Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gina108 Tak já mám ráda kvalitní potraviny, ale nesleduju to až tak moc. Ale je fakt, že jsem ráda, že teď nevidím, co si ten náš hajzlík všechno navymýšlí a babička koupí. To bych tchýni musela na místě zabít. Však si pro tu malou sviňku zítra jedem, tak jí zase začne vojna
![]()
@Gina108 hele k těm kindervajcům, teď jsou v jich tak hnusný figurky, myslím že něco z hvězdných válek, kluka to vůbec nebaví, tak kupuju vejce Cars a tam jsou hezký autíčka, čokoška teda hnusná, ale já ji sním ![]()
No jo, když ona robatka také nemohou dostat vše, nač ukážou svými prstiky. I dítě by mělo od určitého věku začít chápat hodnotu peněz. Pochop, když synovi koupím „nad plán“ vodní pistoli za 100Kč - „protože ji moc a moc chci a maminko, budu hodný“…, rovnou mu vysvětlím, že tedy ano, ale dalších pět dni nekoupím blbosti typu bonbony, oplatky, protože v té hodnotě dostane tu pistoli… On souhlasí, kyve, div mu hlava neupadne a stejně druhý den place v obchode nad nějakou ptakovinou. A nedostane ji.
@MaDoRaBe Teď jsi mi připomněla jednu věc. Taky od dcery slýchávám: Já budu hodná!! Já už odpovídám jen tak, že chci slyšet minulý a přítomný čas, nikoliv budoucí, protože nevím, jak daleká ta budoucnost je. ![]()
Moje děti vědí, že si mohou koupit pokaždé třeba jedno lízátko, sáček bonbonů. Ale jakmile jdou a nakupují další věci, vracím zpět do regálu, že ne, protože už v košíku mají. A jinak já v obchodě nemám čas ani náladu sledovat jiné lidi s dětma. Jednou jsem zažila scénu v hyper marketu, kdy si nějaké dítko nárokovalo hračku a s manželem jsme litovali rodiče, kteří zrudli a snažili se dítě uklidnit, neúspěšně. Vždycky je mi v tu chvíli líto rodičů a soucítím s nima.
Jinak kdyby někdo cizí řekl mému dítěti, že mu tu hračku (sladkost, prostě cokoli co dítko zrovna chce) určitě koupím, tak teda tvrdě trvám na svým, že ne. Tyhle důchodcovský vyděračský kecy nesnáším.
Jo a dát někdo přes můj zákaz dítěti to, co si ono přeje, tak taky zuřím, protože se tak vesele podrývá rodičovská autorita a určitá pravidla rodiny.
Naštěstí jsou naše děti v pohodě, v obchodě slušní, nevyřvávají si nic.
Jo a mimo téma, ale co úplně nesnáším je, když rodiče vlezou do obchodu, koupí dítku rohlík nebo sušenku, rozdělají a dítko baští nezaplacené zboží.
![]()
@Jasněnkaa Kindervajca mi nevadí, čokoládu sním klidně sama a občas taky s netrpělivostí malého děcka čekám, co uvnitř bude. Horší je, když se to pak všude válí a já na to několikrát stoupnu. Bolí to jak prase a já řvu po celém baráku, že příště dostane tak leda prd s přehazovačkou.
Zakladatelko, mám takový dojem, že jsi v tom obchoďáku špatně pozorovala. Po té, co dětem sdělím, že jim něco nekoupím, nenásledují pohledy smutných očiček, ale satanský řev. ![]()
Jinak, zdůvodnění, že na to není, se mi nelíbí. Dětem důvody vysvětluju jinak. Třeba, že to nepotřebují, nebo místo toho koupíme něco jiného, nebo že to dostanou k narozkám atd.
Ja se vzdy snazila vysvetlit, ze je treba penizky i na dalsi veci a ne jen na sladkosti a ze treba uz jsem ji koupila ten den to a to a vyjmenovala co uz dostala, ale nekdy mi prijde ze je daleko jednoduzsi rict nejsou penize nez vysvetlovat. Ale z me zkusenosti vim, ze dite to lip pochopi, kdyz se mu to vysvetli a neni zklamane, nez pouzit otrepanou frazi.
Taky nekupujem vsechno co dite chce. A to ze nejsou penize bych rekla ze je oblibena fraze.
@Bunny puella : a co ti na tom vadi?? Taky to tak delam. Akorat vzdycky vezmu o jeden vic a je to.Jako sedi ve voziku a ji rohlik nebo neco a ja usetrim nebot takhle me tam nenahaze spoustu nesmyslu…
kterych si vsi, mu u pokladny. ![]()
@Gladys píše:
Ne, nezažila, ale možná jeto tím, že mám svých starostí dost, než abych natahovala uši, kde kdo co říká svým dětem
A ano, moje dítě taky žadoní, maminko, koupíme lízátko, autíčko, bláblá, argument „nemáme na to“ nepoužívám, nesnažím se mu lhát, zkrátka nekoupím, protože lízátka máme třeba doma, autíček je doma spousta. Kdybych měla splnit všechno jenkvůli smutnýmu ksichtíku, tak obědvají čokoládu a choděj zřejmě nahý, protože by pro hračky nezbylo za základní potřeby.Zakladatelko, nevím, kolik dětí máš a jak starý, ale řekla bych že maximálně mimino, ne? Na každýho jednou dojde
@MiskaKosa dát někdo mým dětem na ulici zmrzlinu, i když jsem já řekla, že nebude, tak by ti ty magnumy přistáli na hlavě.
kdo je zvyklej brát sociální dávky a cucat stát, tak si vezme cokoli ![]()
@1.zizi píše:
@MiskaKosa tak v tom pripade jsme taky zazobani:-DDD…cca rok zpatky jsme byli nakoupit v Intersparu a byla tam stara pani..porucila si z uzenin dva nejlacinejsi burty a u kasy jsme staly za ni…k tem burtum mela par rohliku ve sleve…trhalo mi to srdce…jak pocitala drobny, jestli si to vubec muze dovolit…dostihla jsem ji u vychodu a dostala od nas dve kila masa a skoro pul kila uzenin…byla dojata a dekovala snad tisickrat…nevim, jestli to bylo hormonama(byla jsem zrovna tehotna) ale rikam si, kde to jsme, kdyz se neco takovyho deje…ta pani prece meusela mit nejake deti, nebo pribuzne…
@1.zizi píše:
Holky to nebyl utok na kazdeho, kdo odmitne diteti v obchode neco koupit…spis proste jde na tech lidech videt zcela jasne, jake maji priority…
to ale přece není o prioritách… s dítkem jsem chodila do krámu denně, nestalo se že by dělal nějaký scény že chce tio či ono. Jo chtěl pití jupíka, řekla jsem ne že jestli má žízeň ať si vezme minerálku… později ale jednou, dělala vyrvál a brečel že chce bonbony a přitom měl doma 4 balíčky. Z pohledu okolí jsem taky mohla být krkavčí matka která si koupí cigára a dítku bonbony ne… ale věz, že chce něco pokaždé když tam jdeme.Jako se naučil te´d že by chtěl malou hračku… malá hračka to je pomalu kolem 100,–kč a pořád mu to kupovat taky nejde přece. Hračky kupujeme spíš za odměnu a pod. Ne jen tak. Stejně jsem zlá a odmítám často kupovat to ciniminis (nevimjaksetopíše)… je to sladkej sajrajt, doma pak nechce žrát nic jinýho… jak jinak mu to vysvětlit než že je to drahý a už má bonbony třeba ![]()
Jo a já zrovna třeba ty levnější jogurty kupuju, zjistila jsem že nejsou o nic horší než ty dražší, a určitě lepší než kostíci a dobrá máma
… a když dítě sní klidně i 3 denně… je to pak na útratě znát
.
@jalemina jj, ciniminis manžel teď dceři taky už poněkolikáté koupil, protože udělala smutné oči, ale narozdíl od tebe u nás to nežere nikdo! Jsem to chlapovi málem hodila na hlavu. Tatínkova holčička a ten mamlas, když jde s ním do obchodu, tak jí sám ještě pobídne, ať si vezme to či ono. Ale rozežraná není, má pevnou ruku od maminky a s tatínkem chodí nakupovat naštěstí jen jednou za čas.