Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alifie píše:
Náhodou, já si teď už nemůžu stěžovat - pro mě byly nejnáročnější první tři roky. A v podstatě čím jsou děti starší, tím je to s něma jednodušší. (Nebo možná s praxí mi jde lépe zvládat respektující výchova a děti lépe plní moje přání.)Tenhle týden, jsem slyšela, jak mladší říká staršímu: „To musíš dělat takhle.“ Dřív by starší dostal hysterák, a ječel, že nemusí. Ale včera šestileťák zcela klidně odpověděl: „Ale to jsi na omylu.“ Takže konečně ty zatracené emoce začíná zvládat.
Příspěvek upraven 13.04.12 v 13:06
To přejde s postupující pubertou
zas to s nima bude čím dál těžší.Nejen pro tebe s nimi ale i pro ně s tebou.Naše dnes 20 letýá dcera byla do 4.třídy ZŠ nejzlatější dítko v okolí.Pak jako když utne,zařčala na ní lézt puberta a nebylo s ní žádný pořízení.Drzá,paličatá,vzteklá..no všechno nač si vzpomeneš měla.Ted už to s ní jde,ale občas někdy ulítne a chová se jako puboš.
@jitkabokule píše:
To přejde s postupující pubertou![]()
zas to s nima bude čím dál těžší.Nejen pro tebe s nimi ale i pro ně s tebou.Naše dnes 20 letýá dcera byla do 4.třídy ZŠ nejzlatější dítko v okolí.Pak jako když utne,zařčala na ní lézt puberta a nebylo s ní žádný pořízení.Drzá,paličatá,vzteklá..no všechno nač si vzpomeneš měla.Ted už to s ní jde,ale občas někdy ulítne a chová se jako puboš.
To je asi fakt, ale s pubertou se počítá. (Doufám, že to ve zdraví přežiju.
)A až z ní vyroste, předpokládám, že z něj bude zase zlatíčko stejně jako před pubertou.
@alifie píše:
Takže tresty používáte a je vám to na … Možná to chce něco jiného než tresty. Třeba, že televize bude až mi předvede (odvykládá, spočítá, napíše) naprosto správně to z čeho byla 5.(To bych zkusila já, ale nevím, zda to může fungovat, ještě nemám děti školou povinné.
)
Až po 3 přečtení - že NEFUNGUJE jsem si všimla překlepu - mělo tam být ONA JE NENOSÍ
![]()
Je jedničkářka a do školy se téměř uči nemusí
@eviliska píše:
Až po 3 přečtení - že NEFUNGUJE jsem si všimla překlepu - mělo tam být ONA JE NENOSÍ![]()
![]()
![]()
joj, puberta, to bude moje smrt. Zarachem se podle mě nc nevyřeší a na výprask to taky nebude, protože by mě stejně přeprala. Do té doby holt musí vědět kde jsou jisté mantinely a pak bude vše v poho. ALWSPOŃ DOUFÁM
@eviliska píše:
Až po 3 přečtení - že NEFUNGUJE jsem si všimla překlepu - mělo tam být ONA JE NENOSÍ![]()
![]()
![]()
Já myslím,že vědčina tu nejsou Bulhaři a chápou i bez vysvětlení
![]()
@Mišanila píše:
A kde se prosimtě aktivuje ten metr kde jsou ty podpisy, kam se kouká? nějak jsem to zatím nenašla…
Nejlehčí cesta je dát si do vyhedávání metříky,a tam je spousta návodů.Zobrazí se když klikneš na „zapnout podpisy“,což je pod nadpisem diskuze skupiny.
Jinak hlásím,že jsem za dnešek nikoho nezbila ani neplácla
,ale večer bylo nutné zvýšit hlas,což stačilo.
@eviliska píše:
joj, puberta, to bude moje smrt. Zarachem se podle mě nc nevyřeší a na výprask to taky nebude, protože by mě stejně přeprala. Do té doby holt musí vědět kde jsou jisté mantinely a pak bude vše v poho. ALWSPOŃ DOUFÁM
No,tak to já si to nemaluji moc na růžovo,a s příchodem puberty počítám,že padne pár facek mezi dveřma
,třeba za nedovolené noční příchody a pod.Ještě nejsem tak stará,abych si nepamatovala,jak to probíhalo u mě
![]()
Moje známá,propagace na nebití dítěte, to řešila tak,když syn přišel v 16 na šrot,s cigárama v kapse,v druhé kondomy…Že ho nechala vyspat
,koupila mu 3 piva a krabičku cigaret,tak jsem si myslela,co stěma kondomama
,jestli nepořídí ku…
.Protože po těch 3 pivech se dle mě tak akorád spravil,že se přehulíl,no to občas každý kuřák,jen na ty kondomy myslím pořád,to mi nesvěřila.Každopádně by tenkrát spíš zabrala jedna pořádná mezi dveřma v kombinaci se studenou sprchou - mluvím za sebe.A ano,toto jsem schopna udělat,pořád lepší,než kdyby to děcko opakovalo, v období kdy má vše na háku,a přivezli ho policajti.
Tak za ty kondomy bych byla naopak ráda,že se syn chrání to vůbec nepovažuji za nic špatného,naopak!Co by s tím měla dělat?
Ty by jsi to s tou studenou sprchou vlastně vzala jedním vrzem,viď?
Na vystřízlivění i sexuální apetit,ale nezapomenout na froté ručníky. ![]()
@tetes píše:
Tak za ty kondomy bych byla naopak ráda,že se syn chrání to vůbec nepovažuji za nic špatného,naopak!Co by s tím měla dělat?Ty by jsi to s tou studenou sprchou vlastně vzala jedním vrzem,viď?
Na vystřízlivění i sexuální apetit,ale nezapomenout na froté ručníky.
Né,ty jsi to špatně pochopila,mě to přišlo v pořádku
,jsde o to,jak se to v jeden moment nakombinovalo
a když řešila chlast,cigára,tak uřčitě i ty kondomy,a určitě né v tom,že by ho pochválila a poplácala mu na rameno,jak je zodpovědný.....proto.
@dada1511 jo,jasně ta kombinace…no už chybělo se jen vyzvracet v kuchyni.Nedostávala to holka po troškách.Ale nejsem si jistá,že pár facek by v tu chvíli zabralo v šestnácti? ![]()
@tetes …to byl příklad mé známé a jejího syna,která celou svou výchovu stavěla právě na RaBRu,a právě že pár facek nedostal - bohužel,a ani tu sprchu,možná kdyby jo,rozsvítilo by se mu,neposral by si pak celý život.
@dada1511 píše:
@tetes …to byl příklad mé známé a jejího syna,která celou svou výchovu stavěla právě na RaBRu,a právě že pár facek nedostal - bohužel,a ani tu sprchu,možná kdyby jo,rozsvítilo by se mu,neposral by si pak celý život.
A co se mu přihodilo, že si po… celý život?
Hele ale příkladů fackovanejch dětí, který skončily špatně najdeš taky dost. Takže o těch fackách a bití to není, je to spíš o nezvládnutý výchově a někdy je to možná spíš smůla.
Jo tak s tím souhlasím, mám podobné vlastní zkušenosti s autoritativní výchovou a jejím vlivem an sebevědomí a sebeúctu.
A je přeci spousta příkladů dětí, na které se řvalo, dostávali na zadek a přitom mají výchovné problémy a skončili „špatně“.