Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Mám dotaz, chtěla bych začít každý den běhat( ráno, večer), chtěla jsem se zeptat zda při běhání zhubnu, a nebo jenom posílím svaly. Nemáte nějaké zkušenosti?
Ahoj, pri behani i zhubnes, ale musis dodrzovat spravnou tepovou frekvenci. Muzes si poridit sport tester, anebo to odhadnout - spravna tepovka je mirne opoceni, ale stale jeste zvladnes konverzovat (kdybys napriklad bezela s kamaradkou
) Pokud pri behu sipas a nejsi schopna ze sebe vypravit slovo, tak je to moc a zadny hubnouci efekt to nema
Takze se priprav, ze ze zacatku to bude asi velmi pomale tempo, jestli jsi behaci zacatecnik, ale prave to pomaloucke tempo je spravne…
jo a jestli nejsi moc sportovni typ, tak zacni s behanim ob den, at ma telo cas se zregenerovat, vysledky kupodivu prijdou rychleji, nez kdyby ses zacala huntovat kazdy den ![]()
Gratuluji k rozhodnutí
Každý pohyb je bezva
Při běhání samozřejmě zhubneš i trochu posílíš svaly, ale ne cíleně celého těla. K hubnutí nestačí jen běhat. Základem hubnutí je strava - tj. 90% úspěchu ! A k tomu posílit všechny svaly těla
Začít běhat, to je taky trochu věda, ale předpokládám, že sis o tom vše zjistila. Pozor na klouby - kolena, záda. Kdyby tě něco zajímalo, napiš, ráda poradím ![]()
Super, zrovna si taky říkám, že začnu. Já ale musím strašně pozvolna, určitě obden, bo jsem nesportovalal nikdy
Ovšem moje fyzička je tristní… ![]()
Zrovna přemýšlím, že si udělám hudební běhací výběr a nevím, co si tam dát ![]()
behani je super,ja davala pred tehu 3-4km denne,ale leharko pohodicka…obcas jsem si zrychlila,pak zase klidecek..a postavu to formovalo dobre,jen nohy mi trochu zbytnely
,spis se mi zpevnily.
investuj do dobrych bot,nejlip bezeckych,maji jinak delanou podrazku,lip pruzi,na trznici zapomen,budou te bolet klouby..a jak uz tu nekdo psal,posiluj i cele telo,ono z ncieho nic zacit behat je opravdu velky napor,hlavne na klouby.
teren na behani je nejlepsi mekky,lesni a polni cesty..asfaltka je na nic..ale ja na ni taky behala,ale pak v lese,to je o necem uplne jinem.o)))
tesim se az porodim,nejak zfouknu 6nedel a hura behat ![]()
Behani zdar! Beham uz dlouho se psem, ale ted pres zimu ni moc, takze taky „zacinam“, ale uz jsem byla minuly tyden ![]()
Jeste to tady nepadlo, ale rika se(nejsem odbornik), ze timto pomalym tempem(viz rady vys) musis bezet nejmene 30 minut v kuse. Az po 30 minutech takoveho pohybu se zacnou spalovat tuky. Nejlepsi je si dat hodinku joggingu. Neni to ani trochu narocne. Pokud opravdu dodrzujes doporucene tempo a vyberes si spis nenarocny teren, nejradsi v lese, tak je to hracka. Ani nevis jak to utece.
hudba: taky jsem si delala mixy, ale nakonec beham bez hudby, vyhovuje mi to vic, kasne si protridim myslenky a vycistim hlavu, hudba mi spis vadi. Ale kazdy to ma urcite jinak.
Já ještě dodám, aby ses netrápila tím, že ze začátku moc neuběhneš. Já dala 15 minut a byla jsem ráda, že žiju
Časem se to spravilo až na 45 minut. Ovšem jestli jsem díky běhu hubnula, nevím. Kombinovala jsem to s dietou.
Hodina běhu by mě stoprocentně zabila
I indiánského ![]()
Kdysi, když začínal ten Nike Women Run nebo jak se tomu nadává, tak byl na Centru nějaký návod - jmenovalo se to za 6 týdnů od nuly k nepřetržitému běhu. Bohužel už to tam nemají, když jsem to hledala, ale přišlo mi to celkem dobré. Běhalo se obden a postupně se zvyšovala zátěž. Už to nevím, tak plácnu - první týden se běželo třeba 1 minutu, pak 5 minut rychlá chůze - třeba 15-20 minut celkem. A postupně se vyrovnával a převracel ten poměr chůze / běh a prodlužoval celkový čas.
Na mě to bylo teda i tak hodně (navíc jsem to začala zkoušet na Floridě, kde je dost vedro a vlhko), tak jsem to nedokončila a tudíž nevím, jestli to fungovalo, ale přišlo mi to takové šetrné a reálné - spíš, než vyběhnout a říct si „tak a teď musím půl hodiny běžet“
![]()
Ja mam treninkovy plan Milose Skorpila , jeste z dob, kdy to vychazelo v Lidovych novinach - byl to trenink zhruba od ledna do prazskeho maratonu, je tam i kategorie pro absolutni zacatecniky, kdyby mel nekdo zajem, poslete SZ a muzu poslat ![]()
lumáťa píše:
Gratuluji k rozhodnutíKaždý pohyb je bezva
Při běhání samozřejmě zhubneš i trochu posílíš svaly, ale ne cíleně celého těla. K hubnutí nestačí jen běhat. Základem hubnutí je strava - tj. 90% úspěchu ! A k tomu posílit všechny svaly těla
Začít běhat, to je taky trochu věda, ale předpokládám, že sis o tom vše zjistila. Pozor na klouby - kolena, záda. Kdyby tě něco zajímalo, napiš, ráda poradím
Děkuji za radu, znáš nějakou účinou dietu?
Etcetera78 píše:
Ja mam treninkovy plan Milose Skorpila , jeste z dob, kdy to vychazelo v Lidovych novinach - byl to trenink zhruba od ledna do prazskeho maratonu, je tam i kategorie pro absolutni zacatecniky, kdyby mel nekdo zajem, poslete SZ a muzu poslat
Měla bych zájem, poslala by jsi mi to ?
důležité je správně pravidelně dýchat např. 3 krok nádech a 2 výdech apodobně a toto dodržovat, hned se běhá líp a také správná práce rukou a nohou ![]()
Sveho casu na idnes.cz byl serial o behani, jmenovalo se to Jak zacit behat.Tady je link na jeden s dilu, dalsi dohedate.
http://ona.idnes.cz/zdravi.aspx?…
Jejasne, ze ze zacatku hodinu eubehnete, ale ujdete a budete to prokladat lehkym joggingem. Ono prave jde o to, ze kazdy ma jine SVE tempo. Nekdo bezi, jiny vyklusava, treti chvili bezi a chvili jde. Da se to zvladnout.
Drzim palce at u toho vytrvate. ![]()
Jo, vlastně na idnesu bylo něco kdysi taky… Tak už mám plán od Etcetery (jsem se akorát upřímně zasmála, že bych za 3 týdny 50 minut mohla běžet
- jsem říkala, že na takového shnilého člověka tam pán ani nemá kolonku
), mrknu na idnes a měla bych se sebou něco dělat…
Dneska jsem šla, vydržela jsem 4 písničky, tj. nějakých 13 minut (z toho jsem asi 2 minuty musela jít, bo mě začalo strašně pálit v krku a na hrudi
) - takže asi 4 minuty jsem běžela, 2 šla a pak jsem chytila nějaký druhý dech nebo co, že kdybych nebyla už u auta, mohla jsem ještě chvíli běžet… Tak docela dobré
Akorát jak jsem přešla z běhu do chůze na vydýchání, tak to se mnou málem švihlo
![]()
Ten maratonový plán se mi zdá lepší, že to budu zvyšovat z chůze - to bude možná lepší… Akorát nevím, kdy to budu provozovat, když MM chodí tak průměrně kolem páté a začal běhat právě taky
Ale zkusím určitě ![]()