Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak my třeba jsme v už druhé evropské zemi a jazyk ani jedné jsme neuměli. Ale muž má práci v angličtině a se zbytkem se vždycky nějak popereme. Ale jet samotná holka to je něco jiného. Ono než se ten jazyk naučí, může se situace v práci úplně změnit a i život. Já si taky nikdy před 8 lety nemyslela, že dopadnou tak jak jsem teď ![]()
@Patricia89 píše:
Ja nevim zrovna v tehle diskuzi se ptala, ze kolik se tam tak utrati za mesic. Za jidlo a takale to se preci neda rict obecne. To samy najem. Je to mesto od mesta
Vzdyt celou dobu se bavime o ni
![]()
ptze uz todle neni mozny.
Pak zalozi diskuzi, ze nevi, jak se dokopat k uklidu, ze ma doma bordel, ale na hazyky je sikovna.
Ted z ni vypadne, ze neodevzdala bakalarku. Tak jak se chce ucit nemecky i anglicky???
Vidíš to, mě třeba na těch otázkách fakt nepřipadá nic až tak divného
ano, odlišuje se to, ale nějaké přibližné rozmezí se většinou dá říct. Ale to je jedno, není mým cílem jí obhajovat, nečetla jsem všechno, jen mě zarazila tvá reakce, nezlob se ![]()
@V anda aha dík a maturitu máš z gymplu? nebo z jiné střední školy
@Patricia89 Tak stehovat se 150 km je prd vzdálenost to se dá i denně dojíždět.
@annaei 150 km denně dojíždět? Dohromady 300 km denně, chtěla bych tě vidět, jak by jsi tuhle vzdálenost denně dojížděla.
@romype píše:
@annaei 150 km denně dojíždět? Dohromady 300 km denně, chtěla bych tě vidět, jak by jsi tuhle vzdálenost denně dojížděla.
Tak Praha-Brno je 200 a taky to někteří magoři jezdí téměř denně
ale je to šílenost no.
@Patricia89 píše:
No jo. Jenze nemaji tezkou, namahavou praci jako delnici.
Takze z jizdy ses unavena hlavou a jeste z prace utahany telo.
To věřím
však já bych to nedala ani při normální práci, jen jsem si vzpomněla, že pár takových magorů znám ![]()
@romype žiju v Lucembursku a běžně lidi jezdí 100 km do práce je to šílenost já bych to nedělela. Umim si představit žít od manžela 150 km a že by třeba jezdíl na víkendy a uprostřed týdne za náma. @Patricia89 Mě manžel dojížděl poslední dobou 200 km dopráce ráno vyjel v 7 tvrdědo 7 pracoval a v 9 byl doma.
@Patricia89 ono pritel jezdil do belgie a to je taky zazitek
@Patricia89 píše:
Co? Me nic nevyjde? Jak pak to muzes vedet? Co ty vis, co mi vyslo a co ne?![]()
![]()
![]()
![]()
Ja se te nesnazim odradit, jen je na hlavu postaveny si neco zjistovat, kdyz neumis jeste ani mluvit? Todle me fascinuje…
A odradit se te nesnazim. Jen bez. Kdyz mas sebevedomi na rozdavani. Abys nedopadla jako s Bc.
Urazet by ti slo, jeste ten jazyk a muzes si sbalit pet svestek a jit
Hlavne pak nezapomen pronajmout byt, abys mela na splatku
ty jsi psala věci že je to pak vše vždy jinak… tak asi neumíš plánovat nebo já nevím…já si prostě vše plánuju a ty to shazuješ tot vše milá dámo.
a jak to mám jako dělat?
snažím se vše zjištovat sama a neptat a tím neotravovat ale někdy člověk nic nevyzjistí nebo tak podivně, tak se prostě zeptám tady. Založila jsem si diskuzi a pak jsem psala sem.
A že se ptám na zubaře? Co je na tom divného, že si chci udělat přehled a zjistit jak funguje jejich zdravotnictví v praxi?
Mě to přijde normální…
No myslim, ze to bez nemeciny je v Nemecku tezke. Manzel pracuje v mezinarodni firme, kde oficialnim jazykem je anglictina. A presto tady v Nemecku na meetingu kvuli nemu mluvili anglicky asi jen prvni mesic a pak se zatvarili „uz bys mohl nemecky umet“ a presli na nemcinu. Anglicky mluvi, jen kdyz tam je nekdo - nejaky sef z Kanady nebo Ameriky.
Ja pracuju na personalnim oddleneni ve velke firme a nikoho bez B2 nebereme. Jen Putzfrau byla vyjimka…
A v beznem zivote, pokud se nestykas jen s cizincema se bez ni taky neobejdes, pokud nechces byt izolovana.
Takze doporucuji nasetrit si na 3-tydenni intenzivni kurz nemciny v Nemecku a pak se prestehovat.
Pro všechny - proč rýpete? Já si naopak myslím, že ej to super, že si vše zjištuje předem byt to dělá nějak asi zvláštně a zbrkle či jak to říct…ale je fajn, že třeab díky tomu nebude zklamaná jako já/my
já jsem ta anonymní jak psala, že naopak jsme si v DE nepolepšili spíš i pohoršilia že uvažuji že opustím přítele jestli si pamatuješ
určitě si zjištuj věci předem a klidně 5 let dopředu byt se situace i ekonomická muže výrazně změnit, ale třeba díky tomu budeš střízlivá v rozhodnutích a třeba nebudeš zklamaná jak my protože jsme fakt těžce narazili.
Situace je u nás stejná někdy horší a někdy stejná, takže já vrátit čas tak snad do DE nejdem vůbec nebo minimálně vše zjištuji snad víc jak ty.
Mam nekolik dotazu na Vas zkusene nemky
. Pracuji pro jednu firmu v oblasti leciv, doplnku atd v Praze. Jsme velka svycarska mega firma. Dovazime aj do usa, kanady atd. Ja tedy nejsem primo laborantka ale pracuji v kancelari da se rict na obchodnim konkretne na vyvoz mimo eu. Nemam vs ale 6 let zkusenosti prace v UK ve stejnem oboru. Nejak me to tady ale nebavi.Plat mam v cistem jen 19000kc a to mam tak 10h prescasu mesicne.
A tedka o co mi jde. Byvala kolegyne z londyna se prestehovala do nemecka za manzelem. Potkala ho v oboru a jde na MD. U nich hledaji nekoho do firmy jako je nase a jeji manzel jelikoz je nejakym vicereditelem marketingu ci co me doporucil na obchodni pro nenemecke klienty. Je to tedy obchod mimo DE proto pozaduji perfektni anglictinu coz mam - certifikat C2. Kolegyne mi vysondovala, ze plat tam maji cca 2900brutto a vice coz v cistem vychazi na cca 1900 a vice. Najmy se vsim vsudy jsou cca 400-600e. V patek jsem mluvila s sefem toho oddeleni ale anglicky po tel s tim ze by zajem mel, ze firma ve ktere jsem je gigant a ze mam zkusenosti a ze je dulezita anglictina, ale ze totalne bez nemciny tam jet nemuzu a ze i k nim na mimonemecke oddeleni je treba alespon nemcina na domluveni se a ze minimalne horsi A2. Mam asi tyden na rozmyslenou a nastup by byl asi za 2 mesice cca. Nemecky neumim ani slovo. Ale hodne me to motivovalo. S pritelem jsem se rozesla protoze zacal pit vic nez je zdravo, nemam rodinu jen kocicku a pejska a v praci uz povysit nemuzu a prijde mi to zajimava nabidka a plat si myslim ze bych se mela mit lip. Takze se chci zeptat: kyvly by jste byt na mem miste? A dalsi vec zaplatila bych si 5× tydne doucovani plus se ucila rano sama i o vikendech. Cca ucila bych se 15h tydne. Myslite ze je realne se za ty dva mesice dostat z 0 na A2. Abych alespon jakyz takyz zaklad mela.