Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Amber_1977 nezlob se, já jsem ateistka jak poleno a pro mého manžela rozhodně nejsem odpad
…na mě trochu silná slova!!!
Tunisko je jedinná Muslimská země, kde může muž mít pouze jednu manželku.
@Terulka píše:
A ty uz si nad tim premyslela? Jak muzes vedet, ze se nedej boze se svym partnerem nerozejdes a on ti deti nesebere?! No to uz abys zacala panikarit!![]()
Ted je celkem casto ve zpravach jak chlap (jinak celkem normalni a bezproblemovy) zabil svoji manzelku a deti. Herdek a vsechno jsou to cesi. Takze devcata…bacha na cechy, aby vas nerozkrajeli. Jo a bacha, v americe uz nikdy nikdo nedavejte deti do skoly nebo skolky, je celkem velka pravdepodobnost, ze je tam nekdo postrili. Jo a v anglii bacha na protestanty (katoliky), aby vam dite nezacali obtezovat cestou do skoly a nechteli jim ublizit, protoze jste druheho vyznani.
Joooo a pozor na rakusany, aby vam nezavreli dceru do sklepa a mnoho let ji neznasilnovali. No a ceskym zenam bych asi zakazala rodit, nektere svoje deti tyraji. Taky bacha na nektere asijce drive se stavalo, ze v pripade, ze se jim narodila holcicka, ji zabili, takze deti s cinanem nikdy jooooo.Myslim, ze diskuze o unaseni deti arabama je tak trochu zcestna a bezpredmetna.
Kazdy clovek, muz i zena se muzou v krizove situaci zachovat naprosto nepredvidatelne.Jakykoliv vztah je od sameho pocatku zalozen na duvere, nikdy nikdo nejde do partnerstvi s obezretnosti a podeziravosti.
Take si nemyslim, ze by se mel nekdo v partnerstvi podrizovat, ale mel by druheho respektovat a pokusit se ho pochopit, v tom pripade ale take ocekavat to same od druhe strany.
Je pochopitelne, ze neverici clovek by mel vice respektovat vericiho neb je od pocatku jasne, ze bude chtit svou viru praktikovat. Nikdy jsem nepoznala ateistu, ktery by nutil vericiho partnera premlouvat k ateismu.
I krestan a aby se s manzelkou (ateistkou) mohli vzit v kostele, tak zena musi projit alespon hodinami katechysmu a tusim nejak doznat, ze deti bude vest k vire v Boha. Samozrejme je to snazsi se prizpusobit vire, ktera je tady u nas preferovanejsi, ale i tak je to o respektu.
Na druhou stranu, by nemel nikdo nikoho do niceho nutit a to je dulezite si vyjasnit jiz pred svatbou a porizenim si ditete.
Srovnáváš psychopatické chování (vražda, násilí) se zoufalým činem otce, který si JEN odveze SVÉ děti domů..
Souhlasím, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy a nedá se to dopředu odhadnout byť je někdo Čech, Němec nebo indián, ale odsaď podsaď.. Únosy samozřejmě hrozí víc u rozvodů smíšených manželství, to myslím diskutabilní moc není ![]()
@Amber_1977 píše:
A ještě jedna věc - žádný muslim, kterého jsem za ty dva roky potkala, by nedopustil, aby jeho děti nebyly vychovány v jeho víře - tam neexistuje výjimka. U kluků jsou, co se týká chování a „samostatnosti“ tolerantnější, holku drží zhruba od deseti let tvrdě pod krkem.
Nicméně malé děti zbožňují a prakticky u nich neexistujte výchova - amerika je proti nim ještě slabé kafeMalé děti můžou snad úplně všechno.. Jo.. A hlavní slovo v rodině má manželova matka - dokud neumře, pak ho přebírá nejstarší manželka, pokud porodila syna - pouze však vůči svým dětem. Jinak je podřízena chlapovi.
Děkuji za názor. Jen…je to jasné. Koho zklamali, tak o nich samozřejmě mluvit hezky nebude
snad se mi to nestane, nebo to poznám nebo se stane něco jako tobě, že to poznám dřív, než to nepůjde vrátit. Děkuj Bohu, že to dopadlo takhle..
možná zkusím založit ještě jednu diskuzi, život s čechem, věřím, že i tam by se našlo hodně takových příběhů…
@Amber_1977 píše:
A ještě jedna věc - žádný muslim, kterého jsem za ty dva roky potkala, by nedopustil, aby jeho děti nebyly vychovány v jeho víře - tam neexistuje výjimka. U kluků jsou, co se týká chování a „samostatnosti“ tolerantnější, holku drží zhruba od deseti let tvrdě pod krkem.
Nicméně malé děti zbožňují a prakticky u nich neexistujte výchova - amerika je proti nim ještě slabé kafeMalé děti můžou snad úplně všechno.. Jo.. A hlavní slovo v rodině má manželova matka - dokud neumře, pak ho přebírá nejstarší manželka, pokud porodila syna - pouze však vůči svým dětem. Jinak je podřízena chlapovi.
Ale jo, to se děje. Žena-matka určuje hlavní chod domácnosti (dej vzdělání ženě a vzděláváš celou rodinu) a i muslimové vědí, že pro ně bude trvdej oříšek vést své děti k víře, pokuď jejich žena nebude věřit.
A takových rodin znám hafo.
Děti jsou samozřejmě muslimové po otci, ale jsou vychováváni matkou po evropsku.
@eshta píše:
Ale jo, to se děje. Žena-matka určuje hlavní chod domácnosti (dej vzdělání ženě a vzděláváš celou rodinu) a i muslimové vědí, že pro ně bude trvdej oříšek vést své děti k víře, pokuď jejich žena nebude věřit.
A takových rodin znám hafo.
Děti jsou samozřejmě muslimové po otci, ale jsou vychováváni matkou po evropsku.
to mě zajímá. Děti jsou muslimové, ale jsou vychováváni matkou po evropsku. Jak? Já se musím na vše ptát, jsem tele a nevím co si pod tím představit ![]()
@Najarka píše:¨
@Amber_1977 nezlob se, já jsem ateistka jak poleno a pro mého manžela rozhodně nejsem odpad…na mě trochu silná slova!!!
Tunisko je jedinná Muslimská země, kde může muž mít pouze jednu manželku.
Ber to čistě jako souhrn mých postřehů ze života s muslimem, takto jsem je poznala já.
@Terulka píše:
A ty uz si nad tim premyslela? Jak muzes vedet, ze se nedej boze se svym partnerem nerozejdes a on ti deti nesebere?! No to uz abys zacala panikarit!![]()
Ted je celkem casto ve zpravach jak chlap (jinak celkem normalni a bezproblemovy) zabil svoji manzelku a deti. Herdek a vsechno jsou to cesi. Takze devcata…bacha na cechy, aby vas nerozkrajeli. Jo a bacha, v americe uz nikdy nikdo nedavejte deti do skoly nebo skolky, je celkem velka pravdepodobnost, ze je tam nekdo postrili. Jo a v anglii bacha na protestanty (katoliky), aby vam dite nezacali obtezovat cestou do skoly a nechteli jim ublizit, protoze jste druheho vyznani.
Joooo a pozor na rakusany, aby vam nezavreli dceru do sklepa a mnoho let ji neznasilnovali. No a ceskym zenam bych asi zakazala rodit, nektere svoje deti tyraji. Taky bacha na nektere asijce drive se stavalo, ze v pripade, ze se jim narodila holcicka, ji zabili, takze deti s cinanem nikdy jooooo.Myslim, ze diskuze o unaseni deti arabama je tak trochu zcestna a bezpredmetna.
Kazdy clovek, muz i zena se muzou v krizove situaci zachovat naprosto nepredvidatelne.Jakykoliv vztah je od sameho pocatku zalozen na duvere, nikdy nikdo nejde do partnerstvi s obezretnosti a podeziravosti.
Take si nemyslim, ze by se mel nekdo v partnerstvi podrizovat, ale mel by druheho respektovat a pokusit se ho pochopit, v tom pripade ale take ocekavat to same od druhe strany.
Je pochopitelne, ze neverici clovek by mel vice respektovat vericiho neb je od pocatku jasne, ze bude chtit svou viru praktikovat. Nikdy jsem nepoznala ateistu, ktery by nutil vericiho partnera premlouvat k ateismu.
I krestan a aby se s manzelkou (ateistkou) mohli vzit v kostele, tak zena musi projit alespon hodinami katechysmu a tusim nejak doznat, ze deti bude vest k vire v Boha. Samozrejme je to snazsi se prizpusobit vire, ktera je tady u nas preferovanejsi, ale i tak je to o respektu.
Na druhou stranu, by nemel nikdo nikoho do niceho nutit a to je dulezite si vyjasnit jiz pred svatbou a porizenim si ditete.@andyseek pokud se dohodnete na tom, ze ty se muslimkou stat neminis a on to v tu chvili bude ochoten tolerovat, nemel by na tebe pozdeji tlacit, aby si nazor zmenila nedobrovolne. Pokud by ses muslimkou stala nedobrovolne, Allah by tvou viru stejne neakceptoval neb pokud ji nemas v srdci, je to jenom divadlo kvuli chlapovi.
Pokud ovsem pujdes do manzelstvi a ditete s opacnym nazorem, pak bys dohodnuta pravidla mela dodrzovat ty.To je ovsem stejne jenom teorie a vetsina chlapu stejne zkousi kam az muze zajit, aby dosahla sveho a vetsina zen se diky prvotni zamilovanosti necha natlacit nekam z ceho se pozdeji jen velmi tezko, pokud vubec, snazi vymanit.
Příspěvek upraven 30.12.12 v 19:46
zase mám v hlavě trochu víc jasno
díky ![]()
@andyseek píše:
to mě zajímá. Děti jsou muslimové, ale jsou vychováváni matkou po evropsku. Jak? Já se musím na vše ptát, jsem tele a nevím co si pod tím představit
Děti jsou muslimové na papíře.
Stejně jako bys byla po narození pokřtěná a nikdo tě k víře nevedl. Nebo vedl, ale ne dostatečně. Ne tak dostatečně jako může asi jen máma nebo celý chod rodiny.
Určitě jsou případy „polomuslimských“ rodin, kdy se otec chopil své role tak, že děti dostanou z víry ten základ, který potřebují (jeden případ rodiny znám a jde to). Ale pak to chce ze strany otce extra péči a matku, která nestojí v cestě a vše respektuje.
Nebo se pak může stát, že otec svou roli zanedbá, matka vychovává po svém a dítě je jen muslim na papíře.
@Amber_1977 je jasné, že jsi narazila na extra vola, proto chápu tvůj postoj, ale všichni takoví opravdu nejsou ![]()
@eshta píše:
Děti jsou muslimové na papíře.
Stejně jako bys byla po narození pokřtěná a nikdo tě k víře nevedl. Nebo vedl, ale ne dostatečně. Ne tak dostatečně jako může asi jen máma nebo celý chod rodiny.
Určitě jsou případy „polomuslimských“ rodin, kdy se otec chopil své role tak, že děti dostanou z víry ten základ, který potřebují (jeden případ rodiny znám a jde to). Ale pak to chce ze strany otce extra péči a matku, která nestojí v cestě a vše respektuje.
Nebo se pak může stát, že otec svou roli zanedbá, matka vychovává po svém a dítě je jen muslim na papíře.
aha, aha. Rozumím. No a co si myslíte holky o těch dětech co jsou muslimové, opravdu k tomu vedení, tady u nás, nejsou chudáci? ![]()
@andyseek píše:
to mě zajímá. Děti jsou muslimové, ale jsou vychováváni matkou po evropsku. Jak? Já se musím na vše ptát, jsem tele a nevím co si pod tím představit
Naše holky jsou také muslimky, nejedi vepřové, ta starší se umí modlit, ale tím to asi hasne. Tím, že žijeme tady, nejsou jako děti v Tunisu, tam každé malé dítě ve školce umí celý Korán z paměti, ale myslím, že vůbec netuší, o co jde ![]()
@Najarka píše:
@Amber_1977 je jasné, že jsi narazila na extra vola, proto chápu tvůj postoj, ale všichni takoví opravdu nejsou
Spíš jsem brázdila ve špatných vodách - věřím, že ještě dál na východ je to ještě horší.. S tuniským muslimem chodila moje kámoška z vejšky a taky mi tvrdila, že je úplně jinej (i když to lhaní měl stejný
), tak je možný, že Tunisani tu svoji víru tolik neprožívají.. ![]()
Každopádně kdybych do toho šla podruhé, tak v první řadě jeho donutím ještě před svatbou si najít práci tady a usadit ho tu. A ve chvíli, kdy bychom společně s dětmi jeli k „babičce“ do jeho země, tak bych si bez jeho vědomí udělala fotokopii našich pasů a někam ji šikovně schovala, plus bych notářsky ověřené duplikáty nechala doma mámě, aby se za mnou kdyžtak rozletěla, či mi je nějak doručila na ambasádu..
Já vím - jsem asi paranoidní
ale fakt jsem se tenkrát probudila za minutu dvanáct.. Ale na jejich obhajobu musím říct, že tamní ženský byly spokojený a uměly jejich „systém“ velice dobře využívat.. - holt v tom uměly chodit ![]()
@Amber_1977 píše:
Spíš jsem brázdila ve špatných vodách - věřím, že ještě dál na východ je to ještě horší.. S tuniským muslimem chodila moje kámoška z vejšky a taky mi tvrdila, že je úplně jinej (i když to lhaní měl stejný![]()
), tak je možný, že Tunisani tu svoji víru tolik neprožívají..
Každopádně kdybych do toho šla podruhé, tak v první řadě jeho donutím ještě před svatbou si najít práci tady a usadit ho tu. A ve chvíli, kdy bychom společně s dětmi jeli k „babičce“ do jeho země, tak bych si bez jeho vědomí udělala fotokopii našich pasů a někam ji šikovně schovala, plus bych notářsky ověřené duplikáty nechala doma mámě, aby se za mnou kdyžtak rozletěla, či mi je nějak doručila na ambasádu..
Já vím - jsem asi paranoidníale fakt jsem se tenkrát probudila za minutu dvanáct.. Ale na jejich obhajobu musím říct, že tamní ženský byly spokojený a uměly jejich „systém“ velice dobře využívat.. - holt v tom uměly chodit
hele s tím jak píšeš fotokopie pasů atd, to já mám v hlavě taky tohle a to se ještě, ani nic nestalo
takže ti rozumím…
@andyseek nemyslím,že jsou chudáčci, myslím, že mají více možností k poznání světa, v Tunisu to do nich valí ze všech stran a ani nevědí, že by to mohlo fungovat i jinak, pak se dostanou někam do světa a zjistí, že je i víc možností. Já výchovu tady u nás beru jako pozitivní věc a pokud se z nich stanou praktikující Muslimové, tak jen proto, že sami budou chtít a ne proto, že musí ![]()
Malé děti můžou snad úplně všechno.. Jo.. A hlavní slovo v rodině má manželova matka - dokud neumře, pak ho přebírá nejstarší manželka, pokud porodila syna - pouze však vůči svým dětem. Jinak je podřízena chlapovi.
Nicméně malé děti zbožňují a prakticky u nich neexistujte výchova - amerika je proti nim ještě slabé kafe