Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny na emiminu, původně jsem se trochu styděl jako chlap sem napsat, ale čert to vem.
Jsme s manželkou (oba 29 let) spolu již 8 let (z toho 5 let svoji), spolu dvě děti (5 a 3). Žena se mi před dvěma měsíci svěřila, že mě sice miluje, ale k se musí k sexu čím dál více nutit (prý již od doby před prvním dítětem - vůbec nechápu jak to v sobě mohla držet tak dlouho). Že když už na to přijde, tak je jí to příjemné, ale není to nic na co by měla chuť. Dle jejích slov nikoho jiného nemá a jednoduše pro ni sex není vůbec důležitý. Dřív jí prý pomáhal alkohol, když přestal zabírat, tak nějaké představy, které prý již vyčerpala, poté cvičení a teď už nic. Svěřila se, že cca 1× za měsíc se uspokojí sama a to jí stačí.
Od doby co se mi s tímto svěřila spolu nemáme žádné intimnosti. Jednou když jsem jí z frustrace požádal jestli bychom to mohli zkusit svolila, já se už zaradoval, ale nakonec z toho nic nebylo, protože jsem viděl její výraz, z toho odtušil emoce a vím že by to nebylo příjemné ani pro jednoho. Potom co jsem jí řekl, že necítím od ní žádnou lásku, že se mě ani nedotkne, nepohladí, nepolíbí, neusměje, mi začala sem tam dávat pusu, ale jde vidět že to je jen proto, že jsem si postěžoval. Bohužel to došlo už tak daleko, že nedokážu vedle ní ani ležet/usnout v posteli, protože po ní toužím, vím že to nejde a pak jen koukám do stropu, hlavou se točí myšlěnky na to že to nedokážu nijak změnit, začne mě to štvát a jdu si lehnout na gauč. Jí vyhovuje když ji při usínání objímám, ale to je všechno.
Když jsem se pokoušel na toto téma mluvit, opakovaně mi řekla, že to nechce řešit žádnou poradnou ani odborníkem, protože prý nechce aby ji někdo rozebíral a že to hlavně nemám řešit. Zároveň mi navrhla, abych si na „to“ našel jinou ženu, že ví že to je pro mě důležité, ale rodinu přitom zachoval. Pro mě to není o aktu penetrace, sex vnímám jako absolutní přijetí partnerů navzájem a bez toho si nedokážu představit že jde fungovat. Nehodlám žít dvojí život. Jsem typ člověka co dělá věci jak považuje za správné a tohle správné podle mě není.
Cítím se z této situace zoufale, frustrovaně a velmi nešťastný, protože ztrácím víru v to, že to neskončí u rozvodu, ale fakt to těm dětem nechci udělat, sám jsem z rozvedené rodiny. Zároveň nedokážu takhle dlouhodobě fungovat bez alespoň nějaké naděje, že se to může změnit a že nebudu od 30 žít v celibátu a fungovat jako vzorný manžel a otec. Prosím o jakoukoliv radu. Děkuji
P. S.: Četl jsem tady a na jiných stránkách když sem nemohl spát už mnoho podobných příspěvků, upřímně ani nevím co čekám že se dozvím jiného, ale nemůžu jen tak stát a neřešit slona v místnosti, co mi stojí na noze.
Příspěvek upraven 24.10.22 v 14:42
No a když tě tedy poslala za jinou, řekls jí to, cos tady napsal nám - že sex pro tebe není jen vytřepání pytlíku, ale prostě vrchol partnerského soužití, a že tedy těžko tohle zaplácne nějaká jiná? Já se obávám, že tohle neudržíte, děti neděti.
@unuděná píše:
No a když tě tedy poslala za jinou, řekls jí to, cos tady napsal nám - že sex pro tebe není jen vytřepání pytlíku, ale prostě vrchol partnerského soužití, a že tedy těžko tohle zaplácne nějaká jiná? Já se obávám, že tohle neudržíte, děti neděti.
Ano, řekl jsem jí, že tohle v žádném případě není řešení a že pokud nebudeme pátrat po příčině a případně se ji snažit vyřešit, nebo alespoň přizpůsobit tomu nějak komunikaci, aby se to začalo lepšit, tak to bude akorát čím dál horší.
@VsehoMocSkodi píše:
Když jsem se pokoušel na toto téma mluvit, opakovaně mi řekla, že to nechce řešit žádnou poradnou ani odborníkem, protože prý nechce aby ji někdo rozebíral a že to hlavně nemám řešit. Zároveň mi navrhla, abych si na „to“ našel jinou ženu, že ví že to je pro mě důležité, ale rodinu přitom zachoval. Pro mě to není o aktu penetrace, sex vnímám jako absolutní přijetí partnerů navzájem a bez toho si nedokážu představit že jde fungovat. Nehodlám žít dvojí život. Jsem typ člověka co dělá věci jak považuje za správné a toho správné podle mě není.Cítím se z této situace zoufale, frustrovaně a velmi nešťastný, protože ztrácím víru v to, že to neskončí u rozvodu, ale fakt to těm dětem nechci udělat, sám jsem z rozvedené rodiny. Zároveň nedokážu takhle dlouhodobě fungovat bez alespoň nějaké naděje, že se to může změnit a že nebudu od 30 žít v celibátu a fungovat jako vzorný manžel a otec. Prosím o jakoukoliv radu. Děkuji
Žena nic řešit nechce, Ty rodinu opouštět taky nechceš, takže jediné co můžeš změnit na situaci, je Tvůj vlastní přístup.
Proč dvojí život. „Dovolené“ to máš, takže technicky se o nevěru jednat nebude.
Sice bych se nerad přidal k místním paranoikům, kteří vidí nevěru všude, ale abys po čase nezjistil, že manželka neodmítala sex jako takový, ale nechtěla být „nevěrná milenci“.
@VsehoMocSkodi píše:
Ano, řekl jsem jí, že tohle v žádném případě není řešení a že pokud nebudeme pátrat po příčině a případně se ji snažit vyřešit, nebo alespoň přizpůsobit tomu nějak komunikaci, aby se to začalo lepšit, tak to bude akorát čím dál horší.
A myslíš si, že nějaké „pátrání“ by k něčemu vedlo?
Na to by přinejmenším musela chtít sama (jestli by to vůbec šlo).
Takže za mně bych zkusil tu nabídku přijmout „Když myslíš, tak já se nějak zařídím.“ Tečka, ani slovo navíc.
Žádné další vysvětlování (ani na dotazy), nic. A uvidíš, co bude dál.
Já jsem zažila to samé jako žena. Ale bylo to tím, že jsem neměla chuť na ex, na sex s ním. Šli jsme od sebe, našla jsem si jiného může a s ním bych mohla pořád.
@unuděná píše:Ano, řekl jsem jí, že tohle v žádném případě není řešení a že pokud nebudeme pátrat po příčině a případně se ji snažit vyřešit, nebo alespoň přizpůsobit tomu nějak komunikaci, aby se to začalo lepšit, tak to bude akorát čím dál horší.
@catch-22 píše: Žena nic řešit nechce, Ty rodinu opouštět taky nechceš, takže jediné co můžeš změnit na situaci, je Tvůj vlastní přístup.Proč dvojí život. „Dovolené“ to máš, takže technicky se o nevěru jednat nebude.
Sice bych se nerad přidal k místním paranoikům, kteří vidí nevěru všude, ale abys po čase nezjistil, že manželka neodmítala sex jako takový, ale nechtěla být „nevěrná milenci“.
To mě samozřejmě taky napadlo, mentálně se na tuhle možnost připravuji, abych potom nešel sedět. Zatím ale nemám důvod jí nevěřit.
@catch-22 píše:
A myslíš si, že nějaké „pátrání“ by k něčemu vedlo?Na to by přinejmenším musela chtít sama (jestli by to vůbec šlo).
Takže za mně bych zkusil tu nabídku přijmout „Když myslíš, tak já se nějak zařídím.“ Tečka, ani slovo navíc.
Žádné další vysvětlování (ani na dotazy), nic. A uvidíš, co bude dál.
Myslím, že to akorát urychlí cestu ke konci. To bych raději napřed vyčerpal možnosti, v případě nevyhnutelného řešil rozvod, a až bych se z toho nějak vyhrabal, tak zkusit jít dál.
@Anonymní píše:
Já jsem zažila to samé jako žena. Ale bylo to tím, že jsem neměla chuť na ex, na sex s ním. Šli jsme od sebe, našla jsem si jiného může a s ním bych mohla pořád.
Bohužel i to je možné a taková myšlenka mi rve srdce. Vyvolává to ve mě silné zoufalství a dostává mě to do spirály, kvůli které pak nemůžu spát. Že s tím nic nezmůžu, že to dopadne špatně a že pak člověk kterýho miluju velmi rychle přijde na chuť někomu jinému, kdo bude vozit moje děti do školy a těšit se z jejich úžasný přítomnosti.
Příspěvek upraven 24.10.22 v 14:26
@VsehoMocSkodi píše:
To mě samozřejmě taky napadlo, mentálně se na tuhle možnost připravuji, abych potom nešel sedět. Zatím ale nemám důvod jí nevěřit.
Proč bys měl jít sedět?
@Uslava píše:
Proč bys měl jít sedět?
Protože bych tu situaci nedokázal řešit v klidu kdyby mě překvapila. Tím myslím vůči tomu potenciálnímu záskoku.
V první řadě jsem myslela že napíšeš věk tak 50+…Nezávidím ti tvou situaci já bych byla úplně zoufalá pokud by mi partner řekl že mu sex nic neříká a ať si najdu bokovku…tvoje žena je hodně mladá nato aby úplně bojkotovala sex. Nechaou že nemá potřebu to řešit tohle opravdu nechápu
@VsehoMocSkodi píše:
Protože bych tu situaci nedokázal řešit v klidu kdyby mě překvapila. Tím myslím vůči tomu potenciálnímu záskoku.
Klasická otázka - proč proboha vůči jemu, on
Ti nezahnul. Ani z Tebe nedělá vola, že údajně nemůže.
@VsehoMocSkodi píše:
Já se obávám, že tohle prostě na sílu nevyřešíš, zvlášť, pokud ona o řešení nemá zájem. Jako můžeš zkusit někdy oznámit, že tedy jdeš večer „řešit vaše problémy po své ose“ a fakt se někam zdejchnout. Třeba by jí to probralo. Dost možná ale spíš ne. Takže za mě, buď si fakt nějakou milenku sežeň, přestaň to brát jako špatnou věc (není v této situaci), anebo se férově rozveďte a bude.
@Annabela11 píše:
V první řadě jsem myslela že napíšeš věk tak 50+…Nezávidím ti tvou situaci já bych byla úplně zoufalá pokud by mi partner řekl že mu sex nic neříká a ať si najdu bokovku…tvoje žena je hodně mladá nato aby úplně bojkotovala sex. Nechaou že nemá potřebu to řešit tohle opravdu nechápu
Tak to jsme minimálně 2. Snažím se pořád přijít na to čím by to mohlo být, ono to není asi nikdy jednoduché. Dokonce jsem jí říkal že bych pochopil, kdyby třeba měla fantazie o stejném pohlaví kdyby to zjistila později. Vím že i to se stát může a dovedu si představit, že by o tom nedokázala mluvit. To by pak znamenalo že se trápí a je to neřešitelné, ale mohla by alespoň dřív začít život kde by se nemusela přetvařovat. Bohužel tím, že se k tomu prakticky nevyjadřuje, jen občas asi nabere sílu a napíše mi, tak je jen velký prostor pro domněnky a žádný prostor k posunu.