Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, jen symbolicky trochu naplácat. Snažíme se držet tradice, máme to rádi. 🐣
Nemám naštěstí muže ![]()
Jinak tahle trapárna se provozuje jen u nás… Dodnes nemůžou moji němečtí přátelé pochopit, proč se u nás ženy v tento den mlátí klackem ![]()
Uz jako dite jsem nesbasela Velikonoce, mela jsem pokoj v prizemi rod.domu,takze jš m vyskocila oknem a utekla do lesa. Vratila jsem se az v poledne. Maminka se na me vzdy zlobila a vynadala mi, ale bylo to k nicemu, stejne hsem to zase udelala. Nevim, nesnasim pokrytectvi a pretvarku a toto mi tak připadá. Lidi, ktere cely rok nevidim, prijdou o Velikonocich, pripada mi to hrane, asi proto je nemam rada
Já taky Velikonoce nesnáším od malička. Vždy jsem nevylezla z pokoje a dělala, že nejsem doma. Přítel je taky nesnáší, jezdíme vždy do Tater, ale bohužel letos nic. Prostě to neslavíme. Tahle tradice mi přijde jako zbytečnost. Dneska chtějí děcka akorát tisícovky a čokoládou pohrdají. Takže ne nebude mě mrskat nikdo. ![]()
@Janasas píše:
@stinga já řeknu naší učitelce co učí prvnáčky at ti to vysvětlíˇVajíčko je symbol jakoby prvotního života, ktakře dřív bylo tak, že ten proutek co začal pučet, tak se z toho udělala pomlázka a děvče ten mladík jakoby vyšimral, je ji střískal, a ona zase jako takový znak mu dala nazdobené vajíčko, které má značit, taky něco jako nový život, sílu, zdraví..
Takže v toto ohledu mně přijdou docela směšné diskuse, o nějakém bití, když vlastně ten kdo to píše tam vůbec netuší proč se to dělá.. To, že si to ted lidi zmodernizovali, chlapi jako zábavu, aby si připili, a zase ženy, z doho udělaly násilí, tak to je věc druhá..
To násilí z toho neudělaly ženy ale ti chlapi, kteří si z toho udělali soutěž kdo kolik a víc bab zmlátí. Proto tolik žen a holek nemá rádo a já to docela chápu.
@Muz007 píše:
Ano, myslim, ze je to pekna tradice. Zitra pujdem se synem nekam na pruty a v pondeli obejdeme zname cechoslovaky. Zijeme v zahranici, kde nad tim krouti hlavou.
Já nejsem cizinec, ale nad těmito podivnými zvyky kroutim hlavou taktéž.
@Anna766 píše:
To násilí z toho neudělaly ženy ale ti chlapi, kteří si z toho udělali soutěž kdo kolik a víc bab zmlátí. Proto tolik žen a holek nemá rádo a já to docela chápu.
@Janasas - přesně tak, pokud mně někdo zmlátí tak, že mám roztržené legíny a krvavé naběhlé jelita přes půlky a celé zadní stehna, tak to asi opravdu nemá s nějakou pohanskou tradicí nic společného
také jsme od dětství jezdili na výlety přes Velikonoce, mamka tu tradici také nesnáší
@karinka píše:
Uz jako dite jsem nesbasela Velikonoce, mela jsem pokoj v prizemi rod.domu,takze jš m vyskocila oknem a utekla do lesa. Vratila jsem se az v poledne. Maminka se na me vzdy zlobila a vynadala mi, ale bylo to k nicemu, stejne hsem to zase udelala. Nevim, nesnasim pokrytectvi a pretvarku a toto mi tak připadá. Lidi, ktere cely rok nevidim, prijdou o Velikonocich, pripada mi to hrane, asi proto je nemam rada
Tohle absolutně nechápu, že o velikonocich jsou někteří rodiče tak pominutí, že jsou ochotni vlastní dcery vystavit opilým strécům na pospas a pokud se nenechají sešvihat, tak jsou na ty dcery ještě naštvaní. Pošahané zvyky.
Slyšel jsem o jedné nezletilé, která chtěla „omladit“ tatínka, ať to taky okusí a ten ji za to jednu lísknul s tím, že to se dela jen ženám. De#il.
Já to, jako malý, nechápal, bylo to trapné a ponižující. Jakmile jsem mohl, přestal jsem to praktikovat. Příchod jara neslavim a v Ježíše nevěřím.
Jinak odpověď zakladatelce, ne muž mě nemrská, nechodí mrskat, syn chodi jen ke známým kteří ho vyloženě pozvou, řekne říkanku a nemrská, není mu to příjemné.
@stinga píše:
dobře a proč se teda mrskají ženy a dívky, aby byly zdravé?
muži a kluci zdraví být nemusí?
Nojo, jsou to chudáci. „Nebudou zdraví“ a ještě jim nutí čokolády ![]()
@Sonarka píše:
Nemám naštěstí muže
Jinak tahle trapárna se provozuje jen u nás… Dodnes nemůžou moji němečtí přátelé pochopit, proč se u nás ženy v tento den mlátí klackem
U nas a na Slovensku. Nikde jinde na světě ne.
Nevadí mi obarvit vajíčka, pečeme beránka, mazanec, jidáše, zdobime kočičky ve váze, vítáme jaro.Jen to blbý švihání nemusíme.
@Anna766 Potom úplně nechápu, proč syna pozvou na smigrust, když tam jenom řekne říkanku. To mi jaksi nedává smysl- kolednik, který přijde říct říkanku, tím ale nenaplni tu tradici a tedy je to kolednik spíš minusovy.
Dodávám, že od mládí neuznávám nějaké šlehání či mrskani, které boli, ale to se mi snad ani nikdy nestalo. Ta tradice se dá přece udělat nezne a symbolicky - poklepani karabacem či jalovcem asi ještě žádnou ženu nezmrzacilo, stejně jako politi voňavkou. Kdyby ke mě přišel kluk a řekl jen básničku, tak bych asi moc nechápala, proč tedy na Velikonoce vůbec přišel.
Příspěvek upraven 09.04.21 v 12:53
@Madeleine…atd píše:
@Anna766 Potom úplně nechápu, proč syna pozvou na smigrust, když tam jenom řekne říkanku. To mi jaksi nedává smysl- kolednik, který přijde říct říkanku tím ale nenaplni tu tradici a tedy je to kolednik spíš minusovy.Dodávám, že od mládí neuznávám nějaké šlehání či mrskani, které boli, ale to se mi snad ani nikdy nestalo. Ta tradice se dá přece udělat nezne a symbolicky - poklepani karabacem či jalovcem asi ještě žádnou ženu nezmrzacilo, stejně jako polit voňavkou. Kdyby ke mě přišel kluk a řekl jen básničku, tak bych asi moc nechápala, proč tedy na Velikonoce vůbec přišel.
To jako fakt?
![]()
Běžně se koledovalo zpíváním a říkáním básniček.
Svoje fantazie si naplň v rámci BDSM hrátek s partnerem ![]()
Jo tak jsem shlédla video, jak asi 4-5letý klouček šlehá asi babičku a u toho říká koledu něco jako Hody, hody… že koledu neumí, ať mu už dá pětistovku, ať už blbě nečumí ![]()
Ukazoval nám to rozjařený tchán s prababičkou. Ach jo. Opravdu jsem se tomu ani ze slušnosti usmát nedokázala. ![]()
@Anna766 píše:
Jinak odpověď zakladatelce, ne muž mě nemrská, nechodí mrskat, syn chodi jen ke známým kteří ho vyloženě pozvou, řekne říkanku a nemrská, není mu to příjemné.
Když jsme byli děti, chodívaly jsem i my holkyna chalupě „koledovat“. Říkaly jsme koledy a nikoho jsem nevyplácely.