Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kies můj syn má klasické časté české jméno Jozef a všichni se mě ptají jak mu říkáme, když řeknu že Jožine tak to polovině lidí přijde blbý a říkají mu stejně jinak
![]()
@anickadomnik píše:
ale zase 500 je celkem dost ne?
Nevím, no, ženský jména, který nosí kolem 500 lidí, docela divočina jsou… (Nebo mně přijdou) až teda na jedno… ![]()
@anickadomnik píše:
@Kies můj syn má klasické časté české jméno Jozef a všichni se mě ptají jak mu říkáme, když řeknu že Jožine tak to polovině lidí přijde blbý a říkají mu stejně jinak![]()
![]()
Se z? ![]()
@anickadomnik píše:
můžu se zeptat jaké jméno si vybral? Můj by se v sedmi nebo šesti letech určitě chtěl jmenovat Optimus Prime, nebo Ironman![]()
![]()
Normální, po tátovi…právě že to celkem dávalo smysl, kdyby si vymyslel nějakou koninu ze seriálu, tak bychom mu řekli, ať si počká do 15:-)
@carambol tak tak..jmenovzmenit opravdu jde! Jen jsem nekde četla ze chteji odůvodnění, například ze je jmeno urzlive, hanlivé atd…
@rainucha píše:
Za svobodna Jarošová, teď jsem Tomanová. Přijde mi to fér
@lovesmile Přímo původ jména nevím, babička má francouzské předky, takže je to od nich. Ale francouzsky mi nezní, takže bůhví, kde ho vylovili
@Gituš A jaké by bylo to šesté?Zrovna dneska jsem četla tvůj příběh
Krasne jmeno
.je to sice jinak, ale trosku podobne-reyna je spanelsky kralovna, myslim ![]()
@me2dova píše:
Normální, po tátovi…právě že to celkem dávalo smysl, kdyby si vymyslel nějakou koninu ze seriálu, tak bychom mu řekli, ať si počká do 15:-)
tak to klobouk dolů před klukem, myslím že většina kluků v tomhle věku by volila podobná jména jako můj syn
![]()
@marrlinka pokud bylo jméno po jednom z rodičů, tak to ani před revolucí nebyl problém. Švagr se jmenuje Heinz po otci a to bylo bez problémů. Když pak ale tchyně chtěla pro manžela jméno Erich, tak to už jim nepovolili.
@Anonymní píše:
Mám pětiletou dceru, její otec teď přišel s tím, že se mu nelíbí její jméno a chce ho změnit. (Nežijem spolu) Přijde mi to vůči ní úplně mimo, aby najednou měla jiné jméno.Jde to vůbec změnit? Mohl by to udělat i bez mého souhlasu? Nejvíc mi vadí, že se jí neustále snaží její jméno zhnusit, říká, že se nikomu to jméno nelíbí. Napadá někoho, co s tím?
zažila jsem jednu známou, co měnila dětem jména. Přidala jim druhé, které bylo více moderní než to původní. To by byla asi jediná možnost, na kterou bych byla ochotná přistoupit
Jinak jméno můžeš změnit tuším do půl roku dítětě.
@anickadomnik píše:
@rainucha kamarádka je rodilá francouzka a jmenuje se Klotylda, taky mi to nepřijde moc francouzské![]()
![]()
ale všichni jí říkáme Katko
Moje babicka je Clotilda, kamaradi ji rikaji Klóto ![]()
@hanka.br. píše:
Neobvyklé jméno, je jich všeho všudy 500 nositelů, manžel prosazuje změnu jména, zakladatelka ho nechce napsat, obává se posuzování, musí při představování zdůvodňovat, jak se jméno vyslovuje…ano, TAK TROCHU si myslím, že to bude divočina.
Jéžiš
500 nositelů je krásné číslo, určitě to žádná divočina nebude.. Naše dcera je „19.“ v republice…
![]()
@Teladradora O královně jsem taky už slyšela, dokonce je i nějaká zpěvačka z Turecka Raina, ale je fakt, že jsem po tom moc nepátrala. Díky ![]()
@brulinka píše:
Jéžiš![]()
500 nositelů je krásné číslo, určitě to žádná divočina nebude.. Naše dcera je „19.“ v republice…
![]()
Mně je to fakt jedno. Jestli je potřeba s ním dělat až takové tajnosti, tak to pro mě prostě divočinou trochu zavání.