Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ahhotep píše:
Já teda nejsme zastánce výchovy typu nevýchova, co znám matky, co to praktikují, vesmes si myslí, jak to dělají správne a mají deti vychované a jsou to největší Spratci, co jsme kdy videla. kolikrát si říkám, že kdyby ty matky nechtěly být dokonalé a „selhat“ a dali na zadek, měli by po problému, díte by nebylo nezvladatelné a matky tak hysterickéí a nervní, aloe je mi jasne, že to je dnes názor nenormální
Já myslím, že takový názor není vůbec nenormální a má ho tak 90 -95% lidí (podle průzkumů), protože naprostá většina dětem na ten zadek dá, tady na vsi bych řekla 99%, to jedno procento jsem já ![]()
Třeba ve větších městech to bude trochu jiné, ale tady převažuje klasická výchova, co se tak bavíme a co mám vysledováno. A tady na emimi to je v diskuzích to samý.
takže oni ti spratci se berou samozřejmě nejen z rodin s volnou výchovou, nebo tam, kde na to prostě kašlou, ale i z rodin, kde pro ránu nejdou daleko. Pokud je rodič arogantní blb, tak nevychová většinou slušňáka a může dítě bít jak chce. A co si myslím, tak spratci jsou spíš z rodin, kde jsou rodiče nesoudní a přeci ten jejich bobánek nikdy nic, ale to nezanmená, že bobánek občas nedostane na zadek.
Já jsem na tyhle názory, že stačí dát na zadek trochu vysazená, protože moje nikdy nebité děti mají problém ve škole s agresivními spratky z rodin, kde dávat an zadek je normální. Ono to o tom totiž není. někteří rodiče si totiž myslí, že stačí plácnout a mají vychováno. Ale jak se jejich dítě chová k druhým dětem, že je agresivní, no hlavně že má ostrý lokty a neztratí se.
Já nejsme úplně proti nějakému plácnutí, ale jen pokud má smysl a je to opravdu nutné, což se často neděje, když vdím za co rodiče batolata plácaj, to no někdy to nechápu. třeba zakladatelka má evidentně náročné dítě a ono je to někdy těžký, aby ti neujely nervy. Ale já zažila anglickou výchovu, kde dokázali vychovávat 7 dětí bez bití a šlo to no. prostě to uměli. ![]()
@ospalámyš píše:
No pokud jsou děti vychované i bez „bití“,tak to považuju za lepší způsob výchovy, samozřejmě. Ale nikde jsem nepsala, že já to dělám správně, takze očividně spekuluješPokud někdo napíše, že plácat se musí, tak to prostě není pravda. To je celé.
no hele, ja muzu mluvit jen za sebe. mam 3 deti, 2 kluky 8 a5 a dceru 2,5. s prvnimi dvema detmi vse v poho, max jsem lehce placla pres rucicku, ale minimalne. jak jsem si rikala, ze to jde bez toho. a to v te dobe manzel prisel o praci a financni starosti, jak vyzijem, ja brigady..a presto jsem vse zvladala v klidu. moje treti? na zabiti, nervy v haji, zlobi, to zlobili i kluci, ale tohle se neda srovnat! jsem v nervu_, vecne, dcera me vycerpava, spatne spi, neposedi, ale hlavne! absolutne neposloucha, dela naschvaly. taky doslo na placnuti na zadrk, jinak uz to neslo. kluky ac zlobili jsem nikdy neplacla, nebylo treba, byt to bylo tezky, obeslo se to bez toho, ale tady s ni ne. a nejen ja, i manzel mi dava za pravdu. narodit se dcera prvni, zustanem u jednoho, opravdu. nekdy si rikam, ze jsme meli zustat u dvou. kluci jsou zlati, zlobi tak nejak normalne, situace je ted zlata, muz dobre vydelava, hlida, ja nemusim na brigady a presto se citim nejhur za dobu rodicovskych. dle doktorky dcera chytra, bystra, diagnizu zadnou nevudi, hodne ziva, narocna. takze ja zakladatelku chapu, opravdu se neda pausalizovat. oba kluky jsme vychovavali bez toho, aniz bysme je uhodili pres zafek, u dcery to nejde. posledni miznist a ani ta nekdy nezabira, hlavme me nervy v haji. uvazuji i o psychologovi, dceru nezvlafam a mivam podobne emoce jako zakladatelka. mrzi me to, ale nevim co s tim, je fakt narocna. prosim anonym, osobni udaje.
@Anonymní píše:
no hele, ja muzu mluvit jen za sebe. mam 3 deti, 2 kluky 8 a5 a dceru 2,5. s prvnimi dvema detmi vse v poho, max jsem lehce placla pres rucicku, ale minimalne. jak jsem si rikala, ze to jde bez toho. a to v te dobe manzel prisel o praci a financni starosti, jak vyzijem, ja brigady..a presto jsem vse zvladala v klidu. moje treti? na zabiti, nervy v haji, zlobi, to zlobili i kluci, ale tohle se neda srovnat! jsem v nervu_, vecne, dcera me vycerpava, spatne spi, neposedi, ale hlavne! absolutne neposloucha, dela naschvaly. taky doslo na placnuti na zadrk, jinak uz to neslo. kluky ac zlobili jsem nikdy neplacla, nebylo treba, byt to bylo tezky, obeslo se to bez toho, ale tady s ni ne. a nejen ja, i manzel mi dava za pravdu. narodit se dcera prvni, zustanem u jednoho, opravdu. nekdy si rikam, ze jsme meli zustat u dvou. kluci jsou zlati, zlobi tak nejak normalne, situace je ted zlata, muz dobre vydelava, hlida, ja nemusim na brigady a presto se citim nejhur za dobu rodicovskych. dle doktorky dcera chytra, bystra, diagnizu zadnou nevudi, hodne ziva, narocna. takze ja zakladatelku chapu, opravdu se neda pausalizovat. oba kluky jsme vychovavali bez toho, aniz bysme je uhodili pres zafek, u dcery to nejde. posledni miznist a ani ta nekdy nezabira, hlavme me nervy v haji. uvazuji i o psychologovi, dceru nezvlafam a mivam podobne emoce jako zakladatelka. mrzi me to, ale nevim co s tim, je fakt narocna. prosim anonym, osobni udaje.
hele já to chápu a nikde nepíšu, že to jde bez plácání ve 100% případů. Jen je třeba si uvědomit, že zakladatelce nepřispívá stres ze školy a termínů z toho, že nemá hlídání, do toho nemoce, takže je třeba to řešit nějakou pomocí, protože ty nervy pak samozřejmě ujíždí mnohem víc.
Jen nesouhlasím s tím, že plácat se musí. protože občas se tu razí názory, že kdo dítě neplácá, tak má nevychovaný děti. Mně třeba hodně pomohly některý knížky a rady, jak na děti jinak ![]()
@lentilka248 No jsem zvědavá, co mi řekne. Ona jak pořád řvala, vždy a všude, tak mi nepřišlo něco špatně. To až tak poslední měsíc dva, kdy na břiše řve stále. Starší se na břiše taky do půl roku nelíbilo, dokud se netočila i na záda. Pak už byla spokojená. Mladší je nespokojená stále. A to už se mi úplně v pořádku nezdá.
@marin Točí, ale nelíbí. Zítra to chci probrat s dětskou a radši ať se na ni podívá i fyzio.
@kacka52 píše:
@lentilka248 No jsem zvědavá, co mi řekne. Ona jak pořád řvala, vždy a všude, tak mi nepřišlo něco špatně. To až tak poslední měsíc dva, kdy na břiše řve stále. Starší se na břiše taky do půl roku nelíbilo, dokud se netočila i na záda. Pak už byla spokojená. Mladší je nespokojená stále. A to už se mi úplně v pořádku nezdá.
Hele vubec to nechci zlehcovat, ale nejhorsi je zacit diagnostikovat a “lecit”.. Anezka rvala na brise taky rvala… rvala dokud nezavala lezt a konecne mohla byt tak kde chtela.. Urcite se zeptej dr a at na ni mrkne, ale zbytecne bych neplasila
@růžový achát píše:
Mam uz i 12 ti leteho a je to slusny kluk,, a neni řezanej ani placanej po plíně, ted s nim clouma puberta a obcas se musim smat jak to s nim mlati,, jsem v klidu a nehysterčim,, proste jen nebiji sve děti asi divny čv dnešní uspěchane konzumní době.
beres vse jen ze sveho pohledu, svet neni cerno bily, ze u vas to jde takto, neznamena ze ti tak jde i jinde.
@Ploutvik já to diagnostikovaní a léčení mám ak nějak v opisu práce, ale pediatr nejsem..
@ospalámyš Ne to mě nenapadlo, žádný hlen ve stolici nikdy neměla.
@Ploutvik To já neplaším, konzultovat jsem to chtěla i bez diskuze tady. Samotné mi přijde už trošku mimo, ale třeba bude taky víc v pohodě, až bude lézt. Teď mi posílala máma fotky a u nich na koberci neřve
Mají měkký, my tvrdý, jestli tím to může být ![]()