Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kalitka Ahojky, v poradku, diskuzi nijak nenabouravas. Tato diskuze je presne od toho, aby se tady resily takove dotazy.
Prodelala jsi docela rozsahly zakrok a mela jsi spoustu komplikaci. Nejdulezitejsi je cas, vsechno se ti musi postupne zahojit. Dala bych telu opravdu cas a klid, aby mohlo jednotlive tkane regenerovat. Zeptala bych se lekare na nejaky lecebny pobyt, ted na podzim a v zime je na to vhodna doba. Zajet si do lazni nebo tak neco.
Ten Estrofem mas hodne vysoko, to je pravda, normalne se dava jen 3×1. Myslim si, ze jste s lekari ve fazi, ze to zkousite, jestli po tehle davce zacne sliznice rust. Nicmene, urcite te upozornili, ze je to velmi nejiste. Problem jsou ty rozsahle srusty, ktere ti teda rozstrihali, jenomze pokud je zjizvena tkan, tak tam uz asi nic neporoste. Je to jako s jizvami na kuzi, v jizve vetsinou uz nic neroste.
Jak ti napsala pani, opravdu zalezi na tom, za jakym ucelem to chces lecit. Pokud jeste chces mit deti, tak chapu, ze se to budes snazit vylecit, ale pokud uz deti neplanujes a nemas bolesti, tak bych to nechala byt v klidu, bez leku. Zalezi na tobe a preji brzke uzdraveni ![]()
Ahoj..co ja bych za to dala byt bez MS. Nemela jsem MS, zjistil se asherman, chteli jsme dite, to se přes veškeré možné i nemožné komplikace podařilo. Ale po porodu i přes to, ze mam v deloze srusty k jizve po CS se dostavila menstruance, ale kazdych 14 dni a celkem dost silná. Takže řeším opačný problém. A je to dost otravné. Sterilizaci jsem zatím odložila na neurčito. Ale pokud budu takhle s MS a k tomu pridruzenymi migrenami pokračovat, tak to asi dopadne..
Hlavu vzhůru, po takovém zakroku bych nechala tělo zregenerovat. Ja brala jeste i gynax kapky a rekla bych ze pred otehotnenim, me hezky cyklus srovnaly.
Hezké odpoledne, moc děkuji za vaše reakce. My právě ještě jedno těhotenství plánovali, bohužel teď jsme díky tomu zjistili, že jsem v podstatě sterilní. Neřešila jsem pouze chybějící cyklus, ale měla jsem právě i vleklé bolesti, kdy jsem nemohla ani sedět. Opakovaně jsem jezdila k lékařce, kdy jsem si stěžovala, že mám pocit, jako když mi v děloze něco vadí, překáží. Kolikrát jsem si nestihla ani dosednout a bolest mě doslova vystřelila zpět do stoje. Ty bolesti bych přirovnala k tomuto jako když vás někdo řeže zaživa. Nakonec se k tomu přidala ještě bolest při močení a stolici a to jsem už div neškemrala, ať se mnou už konečně někdo začne něco dělat.
Takže nebylo to jen z důvodu absence cyklu, ale hlavně právě kvůli bolestem. Doktor mi řekl po výkonu, že ta šance že zdravá sliznice přeroste tu spatnou prý je. Tak mi asi nezbývá než prostě doufat.
Hele, ja jsem ani nebrala hormony a dite se podarilo na 1. Dobrou se sliznici 4,5mm, neni to jen o sliznici, je tam x faktoru, drzim palce a mysli pozitivne
Neboj. To se určitě podaří, jen tomu dej čas. Ja měla před otěhotněním úplně srostlou delohu, pri zakroku se do ni poprve ani nedostali. Doslala jsem koňské davky hormonů. Poté jsem sla na další hysteroskopii, ale ambulantne bez uspání. Tam se jiz podařilo dostat a nektere srusty přerušit. Nakonec jsem sla jeste na třetí, tam se doladil zbytek a pak se jen čekalo. Po pul roce uz jsem mela vseho plne zuby, jedno tehotenstvi se neudrzelo, po hormonech mi bylo strasne zle, takze jsem už dalsi nechtela. Smířila jsem se s tim, že druhe dítě nebude, změnila jsem praci a jedine co jsem brala byl gynax, aby se mi zpravil cyklus. Sliznici jsem mela vzdy pod 4cm.. Šance mizive..
Ze jsem tehotna jsem zjistila 2 roky od prvni hysteroskopie, kde mi bylo oznameno AS s tim, ze sance na otehotneni jsou mizivá, ale muzeme to zkusit…
Neztracej hlavu. Pokud te nic neboli, zkus vypustit a uvidi se 🙂
@manisuja moc dekuju. Nějak to na me včera vše dolehlo když mi teprve vlastně došlo co a jak.
Já právě vím, že estrofem mi dělá migrény, ale to jsem měla dávky slaboučký. Tak jsem zvědavá co to udělá při takový koňský dávce. Jinak nejsem ani týden po operaci, takže prostě je břicho citlivý, což je normální. Takže pevné věřím, že mě to snad minimálně zbaví tich vleklych bolesti a problémů, co mi to dělalo. Ale jak píšete, nějak to prostě musí dopadnout. Ať už tak nebo tak.
Ahoj holky, po 1. Porodu revize a ashermann, diky panu profesorovi se povedla i dalsi dcera, po porodu opet cisteni a protoze menses neprichazel-ani kapka, nic, tak jsem byla u pana profesora na kontrole a ten potvrdil opet srostlou delohu, s tim, ze se to bude resit pouze v pripade dalsiho ditete..ted, skoro 3 roky po jsem si dnes sahla mezi nohy a vytahla ruku od krve, docela me to vydesilo.
Je mozne ze je to menses?? Stalo se nektere neco podobneho?
Budu to samozrejme resit, jen mozna hledam uklidneni, ze by mohl byt a nemam nejaky vaznejsi problem
Dekuji
Ja po prvnim porodu deloha ko srusty. Druhe se zazrakem podarilo. Druhy cisarem, srusty opet prirostle az k jizve a bordel v děloze. Rok a pul po porodu prisla menstruace a vyla o dost silnejsi nez pred druhym tehotenstvi.. Mam ji tedy pravidelne po 21 dnech a je to dost opruz. Pred druhym otehotnenim sem jen par dni vzdy spinila, ale ted je to tedy sila, nepamatuji si, ze bych takovy MS kdy mela
U dr. Vse ok..proste perioda prisla.. Doufala jsem ze uz neprijde teda ![]()
@manisuja píše: Více
Dobry den všem, jsem 12 týdnu od revize kdy jsem to stále nedostala - proběhla jedna vyvolávačka a zatim nic. Objednala jsem se panu doktorovi Marovi s podezřením na srůsty 🫤 a stale věřím ze by mohlo jít jen o hormonální nerovnováhu, ale bojím se ze půjde o srůsty. Jedno dítě mame ale chteli bychom druhe ale po přečtení celého vlákna jsem hrozne ve stresu pokud se potvrdí…. Ale i tak této diskuzi musím poděkovat protože jinak bych na pana doktor ani nenarazila. Zaroven mi rekl můj gynekolog ze mam na svůj věk 34 - mnohem mene folikulu - nyni si necham změřit AMH ale mam strašný strach ze to uz bude vse pasee ![]()
@Anonymní píše: Více
Hoď to za hlavu. Můžeš mít pár srůstů, které odstraní a je vyřešeno, to ještě vůbec neznamená, že budeš mít Ashermana. Já mám Ashermana, řekli mi to až po hysteroskopii, jsou to nadměrné srůsty a hlavně se tvoří prostě opakovaně. Po probuzení mi lékař řekl diagnozu s tím, že mám srostlou celou dělohu a vůbec se do ní nedostal. Těhotenství nepřipadalo v úvahu a umělé oplodnění také ne, prostě to dítě nemělo kde růst. (Měsíčky jsem neměla 3 roky, po prvním porodu se mi neodloučila placenta následoval chirurgický zákrok a tím to vzniklo. Dlouho jsem kojila, takže jsme chybějící mensez přisuzovali k tomu a mě to nevadilo. Až když jsme chtěli drůhé, tak se to začlo řešit.) Diagnóza byl šok a obulela jsem to. Možností byla hormonální léčba, to jsme zkusili, následovali další 2 hysteroskopie (bez uspávání), jednou jsem otěhotněla, ale těhotenství zamklé. Po hormonech mi bylo zle, takže jsem doktorovi po roce a pul řekla, že v hormonální léčbě nechci pokračovat, měla jsem migrény, bylo mi zle od žaludku… Opravdu jsem vypla, dala výpověď v práci, na poručení začala kapat gynax je přírodní se záměrem srovnat si cyklus a s druhým dítětem jsem přestala počítat. Prodala jsem všechny věci po prvním synovi. A po dvou letech od diagnózy jsem zjistila, že jsem těhotná
Takže nevěš hlavu, co se má stát se stane. Doktor ti řekne, jaké jsou možnosti. Zkus se na to neupínat. Máš jedno zdravé dítě a to je dar <3
A o tom těhotenství co následovalo třeba příště, kdyby jsi chtěla ![]()
@manisuja ahoj a moc děkuji za příspěvek - včera jsem byla u dr. Máry a jsem objednaná na hysteroskopii s tím že mysli ze srůsty tam určo jsou jen nevi ted v jakem rozsahu - rekl az mam napadne nízkou sliznici 2mm a ze uvidí az se tam podívá 🫤 … Zaroven byl strasne pozitivní a rikal ze si mysli ze sance na otěhotnění jsou a at jsem také pozitivní a ze vše si upřesníme po hysteroskopii kterou bude delat -pokud budou male jen prostříhá a za měsíc se můžeme snazit a pokud většího rozsahu chce to pry tak 2-3 udelat a potom také zavést nějaký balonek, který je na to nyní nejúčinnější a po týdnu se rozpustí a vyjde… Vlastne me uklidnilo ze mi rekl co to je a ted jen aby to bylo vše v pořádku nooo… A co tve těhotenství @manisuja bylo pak vse v poradku? Nerodila si předčasně? Diky moc
Ahoj, fakt bud v klidu, ta cesta je sice trnitejsi, nez kdyz srusty nemas, ale dokud funguje profesor Mara, tak se to urcite povede:-) mne taky vsichni rikali, ze nemam sanci s tak nizkou sliznici (krome prof.Mary, ktery tomu narozdil od nich rozumi) a otehotnela jsem 2× prirozene na 1.pokus:-)
Ahoj, tezko rict, kazdy to ma jinak, ale ja treba menstruaci nemam vubec, po porodu mi opet vse srostlo (pry kvuli rocnimu kojeni), z pocatku me to prislo takove divne a smutne, ted uz to vubec nevnimam a vubec mi to neva, ve vysledku zjistis, ze bez menstruace jsi mnohem svobodnejsi:-) resit srusty ma smysl pouze pokud mas bolesti anebo chces dalsi deti
Jestli jsi u Mary, tak jsi v nejlepsich rukou