Buržousti - aneb volby 2010

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
27.5.10 12:58
Anonymní píše:
Hmmm Angua a otom přesně mluvím!!Tady se prostě kašle na dělnickou třídu,holt ne kždej si může dělat vysokou školu,to ale neznamená,že je nějak horší než ten kdo ji má!!A podnikat taky každej nemůže,páč ne všichni maj tolik peněz na rozjezd,a ne každej se chce a může kvůli tomu zadlužit!!!!Ale bez dělnické třídy by ten stát tak nějak nefungoval vůbec,že??!!!

Ale tady nejde o vysokou školu nebo nějakou dělnickou třídu. Lidi by měli chápat zákony ekonomiky, ať mají jakékoli vzdělání. Aspoň ten úplný základ. Spousta lidí to nechápe nebo chápat prostě nechce a to je ta chyba. Je to i dobou, všichni si naberou půjček na vánoční dárky a na dovolené, ideálně od lichvářů typu Provident, ale kde na to vezmou už se neptají. A takto hospodaří i náš stát - a je na lidech, aby pochopili, že to tak je špatně.

Můj taťka je třeba vyučený obráběč kovů - je to dostatečně dělnická třída? Možná ne, nesedí totiž s rukama v klíně a nestěžuje si. Založil si po revoluci vlastní „firmu“, vlastníma rukama si postavil nejdřív garáž, že tam bude dělat něco při práci a postupně rozšiřoval, odešel z práce, stal se z něho OSVČ. Sháněl práci nejdřív všude možně, lítal, vymýšlel (což dělá dodnes), byl v práci od rána do večera, aby uživil manželku s dvěma malýma dětma. Neměl žádné peníze, které by do toho nacpal, začínal úplně od nuly, svojí pílí, invencí a šikovností se mu podařilo nějaké peníze postupně vydělat a mohl si koupit další a další stroje a rozšiřovat výrobu (teď je to přibližně těch 20 let) i dílnu. Rozhodně teda nemá 100 000,– měsíčně, ale státu platí jako živnostník dost i tak, placenou dovolenou nemá, loni byl měsíc v pracovní neschopnosti, neviděl ani korunu, chodí do práce 363 dní v roce (na Štědrý den a 25. zůstává většinou doma, jinak jde).

A já se ptám - PROČ by měl platit třeba vyšší daně než někdo, kdo sedí 8 hodin denně za stolem v kanclu, má všecky zaměstnanecké výhody a zas tak moc se na ty svoje prachy nenadře?

A věř, že ač je „pouze“ vyučený, tak blbý není ani omylem a zákonům ekonomiky rozumí až moc moc dobře, možná líp,než leckterý vysokoškolák. O vzdělání to opravdu není!!! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.10 13:05

Mabit já jen chci,aby si maminy co tu píšou uvědomily,že maminy z dělnických tříd nemají takové možnosti,jako třeba vysokoškolačky apod…jak říkám v moji profesi je to teď prostě mizérie,taky bych si chtěla přivydělat,ale bohužel momentálně to je jak je,a neberu to vztahovačně jen to píšu obecně,páč se to netýká jen mě!!!

• Citovat
  • Upravit
50725
27.5.10 13:07

Anonymní - a ještě - zrovna u mě jsi dost přestřelila, pokud si myslíš, že si myslím něco špatného o tzv. dělnické třídě. Já jsem jediná, z naší rodiny, kdo má aspoň Bc., jinak se všichni živí rukama a nic špatného si o nich fakt nemyslím. Respektuju, že je třeba každého povolání, každý nemůže být einstein, každý nemůže být vysokoškolák (protože kdo by stavěl domy, pekl rohlíky atd.), ale SNAŽIT se může každý :cert: Ne, že bude šidit zákazníky a divit se, že si u něho nikdo nic nenechá udělat. Nebo bude šidit zaměstnavatele (tj. flákat se v práci) a divit se, že o tu práci přišel.

Je mi jasné, že teď na mě vyrukuješ s krizí, kolik lidí práci ztratilo a nemohli za to, ale to je výjimečná situace. S prací je to blbé, vidím to i u taťky, práce má málo, ale nepoložilo ho to. Vymyslel zase inovaci, jinou věc, co může vyrábět a hele, oni to ti lidi kupujou :think: :nevim: Takže zase je to o tom, kdo chce něco se svou situací udělat a kdo chce fňukat, jak je hrozná doba a má se blbě. Ale to už jsme celkem míle dalo od tématu… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
27.5.10 13:09

Anguo, si to vystihla :palec: Mně tak nějak nedochází, že někteří lidé ani netuší co je to „má dáti, dal“ (tímto je nechci shazovat, na školách se to dřív neučilo) Těší mne, že se na zákl.školách bude doufám zavádět předmět „finanční gramotnost“ nebo jak to pojmenovali.
Hmm, už se přestávám teda divit, že ti lidi nemyslí na to, kde se na ty výdaje vezme a že „ze zisků Čez“ SE UŽ DÁVNO PŘECE ČERPÁ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
27.5.10 13:10
Anonymní píše:
Mabit já jen chci,aby si maminy co tu píšou uvědomily,že maminy z dělnických tříd nemají takové možnosti,jako třeba vysokoškolačky apod…jak říkám v moji profesi je to teď prostě mizérie,taky bych si chtěla přivydělat,ale bohužel momentálně to je jak je,a neberu to vztahovačně jen to píšu obecně,páč se to netýká jen mě!!!

Pokud vím, supermarkety třeba na noční inventury berou každého. U nás v Kauflandu furt někoho hledají - jako prodavačku nebo tak. Není to nic moc, ale lepší, než drátem do oka, než se najde něco jiného. Vzala bych to taky, kdybych neměla dost peněz :nevim: O té noční inventuře náhodou vážně uvažuju :nevim:

Švagrová dělá vedoucí v obchodě a furt jí ženské odcházejí, že se jim nezdá to nebo ono. Není lidem tak špatně, jak tvrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
27.5.10 13:16
Gina108 píše:
Anguo, si to vystihla :palec: Mně tak nějak nedochází, že někteří lidé ani netuší co je to „má dáti, dal“ (tímto je nechci shazovat, na školách se to dřív neučilo) Těší mne, že se na zákl.školách bude doufám zavádět předmět „finanční gramotnost“ nebo jak to pojmenovali.
Hmm, už se přestávám teda divit, že ti lidi nemyslí na to, kde se na ty výdaje vezme a že „ze zisků Čez“ SE UŽ DÁVNO PŘECE ČERPÁ.

Gino, jasně, není to ničí vina, že to neví (i když by bylo fajn, kdyby se lidi sami aktivně zajímali, jestli jim někdo nevalí nějaké bludy). Proto bych ty školení pro lidi normálně zavedla - i se zkouškama, ať si to tam nepřijdou jenom odsedět.

Že se bude něco takového učit ve školách jsem nevěděla a je to fajn :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.10 13:17

Angua nevyrukuju na tebe s ničím,páč v něčem stebou souhlasím.Abych ještě vysvětlila já se rozhodně nezastávám flákačů,kteří ač by dělat mohly,radši se válej roky na ÚP,páč se jim dělat prostě nechce :cert:
Já píšu o lidech,kteří prostě krizí přišli o práci,a když bydlíte v lokalitě s vysokou nezaměstnaností je to těžký!třeba plácnu nabídek na práci v okolí cca 60km je 30míst-nezaměstnaných je třeba 60,tak 30lidí práci dostane a co ten zbytek??

• Citovat
  • Upravit
5173
27.5.10 13:19
Anonymní píše:
Mabit já jen chci,aby si maminy co tu píšou uvědomily,že maminy z dělnických tříd nemají takové možnosti,jako třeba vysokoškolačky apod…jak říkám v moji profesi je to teď prostě mizérie,taky bych si chtěla přivydělat,ale bohužel momentálně to je jak je,a neberu to vztahovačně jen to píšu obecně,páč se to netýká jen mě!!!

Hele můj chlap dělá obráběče kovů ( sice u toho studuje ,ale je dělník) takže podle tebe dělnická třída( nevěděla jsem že se to tak rozděluje :think: ) a VŠ mají stejný možnosti jako lidi s výučním listem.
Není to tak,že VŠ jsou na tom líp než lidi bez vysoký školy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.10 13:22

A ještě dodám Angua,to je sice pěkný,že u vás ty místa v obchodech jsou,ale u nás ne,byla sem se ptát i tam,i na několika místech!!Jak říkám tu je nezaměstnanost vysoká a zažila jsem na pokladnách i lidi s maturou atak

• Citovat
  • Upravit
50725
27.5.10 13:23

Anonymní, my bydlíme v lokalitě s vysokou nezaměstnaností :wink: Přesto pracovní nabídky vidím - akorát není to zaměstnání, je to holt práce, no… :roll:

A jak jsem psala, že lidemnení tak špatně - to vůbec nemluvím o stále plných hospodách. A nevšimla jsem si, že by mezi štamgasty bylo moc vysokoškoláků :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
27.5.10 13:23
Anonymní píše:
Angua nevyrukuju na tebe s ničím,páč v něčem stebou souhlasím.Abych ještě vysvětlila já se rozhodně nezastávám flákačů,kteří ač by dělat mohly,radši se válej roky na ÚP,páč se jim dělat prostě nechce :cert:
Já píšu o lidech,kteří prostě krizí přišli o práci,a když bydlíte v lokalitě s vysokou nezaměstnaností je to těžký!třeba plácnu nabídek na práci v okolí cca 60km je 30míst-nezaměstnaných je třeba 60,tak 30lidí práci dostane a co ten zbytek??

Ja chapu lidi ze v krizi prijdou o praci…ale nechapu pak, proc se orientuji jenom na jejich bydliste.
Co dojizdeni za praci???? Kdysi to bylo taky, ted je to stejne

a nehazu vsechny na UP do jednoho pytle- to ne.
Jeste mam takovy pocit, nebo spise je fakt, ze kdo pracovat chce vezme i podradnejsi praci za mene penez, ale jsou i hrdinove, kterym prace za mene penez a jinou pozici smrdi
A to prosim neber osobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
27.5.10 13:26

Anguo - úplně s tebou souhlasím!
Připomělo mi to článek kdysi před lety v Reflexu o tom, jak se cikáni na slovensku vzbouřilo proti zkrouhnutí přídavků- paní se rozčilovala, že státu porodila 10 dětí, tak ať se o ně kouká postarat, žili v přesvědčení že stát na ně odněkud (z EU nebo od pánaboha asi) dostává peníze a nechce jim je dát, ale nechává si je :roll: úsměvné, ale jako realita dost tristní.

Kdysi jsme na gymplu diskutovali o tom, jestli by nebylo od věci zavést nějaká pravidla pro přidělení volebního práva - a vrtá mi to hlavou dodnes - proč má mít můj (dejme tomu kvalifikovaný, vzdělaný) hlas stejnou váhu jako hlas toho, kdo má sotva základku a jen stojí před pracákem a sociálkou :nevim:

Začít podnikat může opravdu každý, je to ale sakra těžké, člověk se musí snažit, aby se uživil, zaměstanci to mají vždy jednodušší, ale to do téhle diskuze asi nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
27.5.10 13:28

Delnicka trida? To jsou lidi co makaj rukama???
To se opravdu takhle bere?

Mam SS s maturitou, manzel ma taky SS s maturitou, praci mame oba- ja teda na MD, ale vim, ze po navratu to bude tezke. 3 smenny provoz rozhodne nebudu moci delat a pokud mi nevyjdou vstric s 8 hodinama ranni, budu muset odejit

Doufam pak, ze neco najdu nebo, ze nas muz uzivi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
27.5.10 13:29

Ve světě je běžné, že se lidé stěhují za prací… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
27.5.10 13:36
ka-tka píše:
Delnicka trida? To jsou lidi co makaj rukama???
To se opravdu takhle bere?

Mam SS s maturitou, manzel ma taky SS s maturitou, praci mame oba- ja teda na MD, ale vim, ze po navratu to bude tezke. 3 smenny provoz rozhodne nebudu moci delat a pokud mi nevyjdou vstric s 8 hodinama ranni, budu muset odejit

Doufam pak, ze neco najdu nebo, ze nas muz uzivi
?!
Si zaplať paní na hlídání a můžeš dělat na 3 směny :mrgreen: :mrgreen:
Ba ne teďka vážně. Psala jsi,že namáš občanství ČR a odkud jsi?! Ze Slovenska?!Že si pala jak to bylo na Slovensku?!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová