Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ještě mám dotaz - je blbé, když bych chtěla běhat i ze začátku do kopce? Jako kousek rovina, pak vyběhnout na kopec, chvíli po hřebeni, pak zas dolů… Prostě normálka terén, nejsme na Hané, že ![]()
Nebo teda můžu běhat po rovině podél řeky, ale přijdu si jak úchyl, že tam jedu autem, pak 10 minut běžím, přiřítím se rudá jak rak a splavená jak kůň a jedu dom
Bych radši vyběhla přímo z domu, ale jestli by to nebylo pro člověka, jak jsem já, už moc… ![]()
angua: nejsem odbornik, ale proc bys nemohla behat do kopce? Jsem z Liberce, takze u nas bys rovinku taky tezko hledala.
Ja beham normalni lesni teren a ted po zime mam docela problem nektere kopce vybehnout. Takze je jednoduse vyjdu pesky, nebo bezim dokud muzu a dal to nehrotim. Na zadny maraton se nechystam ![]()
Blby je kopcem zacinat, to se ti pak ztezknou nohy a nemuzes dal.
Taky je asi dulezity to „za jakym cilem bezis“. Pokud to je hubnuti,tak je lepsi rovinaty teren a fakt bezet jen ve sve tepovce. Pokud ale treba chces ziskat poradnou fyzicku, tak se bez kopcu neobejdes.
A gratuluji k prvnimu vybehu! Jen tak dal. Dulezite je vydrzet, pak uz to zacne byt jako droga a budes to potrebovat.
No nevím,no, jsem si říkala, abych přežila - když jsem ráda, že je vylezu pěšky
Ale u nás té roviny právě též moc není…
Jako já bych ráda i zhubla, o tom žádná, ale fyzičku potřebuju jak sůl, ta je asi teď hlavní - si říkám, že když ji naberu, tak se mi pak bude i hubnout lépe při jakékoli aktivitě
Protože těžko se hubne, když nic nevydržím, že ![]()
Joo, s tou drogou bych to chtěla někdy zažít, všichni to říkají
Pro mě byl běh vždycky největší opruz
Přitom jako představa, jak běžím a jsem v pohodě se mi to líbí moc
![]()
Angua - urcite muzes behat i do kopce, resp. ze zacatku ti ten kopec muze vychazet zrovna na tu fazi chuze
Ale jinak trosku terenu je jenom dobre, pracuji tak vsechny mozne svaliky, slysela jsem o chlapkovi, co behal na behatku ve fitku a byl strasne namakany, ale kdyz chtel bezet zavod, tak totalni destrukce - a casem prisli na to, ze z toho behatka proste neni zvykly behat do zatacky, do kopce z kopce a tak, takove ty pomocne svaly proste nebyly ![]()
Hmmm, to je fakt,na tom něco bude… Tak to budu ještě namakanější, než jsem si myslela. Možná, jestli vydržím ![]()
holky ja se tak tesim az vybehnu…tak krasne behave:o))je venku
a ja jeste nemuzu…i boty uz jsem si koupila.o)
Angua píše:
Ještě mám dotaz - je blbé, když bych chtěla běhat i ze začátku do kopce? Jako kousek rovina, pak vyběhnout na kopec, chvíli po hřebeni, pak zas dolů… Prostě normálka terén, nejsme na Hané, žeNebo teda můžu běhat po rovině podél řeky, ale přijdu si jak úchyl, že tam jedu autem, pak 10 minut běžím, přiřítím se rudá jak rak a splavená jak kůň a jedu dom
![]()
![]()
Bych radši vyběhla přímo z domu, ale jestli by to nebylo pro člověka, jak jsem já, už moc…
Pro člověka jako jsi ty?
jaká jsi
ctižádostivá, vytrvalá, s kondičkou a dobrým dechem? V tom případě můžeš vyběhnout i na sněžku ![]()
ne hele ty musíš sama vědět co zvládneš a co ne ![]()
Michaelakkk píše:Angua píše:
Ještě mám dotaz - je blbé, když bych chtěla běhat i ze začátku do kopce? Jako kousek rovina, pak vyběhnout na kopec, chvíli po hřebeni, pak zas dolů… Prostě normálka terén, nejsme na Hané, žeNebo teda můžu běhat po rovině podél řeky, ale přijdu si jak úchyl, že tam jedu autem, pak 10 minut běžím, přiřítím se rudá jak rak a splavená jak kůň a jedu dom
![]()
![]()
Bych radši vyběhla přímo z domu, ale jestli by to nebylo pro člověka, jak jsem já, už moc…
Pro člověka jako jsi ty?
ne hele ty musíš sama vědět co zvládneš a co nejaká jsi
ctižádostivá, vytrvalá, s kondičkou a dobrým dechem? V tom případě můžeš vyběhnout i na sněžku
Ne, pro člověka, který výše píše, že je zdechlý jhak veš, nikdy neběhal a je i mimo kolonku absolutní začátečník
Dočti, než ryješ
![]()
Mě to zajímalo spíš z hlediska zdraví, možného úrazu a tak… Třeba kolikrát jsou nějaké zásady, ale laika to ani nenapadne
Třeba mě by nenapadlo, že bych měla běhat jenom ve speciálních botách, když naši předci běhali normálně bosky… A přitom se to všude doporučuje
![]()
Anguo
no njaké rady pro Laiky
běhat pomalu žádná převratné tempo a do toho správně dýchat a pohybovat rukama ale to už jsem sem psala. Při běhání do kopce se můžeš urvat achylovku
při běhání z kopce zase sval
Nejdůležitější je se před běháním rozcvičit trošku se protáhnout nohy, ruce záda
klasická rozcvička a rozehřát se atleti cvičí tzv. Abecedu, různé cviky na nohy u kterých běžíš
Vidíš, to jsem zrovna četla na tom iDnesu, že lidi jako já
se nemusí rozcvičovat, protože neběží zas tak rychle a intenzivně, aby se jim něco stalo a nemusí protahovat ani pak, protože opět neběží takovým tempem a nevyvinou takovou zátěž, aby hrozilo, že se jim zkrátí svaly
![]()
Ale tu abecedu si asi vzpomínám, že jsme dělali v těláku - takové ty jelení skoky, ne?
To už by sousedi volali rovnou záchytku, kdybych tu začala tak hopsat
![]()
Angua píše:
Vidíš, to jsem zrovna četla na tom iDnesu, že lidi jako jáse nemusí rozcvičovat, protože neběží zas tak rychle a intenzivně, aby se jim něco stalo a nemusí protahovat ani pak, protože opět neběží takovým tempem a nevyvinou takovou zátěž, aby hrozilo, že se jim zkrátí svaly
![]()
![]()
Ale tu abecedu si asi vzpomínám, že jsme dělali v těláku - takové ty jelení skoky, ne?
![]()
![]()
To už by sousedi volali rovnou záchytku, kdybych tu začala tak hopsat
![]()
![]()
To je blbost, že se nemusíš rozcvičit, právě, že když svaly nezahřeješ a rovnou na to hupneš je riziko úrazu větší ![]()
S abecedou máš pravdu taková běhání po špičkách po zpátk kolena nahoru do strany přísunem apod ![]()
Takto to tam píšou: Zároveň teda píšou, že je důležité se rozklusat a vyklusat. Mně to přijde logické
![]()
Strečink? Raději ne
Občas se můžete dočíst, že byste se před tréninkem či po něm měli věnovat také strečinku, tedy protahování. Pro začínající běžce to však docela neplatí. Před během je strečink zcela nevhodný, neboť studenému svalstvu může spíše ublížit. Po běhu zase není nutný, i když jde pochopitelně o dost individuální záležitost.
Věnovat by se mu měli hlavně běžci po náročném tréninku rychlosti nebo velmi dlouhých bězích, kdy hrozí zkrácení šlach a svalů, nikoli začátečníci vyznávající opatrné tempo.
Možná namítnete, že před jinými sporty si přece také protahujete svaly. Ale to jsou pro tělo do jisté míry nepřirozené pohybové aktivity. Naši předci chodili a běhali, ale nehráli squash.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Angua píše:
Takto to tam píšou: Zároveň teda píšou, že je důležité se rozklusat a vyklusat. Mně to přijde logické![]()
![]()
Strečink? Raději ne
Občas se můžete dočíst, že byste se před tréninkem či po něm měli věnovat také strečinku, tedy protahování. Pro začínající běžce to však docela neplatí. Před během je strečink zcela nevhodný, neboť studenému svalstvu může spíše ublížit. Po běhu zase není nutný, i když jde pochopitelně o dost individuální záležitost.
Věnovat by se mu měli hlavně běžci po náročném tréninku rychlosti nebo velmi dlouhých bězích, kdy hrozí zkrácení šlach a svalů, nikoli začátečníci vyznávající opatrné tempo.
Možná namítnete, že před jinými sporty si přece také protahujete svaly. Ale to jsou pro tělo do jisté míry nepřirozené pohybové aktivity. Naši předci chodili a běhali, ale nehráli squash.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Tak to je pro mě novinka
ale když je to někde napsaný bude to asi pravda no
já dělala atletiku tak proto se asi klade důraz na rozcvičování, ale jít běhat jen tak no běháš vid na bus, za děckem a taky se neprotahuješ
každej ti řekne něco jinýho a už do tebe nebudu rejt
![]()
S tebou by to bylo stejně na dlouho, na to nemám čas ![]()
No já to beru tak, že když běžím 10 minut tím svým hlemýždím tempem 5 km/hodinu, tak nějaké extra rozcvičení není potřeba. Až poběžím hodinu třeba 10 km/h, nebo budu prokládat sprintem, tak se pak už protáhnu (předtím i potom). Asi tak bych to viděla ![]()
Angua píše:
S tebou by to bylo stejně na dlouho, na to nemám časNo já to beru tak, že když běžím 10 minut tím svým hlemýždím tempem 5 km/hodinu, tak nějaké extra rozcvičení není potřeba. Až poběžím hodinu třeba 10 km/h, nebo budu prokládat sprintem, tak se pak už protáhnu (předtím i potom). Asi tak bych to viděla
já bych teda ted nevydržela běžet ani deset minut v kuse mě by bohatě stačilo 5 ale radši bych se protáhla, viděla jsem pár úrazů po neprotažení
Tak at máš silnou vůli a nervy na to běhání!! Třeba si jednou zaběhneš marathon
![]()