Život na vesnici

Napsat příspěvek
Velikost písma:
309
16.8.21 13:58

Těžko říct podle čeho jste vůbec vybírali bydlení. Taky bydlíme na vesnici poblíž velkého města. Ale prioritou bylo, aby tady byla školka, poblíž škola a alespoň nějaký „život“ (pošta, večerka, aspoň 3× denně bus nebo vlak). Řidičák jsem měla sice udělaný, ale roky neřidila a měla z toho hrůzu, nervy, stres. S miminkem a následném stěhování mi bylo jasné, že bez auta to nepůjde. Takže jsem se známým začala pomalu jezdit. Bála jsem se, jak to bude probíhat s dítětem v autě, ale překvapivě v klidu a v pohodě. Ale stále jsou místa a města, kde jezdím nerada, ale musím, nemůžu být na nikom závislá. Prostě bez auta ani ránu, navíc pokud tam nemáte ani školku, školu a dopravní spojení. Takže bych šla určitě znovu do autoškoly. Třeba teď už to bude lepší, držím palce. Ono řazení je to, to nejmenší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
16.8.21 14:17
@ÁjaMil píše:
Nezvládám řazení, nedaří se mi řešit situace, kdy je potřeba řešit více věcí najednou… a ano, také jsem si říkala, že auto by bylo vysvobozující. Věřím, že když si budu moct s holčičkama vyjet někam na vehlet nebo třeba i sem tam sama, budu se sem pak ráda vracet. Ale už si prostě nevěřím :-( Poslední zkouška proběhla tak, že jsem ani nevycouvala z parkovacího místa (nervy) odříkala jsem přesně co mám udělat, ale i tak jsem ani nevyjela. Noha na pedálu se mi klepala. Děs.

musíš ty papíry udělat a pak tě vysvobodí z věže malé auto s automatem..
já taky nejsem technický typ, jsem už dávno za 20+let vyježděná, ale spíš po našich okreskách.. ve velkých městech jsem stále nejistá, vadí mi velké 4proudovky, nájezdy, podjezdy (trefit se na správný směr je výhra :lol: ).. testy jsem zvládla taky napoprvé a jízdy mi dali jen ze známosti, chce to denně jezdit a jezdit, někomu holt bylo dáno a někomu ne.. sousedce jsem musela domluvit jízdy v jiném městě u komisaře a ona mu slíbila, že bude jezdit jen do obchodu :lol: (důchodkyně) a že si pořídí automat (už ho má a boží) - taky nezvládala řadit-sledovat-reagovat zaráz… někdo na to prostě není stavěný, ale tobě nic jiného nezbývá, běž do toho, jinak se tak s holkama zlbázníte a čím budou starší, tím to bude horší - budou chtít kámošky, pak vozit školka - škola..
jooo - vesnice není jen med… držím ti palce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
16.8.21 14:44

Já ti nevím, ale někteří lidé by fakt řídit asi neměli. Nemyslím to nijak zle, ale když ti to nezávisle na sobě řekli dva instruktoři a podle toho, jak se podpisuješ Ty sama, možná jsi jedna z nich a je na čase si to přiznat. Já teda řídím, ale ani tak jsem do domku za Prahou nechtěla, dělat dětem taxikáře celé dětství se mi fakt nechce. Vidím to sama, starší je předškolák a než byl kovid, byl to skoro obden kroužek. To máte vymyšlené jak potom s dětma. Kdo je bude vozit do školek, škol, na kroužky?
Jako můžeš to rizeni zkoušet dál, ale bylo by asi dobré být soudný a pokud by to fakt nešlo, nějak se s tím smířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
16.8.21 14:51
@ÁjaMil píše:
@veria chtěla jsem autoškolu s automatem, s tím, že klasický papíry se pak dají normálně za litr dodělat. Ale nikde nic v okolí. Achjo.

Jakože si uděláš autoškolu s automatem, pak si zaplatis normální a vyjedeš do provozu? 8o S tím, jak sama sebe za volantem popisuješ? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
16.8.21 17:25
@Danielss píše:
Prosimtě,40 km od Prahy a bus 2× denně? 8oBydlim 60 km a bus tu jede co hodinu. A zbytek - ne, každý má holt na to řídit auto. Vidím, to u příbuzné - taky problém, taky se bála a nakonec bourala.

Známý cca 25 km od Prahy, bus 2× denně, jednu dobu jen jednou. Pokud je to vesnice, kde je stálých obyvatel málo, max lufťáci, tak to tak prostě funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 21:16
@Bábrdl píše:
https://www.idnes.cz/…e-zpravy_pkr

Tahle měla zřejmě sebevědomí na rozdávání… :(
A už nikdy za volant nesedne, už neudělá nic… A takových případů je každý den několik.

Zakladatelka, která nemá sebevědomí na rozdávání, nejspíš auto odře, zmuchlá plechy,

Pokud bych si měla vybrat, raději bych, aby moje dítě začínalo s řízením s obavami a postupně získalo jistotu, než aby vyjelo superseběvědomé.

Ale to co má zakladatelka nejsou obavy, to je to co se snažim vysvětlit, zakladatelka dělá příšerné chyby a jenom prehnane sebevědomí a ego ji nedovoli si říct „okey, tudy cesta možná nevede“. To že nepojede rychle neznamená že na té cestě neudělá tunu jiných fatálních chyb.

A ano, mít dítě které by se necítilo, nebylo za volantem vyrovnané a dělalo takové chyby i při tolika opakováních, tak mu řeknu uplne to samé jako zakladatelce, protože nechci aby přišlo k ujme nebo nějakou zpusobilo. Sednu s ním do auta, pomůžu sehnat kvalitniho instruktora a pokud bude chtít i přesto řídit, nepustím bez dohledu za volant dokud se nerozjezdi do bezpečného stavu.

P. S.: Ten článek nijak nepodporuje tvoji teorii :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 21:30
@Freeandwild píše:
No přesně.
Hele já taky jezdím rychle, třeba na prázdné dálnici, kde vidím daleko před sebe.
Nikdy ne v hustém provozu, nikdy ne v dešti, nikdy ne v zatáčkách nebo nepřehledných úsecích. Nikdy ne tam, kde se pohybuje zvěř. Protože když nemáš čas na reakci, tak Ti prostě nepomůže NIC, a může mít naježděno milion kilometrů a být v řízení mistr světa.

Jo, až na ten drobnej detail že ten čas na reakci můžeš nemít taky kvůli příliš nízké rychlosti ;) schválně jsem tu dávala citaci z jedné statistiky o bouračkách, která se zaměřovala mimo jiné na nebezpečné chování nezkušených/vystrašných řidičů na silnicích, protože je to věc kterou strašně moc lidí bere na lehkou váhu.

Schválně si to ale zkus představit v praxi, určitě jsi takovou situaci zažila. Představ si že jedeš 100 - 120 a máš se na silnici najednou vyhnout překážce která se pohybuje rychlostí 60 - 80 km/h (ona tobě se dostatečně rychle opravdu nevyhne, nemá jak, nemá KDY) a nebo se máte vzájemně vyhnout s člověkem který jede 140 - 170 km/h. Dovolila bych si tvrdit, že s tím prvním případem budeš mít mnohem větší problém, a to je přesně ono.

@Freeandwild píše:
@Nimie Když valíš 150 do zatáčky a za ní je bouračka, auto odstavené na blikačky, překážka v cestě… Můžeš si stokrát myslet, že něco stihneš díky svým perfektním schopnostem udělat, ale reálně neuděláš ani prd, nemáš šanci.

Takže do zatáček jezdíš 30 a považuješ to za správné? ;) Do jaké zatáčky, na jaké silnici/dálnici, jaký je provoz, kolik pruhů, jaký povrch, jaké prostředí, … to přeci nejde takhle říct.

@Freeandwild píše:
Nedávno jsem třeba jela přes město, nějak se mi periferním viděním nezdálo, jak se šteluje dítě s koloběžkou vedle na chodníku, tak jsem intuitivně zpomalila asi na 25-30 km/h. Někdo za mnou si možná říkal - ty*ole co děláá, spěchám!! Jenže to dítě mi v příští vteřině bez rozhlídnutí opravdu vjelo doslova přímo pod auto. Díky tomu, že jsem už předtím zpomalila, jsem stihla zastavit v podstatě na místě a děcko se jen opřelo o kapotu a vyděšený ujíždělo pryč. Jet 50 nebo i 60, jak má spousta řidičů ve zvyku, mohla jsem se akorát drbat na bradě a brečet nad rozlitým mlíkem, protože bych ho prostě srazila.

Tohle je přeci příklad úplně mimo, který naopak potvrzuje důvod proč tu tak „šiju“ do zakladatelky. Ona musí předvídat a musí se přizpůsobovat různým situacím. Přečti si schválně ještě jednou všechno co tu psala nebo klidně i jenom ten výcuc citací, je úplně jedno že bude jezdit předpisovou rychlostí, protože pak někde zpanikaří a tuhle úvahu kterou jsi výše popsala vůbec nestihne nebo se jí nedokáže přizpůsobit.

A pak ti to klidně napálí v plné rychlosti z boku. A víš co je to pro spoustu aut dostat to v 50 km/h do boku? Asi si umíš představit… dítě jí vyjekne nebo někdo pojede proti ní ne úplně správně, lekne se, zmatou jí značky, cokoliv a je v tom autě kterému měla dát přednost.

@Freeandwild píše:
Ona vysoká rychlost sama o sobě není problém, ale většina rychle jezdících řidičů má o sobě dost vysoké mínění, mají pocit, že jim se nic stát nemůže a že auto mají perfektně pod kontrolou. Realita je ale trochu někde jinde a ve chvíli, kdy přeceňuješ vlastní schopnosti, se vysoká rychlost stává dost velkým problémem. Protože když z roztržitosti ťukneš důchodcům ze sousedství zánovní Kiu při vyparkování, je to nepříjemnost… ale když do nich vletíš ve 120 km/h, protože sis myslela, že za tou zatáčkou nic nebude, je to obří průser, kterej nejspíš někoho bude stát zdraví či život.

No tak pokud si myslíš že takový řidič nemůže zabít, tak se krutě pleteš (viz. můj zdejší příklad ;)). A to je přesně to co mě trochu štve, že jsou tu všichni vysazení na rychlost, ale že takový řidič může (a reálně dělá) tisíc a jedna jiných chyb, to nikoho netankuje.

Zeptám se tě na rovinu, myslíš že když pojede takový řidič ve velkém/novějším autě 60 a napálí to v plné rychlosti do staršího prckoidního auta ať už zepředu nebo z boku, že pro toho řidiče to bude jenom o plechách? Fakt si to myslíš?

Nebo když při tom vyparkování zabije dítě protože si splete pedály? Když neodhadne vzdálenost/ryychlost/situaci a ná dálnici vjede bez blikaček v rychlosti 30 - 40 km/h těsně před 120 km/h jedoucí auto (které tam jede zcela oprávněně touhle rychlostí, protože je to DÁLNICE)? Myslíš že tyto situace nejsou fatální? Že to jsou pouze a jenom plechy a že je to úplně ok? Nebo máš pocit že se to nestává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 21:50

@Freeandwild a další věc, když už se bavíme o rychlostech, je potřeba si uvědomit že jedna věc je vytáhnout auto do vyšších rychlostí ve kterých budeš delší dobu setrvávat a úplně jiná věc je umět rychle ZAREAGOVAT a pružně tu rychlost MĚNIT. A to jsou dvě věci ve kterých člověk jako zakladatelka taky nebude zrovna excelovat, byť je to něco co je naprosto klíčové pro bezpečnou jízdu.

Je úplně jedno jestli se zrovna napojuješ na dálnici ze stopky nebo potřebuješ přejet náročnou křižovatku, odbočit přes protější pruh… v momentě kdy jsi moc pomalá, tak jsi extrémně nebezpečná. A v těhle situacích to není jenom o tom, že dotyčný „pomalý“ udělal chybu, ale je to taky o tom že jí většinou nemá jak včas napravit a hlavně s tím nemají moc co udělat ostatní, protože najednou mají před sebou překážku která se není schopna hnout.

Auto jedoucí za tebou ve městě kde vedle jde dítě by si mělo držet dostatečnou vzdálenost a zabrzdit, tam pro něj nepředstavuješ riziko tím že zpomalíš, ale pokud budeš odbočovat na silnici kde je naprosto normální rychlý provoz 70 - 90 km/h a vjedeš tam pomalou rychlostí před protijedoucí vůz, tak ohrožuješ neskutečně, prakticky mu tím nedáváš jinou šanci než to do tebe napálit.

Mě je upřímně řečeno úplně šumák jestli je to rychlý machr co má přehnané sebevědomí nebo nevyrovnaný panikář, pointa je v tom že dotyčný přeceňuje své síly a v důsledku toho ohrožuje sebe i okolí.

A teda rozhodně bych si nedovolila ani naznačovat že každý kdo pojede po dálnici 135 km/h místo 120 km/h je sebevědomý machr který je horší než člověk prokazatelně nezvládá ani pomalou jízdu bezpečně a nechová se za volantem vyrovnaně. To jsou opravdu extrémně nesrovnatelné situace a jsem upřímně řečeno trochu zděšená že se to tu takhle porovnává. To už se asi tím pádem moc nedivím že takových řidičů potkávám čím dál víc a nikdo, nikdo to neřeší, protože přeci „normálka“. Jede zděšenej, nevyježděnej, ale jede pomalu, tak není nebezpečnej :zed:

Příspěvek upraven 16.08.21 v 21:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 21:58

@Freeandwild mimochodem bouračka za zatáčkou by měla být řádně označená v dostatečné vzdálenosti, klidně i několika trojúhelníkama či jinýma prvkama, to předpokládám víš. Jakákoliv bouračka na rychlostní silnici, dálnici, za zatáčkou, na jinak nepřehledném úseku je velmi nebezpečná situace a přesně kvůli tomu bys měla mít vždy na dosah ruky vestu, ideálně pro celou posádku a v případě že je to jen trochu možné vylézt z auta a vypadnout za svodidla nebo jinam dál v případě že jiné auto do toho nabourá (velmi častý jev).

Takže bych se moc neunahlovala s tím házet veškerou vinu na kolem jedoucí (pominu-li že samo o sobě uvedení rychlosti je o ničem vzhledem k nezpřesněným zbylým podmínkám).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.8.21 21:58
@Nimie píše:
Ale to co má zakladatelka nejsou obavy, to je to co se snažim vysvětlit, zakladatelka dělá příšerné chyby a jenom prehnane sebevědomí a ego ji nedovoli si říct „okey, tudy cesta možná nevede“. To že nepojede rychle neznamená že na té cestě neudělá tunu jiných fatálních chyb.

A ano, mít dítě které by se necítilo, nebylo za volantem vyrovnané a dělalo takové chyby i při tolika opakováních, tak mu řeknu uplne to samé jako zakladatelce, protože nechci aby přišlo k ujme nebo nějakou zpusobilo. Sednu s ním do auta, pomůžu sehnat kvalitniho instruktora a pokud bude chtít i přesto řídit, nepustím bez dohledu za volant dokud se nerozjezdi do bezpečného stavu.

P. S.: Ten článek nijak nepodporuje tvoji teorii :nevim:

Zakladatelka má normální obavy a zmatkuje jako řada začátečníků. Ale narozdíl od téhle slečny, co měla bohužel pocit, že to má v paži, to nenašila do stromu. A i kdyby to do něj ve čtyřicítce našila, vypadal by výsledek jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 22:11
@Bábrdl píše:
Zakladatelka má normální obavy a zmatkuje jako řada začátečníků. Ale narozdíl od téhle slečny, co měla bohužel pocit, že to má v paži, to nenašila do stromu.

Já teda z článku čtu že z vyšetřování se neví zatím nic, ví se pouze předpoklad (naprosto běžné bláboly které novináři strkají skoro ke každé bouračce aby měli vůbec o čem psát) ale pokud už máš výsledky vyšetření, tak pak ok :nevim:

Mě zas 2 dny zpátky cestu zkřížilo auto s řidičem který měl viditelně problém se rozjet a zasekl se mi v pruhu. Takže plné bzdy a do protějšího pruhu, díky bohu že tam nebylo žádné auto, jinak bych neměla jinou možnost než to do něj napálit a to víš že by to bylo fatální s největší pravděpodobností…

Dneska delší cesta přes republiku, auto o několik aut před námi jelo cca 50 km/h na rychlostní silnici, po určité době jsme potkali cyklistu, takže celá ta kolona aut by ho měla postupně předjet. Problém nastal v momentě kdy se to auto co se na silnici kde je normálně provoz 80 - 90km/h rozhodlo v rychlosti 45 km/h předjet cyklistu v dostatečné vzdálenosti, tzn. vedlejším pruhem. Musím říct že bych opravdu nechtěla být ten řidič v protisměru který měl co dělat aby to ubrzdil, protože než to auto předjelo cyklistu a vrátilo se zpátky do svého pruhu, tak už tam dávno bylo další auto (mimochodem to tím pádem ani nestihl a přejížděl už plnou čáru, protože pochopitelně v téhle rychlosti se prostě nepředjíždí a místo tam už není).

Ale jasně, 90 proti 45 nebo 70 do stojící překážky je určitě jenom o plechy… :nevim:

@Bábrdl píše:
A i kdyby to do něj ve čtyřicítce našila, vypadal by výsledek jinak…

To není tak úplně pravda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 22:16
@Bábrdl píše:
Zakladatelka má normální obavy a zmatkuje jako řada začátečníků.

No a mě to tak prostě nepřijde a evidentně nejsem jediná kdo si to myslí. Opravdu není normální dělat zkoušky 4× a zazmatkovat tak že nedokážu plynule pustit spojku a tím to celé zkazit.

Upřímně, původně jsem si myslela že to možná trochu přehání když chtěli zavést psychotesty a rozšířené kondičky pro lidi kteří opakovaně nedají testy, ale už se tomu přestávám divit. Protože pokud fakt lidem připadá tohle v pořádku a pokud to fakt i takhle ze strany, nezaujatě, vnímají jako „normální obavy a zmatky“, tak to je prostě masakr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
16.8.21 22:22

@Nimie Pokud jedeš přiměřenou rychlosti, na spoustu téhle řidičských chyb dokážeš právě normálně reagovat. Navíc prekazejici auto může být třeba i s poruchou, nemusí být ještě označené, když je nehoda čerstvá a podobně. Osobně jsem zažila několik nehod a VZDY byly způsobené kombinaci neprizpusobeni rychlosti situaci a agresivním stylem jizdy. Jednou do mě typek napálil, protože se na mě lepil a nedobrzdil v krátké koloně, ktera vznikla kvůli odbocovani vlevo na označené křižovatce na silnici 1.tridy. Podruhé chlápek s nakladakem vyjel v zatáčce v nepřiměřeně rychlosti do protisměru a sejmul nás s kamarádkou v maličke alfe Romeo. Potřetí se opět netrpělivi řidiči v rozjizdejici se kolone lepili na sebe a nedobrzdili také odbočku vlevo - 4 auta v sobě, z toho naše týden staré sesrotovane na totalku. Kamarád se loni zabil ve 29 letech na známé silnici 5 km od domova, kde jel v dešti příliš rychle, dostal aquaplanning a koupil to na dveře od auta v protisměru. Chápu, co chceš říct a na jednu stranu souhlasím, třeba lidem, co jsou schopni najet na dálnici v protisměru - což není až tak vzácné - bych brala řidičák už navždy. Ale opravdu ta rychlost není zas taková pohoda. Myslím tím hlavně opravdu lidi bez sebereflexe typu manik z dokumentu 13 minut, co překračuje běžné rychlost o 70 a více km/h, ale i jeho slabší odvary, co trpí tímhle syndromem nesmrtelnosti. Já miluju silná auta, sama ráda slapnu na plyn a nadávam na tatary, co se neumí na dálnici normálně připojit. Ale člověk s tím musí opravdu počítat, že takových lidí je dost a řídit s velkou pokorou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 22:25

@Bábrdl mimochodem nevím kolik znáš čerstvých papírářů, já vcelku hodně a opravdu neplatí že buď jezdí slušně s pokorou nebo plní sebevědomí super rychle. Je velmi vysoké procento těch (paradoxně spíš holky teda), kteří nejezdí rychle vůbec, ale zmatkují a vytváří na silních takové kreace, to bys koukala.

Nicméně jaký je tvůj teda závěr? :nevim: Vnímáš to tak že to jak to má je úplně v pohodě (a ti instruktoři jsou úplní blbci), že si má prostě nějak udělat papíry na automat i kdyby měla instruktora na tom parkovišti přejet, strčit děcka do auta a pohodička když bude všude dodržovat rychlost? :nevim:

Protože mi přijde že ses vlastně zatím neztotožnila s žádným kouskem mého názoru tady, ale tam tím pádem už nezbývá moc možností a nechce se mi věřit, že bys to opravdu takhle upřímně vnímala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
16.8.21 22:37

@Freeandwild aquaplanning, jak krásné slovo… a ty si fakt myslíš že člověku který takhle panikaří a totálně nefunguje za volantem dojde že po dálnici najednou nemá jet 120 když je horší počasí a vymyslí jak s tím autem má bezpečně fungovat? Jako fakt tomu věříš? Protože ti můžu říct ze zkušenosti, že nedojde, pojede tam těch 120 a udělá průšvih úplně stejnej. Ale hlavně že je vystreslej a jede „předpisově“.

Celou dobu, ale fakt úplně celou dobu tady jednoznačně píšu že problém který vidím u zakladatelky je ten že se nebude schopna adekvátně přizpůsobit provozu a krizovým situacím, že se z nich nebude schopna bezpečně dostat. Popisovala jsem to tu v několika příspěvcích, že musí předvídat a že musí umět se na té silnici chovat adekvátně (na což mimochodem ona sama napsala, že to je blbost a že to přeci neovlivní).

A vy mi tu proti tomu všemu celou dobu stavíte pomyslného egoistického rychlo machra, do kterého zřejmě podle vás spadá každý člověk co někdy nejel 100% předpisově a totálně ignorujete fakt že to srovnáváte s člověkem který byl děsně překvapený z toho že by měl jakkoliv reagovat na stav kolem sebe a předvídat chování ostatních, aby se tomu přizpůsobil (jedno jestli zrychlil nebo zpomalil).

Takže na férovku, stane se průšvih, skočí ti dítě do cesty, ty prudce zabrzdíš a ten druhý člověk alá zakladatelka to do tebe zezadu napálí a natlačí tě na to děcko stejně, protože když nezvládá víc věcí najednou, panikaří a nevidí důvod registrovat co se kolem ní děje, tak prostě i v těch legislativně správných 50 km/h ohrožuje.

(Zatímco člověk dojíždějící za tebou klidně 80 km/h by to klidně ubrzdil protože by tu situaci předvídal)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí