizaci svatby, její placení, koho tam pozvat, co by chtěli, tak vyplulo, že nejsou schopni se domluvit, najít kompromisy, vykomunikovat si to mezi sebou či směrem k rodině.