Bio šílenství a mléko pro roční dceru
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Damael píše:
Protože některé kozy pitomé si v létě nadojily lahev, pak se ještě dvě hodiny promenádovaly po městě a doma se pak po vypití po…
Ale mně se nelíbí, že zodpovědnost za to, co a v jakém stavu jíme, za nás přebírají úředníci. Já třeba chci mít přístup k nepasterované smetaně, sýru, syrovátce.. - ať mi klidně prodejce napíše, že konzumace je výhradně na vlastní riziko, ale CHCI K TOMU MÍT LEGÁLNÍ PŘÍSTUP
Teď studuju včelařství…a jsem totálně znechucená, legislativa nařizuje chemii, nanejvýš 1 přípravek s kys. mravenčí, ale ten zase není moc účinný. Jiné postupy (a mnohdy účinnější) = nelegální = hrozba pokuty pro fyz. osobu 50.000,– Kč a pro právnickou 2.000.000Kč.
Takže med bez reziduí pesticidů v ČR asi aby pohledal…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Agáta13 píše:
@Jakusevova Vtip je v tom, že naše babičky vařily většinu věcí doma z normálních potravin. Teď není čas, takže většina tzv. normálních výrobků je upravena tak, aby dlouho vydržela, bylo možné nakupovat jednou týdně a podobně. Třeba domácí sušenky dnes peče málokdo- a když se podíváš na to, co obsahují(trans-mastné kyseliny, zlepšovadla, barviva, stabilizátory atdatd..) tak je jasné, že tomoc portavina už není. Z BIO myšlenky se tady bohužel udělal byznys, což mě taky nebaví, v tomhle Tě chápu. BIO polévka z pytlíku je něco, co nechápu doteď… Celé to ale není o krmení dětí bio klíčky a zrním, ale o tom, že se i do běžných potravin, jako je maso, mléko a vejce, dostávají chemikálie, které tam nemají co dělat. Je to proto, že se zvířata chovají v nevhodných podmínkách, je potřeba je chránit před hromadnými infekcemi- a minimalizovat tak finanční ztráty podnikatele, je potřeba zvíře vykrmit za čtvrtinu přirozené doby atd… Je pravda, že množství chemikálií se v čr sleduje, ale prostě funguje to podle hesla, že stokrát nic umořilo vola.. proč myslíš, že malým holkám rostou prsa už ve 2 nebo 3 letech, pokud jedí několikrát týdně kuřecí maso? případně dostávají průmyslově zpracované jídlo? Protože mají už v tomhle věku rozhozený metabolismus, jedí moc umělých estrogenů a jejich tělo se s tím nedokáže vyrovnat.. BIO myšlenka je původně o tom, vrátit se ke zvykům našich (pra) babiček a jíst především to, co vyrostlo někde poblíž, v dobu, kdy se to sklidilo, a za podmínek, které jsou přirozené(tj na sluníčku, na trávě a tak..) V poslední době si připadám jako alternativec, přitom mi jde jen o to, najít v obchodě třeba smetanu bez dalších látek( a třeba v Bille je jen jediný výrobce, který do smetany nepřidává karubin)Chleba peču doma- ne proto, že by mě to nějak bavilo, ale prostě proto, že nechci jíst čínské vlasy, které se do běžných chlebů přidávají.. tak nwm.. jsem divná tak moc?
Přesně s tímhle souhlasím - pro mě „BIO“ je vlastně normální strava našich prababiček - kvalitní mléko od normálně chované krávy (ne jako ve velkochovech), vejce od slepic, které nejsou natěsnané v klecích a nedostávají krmné směsi s GMO kukuřicí, a tak bych mohla pokračovat.
Bohužel v dnešní době tolik propagované „FARMÁŘSKÉ“ výrobky je mnohonásobně větší „kšeft“, než značka bio. Slovo farmářský neznamená nic - kolikrát se na farmářských trzích objevuje zelenina koupená v Makru, jako zaručeně farmářská. Logo bio (zebra nebo list z hvězdiček), znamená nutnost kontrol a splnění norem pro bioprodukci. Slovo farmářský si může dát na svůj výrobek kdokoli, i kdo používá větší tuny chemie, než je v normálním konvenčním provozu. Takže na to si dávám docela pozor.
Prosím tě - s těmi čínskými vlasy v chlebu jsi mě teda dostala - ty znáš složení běžného chleba? To bych si docela ráda přečetla..
I ideální kupovat bio pro mě taky není - samozřejmě že na tom vydělávají, je to přemrštěně drahé…nejlepší „bio“ je pro mě zelenina z vlastní zahrádky, mléko od domácí krávy, vejce od domácích slepic, med od domácích včel, u čehož všeho vím, co v tom je, jak si to sama pěstuju a co ty zvířata žrali. Takže co z toho plyne? Jedině návrat do dob minulých v tom smyslu, že by si ideálně měl každý zařídit vlastní malé hospodářství
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co to je zase za provokaci…?
Na jednu stranu se ptas jak hlupka na lahvove mliko a na druhou stranu pomlouvas ty, co svuj nazor uz maji…
- Citovat
- Upravit
@Evulina píše:
Teď studuju včelařství…a jsem totálně znechucená, legislativa nařizuje chemii, nanejvýš 1 přípravek s kys. mravenčí, ale ten zase není moc účinný. Jiné postupy (a mnohdy účinnější) = nelegální = hrozba pokuty pro fyz. osobu 50.000,– Kč a pro právnickou 2.000.000Kč.
Takže med bez reziduí pesticidů v ČR asi aby pohledal…
No jo - hlavně, ať se, proboha, v ČR nic nemění, co kdyby si všichni ti chudáci živnostníci, doktoři, úředníci a další, museli zvykat na něco nového? Vždyť komunisti jim vyřešili a nastavili prakticky celý život a špatně se nežilo.. ![]()
Už abychom začali používat vlastní mozky a bojovat nikoli proti těm, co si chtějí vlastní životy žít po svém, ale proti těm, kdož blokují změny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jakusevova Ahoj, k Tvým prvním dvěma větám - tak jasně, můžeš cokoli. Já bych nedala, dle mne je na BKM brzy. Ke zbytku textu -
Rozhodně to jako nějaký „trapný biotrend“ nevnímám, naopak, přijde mi fajn snažit se pečovat o zdraví našich dětí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlubší zamyšlení nad rozhovorem těch dvou „biomatek“ o biostravě - jsou to opravdu jen bláznivé šílenkyně? Nezajímají se tyto matky prostě jen hlouběji než většina stádní populace o to, co by vlastně mělo být normální a co normální není a přitom to, co normální není, je dnes za normální považováno? Proč by šílené „ekobiomatky“ utrácely z rodinných rozpočtů o tolik víc peněz za biojídlo - jen z rozmařilosti a aby byly zajímavé??? http://zen.e15.cz/…alce-1019346
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě bych chtěla podotknout jednu věc..myslím, že zakladatelka této diskuse a hodně lidí (a hlavně těch, kteří se nad bio pohoršují), většinou ani nevědí, co to vlastně bio znamená - bio znamená produkci bez zbytečné chemie a u zvířat chov dle etičtějších principů (velmi zjednodušeně řečeno). Neznamená to jezení zrní a klíčků. Bio může být i bůček, když je z biochovu prasat
Čili to dnešní „moderní“ BIO = jen původní hospodaření, které tu trvalo 10000 let, než se v polovině 20. století začlo hromadně chemizovat. Jak rychle tyhle zásahy začli lidé považovat za normální, je až zarážející.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evulina řeknu to sama za sebe, ale třeba to bude vystihovat i další. Osobně mi nevadí pojem bio, nepohoršuju se, když mám možnost a finance, taky bio koupím. Některé věci se snažím kupovat jen bio, u spousty jiných je mi to úplně jedno. Vadí mi ale ta zaujatost a ten fanatismus některých ženských kolem toho. Když nebudu stíhat, vezmu prostě nějaký jogurt a jdu. Příště bude času víc a zas můžu do aleluja studovat etikety. Dnes čas není, popadla jsem Pribiňáka, byl první na ráně. A co mi vadí, je pomalu křižování se biofanatiček, které radši buď něco zmeškají, aby se mohly pořádně vyčučet na etikety, nebo zůstanou o hladu. A pak ještě hlásají, že tak je to jedině správně a kdo má rád sám sebe a hlavně svoje děti (super citový vydírání), dělá to jedině takto a nikdy se jim nemůže stát nic, co by je dohnalo ke koupi něčeho obyč, v jejich jazyku jedovatého. Jinými slovy nemám ráda extrém a jak extrém mi třeba tohle připadá, jako taková křečovitá póza.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš Já nevím, ale s těma etiketama to není takové divočina. Možná ze začátku. Pak už víš, co kupovat a sebere ti to tudíž stejně času, jako těm, co je nečtou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš píše:
@Evulina řeknu to sama za sebe, ale třeba to bude vystihovat i další. Osobně mi nevadí pojem bio, nepohoršuju se, když mám možnost a finance, taky bio koupím. Některé věci se snažím kupovat jen bio, u spousty jiných je mi to úplně jedno. Vadí mi ale ta zaujatost a ten fanatismus některých ženských kolem toho. Když nebudu stíhat, vezmu prostě nějaký jogurt a jdu. Příště bude času víc a zas můžu do aleluja studovat etikety. Dnes čas není, popadla jsem Pribiňáka, byl první na ráně. A co mi vadí, je pomalu křižování se biofanatiček, které radši buď něco zmeškají, aby se mohly pořádně vyčučet na etikety, nebo zůstanou o hladu. A pak ještě hlásají, že tak je to jedině správně a kdo má rád sám sebe a hlavně svoje děti (super citový vydírání), dělá to jedině takto a nikdy se jim nemůže stát nic, co by je dohnalo ke koupi něčeho obyč, v jejich jazyku jedovatého. Jinými slovy nemám ráda extrém a jak extrém mi třeba tohle připadá, jako taková křečovitá póza.
Zatím jsem ještě v žádné diskuzi nenašla jediný příspěvek od lidí, kteří se snaží jíst potraviny z domácí produkce, či aspoň v bio kvalitě, že by psali, že toto je dogma a nic jiného nejedí, a že radši budou o hladu, než aby si nečetli složení.
Zato těch meziřádkově arogantních příspěvků od lidí, které kvalita potravin nezajímá na adresu lidí, které složení jejich jídelníčku zajímá, je až zarážející ![]()
Mně je ukradené, jak se kdo stravuje, ale když vím, že v Intersparu mají v regálu šunku s 97 % (tím číslem si nejsem jistá, abych nekecala - může to být 95, taky 98) masa a konzervovanou kyselinou askorbovou (což je syntetický vitamín C), tak si tu práci těch pár minut dám, abych ji mezi těmi ostatními sedmdesátiprocentními různě dochucovanými braky našla - než si zapamatuji název a výrobce..
A tak je to se vším, dneska už vím, po kterých okurkách či zelí sáhnout, která zmrzlina, mléko či jogurt jsou pro mě kvalitativně přijatelné, a to ostatní prostě nekupuji. A když jdu pro něco, co běžně nekupuji, tak se holt u toho regálu na chvíli zastavím a ty etikety si pročtu. Ano, stojí mi to za to, ano, ten čas si na to prostě občas udělám. Nemám důvod jíst okurky se sacharinem, když vím, že někdo jiný je dělá s cukrem. A tak dál, a tak dál, a tak dál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka V tomhle mám blbou povahu, jakmile mám něco, co mi vyhovuje, stejně pořád čumákuju kolem, jestli by se nenašlo něco lepšího, takže jsem vlastně pořád na začátku
A to ani nepočítám, kolik málo procent mozku mi zbývá do normálního života (a studiu etiket), zbytek zabírají tuny dětských básniček a podobný pitominy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mimochodem, v jiné zdejší diskuzi kdosi píše, že obaluje řízky v rozdrcených paprikových brambůrcích.. To je něco, co opravdu do pusy nedám a nedám to ani svému dítěti. Jsem-li díky tomu pro někoho biofanatička, prosím, ale na kvalitě toho, co jím či piju, a čím se myji či čistím zuby, mi opravdu záleží. Stejně, jako někomu jinému záleží na tom, jaké logo má na své kabelce, či v čem si vozí zadek - každý z nás má priority jinde a je to tak zcela vpořádku. Ale stejně jako já neurážím lidi, pro které je důležité oblékat své děti u Diora, tak mi vadí, když se někdo opírá do mě za to, že je hranice, za kterou ve stravování nejdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Damael Z velký části jsem tím myslela něco jinýho, ale na tom nesejde. Každý vnímá čtený příspěvky jinak, každý jinak čte mezi řádky a to, co třeba tobě připadá jako ok příspěvek, může někdo jiný vnímat jako nenápadný útok. A naopak. Mmch to, že si pamatuješ pro kterou šunku sáhnout ti můžu akorát závidět. Kupuju vždycky min 90%, mají-li, a nepamatuju si žádnou, slovy žádnou značku. Pokaždý tam stojím jak dítě před cukrárnou a hledám a hledám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Damael píše:
Mimochodem, v jiné zdejší diskuzi kdosi píše, že obaluje řízky v rozdrcených paprikových brambůrcích.. To je něco, co opravdu do pusy nedám a nedám to ani svému dítěti. Jsem-li díky tomu pro někoho biofanatička, prosím, ale na kvalitě toho, co jím či piju, a čím se myji či čistím zuby, mi opravdu záleží. Stejně, jako někomu jinému záleží na tom, jaké logo má na své kabelce, či v čem si vozí zadek - každý z nás má priority jinde a je to tak zcela vpořádku. Ale stejně jako já neurážím lidi, pro které je důležité oblékat své děti u Diora, tak mi vadí, když se někdo opírá do mě za to, že je hranice, za kterou ve stravování nejdu.
Nic ode mě nebylo míněno jako urážku tobě, tak vydechni, čéče. Jen jsem vysvětlovala jak to mám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzouš píše:
Pokaždý tam stojím jak dítě před cukrárnou a hledám a hledám
No jo, ale tak to je problém jinde než v etiketě - přestaň kojit a mozek zase naskočí
Vím, co píšu, protože já už jsem občas ráda zato, že chápu princip kliky na dveřích
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit