Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alifie píše:
Takže se vlasně dostáváte k respektující výchově, protože tresty nezabraly.![]()
![]()
![]()
Tresty zabraly,ale přijde mi opravdu scestné bít či fackovat či vařechovat 8 leté dítě.Pocit ponížení je v tomto věku jiný než u 3 letého,bo už je to „hotový člověk“,a jde o to,ho jen směrovat.
Šak jsem psala,že mi respekt leze i s kapes u kalhot
,akorád to pojímám jinak.
já ot myslím tak, že by mi pro mě byl stokrát větší trest poznámka v žákajdě za nesplněný úkol nebo špatná známka za to, když se na učení vykašlu, než zákazy a „vložená“ důvěra našich a následná kontrola eventuelně předělání „nevyhovujících“ úkolů..
prostě bych si v tom vymáchala pusu a příště bych si dala bacha sama.
@dada1511 píše:
@zolycka No,právě,vždyť o tom mluvím,přece nebudu pokaždé chodit a kontrolovat,nejsem policajt.
tak já jsem z tvého přípsěvku právě pochopila, že jako „policajt“ chodit musíš, pak zjistíš přečin, následuje trest a tak stále dokola…
@zolycka Ano,poznámka byla trest,ale ta první,pak už to dítě tak nebere a v kombinaci se změnou učitele,se kterým si nesedne,mu poznámka nevyvolá ani mrknutí oka.Aby vyměnili učitele,kvůli mému dítěti,to asi těžko,takže je to boj.Ale my vyhrajem,já i ona
právě pomocí zákazů a respektu k učiteli i když ho nesnáší,bo v životě natrefí na tolik lidí,co jí nesednou,že?
@dada1511 píše:
Tresty zabraly,ale přijde mi opravdu scestné bít či fackovat či vařechovat 8 leté dítě.Pocit ponížení je v tomto věku jiný než u 3 letého,bo už je to „hotový člověk“,a jde o to,ho jen směrovat.Šak jsem psala,že mi respekt leze i s kapes u kalhot,akorád to pojímám jinak.
Mně to (po vlastních zkušenostech) připadá scestné i u těch malinkých. Kdyby nám plesknutí výchovně fungovalo, tak bych se k respektující výchově taky stavěla značně skepticky a nikdy bych se neodhodlala to vyzkoušet. ![]()
@zolycka píše:
tak já jsem z tvého přípsěvku právě pochopila, že jako „policajt“ chodit musíš, pak zjistíš přečin, následuje trest a tak stále dokola…
Ne,kdybych byla policajt,jdu to zkontrolovat i přes její ujištění že to je.A to by bylo narušení důvěry,ne? ![]()
@dada1511 nastavení našeho školství to by vystačilo na celou extra diskuzi…
metoda cukru a biče prostě nefunguje… zvídavost se u prvnacka da zabit velice rychle a pak uz se to táhne…
@dada1511 píše: … respektu k učiteli i když ho nesnáší,bo v životě natrefí na tolik lidí,co jí nesednou,že?
Mě straší představa, jak vlasnímu dítěti vysvětluji, „Ano, opravdu se pan učitel mýlí, ale ty mu budeš projevovat úctu a tvářit se, jakože tomu věříš. Už nikdy ho neopravuj. Ale nauč se to SPRÁVNĚ.“ ![]()
@dada1511 to natrefí na mnoho lidí, co jí nesednou… a myslíš, že zákazy se naučí respektu k nepříjemné osobě?…hlavně nevím, proč bych měla mít v dospělosti respekt k nepříjemné osobě…
jde o to jen ji vystát, v případě že nemám jinou možnost a nebát se ozvat, když nebudu souhlasit a umět se bránit příkoří a ponižování.
@zolycka píše:
@dada1511 nastavení našeho školství to by vystačilo na celou extra diskuzi…metoda cukru a biče prostě nefunguje… zvídavost se u prvnacka da zabit velice rychle a pak uz se to táhne…
Mně radost ze školy zabila až kravka učitelka ve třetí třídě. Ale tehdy jsem si myslela, že je chyba ve mně. ![]()
@zolycka píše:
@dada1511 to natrefí na mnoho lidí, co jí nesednou… a myslíš, že zákazy se naučí respektu k nepříjemné osobě?…hlavně nevím, proč bych měla mít v dospělosti respekt k nepříjemné osobě…jde o to jen ji vystát, v případě že nemám jinou možnost a nebát se ozvat, když nebudu souhlasit a umět se bránit příkoří a ponižování.
A umět si nechat vlastní názor pro sebe, pokud jeho vyslovením ničeho prospěšného nedosáhnu. ![]()
@alifie píše:
A umět si nechat vlastní názor pro sebe, pokud jeho vyslovením ničeho prospěšného nedosáhnu.
neboli umět zvládat vlastní emoce ![]()
@zolycka No,právě,vždyť o tom mluvím,přece nebudu pokaždé chodit a kontrolovat,nejsem policajt.