Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lama Lama píše:
Nemusí, ale může.
Pokud ho tam nemá, takstejnak sestru nedohledá.
Pokud ano, tak kdo je zodpovědný za celé todle divadlo? Matka sestry se vyspí se zakladatelky otcem, vznikne z toho sestra. Za to může zakladatelka? Otec se na sestru vyse.re… za to může zakladatelka? Matka zapíše jiného otce a lže dceři o biologickém původu- za to může zakladatelka? A když to pak ona v rámci svého pátrání o vlasní sestře „práskne“, tak být za následky tohodle všeho zodpověná ona, jo?
jasně chápu, matka je mrcha, chudákem je zakladatelka.
Jen ti nějak někam zmizela ta sestra a její rodina, které může být ublíženo, ale pochopila jsem, že o ni, tady vlastně vůbec nejde. Nejdůležitější je najít viníka a ukázat prstem a když se náhodou někomu ublíží, tak co, má na to právo a je to fér
hodně jednostranné a sobecké uvažování, ale co už…
@g.sandova píše:
Jedna se o polorodove/polorodne sourozence, ne nevlastní.
Mě by určitě zajímalo, zda mam někde sourozence a jací jsou.Každé dítě má právo na informace, i adoptované děti musí znát pravdu.
Pokud to maminka te sestry neřekla, je hloupá
tohle právo nebo řekněme povinnost adoptivních rodičů říct dětem pravdu, se buď dřív pouze nedodržovalo? nebo ani nebylo v zákoně, starý Občanský zákoník to zřejmě neobsahoval - znalejší a starší můžou upřesnit
@Anonymní píše:
Já otcovo příjmení mám. Přestěhovali jsme se 2× takže nebydlíme tam, kde bydlel on nebo jeho rodina. Proběhlo ale vzhledem k tomu, že mi bylo 5 když umřel, tak o tom vůbec nevím.
Takže on s vámi ani nebydlel, když zemřel?
takže kdo ví, jestli o vás tvoje sestra ví nebo neví, možná jeho rodinu už kontaktovala, obzvlášť jestli dědické řízení proběhlo před 10-12lety ![]()
@terien píše:
Vždyť kdy se naposledy šlo na vojnu, před dvaceti lety? Ta sestra už musí být dospělá. Jestli o tom ví a chtěla by tu druhou najít, tak to udělá.
myslím, že povinně se šlo ještě dřív - může to být tak 25? ![]()
@stinga píše:
tohle právo nebo řekněme povinnost adoptivních rodičů říct dětem pravdu, se buď dřív pouze nedodržovalo? nebo ani nebylo v zákoně, starý Občanský zákoník to zřejmě neobsahoval - znalejší a starší můžou upřesnit
Myslím, že dřív tam tahle povinnost v zákoně opravdu nebyla. Ono i dneska je to těžko vymahatelné, když někdo adoptovanému dítěti jeho původ zatají…
@stinga píše:
Neobsahoval.
Taky z toho vznikaly prusery.
Ja si prostě myslím, že zakladatelka má právohledat sestru, i když se to matce a komukoliv nelíbí.
.
@Keyllah píše:
jasně chápu, matka je mrcha, chudákem je zakladatelka.
Jen ti nějak někam zmizela ta sestra a její rodina, které může být ublíženo, ale pochopila jsem, že o ni, tady vlastně vůbec nejde. Nejdůležitější je najít viníka a ukázat prstem a když se náhodou někomu ublíží, tak co, má na to právo a je to férhodně jednostranné a sobecké uvažování, ale co už…
no, já nevím, kde bereš tu jistotu, že jí ublíží zrovna informace o existenci sestry. Já bych brala za ublížení to, že mi jí někdo zatají. Takže mě sobecké přijde jí to tajit. A hodně jednostranné brát automaciky jako jedinou variantu, že to vědět nechce.
@unuděná píše:
Nojo, tak v tom případě by zakladatelka neměla jediný důkaz, že by to byla její polorodá sestra a její pátrání je o to nesmyslnějšíNebo jí ještě dotáhne na testy DNA, aby se potvrdila shoda?
Jak jako ještě dotáhnu na testy DNA? Jaký ještě? Ne, nenapadlo by mě jí někam „tahat“
Proč bych to dělala? Myslím si, že pokud to neví, má právo vědět jak to ve skutečnosti je. Já bych byla hodně smutná kdyby mi nikdo takhle velkou věc neřekl(která by se ještě měla týkat mě). A pokud to ví, tak tím nic nepokazím. Ona mě odmítne kontaktovat a já budu vědět že zájem prostě nemá. A vůbec netuším co teď řešíte. Ptala jsem se, jestli jí jde nějak najít. ![]()
@Lama Lama píše:
no, já nevím, kde bereš tu jistotu, že jí ublíží zrovna informace o existenci sestry. Já bych brala za ublížení to, že mi jí někdo zatají. Takže mě sobecké přijde jí to tajit. A hodně jednostranné brát automaciky jako jedinou variantu, že to vědět nechce.
ale já se tu snažím celou dobu psát, že ta možnost, že by jí to mohlo ublížit tu je. A nejen jí. To jen ty ji nevidíš a vidět evidentně nechceš. A dál moc nemám, co k tomu dodat…
@Anonymní píše:
Jak jako ještě dotáhnu na testy DNA? Jaký ještě? Ne, nenapadlo by mě jí někam „tahat“Proč bych to dělala? Myslím si, že pokud to neví, má právo vědět jak to ve skutečnosti je. Já bych byla hodně smutná kdyby mi nikdo takhle velkou věc neřekl(která by se ještě měla týkat mě). A pokud to ví, tak tím nic nepokazím. Ona mě odmítne kontaktovat a já budu vědět že zájem prostě nemá. A vůbec netuším co teď řešíte. Ptala jsem se, jestli jí jde nějak najít.
Tak pokud nemá otce napsaného v RL, tak jak to chceš jinak dokázat? Máš cokoli, co by toto potvrzovalo, kromě toho, že něco takového tvoje maminka řekla?
počítáš s tím, že může mít zcela jiného otce a o tomto nevědět?
Nejdůležitější je teď zjistit, jestli je nebo není uveden v RL. Usnesení od notáře maminka má, že? nebo ona neví, jestli jí posílal výživné?
@Anonymní píše:
Jak jako ještě dotáhnu na testy DNA? Jaký ještě? Ne, nenapadlo by mě jí někam „tahat“Proč bych to dělala? Myslím si, že pokud to neví, má právo vědět jak to ve skutečnosti je. Já bych byla hodně smutná kdyby mi nikdo takhle velkou věc neřekl(která by se ještě měla týkat mě). A pokud to ví, tak tím nic nepokazím. Ona mě odmítne kontaktovat a já budu vědět že zájem prostě nemá. A vůbec netuším co teď řešíte. Ptala jsem se, jestli jí jde nějak najít.
A jak ty sakra víš, jak se to tehdy stalo? Vždyť jsi ani nebyla na světě!
Její máma svedla vojáka, možná ani nevěděla, že má doma ženu, no anebo taky během té doby spala s dalšíma 5ti, tak se rozhodla, že dceři otce do RL nezapíše. Pokud vážně nemá otce napsaného v RL abys mohla tvrdit, že ho nemohla dohledat (a následně další sourozence), pak je tu nějaké řešení sourozenectví dost mimo. Pokud ho v RL má, platil alimenty atd., pak tě dohledat dávno mohla. Tedy minimálně mohla dohledat jeho, žejo.
@unuděná píše:Žil s námi. Před mým narozením se přestěhoval s mamkou po svatbě na Slovensku kde žili (z jedné adresy na druhou), po mém narození do ČR, po jeho smrti jsme se pak přestěhovali jen s mamkou. V době kdy umřel jsme spolu bydleli. A do toho, kdy umřel vám přece nic není. Můj dotaz zněl jestli se dá sestra s tím co o ní vím najít.
A tohle píšeš až na 6. straně?? Takže otec s vámi nežil a už je to 12 let, co zemřel??
@Anonymní píše:
no jelikož nevíš ani jméno? nemusela dostat příjmení po otci, ani přesný den narození - tak dost těžko,
jedině jak tu už bylo, přes to dědické řízení - pokud měla tvého otce v RL, tak jestli ti tvá mamka ten dokument ukáže, tak pak tam bude její jméno i datum narození, - pak ji najít můžeš,
pokud nemá tatínka v RL, tak šance není téměř žádná
@Keyllah píše:
ale já se tu snažím celou dobu psát, že ta možnost, že by jí to mohlo ublížit tu je. A nejen jí. To jen ty ji nevidíš a vidět evidentně nechceš. A dál moc nemám, co k tomu dodat…
Vidím a připouštím. Jen ty evidentně nechceš vidět, že stejně tak jí může ubližovat to, že neví.
Takže to zkrátka vidím tak, že možné jsou obě varianty. A nevidím tedy nic nepřístojného na tom, že v takové situaci se zakladatelka zařídí podle svého vlatního „chci“. „ne jen jí“- už jsem vysvětlila, že to třeba připouštím, ale tam bych ohledy nebrala. Odhalení pravdy je fakt, který při kontrukci lži měla brát jak matka zakladatelky, tak matka sestry v úvahu.
@unuděná píše:
A jak ty sakra víš, jak se to tehdy stalo? Vždyť jsi ani nebyla na světě!Její máma svedla vojáka, možná ani nevěděla, že má doma ženu, no anebo taky během té doby spala s dalšíma 5ti, tak se rozhodla, že dceři otce do RL nezapíše. Pokud vážně nemá otce napsaného v RL abys mohla tvrdit, že ho nemohla dohledat (a následně další sourozence), pak je tu nějaké řešení sourozenectví dost mimo. Pokud ho v RL má, platil alimenty atd., pak tě dohledat dávno mohla. Tedy minimálně mohla dohledat jeho, žejo.
ale nikde není napsáno, že zakladatelčiny rodiče byly v době jeho vojny manželé? nebo mi to uniklo?