Ze života babiček - pojďme zavzpomínat na jejich zvyklosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
957
2.1.18 22:07

Moje babička by se pro nás rozkrájela. Pro vnoučata by udělala cokoliv. Z jejích zvyků si pamatuju. Schovávala si pytlíky od mouky a mléka, ty prala ve vodě :mrgreen: Kupovala si bílý deštěnky a byla mistryni v kanastě. Šetřila penězi i elektřinou. Vždycky myslela na strýčka Příhodu. Domácí pletená vánočka byla famózní. Někdy přichází do snu, někdy jí hledám ve snu já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107636
2.1.18 22:11
@debra.morgan píše:
Asi mam mladou babicku nic z toho v uvodnim prispevku nedělá a navíc ještě žije :think: druhá sice už umřela, ale pamatuji si jen, že nás se segrou po vyzvednutí ze školky brala do cukrárny a že hodně kouřila :nevim: to co popisuješ by dělaly spíš moje prababičky teda…

zrovna jsem se chtela zeptat, kolik zde diskutujicim je..mne je pres padesat a dejme tomu neco by mohlo pro mou babicku platit…ale pro mladsi uz tezko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
2.1.18 22:16

A hlavně šetřila vodou, když se napustila vana, vykoupali se ve stejné vodě všichni, nejdřív jsem šla já, pak babička a pak děda. Dneska si to vůbec nedovedu představit 8o :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
2.1.18 22:20
@Martina1991 píše:
A hlavně šetřila vodou, když se napustila vana, vykoupali se ve stejné vodě všichni, nejdřív jsem šla já, pak babička a pak děda. Dneska si to vůbec nedovedu představit 8o :mrgreen:

Mně to babi nedělala, ale dlouho jsme do vany chodily se sestrou. Já bych se radši neumyla, než vlézt do vany po někom :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
2.1.18 22:25

Moje babicka hrozne chlastala. Krom toho je super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
2.1.18 22:28

Moje babička štupovala ponožky a pak nás večer ukládala do postele, kde na nás hodila tu natřesenou obrovskou studenou duchnu a čekala, než se pod ní zahřejeme :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
2.1.18 22:32

Moje babička ještě v 70 a více jezdila na staré ukrajině, na které kdysi rozvážela poštu…
Nosila propínací platěné zástěry bez rukavů a bavlněné štrample… Žehlila starou, těžkou žehličkou a nikdy neměla koupelnu a teplou vodu :(
Uměla výborně péct koláčky i ovocné kynuté „na plech“ a lepší obědy jsem ještě nejedla :( :palec:

• Citovat
  • Upravit
2050
2.1.18 22:37

Já mám mladou babičku, ale prababičku jsem měla milionovou, bohužel zemřela před rokem, těsně před Vánoci. :(
Se ségrou jsme u ní jako malý trávili velkou část prazdnin. Vstavali jsme s ní v pět, aby jsme s ní nakrmili zvířata, po obědě jsme museli ležet ještě ve třinácti :D, protože babička si vždycky položila hlavu na stůl a usnula :D Spát se chodilo presne v devět, i když byl rozkoukany film :D Koupali jsme se v kuchyni ve škopku (každá jsme měla svůj :lol: ) Spali jsme pod duchnami v zadním pokoji kde se netopilo, takže jsme se nesměli ani hnout, aby jsme nezmrzly, je toho spoustu, strašně ráda jsem tam chodila a moc mi babička chybí.
Vařila skvěle, dostala jsem od ní její první kuchařku a spoustu receptů mám také od ní. Ale treba na úklid nikdy nebyla, milovala zahradu, kde trávila nejvíc času. Za mlada dělala v ovocné školce.
Hrozně mi chybí její vyprávění z dětství. Nejvíc mi utkvělo v paměti jak ji spadlo mýdlo do asi 10kg másla a nikomu to nerekla, pak byl rachot, když máslo začalo pěnit :D bylo toho strašně moc.
Když jí bylo 16, tak její rodiče zavreli do koncentračního tábora ( oba babicciny rodiče se vrátili domů, tatínek postřelený, ale oba se dožili 85 let) a musela se starat o mladší sourozence. Dělala u zubaře a doma se starala o hospodářství.
V 19 poznala dědu, byl na vojně vedle ve vsi. Několikrát nám vyprávěla jak ji děda vzal domu ukázat rodině. Babička byla maličká modrooká blondýna a děda dvoumetrový a snědý, pořádný chlap, měl 8 sourozenců a všichni byli takoví, prý si mezi nimi připadala jak skřítek :lol: S dědou měli 4 děti, všechny rodila doma s porodní bábou. Když rodila moji babičku, tak prý zrovna přijela návštěva, tak počkala vedle v pokoji a po porodu se jim hned věnovala :lol: Vždycky říkala: Vy s tím teď naděláte. :lol:
Když babičce bylo 26, tak zemřela její sestra a babička se potom starala i o její 3 dcery, všechny ji navštěvovali do poslední chvíle.
Děda zemřel v 50, takže tu babička byla dlouho sama, ale měla velkou rodinu a pořád u ní někdo byl. :)
Neznám nikoho kdo by neměl babičku rád. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
2.1.18 22:39
@Venetia píše:
zrovna jsem se chtela zeptat, kolik zde diskutujicim je..mne je pres padesat a dejme tomu neco by mohlo pro mou babicku platit…ale pro mladsi uz tezko

právě, moje babka jezdí v zimě běžkovat na vysočinu na chatu a na tury do tater. v létě jezdí na řecké ostrovy, mallorku nebo na kanáry. pravidelně chodí plavat přes rok a na dlouhý procházky se psem. ještě chodí ráda fotit. asi moderní babča nebo co…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.18 22:41

Babicku jsem zboznovala. Jezdivalq jsem k ni a pila vzdy caj s medem. Sedela jsem casto u jejiho kresla na zemi a drzely jsme se za ruce a povidaly si. Byla velmi laskava a vzdy se o me a mou rodinu zajimala. Jako malou me hlidala treba dva tydny, na dnesni pomery byla nesmirne obetava. Dozila se 100 let. Chybi mi porad.

Anonym - osobni

• Citovat
  • Upravit
7209
2.1.18 22:47
@Martina1991 píše:
A hlavně šetřila vodou, když se napustila vana, vykoupali se ve stejné vodě všichni, nejdřív jsem šla já, pak babička a pak děda. Dneska si to vůbec nedovedu představit 8o :mrgreen:

A pak se v té vodě ještě opraly tepláky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
2.1.18 22:59

To je tak hezke cteni, ze se normalne tesim, az budu sama babicka :-) A ta poradna, stara. Ne jako moje vrstevnice, ktere jsou babickama uz ted zamlada /je mi 43/, to se nepocita :mrgreen: Ja se narodila, kdyz mely moje babicky spis k 60. Byly rocnik 18 /dedecci 08/ a ze vzpominek na ne ziju dodnes.

Mam ted takove lehke depky, ze deti nejak rychle rostou, ja starnu a vubec… ted se na to stari normalne fakt tesim :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
2.1.18 23:42

Babicka mela kovove natacky a ja ji vlasy I natacky :srdce: naucila me modlitbicku o andelickovi, plest, hackovat I vysivat a sit na slapacim stroji. Mamka mela elektricky, ale k tomu me nikdy neopustila… Naucila me pect, strudl a kremrole a housky a buchty-cihly. Pracovala v kravine, chodily jsme tam se segrou Stavet bunkry v sene, hrat si s kotatama a cistit kravam zlaby. Kdyz jsme meli pak kravu doma, varila ji pred otelenim lnene seminko - hadejte, co si kazdy den serviruju v jogurtu ted v tehotenstvi :mrgreen: chodily jsme na pout pesky, s sebou na svacinu chleba a varena vajicka, loupali jsme skorapky do potoka… Kdyz jsem mela pocit, ze jako nejstarsi mam malo pozornosti, ofbas mi poseptala, ze jsem a vzdycky budu jeji prvni vnucka - jeste ted mam slzy v ocich… Skoda, ze uz neni… Nasi jsou super prarodicich, ale vajicka byla babicka… A deda to same…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1108
2.1.18 23:50

Byla hodna.
Ale babicky jsou tak nejak vzdycky vsechny hodne. Teda skoro vsechny :D

Pamatuju si, ze k snidani mela vždycky bilou kávu a k tomu krajic chleba s maslem. Po jedne strane nakrajeny na prouzky, ale jakoby nedokrojeny uplne. A ty kousky si vzdycky odlamovala. A ja ji ujidala.
A byl to nejlepsi chleba s maslem v zivote.
A nikdy nikde nechutnal lepe.

Jo a pak si pamatuju, jak jsem se tesila, az si vynda zuby na cisteni a chtela jsem, aby se mi ukazala bez zubu (nikdy bez nich nechodila, ani na noc) a neco rekla :mrgreen:

A pak jeste, jak jsme chodily na vesnici do Jednoty a ja si tam kupovala lednacka.
Nebo jak jsem chodivala k ni do prace. Pracovala na mlate jeste s jednou babkou. Pytlovaly zrni. Tak byl uzasny prostor pro hry. A ja se vzdycky tesila, az budou mit baby svacinu, pac mi davaly cucat griotku :mrgreen:

Zvlastni - cekala bych, ze si budu pamatovat nejake ohrmujici srdceryvne udalosti a nejvic se nakonec clovek tesi z tech uplne obycejnych vzpominek :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1108
2.1.18 23:57

A taky me stve - kdyz uz jsem byla dospela, chodila do prace, porad bylo neco, neco, hodne prace, bla, bla…
Chodila jsem ji casto navstevovat, ale ty navstevy byly tak nejak automaticke.
Jak bych to ted vrátila a snazila se ji vic potesit.
Ke staru uz spatne chodila, pamatuju si, jakou mela radost, kdyz jsme ji vzali autem na vylet po vsi na znama mista, kam uz by sama nedosla.
Kurna, meli jsme to delat casteji :zed: :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová