Babička, která se nezajímá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26928
15.2.22 12:24
@Wilík píše:
Mám to stejně…řekla že chce klid, že se starala o nás dost a má toho plný zuby.. nesmířila jsem se s tím do teď…

Ja taky nebudu super hlidaci babicka, az prijde ten cas. To se o sobe doctu hruzy :mrgreen:

Anonymni ruze: Mas manzela a vase dite. To je tva budoucnost. Kdyz babicky nechteji, nenutte se jim. Nekdy je to tak i lepsi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
15.2.22 12:33

U nás nefunguje ani jedna babička. Moje máma kašlala na naše děti od té doby co jsou na světě a tchýně na ně začala kašlat co se jejímu prvorozenému synovi narodilo první dítě :mrgreen: svého posledního vnuka od nás snad ani nepochovala, natož aby ho povozila v kocarku nebo pohlídala. A neudělá s tím člověk nic :nevim: naučila jsem se žít s tím že se musíme postarat s manželem sami.

Příspěvek upraven 15.02.22 v 12:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
15.2.22 12:35
@Anonymní píše:
Ahoj holky, obnovuji diskuzi. Dost je to choulostivé, takže anonym. Také to máme doma. Mám 14 měsíční dceru. Tchýně jí povozila za těch 14 měsíců jen 3×. A to jsme se jí museli doprošovat a přemlouvat. Pak si vzpomene 1× za měsíc, že jí chce vidět, aby si udělala fotky kvůli kamarádkám. Je mladší do 60ti let, nemocná není, do práce chodí, nemá jí vůbec náročnou. Bydlí od nás 2 km. My bydlíme na vesnici a ona ve vedlejším městě. K nám to má cca 20 minut pěšky. Má jiné hodnoty. Vše dělá pro kamarádky. Dokonce jim hlídá vnoučata. Nedostává za to nic. Hlídá jim i o dost menší vnoučata než je ta naše, aby se kamarádkám zavděčila. My jsme pořád zvali k nám, volali, posílali SMS zprávy ať příjde. To byly vždy výmluvy, že jde ke kadeřnici, že jede na výlet, do kavárny s kámoškou. Nebo kolikrát nám volala, že se doma nudí, tak jsme ji řekli, že se může stavit nebo my k ní a hned začala s výmluvy, že si něco jiného najde. Vůbec mi nejde o nějaké hlídání apod. Jen mi příjde divné v dnešní době, že babičky nemají o vnoučata vůbec žádný nebo minimální zájem. To za tím vůbec vězí? Tak jsem řekla muži, že až zase 1× za měsíc si vzpomene, že chce vnučku vidět kvůli fotkám, tak že nikam nejdu. Můj muž mi zase řekl, že když nepůjdu, tak také nepůjde. On je se svou mámou témeř v sobě. Kolikrát taky, když k nám přišla, tak mu řekla, že jak to, že jí neobsluhuji, že když je tu ona 1× za měsíc, tak tam musím vedle ní být a obsluhovat ji a skákat podle ní. S mužem jsme si dali pravidlo, když přijede jeho rodina, on je obslouží a když přijede moje, tak obsloužím já svou rodinu. Takhle to vedeme již mnoho let. No a moje mamka je 100 km daleko a moje sestra 130 km. Takže mamka se víc zajímá o vnoučata od mé sestry. Také o naší dcerce nechce nic slyšet. Moje máma si hodně oblíbila moji mladší sestru, takže ve všem měla přednost. A když něco udělala, tak jsem byla bitá já za sestru. Moji rodiče mě nechtěli, prý jsem jeden velký omyl. Když se dali dokupy, hned měli nechráněný sex, páč si mysleli, že se nic nestane a hned stalo. Máma na potrat jít nechtěla, chtěla mě dát do děcáku, tak to jí otcova rodina rozmlouvala a aby nebyla ostuda pro vesnici, tak máma bydlela u nich doma. Táta mě hodně bil, když přišel z práce unavený a my jsme se sestrou se smáli a hráli si, tak přišel s pantoflí v ruce a třískal nás do zátylku. Moji sestru téměř vůbec mě pořád. Všude jsem měla modřiny a vždy mi tekla krev. Má matka s tím nic neudělala. Neměli bychom kam jít v té době. Musela jsem to vydržet do dospělosti. I ve škole mě šikanovali. Kolikrát jsem chtěla utéct nebo se zabít. Musela jsem to vše ustát. Pak jsem si našla svého muže, za pár měsíců se k němu nastěhovala. Moje sestra také odešla, páč to pak schytávala za mě od otce, ta odešla také za manželem a pak to schytávala i má matka. Ta se rozvedla a odešla také za přítelem. Pardon, že jsem se tak rozepsala. Člověk to pořád má v sobě a teď i nezájmy od babiček pro mou dceru. Jen tiše vždy závidím, když vidím od mých kamarádek, jak jejich matky a tchýně si užívají vnoučata a mají jako rodina zájem. My jsme v okolí vím jediní, kdo nemá pořádné babičky, aby si všímali vnučky. Všichni jen kroutí hlavou, že je to od nich pěkná ostuda…

Mela jsem podobne detstvi. No a moje mama videla nase deti naposled pred 3,5 lety, kdy tehdy nejmladsi bylo 8 mesicu. Nasi skoro rocni jeste nevidela. A ja jsem rada, ze mam klid. O deti meho bratra (z toho jedno nevlastni) se stara rada. O nasich rekla, ze by jim dala facku, az se jim otoci hlava. A to podotykam, u ni vubec nezlobily, nebyly hlucne. Ale proste neresim a jak rikam, mam klid a je to super.

Tchyne byla dost podobna tvoji, az na to hlidani cizich deti. Ale neco se zmenilo prakticky ze dne na den, kdyz detem bylo skoro 6, skoro 4 a 2,5 roku. To najednou zacala mit mnohem vetsi zajem a zacala i hlidat. Tu skoro rocni teda jeste nehlida, ale to ji chapu, i kdyz mala na me neni vubec zavisla.

Edit: Dodavam, ze tchyni ani nikoho jineho jsem nikdy nenutila k hlidani, ani vozeni kocarku, mazleni s detmi apod.

Příspěvek upraven 15.02.22 v 12:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
15.2.22 12:40

Důvod proč babičky nechtějí hlídat je ten, že dnešní ženy v letech už nejsou ty typické babičky v šátku, jejichž jedinou radostí můžou být vnoučata. Za prvé chodí mnohem dýl do práce a za druhé si můžou život užívat a spousta z nich zjistila, že je to určitě zábavnější než hlídat děti a nechat se peskovat od snachy, že svačinka nebyla bio. V tvém případě je problém úplně jinde, doporučuji odbornou pomoc. Vůbec nechápu, proč tchýni nutíš a přemlouváš aby vozila a jak bys vůbec mohla po tom všem svěřit svou dceru matce, když ti tedy o hlídání nejde jak říkáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
15.2.22 13:28
@terien píše:
Důvod proč babičky nechtějí hlídat je ten, že dnešní ženy v letech už nejsou ty typické babičky v šátku, jejichž jedinou radostí můžou být vnoučata. Za prvé chodí mnohem dýl do práce a za druhé si můžou život užívat a spousta z nich zjistila, že je to určitě zábavnější než hlídat děti a nechat se peskovat od snachy, že svačinka nebyla bio. V tvém případě je problém úplně jinde, doporučuji odbornou pomoc. Vůbec nechápu, proč tchýni nutíš a přemlouváš aby vozila a jak bys vůbec mohla po tom všem svěřit svou dceru matce, když ti tedy o hlídání nejde jak říkáš.

ja myslim, ze to tak uplne neni, pisou prece, ze v okoli vsichni hlidaci babicky maji, takze asi tech hlidacich babicek bude vic, jen se o nich nezakladaji diskuse. ty, ktere nemaji zajem - v teto diskusi - evidentne nebyly ani matky roku. myslim, ze kdyz jsou dobre vztahy v rodine, tak prarodice pomahaji svym detem jak muzou a maji zajem i o vnoucata. aspon tak to v mem okoli je. ja mam sve konicky, mam rada svuj klid, ale taky mam rada sve dite a jeho dite a rada s nim travim cas, i kdyz me to vycerpava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
15.2.22 14:40
@Gracelynx píše:
ja myslim, ze to tak uplne neni, pisou prece, ze v okoli vsichni hlidaci babicky maji, takze asi tech hlidacich babicek bude vic, jen se o nich nezakladaji diskuse. ty, ktere nemaji zajem - v teto diskusi - evidentne nebyly ani matky roku. myslim, ze kdyz jsou dobre vztahy v rodine, tak prarodice pomahaji svym detem jak muzou a maji zajem i o vnoucata. aspon tak to v mem okoli je. ja mam sve konicky, mam rada svuj klid, ale taky mam rada sve dite a jeho dite a rada s nim travim cas, i kdyz me to vycerpava.

Tak samozřejmě že to neplatí plošně. Ale faktem je, že pokud ženský pracují do 65, tak to hlídání prostě vypadá jinak než když šla moje babi do důchodu o 10 let dřív. A každý prostě nehlídá do vyčerpání pokud to není nezbytně nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
15.2.22 14:53
@terien píše:
Tak samozřejmě že to neplatí plošně. Ale faktem je, že pokud ženský pracují do 65, tak to hlídání prostě vypadá jinak než když šla moje babi do důchodu o 10 let dřív. A každý prostě nehlídá do vyčerpání pokud to není nezbytně nutné.

to je mi jasny, a s tim vycerpanim - po tech letech “hlidani” uz to neni jen o hlidani, ale regulerni vztah, ve kterem oba chceme byt spolu, jen jeden z nas uz proste nema tu energii, i kdyz blbych napadu mame oba porad dost :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.22 17:30

Je hrozné, čím sis prošla. Nepros se jich o nic, nezaslouží si nic, jedna bába šílenější než druhá. A nesnaž se jim zavděčit, pro takové lidi nebudeš nikdy dobrá, jen tě budou trápit. Jestli ti to pomůže, patříme také mezi ty, kterým nikdo nikdy nehlídal a nehlídá. Manželova máma by hlídala, ale je nemocná a bydlí daleko. Když za ní přijedeme, to rozhodně pomůže, ale říkám, bydlí daleko. A moje máma, ta bydlí sice blízko, ale nedojde, jak je rok dlouhý a když dorazí jednou za půl roku nebo za rok, tak chce, abychom jí obskakovali a bavili. To samé, když zavolá a já se třeba učím s dětmi, to mi řekne, ať jde učit manžel a já ať se jí věnuji, protože se nudí. Ona neřekne přímo, že se nudí, ale že se jí nechce nic dělat a chtěla by si povídat, tak ať se jde dětem věnovat manžel. A když řeknu, že nemůže, že dělá něco jiného a neví, kde jsem s dětmi skončila, tak se cítí ukřivděná.

• Citovat
  • Upravit
12885
15.2.22 18:18

Hele někdo prostě na rodinu není - tyhle ženské by třeba v dnešní době ani děti neměly a všichni by byli spokojenější, jenže tehdy holt nebylo tolik informací o ochraně, o tom že se dá žít i jinak atd.

Je naprosto lidsky přirozené, že tě to mrzí, a klidně si poplač nebo postěžuje l kamarádkám ale jinak se to prostě nauč přijímat jako fakt. Popravdě pořád lepší, než babičky, které mají pocit, že snacha rodí vnouče jim osobně jako dárek a hračku.

Osobně bych určitě hodně doporučila terapii kvůli traumatu z dětství, lepšímu chápání hranic tvých i tvých příbuzných a zbavení se pocitu viny a výčitek za to, že něco je jinak než by to podle tebe „v ideálním světě“ mělo být :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
16.2.22 07:06

Tak koukám, že v tom nejsem sama...

Tak v tom nejsem sama. Máme to úplně stejně. Taky se tchýně ozývá jen na fotky. Mě spíš příjde, že dnešní moderní babičky jsou spíše pohodlné a líné, že nechtějí trávit čas s vnoučaty. Je to smutné, hold naše dítě nebude mít žádné vzpomínky. A udělám to tak, že když tchýně jednou za čas si vzpomene, že má vnouče, tak já čas na tchýni mít nebudu. Není moje povinnost jí obletovat a hostit. Několikrát jsem poslala muže s děckem k ní a můj muž za ní beze mě jezdit nechce, tak hold neuvidí vnouče, páč to není moje povinnost, abych byla všude obvzlášť, když si tchýně jednou za čas kvůli fotkám usmyslí vidět vnouče. Je to sice slušnost, ale mělo by být i slušnost i z její strany mít opravdový zájem o vnouče. Když není opravdový zájem strávit čas s vnouče, tak ani já nemám zájem strávit čas s tchýní. Vše musí být oboustranné ne jednostranné. Nikdy jsme nikoho do ničeho nenutili ani matku ani tchýni a nutit nechceme. Jen mě zaráží nejmenší zájem jako babička x vnouče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
16.2.22 11:54
@Ilona333 píše:
Tak v tom nejsem sama. Máme to úplně stejně. Taky se tchýně ozývá jen na fotky. Mě spíš příjde, že dnešní moderní babičky jsou spíše pohodlné a líné, že nechtějí trávit čas s vnoučaty. Je to smutné, hold naše dítě nebude mít žádné vzpomínky. A udělám to tak, že když tchýně jednou za čas si vzpomene, že má vnouče, tak já čas na tchýni mít nebudu. Není moje povinnost jí obletovat a hostit. Několikrát jsem poslala muže s děckem k ní a můj muž za ní beze mě jezdit nechce, tak hold neuvidí vnouče, páč to není moje povinnost, abych byla všude obvzlášť, když si tchýně jednou za čas kvůli fotkám usmyslí vidět vnouče. Je to sice slušnost, ale mělo by být i slušnost i z její strany mít opravdový zájem o vnouče. Když není opravdový zájem strávit čas s vnouče, tak ani já nemám zájem strávit čas s tchýní. Vše musí být oboustranné ne jednostranné. Nikdy jsme nikoho do ničeho nenutili ani matku ani tchýni a nutit nechceme. Jen mě zaráží nejmenší zájem jako babička x vnouče.

no pohodlne a line mozna jsou, to jsem ja taky, jenze driv se zeny stavaly babickami daleko driv, moje mati i tchyne jeste pred padesatkou, to mely obe elanu dost, i kdyz pracovaly, tak si dite vzaly aspon na prazdniny nebo obcas vyzvedly ze skolky/skoly. dneska maji vsichni deti pozdeji, me uz bylo skoro sedesat, kdyz prislo vnouce. a uvedomuju si ten rozdil - do 55 spousta elanu a sily a po sedesatce je ze me babka, co sotva leze. ten ubytek sily je strasne znat a deti vyzaduji neustalou pozornost, coz je fakt vycerpavajici. nekdo na to v tomhle veku uz proste nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.22 12:04

Anonym z rodinných důvodů.

Moje tchýně sedí 20 let na zadku doma
a nepracuje a o vnuka zájem nikdy nejevila
a nejeví……
Když se narodil ani 50 jí nebylo, byla doma
a nic……není čas, ten má vždy jen pro sebe.

• Citovat
  • Upravit
Alriga
16.2.22 12:10
@Ilona333 píše:

8o 8o 8o
Ty „pohodlné a líné“ ženy vychovaly svoje děti, poskytly jim nejspíš vzdělání, lasku, domov, materiální zabezpečení. Ted uz jsou unavené, možná je zlobí i zdraví a maji plné právo věnovat se samy sobě. Pokud jim stačí vidět vnoučata občas, neznamená to, ze je nemají rády, jen prostě mají méně sil, energie, potrebují a chtějí žít více samy za sebe. Vždyť je to přirozené.

• Citovat
  • Upravit
6439
16.2.22 12:24

@Alriga
Takže víceméně přeloženo. Dřív byly mladé maminky a mladé babičky a dnes holt staré mámy a starý báby. ;) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
16.2.22 12:50
@samá práce píše:
@Alriga
Takže víceméně přeloženo. Dřív byly mladé maminky a mladé babičky a dnes holt staré mámy a starý báby. ;) :)

Ano, v podstatě ano. Plus můj postřeh, neplatí generelně: dnes maji mnozí rodiče dítě jako jediný smysl života, jako božstvo, jako projekt a automaticky počítají s tím, ze stejný postoj zaujme celé široké okolí. Kdyby byly ty dřívější dcery svým maminkám diktovaly, jak se o vnoučata starat, čím je krmit, co smějí nebo nesmějí, tak by se hlídání ani péče o vnuky taky nekonalo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová