Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Russet
Manžel je finanční kontroler, já jsem zdravotní sestra. Proč se ptáte? Myslíte že se válím doma a jsem taky vyžírka?Já pracuji od svých 16 ještě během studií, abych je nezatěžovala finančně, po škole jsem odjela do Prahy a nastoupila na Karlak na internu, bydlela jsem na ubytovně, která má nemocnice pro svoje zaměstnavatele. Teď už pracují pro soukromou firmu takže moje měsíční čistý plat je okolo 30-32 manžel je samozřejmě někde jinde.
Jste šikovní. Myslela jsem, že i otec je cizinec. Tak nechápu, proč nepracuje.
Žádný podobný případ neznám, ani ze svého okolí, tohle normální není..
Cpát tam peníze není řešení, budou je chtít pořád a vy byste měli investovat hlavně do svých dětí.. Rodině bych pomohla stylem - najít práci, naučit šetřit a hospodáři.. Pokud zájem nebude neřešila bych..
@Anonymní píše:
@Russet
Manžel je finanční kontroler, já jsem zdravotní sestra. Proč se ptáte? Myslíte že se válím doma a jsem taky vyžírka?Já pracuji od svých 16 ještě během studií, abych je nezatěžovala finančně, po škole jsem odjela do Prahy a nastoupila na Karlak na internu, bydlela jsem na ubytovně, která má nemocnice pro svoje zaměstnavatele. Teď už pracují pro soukromou firmu takže moje měsíční čistý plat je okolo 30-32 manžel je samozřejmě někde jinde.
Ptám se, protože ne všichni jsou schopní tolik peněz dát bokem a nešetřit je třeba na rekonstrukci bydlení nebo na podobné věci. Spíš než je sypat do bezedné studny rodičům.
Odstřihnout. Nehledej jim ani práci. Nemá to cenu. Stáhnou vás ke dnu. Mojí kamarádce trvalo spoustu let než pochopila, že svoji matku, otcima a tři sourozence nespasí. A víš co? Jakmile se přestala snažit a pomáhat, stala se pro ně nezajímavou. Ani formální zájem o vnoučata nemají. Jen jeden z bratrů se z rodinného prostředí vyhrabal, s tím je v kontaktu.
Nepodpořila bych je penězi, proste bych řekla, ze nemam, pokud teď mate čerstve hypotéku, tak rict, ze jste se vydali ze všech penez, navíc se s nimi nebav vůbec o vaši finanční situaci. Pomoci ano, ale ne takto, pozvat na jídlo, nakoupit nákup apod.
@Anonymní píše:
Holky zdravím, ve zkrátce už pět let živíme s mým manželem mojí matku, jenom kvůli svým tři nejmladší sourozencům ( 17,12,10). Často jí posíláme peníze za zaplacení poplatky, kupujeme klukům oblečení za jídlo atd. Bydlí v jedné domácnosti s otcem kluků, ale ten je naprosto zbytečný člověk, ani jeden z nich nepracuji a nechtějí pracovat neustále hledají výmluvy. Mamka už zkoušela hledat práci, bohužel je to cizinka češtinu rozumí, ale jde i špatné rozumět když mluví, takže většinou jí práci nedali, ztratila vůle dál hledat. Otčin kdysy pracoval měl spoustu peněz, ale hlupák přišel o všechno a dostal se do velké dluhů. Svoje bráchy mám moc ráda, to je jediný důvod proč do teď jsem jim pomáhala, sice nemají peníze, ale chtěla auto tak jsme jim s manželem dali starší ale v dobrém stavu. S tím že pojištění na auto, opravy minule stalo 16 000 platíme my.
Zveme na chatu ny dovolenou, aby kluci měli aspoň o prázdninách zážitek jinak sedí domácnosti a kouká na tv. Nejstarší brácha, když měl nastoupit na střední školu, jsme si ho vzali do Prahy s tím že bydlel u nás a všecho jsme mu platili, bohužel si ničeho neváží místo toho kašle na školu, hulí trávu, utrácí peníze ua KFC, McDonald's. Díky koronavirus škola využije šance a vyhodí ho ze školy, jelikož za tu dobu co byla škola zavřené, neudělal jediný úkol co měl do školy, a ani se nezajímal.
Před týdnem mi volala mamka, zda by jsme jim prosím opět nepomohli finančně jelikož za tři měsíce nezaplatili poplatky za bydlení že potřebuji cca 50 000. Auto, které dostali od nás s tím že bude jezdit pouze na nákupy či do blízké města si vyřídit věci, opět potřebuje opravu, jelikož Otčin s tím jezdil až do Prahy, do Vídně prostě kam se mu chtělo.
Už je mám plné zuby ačkoliv je mi kluků líto, mám chuť už je v tom nechat, a přestat s nemá komunikovat. Manžel by jim ještě pomohl, ať je klid, jelikož jakmile je odmítnu pomoc začnou dělat naschváli. Obtěžovat ostatní členy rodiny, jak jsme takový a takový. Dělat nám scény před sousedy, ale i přesto jim už nechci pomoc. Další důvod proč chce manžel pomoc je, že moje matka trpí schizofrenie a od té doby co jim pomáháme se léčí a navštěvuje psychiatra i psychologa bere svoje léky jak má, on se obava že přestane se snažit pokud my odmítneme pomoc.
Ale já nevím zda tohle vůbec někdy s končí, nemám nato je živit celý život, sami máme jedno dítě, druhé je na cestě, hypotéka, zároveň jsme se přestěhovali do rodinného domu na pronájem. Máte někdo podobnou situace?
Kde proboha bydlí, že za 3 měsíce dluží 50tis.? To mají dost drahý pronájem, sehnat se dá levnější!!
K dotazu: ne, neplatila bych jim nic. Pomohla bych mladšímu bratrovi (oblečení, jídlo…), klidně bych mu dala návrh, jestli nechce být raději u vás než s mamkou a otčímem.
Ale ostatním bych opravdu sponzora nedělala. Kdo chce pracovat, práci si najde, je mnoho prací, kde jazyk ani nepotřebují, stačí jim chuť pracovat a šikovné ruce. V továrně u pásu mluvit nepotřebují (například).
Nastartovat se v nové zemi je vždy náročné, ale pokud bude neustále parazitovat na tobě, nikdy ten krok k samostatnosti neudělá. Někdy je lepší nechat je padnout na pusu, aby si pořádně namleli, pak teprve začnou opravdu něco pořádného dělat, donutí je to!
Dodatek: pokud bys své mladší bratry opravdu chtěla do své péče, myslím, že bys měla velkou šanci už i s ohledem na fakt, že matka je schyzofrenička a otčím neschopný cokoliv kloudného dělat. Rozhodně by se soud přiklonil na tvou stranu, protože tam by měli bratři větší záruky na normální vývoj.
Příspěvek upraven 07.06.20 v 20:47
Hele, tohle by měla být záležitost čistě tvých rodičů, protože oni mají povinnost živit svojí prací děti a ne ty. Ty nejsi povinna živit jednoho vyžírku, který nepracuje ne proto, že je nemocný, ale z čisté pohodlnosti. Prostě se spoléhají na to, že ty účty vždycky někdo zaplatí. Ať už ty nebo stát. Děláš pro ně dost už tím, že jsi vzala kluka k sobě, aby měl zázemí ke studiu, ale on se na tobě jen přiživoval. Uvědom si, že není v tvých silách si tohle všechno na sebe vzít a doufat, že všechno bude klapat. Jsi jenom člověk, který má omezené možnosti. Nemůžeš nést zodpovědnost za dalších pět lidí, přičemž dva z nich jsou dospělí a daleko starší než ty. Že nezaplatili padesát tisíc? Jejich problém. Že skončí na ulici? Dočasně bych ubytovala mamku a bráchy, ale toho nemakačenka bych vykopla na ulici, ať si řve jak chce. Tvůj domov, tvoje pravidla. Je to rodina, která si myslí, že jim vždycky někdo pomůže. Ale takhle to prostě nemůže fungovat. Vysvětli jim to a nenech se neustále využívat. Zkrátka řekni, že v současné situaci jsi unavená a nemůžeš přilítnou pokaždé, když zavolají. A že tvoje bankovní konto není bezedné. Určitě pobírají nějaké sociální dávky. Tak bych jim maximálně měsíčně poslala tři tisíce a nazdar.
Ne, nic bych jim uz nedala, otcim pracovat muze, nejstarsi bratr muze na brigadu. Sama pises, ze kdyz jim nedate, zacnou delat zle. Takze vas maji jako kasicku a vy je jinak nezajimate. Neni prece vas problem, ze jsou tak neschopny. Tohle neni pomoc, ale sproste vyuzivani. Divim se tvemu muzi, ze je tak ochotny sypat penize, jen proto aby byl klid.
To se divim, ze to tvym rodicum neni trapne. To si nedokazu absolutne predstavit. Proste Vas vyuzivaji. Kdo chce pracovat, tak pracuje. Radeji bych uklizela na nadrazi, nez zadonit u dcery, obzvlast, kdyz ma neste tri nezaopatrene deti. Proc otcim jezdi do Vidne, kdyz nema penize? ![]()
Nejstarsi bratr si muze najit brigadu, kdyz dokaze zaopatrit alkohol a travu. ![]()
Mladsim bratrum bych treba sem tam nakoupila obleceni, obuv, veci do skoly. Ale to by bylo vse. ![]()
Tak to my bohužel už taky ne, děkuji všem za radu.