Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Leje tam jak z konve, tedy v tom Londyne, prvni pivo platim ja, tedy v tom Stockholmu ![]()
Znova opakuju ze je to blbost. Co znam rodiny, s detma, bez deti, tak varej vsichni.
Nejmin varej socky prekvapive.
Dovolena - problem je, ze treba po peti letech u firmy mate tri tejdny a zmenite praci a jste zase na jednom tejdnu. Kdyz jim reknu o ceskym systemu, kde je dovolena podle veku tak serou maggi v kostkach ![]()
Ale kdyz delate pro malou firmu tak mate kulovy, ani dovolenou, ani zdravotni pojisteni, ani duchodovy sporeni. Zivot v USA nejni zadna perdel.
@Anonymní píše:
Jinak co tady padlo o usa, bych rekla, ze je docela pravda. Moc se nevari, jelikoz uz se da koupit skoro vsechno predchystane a ceny v obchodech nejsou vyssi nez u nas. Vlastni bydleni je financne narocne, aspon co se tyka kalifornie, lide bydli v pronajmech za opravdu velke cenymy se ted budeme stehovat z velkeho mesta do mensiho asi tak na 5 az 7let a bohuzel se musime nejak zaridit, jelikoz do domu, kde ted bydlime, je nemozne dojizdet, takze budeme kupovat dalsi, ktery se pote proda, nebo se bude pronajimat a proc to pisu…protoze koupe domu, neni o tolik drazsi nez ten samotny podnajem, coz je tedy silenost
@KalamityJohn V Česku není dovolená dle věku, všichni mají dle zákona stejný nárok - 20 dní. Hodně firem dává dovolenou navíc.
Ta dovolená v USA je tedy fakt drsná.
Ve Svedsku mas narok na 25 dnu. 20 dnu ti musi povolit nepretrzitych a pokud chces, tak ten paty tyden si muzes nechat „napak“. Muzes si to usporit pet let, potom ti ho automaticky proplati. Takhle si ty tydny muzes sporit a vybrat si dlouhou dovolenou, ovsem pokud zamestanavatel dovoli. Jasne, ze kdyz nastoupis do prace, nedostanes hned proplacenou celou dovolenou, ale adekvatni cast. Ale dovolenou mas tech 25 i kdyz treba kus neplacene.
@KalamityJohn Tak nevim asi zijeme kazdy v jinem prostredi. Ja varim opravdu malokdy a ani se to po me nevyzaduje a stejne tak to vidim u lidi okolo sebe, kteri jsou americani a do socek tedy maji hodne daleko. Jinak s tou dovolenou, nevim jak je to presne, musela bych se zeptat znameho, ktery dela vedouciho prodejny…my to mame trosku jinak z duvodu vlastniho podnikani
ale je pravda, ze nebyt partnera, ktery je american, tak bych v sobe nenasla tu odvahu zabalit si kufry a vyrazit.
@Meha píše:
@KalamityJohn V Česku není dovolená dle věku, všichni mají dle zákona stejný nárok - 20 dní. Hodně firem dává dovolenou navíc.Ta dovolená v USA je tedy fakt drsná.
Tak to se zmenilo. Za mne kdyz jsem nastupoval do kolbenky tak 2 tejdny a pak se vekem se pridavalo. Pak jsem delal pro cizince a mel pet tejdnu dovoleny - a pak jsem se odstehoval. Jak je to prislovi? Kdyz se koze dobre vede, jde na led tancovat. Jj, pristani za louzi bylo tvrdy.
Pár věcí bych upřesnila… prosím anonymně kvůli financím.
USA je země aut, bez nich se kromě NYC nedá existovat. Takže české špatné řidičky, co vozí všude manžel, se tu nechytnou. Řídí všichni.
Ženy PRACUJÍ, pokud nejsou trophy nebo housewives. Je to tak drahá země, že z jednoho příjmu tu spousta lidí nemá takový komfort nebo životní úroveň. Takové to plošné předepisování pracovní neschopnosti v osmém týdnu naprosto nerizikového těhotenství jen proto, že se madam nechce do rachoty - NEEXISTUJE. Pracuje se do porodu, nastupuje se zpět v 6-8 týdnu. Tři roky mateřské, zapomeňte. Je to kruté a nelíbí se mi to, ale tři roky mateřské nebo „rodičáku“ považuju za stejnou blbost.
Byrokracie funguje, ale ne vždycky ve prospěch těch, co má. Aneb chudý afroameričan je tu stále jen chudší, bohatý běloch se zděděnými miliardami je stále jen bohatší. Obama tohle nezměnil, ač to sliboval, Hilary to teď slibuje, no počkám si.
Souhlasím, že policisté jsou slušní, ale také přísní a často rasisti.
Populace je samozřejmě kotel všech kultur, je v ní spousta rasismu, ale Čechy považuju za mnohem větší rasisty než třeba i kované jižany. Rasismus je u nás folklór, fóry o Romech a tak, ale tady by si nikdo jen tak nelajsnul, pokud by nebyl ve svém vnitřním kruhu. Určitě ne třeba v práci nebo ve škole, jako se to běžně děje.
Doktoři jsou tu dobří i špatní, převažují pruměrní až dobří, ale na excelentního doktora se taky načekáte. Celkově je tu přístup k pacientovi jako je klientovi, nemusí se pacient nikoho a ničeho doprošovat - POKUD MÁ POJISTKU A-NEBO PENÍZE.
Pokud nemá, je v haj..u. Doslova. Sociální systém tu není, zdravotní péče je neskutečně drahá, k tomu jsou copays a deductibles, tj. ani s pojistkou není zadara. A je to hodně peněz.
Není pravda, že lidé přízvuk neztratí. Znám několik případů východoevropanů, co sem přišli po škole a nemají přízvuk. Prostě mají ucho a nebo dobré accent kouče
ale opravdu to není paušální, že Čechům přízvuk zůstává je tím, že se jednak ve školách učili špatnou angličtinu a zároveň málo na tom pracují, dá se s tím hodně dělat. Úspěšný tu může být člověk i s extrémně silným přízvukem, když něco umí a předvede.
Lidé na jihu jsou hodně otevření, přátelští, zajímají se o vás, Boston už míň, v NYC na vás každý se. e
v Severní Karolíně jsem se sousedy měla víkendové párty, v NYC sousedy ani nevím, jak vypadají, natož, jak se jmenují, natož, abychom se zdravili
![]()
Není to země, která by na někoho čekala s otevřenou náručí, ale kdo je dobrý a něco umí, tak se prosadí a může to mít dobrý život. V ČR se talent a úspěch akorát závidí, obdivuje se průměrnost. Tady jsou prachatí a úspěšní podnikatelé dávani za vzor, v ČR na ně pliveme jako na zloděje. Takže takové to „čecháčkovství“ - od haurování, všeobjímajícího mudrlanství po závist jsem tu nezažila.
Pro děti není nic zdarma a vše je drahé - kroužky, družiny, školy… dítě je tu hodně finančně nákladé, věci jako hra na hudební nástroj, sport, co u nás dělá dítě na každé vesnici, to je výsada střední třídy. V NYC vyšší střední třídy.
Zažila jsem spoustu případů, kdy někdo přišel o job a musel se stěhovat na druhý konec země, prodat barák, auto, začínat od nuly… job nemá nikdo jistý, ani CEO firmy.
@KalamityJohn píše:
Ale abych jen teoreticky necancal, tak jen tak pár bodů:
- jak je USA velký vám dojde až cestou z letiště
- když teď řídím v Praze, tak mám dojem, že jsou auta moc blízko sebe, protože z USA mám bezpečné vzdálenosti už nastavené jinak
- USA až na vyjímky hraje podle pravidel, byrokracie která funguje, což je ale dobrá věc. Například za rychlou jízdu policajta neuplatíte, jen vám napíše papír a s tím jdete k soudu kde ten policajt bude jako svědek.
- policajt je placen z vašich daní, ví to a z 99 procent se podle toho chová. Viděl jsem na dalnici policajta vyměnovat kolo na autě pro mámu s dětma - v průtrži mračen.
- doktoři jsou drazí a dobří a často cizinci
- celá populace je daleko barevnější a smíchanější než jsem byl zvyklý v čech.
- paradox je, že vypadám třeba američtějc než rodilý minoritní američan, aspoň do té doby než otevřu hubu. Přizvuk vám zustane ať jste tu jak jste douhou. Znám angličanku, která je tu od 5 let a zní britsky i když je jí 50 a víc
- stát Virginia se do svých občanů moc nesere, co není výslovně zakázáno je moje právo
- u nás v buranově spolu mluví i lidé, kteří se nikdy předtím neviděli a i řidič v autě vedle na světlech na vás kývne, když zjistí, že se na něj koukáte.
- ale New England je jinej, tam se spíš každý stará sám o sebe
- počasí má větší výkyvy do extrémů
@Leppäkerttu píše:
Tak muj subjektivni pohled na Finskozeme draha, ale krasna, najdou se tu jak lidi uzavreni tak i mili a otevreni. Hodne tu cizinci usnadni zivot znalost mistniho jazyka, sice vsichni rozumi aspon zaklady aj, ale nikdy se vam poradne vetsina „neotevre“, pokud neumite finsky. Cesko tu lide znaji, pivo a hokej taky, nekdy si nas kvuli prizvuku muzou splest s Rusama. S lidma se da skvele seznamit, pokud mate treba psa nebo delate nejaky kolektivni sport.
Neni tu zadna alkoholova kultura, diky prohibici a omezeni prodeje alkoholu (nesmite si v restauraci koupit naraz 2 piva pro sebe, nesmite ho jit pit napr.mimo zahradku restaurace, v obchode nenajdete akce „pivo plus 10% zdarma atd) tu lide neumi pit alkohol "slusne“. Takze kdyz pak treba vyrazi do klubu, tak se vetsina z nich zlije pod obraz. Spousta lidi pije doma. V zivote jsem v CR nevidela tolik „existenci“ a ozralcu na ulici jako tu. Jsou tim uplne posedli, napriklad v tehotenske poradne pani mnohem vic zajimalo, jestli uz pritel vyplnil formular o sve spotrebe alkoholu, vic nez to, ze me boli bricho. Proste no comment.
Zdravotnictvi se mi tu moc nelibi. Jedine pozitivni je, ze snad vsude vas objednaji na konkretni cas a vetsinou necekate. V zakladu ale neni skoro nic, jen vysetreni u obvodaka, ktery ale slouzi jen k tomu, aby vas poslal dal. Potrat se tu treba nebere jako duvod pro navstevu pohotovosti. Dostat se treba na takovy ultrazvuk v zacatku tehotenstvi (do 11-12tt) zadarmo je skoro nemozne. Pokud si ovsem uv nezaplatite u soukromnika, coz i s poplatkem za praci doktora vyjde na 150-200e. Tehotna jsem byla jen 3 mesice, ale v tu dobu jsem si uvedomila, jak je to v CR po tyhle strance super. To same treba zubar.
Prumerny plat nevim, tipla bych cca 2000-2500e? Aspon ja to tak mela
Najem mame cca 1000e, ale je to novy byt v centru, 3+kk. Provoz auta je vcelku drahy, pohonne hmoty taky. Jezdim na kole. Cyklostesky po meste super, hlavne v lete jezdi do prace a tak na kolech spousta lidi.
Jinak Finove behaji v lete, lyzuji v zime, behaji i v zime ve snehove vanici.
V praci jsem zatim mela stesti na same neflexibilni Finy, kteri az nezdrave lpi na pravidlech. Honosi se nizkou korupci, ale „kamaradickovstvi“ a dohazovani vyssich pracovnich pozic znamym bez pohovoru tu kvete. O radovych zamestnancich bych az rekla, ze jsou casto „prizdisraci“. Spousta veci se jim nelibi, ale nikdy si vys nestezujou, budou tim otravovat jen kolegy. Byt zamestnancem se sml. na dobu neurcitou je tu furt brano jako „vyhra“, v odborech jsou snad vsichni.
O sousedech clovek ani nevi. Docela mi to vyhovuje
Finske jidlo je docela bez chuti, ale mistni jsou na neho hrdi. Spousta Finek umi uvarit jen polevku, ve ktere je na kolecka nakrajeny parek. Na druhou stranu spousta jinych umi treba vyborne pect. V lete sezenete na kazdem rohu maliny a boruvky za par supu. Hriby v lese skoro nikdo nesbira, skoda ze je nerozeznam
docela se tu praktikuje chatareni, jako v Cr.
Nejsou tu skoro zadne poradne historicke pamatky. I to nic, co tu je, ale Finove povazuji za histor. kulturni dedictvi a jsou na to hrdi. Kdyz nad tim ohrnete nos (protoze jste se napr.jako ja narodili v oblasti zapsane v unesco), tak jsou urazeni
Ve mestech je vcelku dost pristehovalcu. Somalsko a jine africke zeme, Rusko, Polsko. Finove z nich nejsou dvakrat nadseni.
Leto je tu povazovano za uspesne, pokud nesnezi
Ps. Fakt tu ziju rada, kdyby to tak nahodou z meho popisu nevypadalo
Doufám, že jsi dcera Markur59 ![]()
@Anonymní píše:
Jinak co tady padlo o usa, bych rekla, ze je docela pravda. Moc se nevari, jelikoz uz se da koupit skoro vsechno predchystane a ceny v obchodech nejsou vyssi nez u nas. Vlastni bydleni je financne narocne, aspon co se tyka kalifornie, lide bydli v pronajmech za opravdu velke cenymy se ted budeme stehovat z velkeho mesta do mensiho asi tak na 5 az 7let a bohuzel se musime nejak zaridit, jelikoz do domu, kde ted bydlime, je nemozne dojizdet, takze budeme kupovat dalsi, ktery se pote proda, nebo se bude pronajimat a proc to pisu…protoze koupe domu, neni o tolik drazsi nez ten samotny podnajem, coz je tedy silenost
jj, slyšela jsem, že domy v USA jsou relativně levné, ale pojistky jsou drahé
Tak take pridam zkusenosti, ale omlouvam se, pouze anonymne.
Takze Britanie :
Jako pozitiva vidim - lepsi ekonomicka situace pro rodiny s detmi - vetsi svoboda a flexibilita ( zmena zamestnani, stehovani,) - financni podpora na zvysovani si kvalifikace, pri studiu - muzete si zit po svem a kazdemu je to sumafuk - nemusite ockovat, muzete dite vzdelavat doma - slusne chovani mezi lidmi, na uradech, od lekaru a sester - casto nezalezi ani tak na vzdelani jako na tom, co umite
nebo zvladate ( takze i s vyucakem to muzete dotahnout
treba na manazera)
Jako negativa vidim- pokud chcete slusnou skolu pro deti a slusnou nemocnici je
potreba bydlet ve slusnejsi ctvrti - vadi mi, ze si nemuzu jednorazove priplatit za lepsi lek.
osetreni u statniho lekare. Bud musite mit pojisteni a nebo
zaploatit osetreni u soukromeho lekare a to uplne vse -neni tu volne pristupna priroda jako v CR ( mimo Skotska
jak jsem slysela), vse je soukrome a kdyz se nekam do
prirody da vyjit, stejne to neni vetsinou to prave, je to
takove moc upravene, jeste, ze tu maji ty sve parky) - vadi mi, ze tu neni turisticke znaceni tras. Kousek nad nami
je Narodni Park, ale zkratka turisticke znaceni tu neznaji) - casto prsi ![]()
Teda omlouvam se, muj prispevek byl pekne upraveny a po zverejneni je to cele rozhazene, aby se v tom prase vyznalo, takze omluva ![]()
Nerozumim,…neni tu volne pristupna priroda. Musis platit kdyz chces jit na houby? Pokud tam tedy rostou.