Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My máme tak 19-20.U vás mi přijde přetopeno. Babicka má ale docela chladno a nedivím se, že nechceš mít tam dítě bez ponožek. Já taky pořád honím děti do bačkor.
Hlavne mate doma pretopeno.tam bych zacala. to ho pak ofoukne kdekoliv.
Mladé maminky se boji, aby děti nenastydly, tak hodně topí, děti jsou pak choulostivé a tím spíš chytí kde co. Můj zeť pracoval kdysi v lese i přes zimu a mělo to ten vysledek, že po celou dobu nevěděl co je rýma nebo nastuzeni.
No, 24 st. mi přijde opravdu dost a až nezdravé. Také doma máme cca 22 a na noc kolikrát snižujeme na 19-20 není tolik suchý vzduch a dceři se zlepšil kašel (na který trpí každou chvilku). Jinak je to asi dost individuální, asi taky záleží na vlhkosti vzduchu v daném bytě, ale při 20stupních na koberci bych drama z dítěte bez ponožek asi nedělala(navíc pokud měl třeba zpocenou nožku a ponožky opravdu byly vlhké, tak udělala dobře, že je sundala)
U nas 21-22, v noci vypiname, mame dlazbu a bez backor neexistuje. Nenechala bych dite svleknout a uz vubec ne z ponozek
, to bych zastekala. Me ucili, ze maji byt hlavne nohy v teple. Nikdo u nas nemarodi ![]()
Ja za sebe vidím problém v těch ponožkách. Myslím si, že to je takový největší zdroj nachlazení, ta zima od noh. Záleží také na druhu podlahy. Ale rozhodně se mi nezdá v pořádku, že někdo cizí hodnodí, jak je asi zima/teplo tvému dítěti.
Máme 3 holky, každá to má úplně jinak. Doma máme 20-21, chodíme v tričku s krátkým rukávem a v ponožkách - já podle momentální situace mikinu a něco víc na nohy (je mi zima, když se po větším pohybu zastavím nebo jsem třeba nevyspalá). Když vypneme plyn a spadne to na 18, je nám zima a to i té neojotužilejší dceři. Na malování, sedění u TV nebo psaní úloh je to prostě málo.
My máme opačný problém - naše babička přetápí a děcka jsou u ní úplně hotový. Vždycky se diví, proč jsou okňouraný a protivní, ale nevěří nám, že je to teplem.
Ja si vytapim na 25 a stejne mam teplaky, triko, mikynu, chlupate ponozky a celenku pres usi, muz to nesnese, takze kdzy se vrati tak max 23 a ja sem celej vecer pod berankem a nedokazu se zahrat… byli jsme na vanoce u mamy, pred odjezdem manzel ze vypne topeni, ze urcite mama toliko netopi, krasny zadostiucineni ze mela 29,6
ale ona si topi i v lete, to uz me i pod perinou bylo vedro ale proste zimu nedavam, o vikendu jsme byli v restauraci, teplomer ukazoval 18 a to ani chlap bundu nesundal… podotykam ze nejsme nejak nemocni, me jen trapi studeny nos a nohy…
Doma máte přetopeno, takže mikinu bych tam neřešila. Ale na ponožkách bych trvala.
@Jana525 píše:
No jiste, jenze v Anglii take maji v kazdem druhem baraku plisen. Zrovna tohle bych jako priklad nepouzivalaA je kazdemu uplne jedno, zda deti jsou nachlazene ci ne. I tak chodi do skoly, fakt tohle bych neporovnavala
No, nevím, jaké domy navštěvuješ
.V mých kruzích nikdo v Anglii doma plíseň nemá. A porovnávat se to klidně dá, letošní zima je v ČR „anglická“.Nebo ti připadá Anglie málo civilizovaná k porovnání?
Je fuk, na kolik doma vytápí ta která uživatelka e-mimina, podstatné je to, co je pro vás doma komfortní teplota. Já bych v 24 stupních doma musela nosit tílko a kraťasy, bylo by mi horko, ale pro vás to může být ok. V tom případě by ale opravdu měl být syn na návštěvě víc oblečený, resp, já bych kontrolovala, jak na tom je, aby se cítil dobře. Pokud by byl v pohodě i v krátkém tričku, proč ne, pokud by byl studený, přioblékla bych a stála si za svým. My máme doma 19-20 stupňů a děti tady jsou schopné lítat ve spoďárech, ponožky nebo bačkory zásadně nenosí, ale my nejsme na vyšší teplotu zvyklí, takže to je něco jiného.
Asi tak, když mám pocit, že muže byt mýmu dítěti na návštěvě zima, tak poprosím, jestli zavřou okno a nebo ho doobleknu a nikdo mi v tom nemůže zabránit ![]()
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, jak byste reagovaly na následující situacisamozřejmě toto není žádný mega problém… jsou horší věci na světě
babička od manžela je zvyklá mít v domě 18 stupňů. chodíváme tam občas se synem a není tam dobře ani mně.. my máme doma 23-24. Syn (2.5 roku) bývá často nachlazený, někdy v období po té návštěvě, což nevím, jestli má přímou souvislost. Minule jsem ho hodně navlíkla, babička zatopila, takže měla 20 stupňů.. A tchyně mu sundala mikinu s tím, že je mu horko určitě a že ho nemůžem rozmazlovat teplem.. Pak mu sundala i ponožky, že prý se jí zdály vlhké a nechala ho v krátkém triku bez ponožek v té zimě.. Já to vždy komentuju, vždy říkám, že bývá furt nemocný, že se musí oblíkat teple a že tam babička opravdu musí víc zatopit než přijdem se synem. Ale připadá mi, že ony snad provokují :/ přeháním já? jsem ráda za emimino, kde jsou lidi upřímní, tak klidně buďte
Pro 2,5 lete aktivní dítě 18 stupňů stačí. Pretopeno máte doma vy, zbytečně ti zchoulostivi. My měli doma 20 když jsme měli novorozence. Teď máme míň a často vetram i v zimě.
@amylon píše:
No, nevím, jaké domy navštěvuješ.V mých kruzích nikdo v Anglii doma plíseň nemá. A porovnávat se to klidně dá, letošní zima je v ČR „anglická“.Nebo ti připadá Anglie málo civilizovaná k porovnání?
To mi připomíná jednu diskuzi, kdy se zakladatelka ptala, proč má mokrá okna a bylo jí řečeno, že vytápět na 22 stupňů je strašně málo. Určitě jak u nás, tak v Anglii záleží na baráku, v každé zemi se najdou špatně zaizolované a dobře izolované. V těch prvních plíseň při 18 stupních asi bude, v té druhé skupině to může být v pohodě. My máme doma 19 a žádné plísně ani mokrá okna nejsou.
@Aries6 Pak nechapu, proc spousta maminek tak resi nachlazene dite ve skolce, kdyz je nachlazení od studených nohou a ne ulovenim vira ![]()
@Hoa Mai píše:
Je fuk, na kolik doma vytápí ta která uživatelka e-mimina, podstatné je to, co je pro vás doma komfortní teplota. Já bych v 24 stupních doma musela nosit tílko a kraťasy, bylo by mi horko, ale pro vás to může být ok. V tom případě by ale opravdu měl být syn na návštěvě víc oblečený, resp, já bych kontrolovala, jak na tom je, aby se cítil dobře. Pokud by byl v pohodě i v krátkém tričku, proč ne, pokud by byl studený, přioblékla bych a stála si za svým. My máme doma 19-20 stupňů a děti tady jsou schopné lítat ve spoďárech, ponožky nebo bačkory zásadně nenosí, ale my nejsme na vyšší teplotu zvyklí, takže to je něco jiného.
Nevím, jestli si někdy slyšela o otužování? ono to není fuk, jak se doma topí, něco si o tom přečti-zakladatelka totiž psala svůj příspěvek s ohledem na možnost následků pro dítě, víš? A když je někdo často v přetopeném prostředí, má to na něj vliv, víš? Takže to asi úplně fuk není.