Zdravé obědy do práce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6381
12.6.22 20:22
@TARONA píše:
Z ich webu nemam dobry pocit, ked si dam, ze kto konkretne su ti odbornici tam, nezobrazi mi ani jedneho a uz vobec ne co vystudoval :? jenom, ze joo su odborne vyskoleni, zakonceni skuskou, jake skoleni, co konkretne, aka skuska? :zed: tam bude hacik…Hele tie co som dala ja, maju vystudovane normalne nutricneho terapeuta na Karlovke, to je normalne bc. a mgr. studium a ne nejaky 2 vikendovy kurz…Tak bacha na to

Aha, tak to dekuju moc za varování. Tak to mu řeknu, tohle by mě vůbec nedošlo, že bychom mohli třeba i naletet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
12.6.22 20:23

Ahoj, dát mu práškovou dietu tak ho to asi položí a nevydrží to. Začala bych menšími kroky.. Udělala mu kuře na paprice - zahustuji mrkví a trochou smetany 12%, pak dělám treba sukonfleky - bez uzeného ale opravdu se šunkou a hráškem, do sekané dávám zeleninu a červenou čočku, do bolonske mrkev a cuketu, hodně rajčat.. Prostě dělat klasiku, ale zdravěji. Koupit zdravější chleba, udělat mu domácí pomazánku a nakrájet zeleninu. Na mlsání proteinovou tyčinku nebo puding. Občas kolu zero. Prostě pomalu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.6.22 20:30

Džusy a limonády a alkohol opravdu vyhodit hned, limonády jedině ty bez curku. Jako bez debaty, to je prostě něco, co musí změnit. To mu v tom inzulinovém hospodářství dělá strašně moc velký bordel.

Keto sáčky mají smysl, když on bude ochotný se měnit. Nedonutíš ho k tomu - musí sám chtít. Nejspíš by to tak na měsíc až dva - když tři až čtyři týdny opravdu vydrží být v ketoze, tak mu to zlepší zdravotní hodnoty, ale po tom měsíci už musí začít jíst jinak.

Jinak kup mu knihu Jídlo na první místě - na chlapy to většinou dost funguje. A taky tam vysvětují nutnost pohybu :-D

https://www.melvil.cz/…rvnim-miste/

Obecně jemnější forma pak asi i pro celou rodinu může být systém podle Břicháče Toma - jsou to české recepty, z českých surovin, vyvážené a bez zbytečných sacharitů.

https://www.brichac.cz/

Jinak stačí začít dělat malé kroky a vydržet v nich, je to lepší než od zítřka žiju úplně zdravě, popozítří selžu a pak už na to kašlu.

Příspěvek upraven 12.06.22 v 20:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
12.6.22 20:31

@Dollorres nestresujte se z toho vic, nez je potreba, zatim to neni na leky a chlap to chce resit = polovina uspechu. Urcite je milion zpusobu, ale pokud jste do ted nejedli nejak extra zdrave, taky bych doporucovala kontaktovat odbornika. V rodine jsou uz takto „pod dozorem“ 3 pribuzni (nevim konkretni poradce bohuzel) a vsem to moc prospelo. Kvalitni vyzivovy poradce zhodnoti soucasny jidelnicek a bude radit, jak ty zmeny delat postupne, aby se to dalo zvladnout (jestli misto mekace domaci burger, rizoto a nebo salat) a aby to bylo pro telo zdrave, nezaradi potraviny, ktere muz nesnasi atp.
Proste aby mu to i chutnalo, netrpel hlady, bylo to vyvazene a vysledky motivovaly k dalsi praci. Drzim pesti!!
Ps: tech odborniku klidne navstivte vic, at si vyberete, kdo vam pasuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
12.6.22 20:39
@Dollorres píše:
Starší syn je vyzáblina po mě. Máme tu postavu, kde nás trápí spis opak. Jsme dlouhý a prilis hubený. Já nemám žádný zadek, prsa, boky, ale vypadam jak v 5 měsíci když se najim. Ten mladší má 2,5 roku. Má asi 92 Cm a 14,5 kg. A postavove je proste robustnější, je menší než byl ten starší a o 3 kg těžší. Takže tam ty sklony budou.

Dcera měla ve třech letech 96cm a 16kg. A nyní v 6ti letech 20kg a 115cm…takže pohoda. Ale syn je malý není problém naučit jej na zdravější jídlo. Dcera sní v pohodě zeleninu, ryby, maso, ovoce… ale dá si i bonbony, čokoládku, zmrzlinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
12.6.22 20:46
@Dollorres píše:
Neřekl, lekama to řešit zatím nebudou. On tedy má náběh na prediabetes, Ale prý to zvládne stravou. Doporučila jen místo cukru sladit něčím jinym (zapomněla jsem čím) a aby jedl místo zakusku Skyr, nepil sladký a nejedl Tučný a sladký. A vynechal pečivo a přílohy.

Je blbost vynechávat přílohy a pečivo. Ale nesmí sníst půl bochníku nebo ničemný bílý toustový chleba. Sladit se dá stévií nebo březovým cukrem, ale jestli pil hektolitry Coly, nebude mu to chutnat. Ať pije vodu a nevymlouvá se na to, že mu je po ní těžko. Prostě mu nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
12.6.22 20:55

Tak tam je asi problém v tom, že on je zvyklý na tuny cukru, to mu zezačátku bude chybět.
Já třeba ještě chápu i tu nezdravou stravu, ale nechápu, že někdo obézní pije jen džusy a Colu. :roll: Úplně na začátku bych vyřadila to sladké pití, sypání tuny cukru do zelí apod.
A jak tu psala anonymní, co zhubla, to myslím, že sedí. Jestli je hodně obézní, tak zezačátku jen snížit objem jídla a omezit sladké pití. Až si zvykne, tak pak ubírat dál.
Ale začít s tím, že na snídani ne půl bochníku, ale např. 2 krajíce. Necpala bych mu hned nějaké celozrnné nebo žitné krajíčky, pokud to nemusí, klidně ať jí, co je zvyklý, ale menší porce. Když si neodepře pivko, tak nealko bez pardonu neslazené. To je podle mě pro začátek to nejmenší, co může udělat. Navíc když si zvykne pít jen neslazené, tak myslím, že nejpozději do roka mu nic sladkého na pití už nebude chutnat. A zkusit zařadit nějaké večerní procházky, nebo kolo atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
12.6.22 21:01
@Dollorres píše:
Ahoj holky. Nebudu to natahovat, mám obezniho manžela. Vizuelne mi to vůbec nevadí, naopak. Bohužel mu dopadla naprosto příšerně prohlídka. Já tomu moc nerozumim. Má příšerně hodnoty cukru, cholesterolu a viscelárni tuk. Má vysoký krevní tlak. Je na tom zdravotně prý hrozně. A musíme s tím začít něco dělat.
On v práci chodí na obědy, hlavně do fastfoodu, často si to dá i k večeři.
Byl to vždy on, kdo vařil, ale on umí tu typicky českou pořádnou kuchyň. Omáčky s moukou, knedličky, zelí s tunou cukru. Tak bych teď potřebovala převzít otěže já. Určitě to pomůže i dětem. Ja nikdy moc nevarila, ale tohle by mě mohlo naučit. Tak prosím něco lehkého. Případně je tu někdo, kdo to taky takhle ze zdravotnihonduvodu prekopal defacto ze dne na den? Kde mám začít? Doporucite nějakou inspiraci? Mám jít do ketodiety a objednat ty sáčky? Jak ho mám odnaucit pít dzusy a Coly? Po čaji ho páli zaha, z vody je mu těžko. Ráno potřebuje k snídani 6 toastu nebo půl chleba. Ale on by měl to pečivo vynechat. Napadlo mě ze bych mu a vlastně i sobě začala vařit do práce obědy. Poradíte mi nějaké konkrétní potraviny včetně názvu a kde kupujete?
Budu vám moc a moc vděčná.

Než to dočtu, jděte k doktorovi, nejspíš bude obézní, tak na obezitologii a ať se začne léčit. Sama jsem prekopala cely svůj jídelníček ze dbe nanden, ale byla jsem zdravá (nebo aspoň krev byla 100%). Jde to, ale musí chtít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
12.6.22 21:01

@Dollorres Tak vzhlem k tomu, ze ma vysokou hodnotu cukru, tak ma predpokladam jiz poruchu glukosove tolerance, coz je predstupen cukrovky a jiz se zahajuje lecba diabetickou dietou.
Tim padem by mel dodrzovat klasicky jidelnicek na 200g sacharidu ve strave. Zadne radikalni reseni, proste racionalni strava, omezit (ne vyradit) pecivo a prilohy, jist jedno ovoce denne a nesladit a nepit sladke napoje. Plus denne minimalne 1/2 hodina aerobni aktivoty, u ktere se zadycha (napr. svizna chuze).

https://kapitolyozdravi.cz/…a-jidelnicky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
12.6.22 21:20
@Dollorres píše:
Neřekl, lekama to řešit zatím nebudou. On tedy má náběh na prediabetes, Ale prý to zvládne stravou. Doporučila jen místo cukru sladit něčím jinym (zapomněla jsem čím) a aby jedl místo zakusku Skyr, nepil sladký a nejedl Tučný a sladký. A vynechal pečivo a přílohy.

To je ale velmi špatná cesta, protože když všechno vynechá, tak sice chvili vydrží, pak vyhladovy a vy💩 na to. Řešte to přes doktora, ale co se tím zabývá. Určitě může pečivo ke snidani k tomu 100g kvalitní, ale celozrnné (na to bacha, zadny vicezrnny) prilohy taky, ale jen k obedu a velké porce bílkovin (250g uvařeného kuřecího například). Ke svačině treba tvaroh se zeleninou, kouskem ovoce. K večeři ledovy salat s cottagem a šunkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
12.6.22 21:28

@Dollorres
A jinak já samotnou vodu taky moc nemusím, řeším to tak, že si do ní vždycky kápnu pár kapek citronu. Když mu tam dáš třeba citron a snítku máty nebo meduňky, pár kuliček mrazeného rybízu nebo malin, tak to pro něho bude snesitelnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.6.22 22:51
@Sany80s píše:
Ketodieta je horzné a nepříliš zdravé svinstvo.
Pokud jde o džusy a kolu, tak nekupovat domů. Pokud se nechce vodu, tak by si ty džusy mohl třeba výrazně ředit.
Jinak žáha ho po čaji nepálí a těžko po vodě určitě není. To je důsledek jeho zdravotních problémů celkově. jako k snídani šest toustů nebo půlku chlepa, to se na mě nezlob, ale to je regulérní závislost, přežírání se a nechápu, fakt nechápu, že něco takového může zodpovědný rodič ukazovat dětem. A i kdyby si odpustil ty fast foody, tak při tomhle množství to jeho cestu do hrobu stejně extra nezpomalí.
Mimochodem, co na to říká on? To má problém místo fast foodu zajít na normální jídlo.
Jinak teda při tom, co popisuješ, mi nějaké přejití pomalu na klíčky a podobně nepřijde vhodné, nebude mu to chutnat a vzdá to.
Stačil by rozumný přístup a vzdát se obžerství. Protože v jeho případě to už obžerství je, to se na mě nezlob.

No vidíš… Pamatuji si tu nedávno diskuzi, kde spousta žen tvrdila, že přesně takhle jejich muži jedí a je to v pořádku, protože jsou to přece chlapi, tak se musí najest… Tady je jeden výsledek :think:

Zakladatelko, je super, že s tím chce chlap něco dělat. Cola a džusy jsou největší svinstvo. Napadlo mě… Co zkusit udělat domácí šťávu z ovoce, bez cukru samozřejmě a míchat mu to s vodou? Nebo jak už tu někdo psal, pár kapek citronu a matu… Jinak jak už bylo řečeno, vyměnit bílé pečivo za celozrnné, nakupte hodně zeleniny čerstvé i mražené… Libové maso, ryby… Já třeba obědy jim normální a večeře právě kousek nějakého masa + zeleninku. Nebo mixovane zeleninové polivky s krutonky.. Nakoupila bych i bílé jogurty, jsou dobré na trávení. Pokud mu samotný nechutná, prdnout do jogurtu trochu marmelády, nebo já miluji med a skořici :jazyk: to půjde, hlavní je, že sám chce ;) držím palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
12.6.22 23:34

Mě bylo po vodě těžko když jsem měla něco se žaludkem…proto mě napadlo, zda to nemá i muž. Zabral na to helicid nebo omeprazol…silnější je na předpis, slabší helicid jde myslím koupit i bez. Ale zas pokud pije sladkou kolu a kyselé džusy a po tom mu je "dobře " tak je to výmluva jak prase…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
13.6.22 06:13

Tyjo pije hektolitry limonad a denně se cpe McD, ale špatně je mu po vodě a čaji :mrgreen: tak to je jedna z nejlepších výmluv, co jsem slyšela.
Jinak je ale super, že se do toho chce pustit. Určitě bych nešla žádnou radikální cestou, je potřeba si uvědomit, že to není omezení na týden nebo měsíc, ale dost pravděpodobně už na celý život. A úplne bez příloh, sladkého atd asi nikdo dlouhodobě nevydrží.
Kolik manžel měří a váží? Začala bych tím, že bych zadala jeho míry do kalkulačky na stránkách michaljoseftoth.cz a vypočítala si tam příjem pro mírně hubnutí. Tyhle hodnoty pak nahazet do kalorickych tabulek a začít jídlo poctivě zapisovat. Že začátku to bude asi šok, normální příjem je pro chlapa tak max. Do 2500 kcal, Tvůj muz si myslím, že může být kolem 6000, podle toho, co popisujes.
Ohledně vaření taky doporučuju Brichace Toma, hlavně ty jeho první knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
13.6.22 07:20
@Freeandwild píše:
Tyjo pije hektolitry limonad a denně se cpe McD, ale špatně je mu po vodě a čaji :mrgreen: tak to je jedna z nejlepších výmluv, co jsem slyšela.
Jinak je ale super, že se do toho chce pustit. Určitě bych nešla žádnou radikální cestou, je potřeba si uvědomit, že to není omezení na týden nebo měsíc, ale dost pravděpodobně už na celý život. A úplne bez příloh, sladkého atd asi nikdo dlouhodobě nevydrží.
Kolik manžel měří a váží? Začala bych tím, že bych zadala jeho míry do kalkulačky na stránkách michaljoseftoth.cz a vypočítala si tam příjem pro mírně hubnutí. Tyhle hodnoty pak nahazet do kalorickych tabulek a začít jídlo poctivě zapisovat. Že začátku to bude asi šok, normální příjem je pro chlapa tak max. Do 2500 kcal, Tvůj muz si myslím, že může být kolem 6000, podle toho, co popisujes.
Ohledně vaření taky doporučuju Brichace Toma, hlavně ty jeho první knížky.

Měří 168 Cm a váží 126 kg.
Dekuju, zadám to tam. Brichace už mám objednanou knihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí