Bio šílenství a mléko pro roční dceru
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@kolozubka píše:
Jenže Amálka je nehomogenizovaná a v tom je ten vtip.
No v tom je cely duvod, proc ji kupuju, je nejbliz domacimu mleku. Takhle si pamatuju mleko z detstvi, kdyz jsme pro nej chodili s konvickou k sousedum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuarentena a jaký je rozdíl mezi umělým mlíkem pro roční dítě a normálním čerstvým?
Hlavní rozdíl je, že jedno je prášek a druhé tekuté. Vitamíny už by děti dávno měly mít z jiné stravy. Je to marketing, nic jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ja to beru tak, že kupovat to nejdražší „bio“ mléko, tak brzo skrachujem protože litr denně krát zhruba 35kč = infarkt. to už by se fakt vyplatilo kojné zvíře
- Citovat
- Upravit
@adam75 přesně,brácha je magistr a sám mi zakazuje umělé mléka kupovat je to předražený nesmysl ![]()
- Citovat
- Upravit
@jessikka píše:
@nikol.ondrášovka Asi, určitě se víc pěstovalo doma. Ale na venkově, ve městech lidi bysleli v panelácích a mohli si pěstovat maximálně petržel
ja vyrostla na vesnici, no doufám že se tam vrátím, budu si „pěstovat“ hlavně slepice ![]()
- Citovat
- Upravit
My třeba poznáme u vajíček, jestli jsou z krámu nebo domácí, měla jsem dlouhou dobu přísun domácích, doba hojnosti teď skončila a já to těžce nesu
Fakt to byl rozdíl. V obchodě se snažím nekupovat klecový, většinou beru č.2, to je, teď nevím, podestýlka? Kupovat bio vajíčka v krámě, to bych se nedoplatila, stačí během dne udělat bábovku (4ks), pomazánku (6-8ks) a jedno dvě do polívky, to je pak šílený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikol.ondrášovka píše:
No ja to beru tak, že kupovat to nejdražší „bio“ mléko, tak brzo skrachujem protože litr denně krát zhruba 35kč = infarkt. to už by se fakt vyplatilo kojné zvíře
Kolikrát víc jak litr denně, já na tý Amálce ujíždím, vypiju klidně půl flašky denně, holky vypijou dohromady další litr, litr a čtvrt ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@geilens píše:
@zuzouš myslim ze dle legislativy MUSI byt pasterovane
Když si koupíš přímo ze dvora od farmáře, koupíš ho většinou nepasterované a pak už si s ním děláš co chceš
Kdyby ho pak ale ten farmář chtěl prodávat v obchodě nebo pojízdné prodejně, už by pasterované být muselo. Mlékomaty jsou ale zvláštní kategorie - tam asi mají nějaký opravdu vychytaný systém, páč tam se mléko nepaster. opravdu prodává.
Já se tedy přiznám, že bio dávám také přednost, důvody tu pěkně popsala Damael…ale samozřejmě jako první sáhnu po domácí produkci své nebo známých, když i vím, jak je zacházeno s konkrétním zvířetem a tak…
Já mám teda zase zkušenost opačnou - za kupování bio se někdy v krámě až, obrazně řečeno, stydím
. Nevěřícné pohledy do mého košíku, dvakrát pronesená poznámka pokladní, jestli tomu jako věřím a posměšné „no, ale ten hadr na podlahu nemáte bio paní“
Tak si prostě nakupuju podle svého, potichu a v klidu a ostatních si nevšímám.
Jasně že bio nikdy nebude úplně bio, DDT se dostává z půdy víc jak 100 let a je i spad ze vzduchu atd…ale mě to prostě připadá, jako bych si řekla „stejně umřu, tak je to stejně jedno a můžu vesele chlastat a hulit“, tak prostě k tomuhle všemu se snažím ještě nepřidávat zátěž navíc..
Bio - to v mých očích není móda ani trend ani způsob, jak se učinit zajímavým..je to podle mě to, co dřív (před válkami, než se začlo v zemědělství chemizovat) normální a co by normální být mělo (necpat do sebe takový srágory). Už jsem si na to prostě jen zvykli. Generace dnešních šedesátníků a sedmdesátníků je veskrze prolezlá nemocemi a rakovinou, myslím, že i ta chemizace v tom hraje roli.. ![]()
Příspěvek upraven 03.01.14 v 22:46
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš píše:
Kolikrát víc jak litr denně, já na tý Amálce ujíždím, vypiju klidně půl flašky denně, holky vypijou dohromady další litr, litr a čtvrt
kolik to teda stojí a kde to kupujete?
- Citovat
- Upravit
@nikol.ondrášovka píše:
kolik to teda stojí a kde to kupujete?
Flašku Amálky koupím v Tescu za 32 nebo 33Kč ![]()
V mlékomatu jsme kupovali za 20Kč, event.plus pětikačka za flašku. No a oni nám ho zrušili
Vždycky padla jedna flaška, než jsme dojeli domů ![]()
Příspěvek upraven 03.01.14 v 22:48
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš píše:
Kolikrát víc jak litr denně, já na tý Amálce ujíždím, vypiju klidně půl flašky denně, holky vypijou dohromady další litr, litr a čtvrt
Taky jí miluju
Od té doby, co jsem objevila díky dcerce Amálku, tak mi chutná mléko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Damael píše:
A víš, vůbec, co znamená v překladu bio?
Pro ty šílené matky je to jakás takás záruka, že by to mohlo být podobné právě tomu, čím skrmovaly děti naše babičky.. Bio znamená, že rostlinné potraviny by neměly být chemicky hnojené, měly by růst na půdě, která byla předtím několik let odchemizovávaná, a neměly by růst někde v halách, ale skutečně na poli pod sluncem.
Bio maso znamená, že by mělo být ze zvířat, která se opět většinu roku (krom zimy) pásla na volné louce a spásala hlavně trávu se senem.. Nedávno jsem zjistila, že třeba zrovna jedna kráva potřebuje hektar louky na to, aby měla celoročně zajištěnou stravu a nemusela se přikrmovat, nemusela se dokupovat sláma.. Takže prvotní náklady na rozjezd biochovu jsou poměrně vysoké..
Ale ve výsledku máš pak zeleninu a ovoce v kvalitě „od babičky ze zahrádky“, maso to samé.. - čili voňavější, chutnější a hlavně výživnější.
A mléko.. pila jsi někdy mléko od krávy? To s tou bílou vodou z obchoďáků (a je jedno, zda je to Olma či nějaké bio cokoli) má společný pouze vzhled.. Z dětství si pamatuji, že na mléku se dělala smetanová čepice, to samé u jogurtů.. Škoda vzpomínat, škoda psát.. Takže ty bio šílenkyně se pouze snaží v dnešní době, kdy jediným měřítkem je zisk, sehnat něco, co se aspoň vzdáleně podobá kvalitní potravině..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš píše:
Flašku Amálky koupím v Tescu za 32 nebo 33Kč
hodíš mi nějakej odkaz? nebo se to fakt menuje Amálka? jestli to vygooglim
- Citovat
- Upravit
My si jezdíme na biofarmu, kupujem ze dvora čerstvě nadojené, za 13 Kč/l, mňááám ![]()
Amálku seženeš co vím tak v Tescu, Globusu..dál nevím kde. Stojí asi 36,– Kč/l
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evulina píše:
Když si koupíš přímo ze dvora od farmáře, koupíš ho většinou nepasterované a pak už si s ním děláš co chcešKdyby ho pak ale ten farmář chtěl prodávat v obchodě nebo pojízdné prodejně, už by pasterované být muselo. Mlékomaty jsou ale zvláštní kategorie - tam asi mají nějaký opravdu vychytaný systém, páč tam se mléko nepaster. opravdu prodává.
Já se tedy přiznám, že bio dávám také přednost, důvody tu pěkně popsala Damael…ale samozřejmě jako první sáhnu po domácí produkci své nebo známých, když i vím, jak je zacházeno s konkrétním zvířetem a tak…
Já mám teda zase zkušenost opačnou - za kupování bio se někdy v krámě až, obrazně řečeno, stydím
. Nevěřícné pohledy do mého košíku, dvakrát pronesená poznámka pokladní, jestli tomu jako věřím a posměšné „no, ale ten hadr na podlahu nemáte bio paní“
Tak si prostě nakupuju podle svého, potichu a v klidu a ostatních si nevšímám.
Jasně že bio nikdy nebude úplně bio, DDT se dostává z půdy víc jak 100 let a je i spad ze vzduchu atd…ale mě to prostě připadá, jako bych si řekla „stejně umřu, tak je to stejně jedno a můžu vesele chlastat a hulit“, tak prostě k tomuhle všemu se snažím ještě nepřidávat zátěž navíc..
Bio - to v mých očích není móda ani trend ani způsob, jak se učinit zajímavým..je to podle mě to, co dřív (před válkami, než se začlo v zemědělství chemizovat) normální a co by normální být mělo (necpat do sebe takový srágory). Už jsem si na to prostě jen zvykli. Generace dnešních šedesátníků a sedmdesátníků je veskrze prolezlá nemocemi a rakovinou, myslím, že i ta chemizace v tom hraje roli..
Příspěvek upraven 03.01.14 v 22:46
Tedy kde bydlíš? Já kupuju hodně Bio a nikdy se nad tím nikdo nepozastavil. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit