Bijete své děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2400
17.9.12 08:14
@ArankaC. píše:
Dádo ale já nepočítám do pěti, ani mi to nepřipadá jako účinná metoda a plácnu jenom přes ruku nebo trošku přes zadek, ale jednorázově, nějaké nářezy nedávám, to se mi taky nelíbí, odsaď pocaď.

Jsi dobrá máma, souhlas. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
17.9.12 08:55

Tak já taky hodím názor do pranice :-)
Já neočekávám od malých dětí absolutní poslušnost a nechci, aby byly vycepované a poslouchaly jak hodinky. To je sice pro rodiče mnohem jednodušší, ale pro děti to asi nebude do života úplně to nejlepší. Sama jsem byla takové „poslušné, hodné a vycepované“ dítě vychovávané strachem z bití a nedalo mi to do života moc dobrého a to mě ani rodiče nemuseli ani moc plácat, protože jsem nebyla vzdorný typ.
Já chci, aby byly slušné, sebevědomé a ohleduplné, ne poslušné. Samozřejmě, že nějaká poslušnost a respekt k rodiči je nutný, ale úměrně věku. Nečekám, že mě 18 měsíční dítě bude poslouchat jak voják, ani dvouleťák, ale ve 4 letech už čekám víc a trvám na víc věcech.

Chci aby se mnou děti spolupracovaly a aby mě poslouchaly úměrně věku. Malým batolatům dovolím hodně, co nechci aby dělaly, v tom jim důsledně zabráním. Ony ještě nemají rozum na to, aby pochopily proč něco nesmí. Nároky zvyšuju s věkem a je fakt, že jak píše Dada, tak syn tak v těch od těch 4,5 let věku chápe sám a dobře, proč chci aby něco nedělal nebo dělal a je to s ním vcelku bezproblémové. V období vzdoru to bylo samotřejmě horší, děti se chtějí prosadit a ještě jim chybí navíc k tomu ten rozum.

• Citovat
  • Upravit
2400
17.9.12 08:57

@Mišanila :potlesk: proč já neumím tak hezky psát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
17.9.12 18:00

:mavam: Taky už jsem o pár stránek vpřed napsala pár svých názorů a vím že zrovna s Dádou jsem se neschodla :oops:
Dělám chůvu, v současné době hlídám holčičku, který byli v červnu 2 roky. Párkrát ode mě dostala plácnuto po zadku a párkrát po ruce - rodiče o tom vědí a mám jejich souhlas. Bohužel mě malá poslechne víc jak mámu, na tu to zkouší. Pro příklad - chtěla od mámi vzít do náručí, mě hezky poprosí(gesto ručičkama),ví, že bych jí jinak nevzala. U maminky si to začala vynucovat boucháním pěstiček do jejího břicha 8o a rozcapeným řvaním. Maminka jí vzala na ruku - já bych jí řekla, že pokud chce pochovat, takto se to neříká. Pak maminku plácla do tváře 8o. Já bych jí okamžitě plácla přes ruku a dala jí na zem. Maminka jí řekla, že takhle se hodný děti nechovaj, postavila jí na zem a malá začala hystericky řvát a vztekat se - maminka se k ní naklonila se slovy, aby jí dala pusinku a je odpuštěno 8o malá dala mámě pusu a už byla zase v náručí :roll: Zajímavý je, že ke mě si tohle chování absolutně nedovolí a je to přesně o tom zkoušení hranic, kam až může dojít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3108
17.9.12 18:31

@mahdalka no to je fakt a na maminku se to zkouší nejlíp :mrgreen: je to fakt o dobré výchově a pevných nervech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
17.9.12 21:13
@mahdalka píše: :mavam: Taky už jsem o pár stránek vpřed napsala pár svých názorů a vím že zrovna s Dádou jsem se neschodla :oops:
Dělám chůvu, v současné době hlídám holčičku, který byli v červnu 2 roky. Párkrát ode mě dostala plácnuto po zadku a párkrát po ruce - rodiče o tom vědí a mám jejich souhlas. Bohužel mě malá poslechne víc jak mámu, na tu to zkouší. Pro příklad - chtěla od mámi vzít do náručí, mě hezky poprosí(gesto ručičkama),ví, že bych jí jinak nevzala. U maminky si to začala vynucovat boucháním pěstiček do jejího břicha 8o a rozcapeným řvaním. Maminka jí vzala na ruku - já bych jí řekla, že pokud chce pochovat, takto se to neříká. Pak maminku plácla do tváře 8o. Já bych jí okamžitě plácla přes ruku a dala jí na zem. Maminka jí řekla, že takhle se hodný děti nechovaj, postavila jí na zem a malá začala hystericky řvát a vztekat se - maminka se k ní naklonila se slovy, aby jí dala pusinku a je odpuštěno 8o malá dala mámě pusu a už byla zase v náručí :roll: Zajímavý je, že ke mě si tohle chování absolutně nedovolí a je to přesně o tom zkoušení hranic, kam až může dojít

Podle mého názoru je to dítě chudák :nevim: Tohle není pěkná výchova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
17.9.12 21:25

Tak tady dám taky názor - bití dětí považuji za fatální nedorozumění mezi světem rodičů a dětí, kdy rodiče hnaní strachem, aby jejich dítě bylo jendou vychované, se snaží dítě přinutit chovat tak, jak se rodičům líbí. A neposlušnost, protože malé děti, zejména batolata prostě nedokáží být poslušné v tom smyslu, že by věděly, co dělají a proč, trestají - stupňují tlak na poslušnost (na chování dle měřítek dospělých) přes vysvěltení (v situaci, kdy je dítě v emocích a nevnímá, takže jim to nefunguje), přes výhružku, křik až po plácnutí…Navíc rodiče netuší, proč se děti chovají, jak se chovají, mají pocit, že jejich chování je špatné a je třeba je změnit, to že děti jedou podle uričitého programu v hlavě, že všechno to „zlobení“ je učí spoustu věcí a dovedností do budoucna..to nechápou..Dítě se učí hlavně nápodobou dospělého (z 80%´) a ne z toho, co mu rodič řekne - takže se co se asi naučí takové batole, na které se křičí, kterému se hrozí a které je bito - ani ne tak se chovat slušně, jako spíše poslouchat, naučí se, že rodič to „ví“ lépe a jeho osobnost je pak zlomená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.9.12 21:37

No já si opravdu myslím, že každá máma opravdové zlobení pozná.. A věřím, že i dítě si to zlobení uvědomuje..
Zase bych se těch děti tak nezastávala…
Například běhaní po obchodě, kde dítě se vzteká, bere vše, co se dá, je otravné, pak začně schválně tukat něco doklávesnice od pokladny - mluvím o dítěti 3,4 roky.. a nebo dítě, které dělá něco schválně.. Např. utíká mámě, když mu řekne stůj na cestu ne, a ono běží a ví, že nesmí, ale prostě mámě uteče..A jiné věci..
A, že se naučí, že rodič to ví lépe.. No ono je to většinou tak, když je dítě malé, že to rodič ví lépe :think: a nemyslím, si, že dítě má nějakou změněnou osobnost.. Spíš je otázka jak to ten rodič i podá ten rozkaz, příkaz atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
18.9.12 09:00
@kvaček píše:
No já si opravdu myslím, že každá máma opravdové zlobení pozná.. A věřím, že i dítě si to zlobení uvědomuje..
Zase bych se těch děti tak nezastávala…
Například běhaní po obchodě, kde dítě se vzteká, bere vše, co se dá, je otravné, pak začně schválně tukat něco doklávesnice od pokladny - mluvím o dítěti 3,4 roky.. a nebo dítě, které dělá něco schválně.. Např. utíká mámě, když mu řekne stůj na cestu ne, a ono běží a ví, že nesmí, ale prostě mámě uteče..A jiné věci..
A, že se naučí, že rodič to ví lépe.. No ono je to většinou tak, když je dítě malé, že to rodič ví lépe :think: a nemyslím, si, že dítě má nějakou změněnou osobnost.. Spíš je otázka jak to ten rodič i podá ten rozkaz, příkaz atd..

Zase nevíš, co tomu " zlobení " předcházelo.

Dítě je jen odraz nálady matky, nálady v rodině.

Učme se od dětí. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
18.9.12 10:26
@dada12 píše:
Zase nevíš, co tomu " zlobení " předcházelo.

Dítě je jen odraz nálady matky, nálady v rodině.

Učme se od dětí. :palec:

No ty jsi tedy dobrá, a co čekáš, že se většina ozve, když napíšeš jednu větu, že dítě do 5 let neumí poslouchat. Jako, myslíš, že my umíme číst tvoje myšlenky, či co? Tak když chceš tady dávat přednášku o správné výchově, tak se tady pořádně rozepiš a nedělej potom překvapenou, že je to tady jak v MŠ. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
18.9.12 13:38

@dada12 asi máš pravdu.. protože hned se pozná dítě, i na hřišti, které má volnou výchovu..
Byla na hřišti 5 letá holčička a hned bylo poznat, že je na prvním místě ona.. Až pak mi holky řekly, že mají volnou výchovu, takovou tu psychologickou, že dítě je osobnost, všechno řeší, aby nedostalo ujmu a v 5 letech to už bylo opravdu poznat..
Já můžu všechno, tatulda mi to dovolí.. říká a váš Kuba nemůže běhat bosky, já jo, já můžu všechno.. Jsem čuměla jak puk, když mi to řekne cizí dítě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
18.9.12 15:01

Však to říkám, typická americká výchova :zed: však ono dítěti plácnutí přes ruku nebo zadek neublíží a jeho osobnost to určitě nepoznamená :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
18.9.12 15:15
@mahdalka píše:
Však to říkám, typická americká výchova :zed: však ono dítěti plácnutí přes ruku nebo zadek neublíží a jeho osobnost to určitě nepoznamená :roll:

nojo, ti oškliví američani, samý mandalinky bramborový :lol: co asi v cizině říkají o nás ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
18.9.12 15:28

@zolycka :mrgreen: asi tak no…ono by se nemělo asi říkat ti, či oni, každá rodina je jiná nehledě na národnost..
Ale ono to může být každé asi jedno, co kdo a jak má v rodině.. každý si má hledět té své :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
18.9.12 15:47

Nevychovávám děti volně a ani klasicky česky autoritativně s plácnutíme přes ruku a přes zadek. Osobnost tím poznamenanou snad nemají :lol:…a na pískovišti by ste je nezaznamenali. Nevychovaní nejsou, nebijou nás, nenadávají nám :) a nejsou nezvladatelní a okolo je považuje za „hodné“ děti. To samé můžu říct i o ségřiných synech, vychovává stejně.

Oni neexistují jen dva póly jako volná výchova a pak autoritativní výchova s donucováním k poslušnosti tělesnými tresty. I když teda podle mě jde v mnoha zde citovaných případech spíš o nezvládnutou výchovu, ne až tak o volnou výchovu. Já jsem hodně volnou výchovu zažila v anglické rodině a ty děti byly v pohodě, protože je rodiče nenechávali dělat vše a věnovali se jim.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML