Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Manžel tuhle tradici nedodržuje, naposledy jako náctiletý. A synovi je sice jen rok a půl, ale už včera mu tu jeho ségra ukazovala, na co vlastně pomlázka je, a evidentně ho to zaujalo a hned zkoušel praktikovat. ![]()
@Julča001 píše:
Za mě trapný zvyk, vůbec to nedodržujeme, neřešíme vejce, berany, pomlázky a je nám fajn
Taky Velikonoce nemusím. Jen kvůli dcerce nabarvíme pár vajíček a udělám výzdobu před barákem. Miluji Vánoce, to jsou jediné svátky, které fakt prožívám
Pro nás jsou to krásné svátky mj. jara, naše kulturní tradice, takže já jsem pro. Samozřejmě pod slovem mrskat se u nás nepraktikuje mlácení, ale jen symbolické poklepání na zadek. Od mala si pamatuji, že v naší rodině se to nedělalo karabacem, ale jalovcem. Přítel to převzal.
Dnes jsme pekli beránka, bavili vajíčka, výzdobu už mám pár dní a moc se mi to všechno líbí, ačkoliv už je to strohé. Když jsem žila jako mladé děvče u rodičů, dveře se u nás netrhly a bylo to velké. To jsem neměla ráda. Teď už se na velikonoce těším, je to poklidné a hezké. Asi to mám raději než Vánoce. Pokud nebyl lockdown, jezdili jsme rádi třeba na velikonoční jarmarky do skanzenu a podobně.
@Janasas píše:
Ano.. JIné v diskusi jsem psala, že my to neberem vyloženě jako bití, když tam bylo zmíněno, že jde o nějaké bití, žen, ale pěkně nám to vysvětlila učitelka na on-line, kdy děti měly prvouku, že mlastně ten proudek je první známky života- jara proto se dělá proutek a symbolicky se pošimrá maminka, setra, aby byly zdravé.. Takže ono ta tradice je jinde, jenom se to časem vytratilo, že jde jenom o to někdč přijít zbít ženu a dostat alkohol.
Ale nebude chodit nikde po rodině, letos jenom doma.. ted manžel s kluky pletli pomlázkyPříspěvek upraven 03.04.21 v 14:50
dobře a proč se teda mrskají ženy a dívky, aby byly zdravé?
muži a kluci zdraví být nemusí? ![]()
Ano, myslim, ze je to pekna tradice. Zitra pujdem se synem nekam na pruty a v pondeli obejdeme zname cechoslovaky. Zijeme v zahranici, kde nad tim krouti hlavou.
@stinga Je to zkrátka tradice, která říká, že se pomlázkou „svihaji“ ženy a děvčata. Jistě, že i chlapci a muži by měli být zdraví, ale v kontextu velikonoc je toto tradice, která takto funguje po generace, má svou symboliku a pokud si chceme zachovat kulturu, kulturní identitu, jejíž jsou tradice součástí, tak asi není nutné všechno doslovně analyzovat, zpochybňovat a tak dále. To bychom potom mohli relativizovat všechno, i Čechy oblíbený, v atheistickem Česku bohužel silne komerční, svátek Vánoc.
Myslím, že nikdo pricetny v ten den ženy nemlati. Má to být symbolické. Pokud nějaký muž tu míru nezná, tak má smůlu. Zase asi ženy už ví, koho si pouští domů. ![]()
Já zase nechápu, co je na velikonocich trapného, jak někdo psal. Trapní jsou možná tak neukazneni koledníci. Také je problém, že hodně lidí tady u nás tyto svátky zužuje na pondělní smigrust /mrskacku /šlehačku - jak to kdo dle kraje říká. Hezké svátky.
@Klopotkova píše:
Pouze večer při sexu svým údem o moji zadnici.
Přijde i soused?
@stinga píše:
dobře a proč se teda mrskají ženy a dívky, aby byly zdravé?
muži a kluci zdraví být nemusí?
Třeba tady, pochází to z pohanských zvyků a šlehali se všichni, asi až časem se to pozměnilo…
Pohanská pomlázka
Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, kde se v křesťanských svátcích vzalo šlehání dívek a žen vrbovým proutím, pak vězte, že tento zvyk tu byl dříve než křesťanství. Pro naše pohanské předky byla pomlázka důležitou součástí jarních oslav, na rozdíl od dneška se však šlehali všichni – muži i ženy, mladí i staří. Pomlázky byly a dodnes jsou zhotovovány z vrbového proutí, což jen dokazuje význam tohoto stromu pro staré Slovany.
http://www.milujivelikonoce.cz/…ych-slovanu/
@Prof. Farnsworth píše:
Přijde i soused?
Dnes už jsou ti chlapi tak líní, že bych chtěla vidět, že na někoho přijde soused… ![]()
@divine woman píše:
Zbytečná námaha. U nás se polejvá studenou vodou
A u nás všechno dohromady! Nejprve zmrskat a když omdlí, polít studenou vodou. A když neomdlí? To se ještě nestalo. ![]()
@Hořec píše:
Manžel ale dostane čokoládového zajíčka.
To by měla dostat spíše manželka, ne? ![]()
@stinga já řeknu naší učitelce co učí prvnáčky at ti to vysvětlí
ˇVajíčko je symbol jakoby prvotního života, ktakře dřív bylo tak, že ten proutek co začal pučet, tak se z toho udělala pomlázka a děvče ten mladík jakoby vyšimral, je ji střískal, a ona zase jako takový znak mu dala nazdobené vajíčko, které má značit, taky něco jako nový život, sílu, zdraví..
Takže v toto ohledu mně přijdou docela směšné diskuse, o nějakém bití, když vlastně ten kdo to píše tam vůbec netuší proč se to dělá.. To, že si to ted lidi zmodernizovali, chlapi jako zábavu, aby si připili, a zase ženy, z doho udělaly násilí, tak to je věc druhá..
@free333 píše:
Pohanská pomlázka
Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, kde se v křesťanských svátcích vzalo šlehání dívek a žen vrbovým proutím, pak vězte, že tento zvyk tu byl dříve než křesťanství.
Tak podle křesťanských tradic je polévání vodou a šlehání pruty památkou na rozhánění lidí, kteří si ve skupinkách předávali i informace po zmrtvýchvstání Krista. Prostě taková starověká nepovolená demonstrace a starověká vodní děla a pendreky.
![]()