Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@sharunka03 píše:
@Evulina aha, no my Pribiňáčky nekupujeme nebo podobné akorát to obsahuje zbytečné škroby a sladí to glukozofruktozovým sirupemaha, tak to jo, tak my těch plechových věcí moc nemáme z potravin, ale když už, tak to teda budem vozit do sběrného dvora, aspoň nějaká kačka dobrá, sice ne moc, ale taky dobrý
@klamonožka ne zavařovačka ne, to my si v zavařovačkách vozíme od našich domácí kompoty a marmelády a pak jim to vracíme, myslím takové, jestli znáš, sklenice, jak v Lidlu v tom prodávají omáčky na těstoviny například
děkujio za ten návod na ten sliz, jen aby se mi nezkazil, zdá se mi 5 litrů hodně
jo, vím, mám jelena doma, i jako prášek
my to voňavý mít nemusíme, ani aviváže nepoužívám, jen ocet
Já jinak kupovaný Pribiňáky taky nekupuju, ale jsme teď v takové situaci, kdy dcera si nějak uhnula krkem a do toho trpí nechutenstvím a únavou a tak když projevila zájem, že Pribiňáka by snědla, tak jsem ho koupila, byla jsem ráda, že sní aspoň to. Pediatr a chirurg na to zatím nic, bude se to řešit dál..ale to je na jinou diskusi, už ten náš problém popisuju na diskusi „Dceřin zablokovaný krk“ a „Viróza nebo otřes mozku“.
@klamonožka no,my jsme právě taky jen dva, takže by to mělo být v pohodě
tak ono se dělá víc asi takových výrobků, jako třeba máš jogurty ve skleničkách, tak víčko je taky plechové. Ráda bych to našim všechno vozila, ale garáž taky nemají nafukovací a teď momentálně mají víc sklenic prázdných, než plných, takže bych to asi začala vyhazovat, my zas pro změnu bydlíme v garsonce, takže to moc nemáme, kam dávat, pár sklenic si můžu nechat na přesypání něčeho, ale zbytečně si nechávat všechno taky si nemůžem dovolit, kvůli místu ![]()
@sharunka03 Tak jsem googlila a našla toto:
Dotaz: Kam patří šroubovací i nešroubovací víčka od zavařovacích sklenic? Patří do směsného odpadu nebo se dají nějak vytřídit a recyklovat?
Odpověď: Pokud jsou to klasická víčka, která jsou zpravidla potažena nějakou gumou, tak je nelze vytřídit nikam. Pod gumou je vetšinou hliník nebo jiný kov, ten třídit lze, potažený gumou patří ale do smíšeného odpadu. Samotnou gumu také nelze nikam vytřídit. Pokud jsou víčka pouze kovová, lze je vytřídit do kovů, které odebírá téměř každý sběrný dvůr. Hliník lze separovat zvlášť od dalších kovů a druhotně zpracovat.
My různá hliníková víčka odkládáme do špajzu do krabice už asi dva roky (pořád není plná
) a teď nedávno nám zavedli kontejnery na kov, takže až budu jednoho krásného dne dělat velký pořádek ve špajzu, tak to tam odnesu (do sběrného dvora jsem líná, bylo by z toho tak 10 korun, tipuju).
@klamonožka děkuji za info,
co se člověk všechno nedoví ![]()
no, právě, my odvážíme jednou za uherák papír a máme toho narváno celé auto a ještě jedno malý a nakonec za to všechno ti dají možná stovku jednu celou, ale i tak zas na druhou stranu, lepší, jak nic, no
a toho kovu, zas moc nenasbíráme, takže tam to bude ještě za míň ![]()
Ještě mě napadla taková věc - kam použitý kuchyňský olej? Na kontejnerech pro tyto učely je napsáno, že má být pouze v PLASTOVÉ uzavřené nádobě. Máte nějaký jiný typ?
@Evulina Jo, to je oříšek. Záleží, kolik ho spotřebováváš - jestli z friťáku, nebo jen vždycky trošičku po smažení třeba bramboráků. Rozhodně by se neměl lít do odpadu, protože ničí jak spodní vody, tak v čističce dělá neplechu (pokud člověk bydlí někde, kde jde odpadní voda do čističky).
Jestli ho máš jen trošičku, jen množství typu „zapatlaná pánev“, tak je nejlepší varianta vytřít olej toaleťákem a dát do směsného odpadu. Jestli ho máš hodně, tak to můžeš schraňovat do nějaké lahve/kanystru (klidně i skleněné, záleží, co máš k dispozici) a musí ti to odebrat na sběrném dvoře (je to opruz se s tím tam vozit, ale tak toho člověk může nashromáždit víc a pak tam zajet najednou).
A jestli jsi tedy dokázala úplně odbourat PETky, tak to klobouk dolů. U nás se přeci jen sem tam ještě nějaká ukáže (třeba od octa).
Já s tím problém nemám, protože si z použitého kuchyňského oleje vyrábím mýdlo na praní (a ne, není cítit po řízku, drobky přefiltruju přes sítko, a myje stejně dobře, jako to z olivového nebo jakéhokoliv jiného oleje
).
@Evulina naši to dávají zpět nějakým příbuzným, myslím, že se to dává jako odpad na krmení pro zvířata ![]()
A ještě se chci zeptat (teda jestli používáte) nápojové kartony, tak do kterého kontejneru je hodit? Prý, by se to mělo do plastů, tak to tam házíme. Jenže jsem viděla dokument, kde říkali, že by měla být na kontejneru nalepená oranžová nálepka, že tam patří nápojový karton, jinak do oranžového. Jenže my nemáme oranžový tady žádný a na žlutým to nalepené není a i do modrého na papír by to šlo, ale tam na něm taky není nálepka, takže bez nálepky nevíme, jestli třídíme dobře. Jak to je, nevíte někdo? ![]()
@sharunka03 tetrapak hážu do plastu
máme teda kontejner, ve kterým jsou 2 otvory - jeden na pet a druhý na tetrapak ale není nijak přepažen, takže ač je to tam vyznačeno, stejně skončí dohromady ![]()
Příspěvek upraven 26.07.17 v 10:28
@Tableta ok, děkuji za rychlou odpověď ![]()
aha, to jsem teda nikde neviděla, my máme ten klasický, myslím i bez jakékoliv díry ![]()
@sharunka03 @Tableta To záleží na oblasti, u nás (Praha) se to třídí zvlášť, protože pak v třídírně to zpracovávají zvlášť. Jinde (třeba v Brně) se to třídí dohromady. To si musíš zjistit, jak je to u vás, ale určitě to není automaticky všude dohromady.
Nápojové kartony už nepoužívám, leda párkrát do roka na chatě, kde máme trvanlivé mléko, protože tam není lednička a jiné nevydrží.
@sharunka03 Našla jsem:
„V některých lokalitách, kde nejsou oranžové kontejnery k dispozici, se nápojové kartony vhazují do modrého a jinde do žlutého kontejneru. To je odvislé od možností dalšího zpracování v dané lokalitě. Pokud si nejste jistí, poptejte se u svozové firmy, zpracovatele nebo na městském úřadě.“
U nás je přímo na žlutém kontejneru obrázek tetrapakové krabice
@klamonožka no,taky to chci omezit, chci už kupovat jen mléka ve skleněných lahvích, viděla jsem je a když už nenajdu, tak teda v plastu, no
ne ta trvanlivá, jen ta čerstvá už chci ![]()
@inkakřivák u nás právě není, ani jsem nevěděla, že by to tam mělo být, jinak jak říkali v tom dokumentu, buď házet do žluté nebo modré, tak mi to taky přijde divné, že je to jedno ![]()