Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná Máme dvě děti, jeden 3,5, jeden rok. To, co tu píšu, nesouvisí s počtem dětí, ani s jejich věkem. Prošla jsem si vším, co jsi zatím zmínila ty (kromě nemám rád a nechci tu být).
@unuděná Neni potřeba se bránit - výrazama Zlato, odhadovánim, že jsem v jiný situaci, málo zkušeností mám atd ![]()
Neni to o tom. Je to jen v hlavě, máš tam jiný pojetí než já. Dáváme svobodu nám i jim… co jen to jde. Nebráníme se, nedohadujem, nepřesvědčujem.
@Svistice Diky.
@Emno Vis,ono se krasne mluvi a pise o liberalni a respektujici vychove, ale stejne jako ma dite pravo na to vzdorovat, tak ma rodic pravo urcovat, co dite smi a co ne.Od toho je rodic.Ja nerikam, ze musi poslouchat jako hodinky a vztek je treba potlacit, rikam pravy opak, jen ty jsi na toto zrejme dost citliva a ctes, co chces cist…Kdyz dite dela pulhodinovou scenu, protoze CHCE strkat drat do zasuvky, tak ho nechas, aby si k pochopeni doslo samo? No jasne ze ne! Nebo se vzteka, ze se v aute nebude pasat, co udelas? Nechas ho nest si dusledky sveho rozhodnuti samo??pevne doufam, ze ne. A kdyz ti takhle janci deset, dvacet minut a domlouvani nepomaha? Co pak? Normalni matka dite drapne a zaridi, aby neohrozovalo sebe nebo okoli. Delas to jinak?
PS:moje deti chapou pojem „nesmis“ a dokonce verim ze chapou, ze nesmi pro sve dobro. Presto to rozhodne nejsou utaple a vychovou zvalcovane deti.Ted marne premyslim, jak jsme se dostaly k takhle OT tematu…
Jo s tim samostatnym hranim.Tak jinak, zkus se ted vcitit do zakladatelky a poradit ji, co ma delat. Protoze to je snad ucelem takove diskuze. Nikoli moralizovat, co kde udelala spatne, ale poradit jak se postavit k soucasne situaci. Predstav si, ze budes mit cele odpoledne za zadkem trilete dite, ktere je zvykle na tvou asistenci pri hre a samotne nevydrzi.Jak se zachovas, abys to zmenila?
@unuděná Ne, to jsi mi neporozuměla. O těch jednotlivých případech jsem nepsala, psala jsem o tvym pojetí - zpracovat rychle revolty. To pro mě neni vhodný, protože se tim potlačuje zdravej proces. Kdybych byla konkr., tak nenechám dítě za žádnou cenu sahat do zásuvky. O to nejde.
Zuby si čistit nemusej, ale přebíraj odpovědnost za kaz.. to věděj (a čistěj asi vždy… nepamatuju si, že by mi starší řekl ok, až budu mít bolavej zub a řev, beru, že jsem si to zvolil a nemusíš se toho v noci účastnit…)
Co jde, nechávám na nich. To, co jde, má každej jen a jen v hlavě - jen si to uvědomit. Každej má hranice jinde, ani o tom nediskutuju. Mluvim o přístupu - revolta dítětě za mě je jediná možná a žádoucí (!!) cesta. A tak k ní přistupujem.
@Emno píše:
@Svistice To je mi jasný, i tak platí, že tohle od nich slyšet by mě zranilo.
Me to samozrejme taky ranilo (nedostalo me to do kolen smichy
),ale jelikoz chapu, proc to dite reklo, tak se z toho neskladam. Navic pak prisel, omluvil se, ze rekl neco takoveho a ze to tak nemyslel-doslova mi rekl „byl jsem nastvanej, ze uz nesmim koukat na pohadky a tak jsem chtel pryc“.Takze tohle moralni pouceni je pro me lepsi, nez kdyby nikdy nic takoveho nerekl ![]()
Nedusledna maminka, ktera si rozmazlila jedinacka, to je cely.
Fakt si nechas od decka narezat?
@Emno Možná jsi ale nepochopila primárně ty mě. Já jsem neřekla, že vzdor se má potlačit! Kdybych to nebrala jako přirozenou a nutnou součást vývoje dítěte, tak mi z toho asi šlehne. Jen jsem psala, že ve výchově je nutná akce-reakce. A když dítě opakovaně nereaguje na výzvu ke změně chování /například to zmiňované házení písku po dětech, tak zakročím a to klidně i „násilím“, čili nejprve zvýšením hlasu a odebráním lopatky, následně třeba odvedením dítěte domů. Tomu se říká důsledná výchova. Pokud jako rodič řeknu, že dítě něco dělat nesmí, tak si za tím musím stát.
Ano, čistit zuby si nemusí, ale nenech se vysmát - nese si za své činy následky? Tříleté dítě? Když bude mít kaz tak co? Budeš stát vedle křesla a usmívat se jakože „vidíš? kdyby sis čistil zoubky, tak by se ti to nestalo?“ Já teda ne, já bych trpěla s tím dítětem, držela za ruku, povídala mu, pomohla to překonat. Pokud by nezabíralo vysvětlování, proč si zoubky čistit musí (u nás tedy vždy zabíralo), tak bych asi přistoupila alespoň k večernímu čištění z musu.
Ale ve výsledku jsem jen chtěla říct, že výchova se prostě nedá paušalizovat. Na každé dítě platí něco jiného, od toho jsme tu my, maminky, abysme přišly na to, co na to naše dítě zabírá nejlépe. Ale být duslední a trvat si na svých slovech, nevyhrožovat/neslibovat něco, co nechceme nebo nemůžeme splnit, to jsou prostě základy.
Já teda nejsem třeba příznivcem na něho řvát jak utržena z řetětu, ale když někdy vidím, jak někdo - zakazuje, přikazuje.. např. nedělej to a to a dítě prostě nereaguje, tak si občas sama říkám, jestli to maminka myslí vážně..
prostě mluví, s někým např. o nákupu a stejným tonem upozorní dítě na něco.. a udělá to třikrát..dítě nic..
No já teda pokud by mě podruhé dítě neposlechlo, vidím, jeho pošklebek, tak hodně zvýším hlas.. Protože nechci dopadnout, aby mi rozkazovalo dítě..
Nejsem pro to, aby se dítě mámy bálo, ale taky nejchci, abych se pak bálá ja, někde s dítětem jít..
@Janasas píše:
Já teda nejsem třeba příznivcem na něho řvát jak utržena z řetětu, ale když někdy vidím, jak někdo - zakazuje, přikazuje.. např. nedělej to a to a dítě prostě nereaguje, tak si občas sama říkám, jestli to maminka myslí vážně..
prostě mluví, s někým např. o nákupu a stejným tonem upozorní dítě na něco.. a udělá to třikrát..dítě nic..
No já teda pokud by mě podruhé dítě neposlechlo, vidím, jeho pošklebek, tak hodně zvýším hlas.. Protože nechci dopadnout, aby mi rozkazovalo dítě..
Nejsem pro to, aby se dítě mámy bálo, ale taky nejchci, abych se pak bálá ja, někde s dítětem jít..
Přesně tak jsem to myslela.
@unuděná Za svý činy si každej nese následky, i když jako matka mu pomůžu zmírnit bolest při prožívání.
U nás děti dostávaj prostor pro to si uvědomit, že za sebe rozhodujou samy, proto ty zuby.. když by měl kaz, určitě s nim pak trpim, ale předem ho informuju, že taky nemusim, že to neni samozřejmý a že ve chvíli, kdy za zuby nezodpovídám já, tak už neni děláno z mý strany vše proto, aby to bylo ok. Samozřejmě nevim, zda když je budem denně čistit, nebude mít kaz. I to on ví…
Výchova se nedá paušalizovat, to souhlasim…
@Emno A ty bys vážně s klidem nechala dítě rok nesáhnout na zubní kartáček?