Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U Střezetic u Hradce Králové je sousoší Zraněný kůň a jezdec. Je připomínkou bitvy z roku 1886 kde zahynulo krom lidí 2094 koňů.
Bronzová pieta je také věnována poctě všem jezdcům a koňům kteří nalezli smrt v minulých stoletích v bitvách a válkách.
To mě zaujalo, tak to tu odkládám.
Svět v souvislostech : Ženy ve Švýcarsku získaly volební právo až dva roky poté, co se první lidé prošli po Měsíci. Jedna z nejstarších dochovaných staveb u nás, rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp je o 1000 let mladší než římské Koloseum.
https://dobrasemena.cz/…ranzove.html
Mrkve můžou být i oranžové
„Nebylo tomu tak ale vždy. Původní mrkve byly fialové, později žluté a červené, plané mrkvousy rostoucí v jižní Evropě jsou bílé. Až patriotičtí holandští zahradníci, kteří šlechtili před 400 lety tuto plodinu, začali u ní preferovat oranžovou barvu, tu holandskou národní. A protože Holandsko je krajinou zahradníků, rozšířily se oranžové mrkve do celého světa. Proto dnes dáváme rovnítko mrkev = oranžová. Časy se ale mění a barevné mrkve se derou opět do popředí.“
Musela jsem to sem dát, jak jsem tu viděla debatu o pomeranči/pomelu/grepu a cuketě. ![]()
Něco z přírodopisu:
Stínka není hmyz, ale korýš.
Je tedy u nás příbuzná rakům.
Také, jako oni, mění krunýř. ![]()
Pokud vím, je taky jediný suchozemský korýš.
A nebojte se, živí se rostlinnými zbytky, neštípe, nekouše.
(Je to taková ta baculatá mnohonožka, co se v ohrožení svine do klubíčka: https://cs.m.wikipedia.org/…_obecn%C3%A1)
S klidem můžete na pohotovost a říct, že vás kousnul Harrison Ford. ![]()
Slavný Harrison Ford je místopředsedou neziskové organizace Conservation International, která se věnuje ochraně životního prostředí. Jako poděkování se podle něj jmenuje několik nově objevených živočichů. V minulosti podle Forda pojmenovali například mravence nebo pavouka, nyní i plaza!
Vědci objevili v peruánském národním parku Otis nový druh plaza, který získal jméno Tachymenoides harrisonfordi. Harrison Ford uvedl, že je poctěn a nález i vtipně okomentoval. Přijde mu prý vtipné, že po něm stále pojmenovávají zvířata, kterých se obvykle lidé bojí. “Nerozumím tomu, svůj volný čas trávím vyšíváním, zpívám ukolébavky,” pronesl herec a dodal, že hady má ovšem velmi rád a s tímto druhem by si určitě rozuměl. “Má oči ve kterých se můžete utopit a většinu dne tráví sluněním u kaluže špinavé vody – pravděpodobně bychom se přátelili na začátku 60. let,” řekl herec.
Greta Thunberg už má taky svého brouka, Nelloptodes gretae, pojmenoval ho britský vědec M. Darby protože prý práce mladé aktivistky na něj udělala dojem.
@Anna766 píše:
Greta Thunberg už má taky svého brouka, Nelloptodes gretae, pojmenoval ho britský vědec M. Darby protože prý práce mladé aktivistky na něj udělala dojem.
Když už jsme u toho hmyzu, tak Ondřeje Sekory Brouka Pytlíka a Ferdu Mravence zná snad každý, ale málo se ví, že Sekora byl milovník ragby, počeštil a přeložil ragbyové názvy, byl v Čechách prvním ragbyovým trenérem a rozhodčím a přivezl k nám první ragbyové míče.
@Anna766 píše:
a co ten brouk umí? třeba přilepit se k asfaltu?
![]()
@neumisa píše:
a co ten brouk umí? třeba přilepit se k asfaltu?![]()
To nevím ![]()
@Anna766 píše:
To nevím
Je Biolit dostatecne bio a eko?
Vonavka na brouka Gretu ![]()
Teď na mě vyskočilo na fcb. Musím se podělit.
Ve Viktoriánské staré Anglii bylo nejnižším stupněm ubytování v místnosti, kde se za jednu penny dalo pověsit na šňůru. ![]()
@samá práce Já nejdřív myslela, že se tam lidé mohli pověsit (spáchat sebevraždu). Na té fotce spí? V téhle pozici bych neusnula.