Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Příjemné Pondělí píše:
Nevim, co to je bydlenkovani, ale zveda se mi z toho vyrazu kufr
Já prvně četla vyplenkování
.
@Klopotkova píše:
Dobrý den ženy, dobrý den muži - vás se toto téma taky týká.
Poslední dobou mám čím dál větší problémy s domácími pracemi. Jediné, co mě ještě tak uspokojuje, je dát prádlo do pračky, nádobí do myčky a vytáhnout.
S úklidem též problém nemám. Uklízení mě baví, i když byly časy, kdy mě to bavilo daleko více a dělalo radost. O tom nyní nemůže být moc řeč.
Co úplně nesnáším, tak je vaření. Nějakým způsobem jsem se vařit naučila, i když to nemám ráda a nemám k tomu žádný vztah. Nikdy jsem vaření neprožívala. Štěstí v neštěstí je pro mě to, že muž, i když je technický typ a krasavec, vařit umí a vaří rád.
V tomto jsem ze staré školy a nedělá mi to moc dobře, že já moc nevařím. Ovšem dokopat se k tomu neumím a ani nechci.
Třeba o Vánocích - pro mě byl problém obalit řízky.
Moje pečení je k smíchu, zvládnu vše jen hrnkovou metodou a pečení úplně že všeho nesnáším.
Nesnáším věci do kuchyně, které zabírají místo. Nemáme friťák, tlakový hrnec (ten mi nesmí přes práh), pekárnu chleba, všemožné mixéry a nedej Bože kuchyňského robota, který je drahý jako čert. A pro mě zcela k ničemu.
K nezaplacení je pro mě myčka, nerezová sada kvalitních hrnců a kvalitní pánve. Zapomněla bych na kráječ chleba.
Muž už mě zná a ví, že věci do kuchyně by si mi ani neopovážil dát třeba k Vánocům nebo narozeninám. Mě by to urazilo.
Představa, že mám třeba dvě děti a pravidelně jim vařím je pro mě neúnosná. Já bych to nedokázala. Nedávno jsem se se svými obavami svěřila svojí mámě (která ráda vaří) a ta mi řekla - Ale zvládla, Ty zvládneš vše, když chceš.
Možná dříve, teď si tím nejsem jistá. Jak to máte vy? Jste bydlenky?
Krajec chleba je taky na nic. Kupuj krajeny nebo pouzij nuz. Fritak k nicemu. Nechapu k cemu bych mel fritak. Moje vareni se smrsklo jen maximalne na dny, kdy jsem doma. Pokud ten den jdu do prace na vareni zvysoka kaslu. Hospoda to vyresi. Kdyz si spocitam cas, suroviny, energie tak hospoda vychazi vcelku dobre.
Nepecu. Jednou za cas neco zobnou na navsteve ale ja na sladky veci nejsem. Pro me zbytecne. Cukrovi nejim.
Tak zvládne a naučí se člověk ledacos, pokud musí a pokud chce
. Ale ani mě to nebaví a nic mě nenutí. Když jsem šla do svého prvního bytu, měla jsem plán, jak bude vše dokonalé. Dneska na to kašlu a žije se mi mnohem líp
. Jasně, špínu také nesnáším, ale špatně vyleštěné zrcadlo se šmouhami nebo neumytý okno, to je mi fakt jedno
. A ano, s partnerem jsme také stále horší, asi jak máme stále více povinností, tak si pak volný čas chceme užít naplno. Kolikrát si naplánujeme, co všechno uděláme, a skončí to tím, že někam odjedeme na výlet
A ano, s partnerem jsme také stále horší, asi jak máme stále více povinností, tak si pak volný čas chceme užít naplno. Kolikrát si naplánujeme, co všechno uděláme, a skončí to tím, že někam odjedeme na výlet
. Holt sem tam povolám uklízečku a nebo to prostě udělané není. Moje babička stále říká měla bys to, či ono, ale já nevím proč. To je jako nějaká povinnost? Pokud to někoho baví a nebo ho to natolik znervózňuje, tak to chápu, ale já to tak nemám, takže to okno umí až budu já chtít, ne teď, protože moje babička má vsugerovanou představu, že okna se musí mejt tehdy a tehdy
. A co se týká vaření… Naštěstí to mám hodně usnadněné, protože partner obědvá v rámci práce venku. A stejně tak i v rámci práce občas večeříme. No a ten zbytek nějak dáme dohromady, ale já jím tak, že to moc vaření nevyžaduje ![]()
Příspěvek upraven 04.01.21 v 20:17
@Taktinevím píše:
Mně vaření taky nebaví, točím dokola pár jídel. Protože prostě nic jinýho nevymyslím a synátor (13) má nejradši maso. Takže střídáme hovězí, vepřové, kuřecí. Naštěstí má nejradši „na přírodno“, což je pro mně hurá. Ale je dost vybíravý (po kom to asi má![]()
), takže třeba úplně obyčejnej karbanátekk z mletýho, či kuřecí polévku, špagety…nechce. Žemlovku nechce. OMG, pomoc.
Co se týká úklidu, mno, zvládám to základní, máme 1+1,tak je to hned.
Na prirodno je hodit na panvicku?
@cecetka píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Muzete mi - prosim, nekdo objasnit, co to je??
Mě zase baví vaření i pečení, ale na ten úklid moc nejsem.
Kuchyň mám velkou, spotřebiče - mikrovlnka, sporák, myčka, kávovar, horkovzdušná fritéza, kontaktní gril, mixér… Všechno používám a většinu z toho ráda, ale když pak přijde na to tu kuchyni uklidit, už to taková radost není. A rozhodně nepatřím mezi ty, které nemohou večer usnout, protože mají ve dřezu špinavé nádobí.
Oceňuji veškeré spotřebiče, které ušetří čas - tedy např. robotický vysavač je naprostá bomba (zvlášť se zvířaty v domácnosti), různé parní čističe, vysavače na vodu a podobně, to je moje. Hlavně když to urychlí tu práci (v nejlepším ji to udělá samo). Jediné, co mám při úklidu ráda je, když je ta práce ve výsledku opravdu vidět - a je vidět i druhý den. Takže třeba umytá okna, srovnané police, knihovna a podobně. Prostě ty všednodenní činnosti bych nejradši zrušila. Čeká nás v březnu mimino a už teď mě děsí, že budu muset často stírat a podobně. To mě fakt bavit nebude, ale co mi bude jiného zbývat.
@Klopotkova Bydlenka je naprosto šílené slovo…nechápu kde se tady vzalo.Me naopak vařit a péct hrozně baví je to můj koníček. Hlavne korejska jídla. Naopak úklid úplně nesnáším. Ale uklízet se musí. ![]()
@Pavlik Morozov píše:
Krajec chleba je taky na nic. Kupuj krajeny nebo pouzij nuz. Fritak k nicemu. Nechapu k cemu bych mel fritak. Moje vareni se smrsklo jen maximalne na dny, kdy jsem doma. Pokud ten den jdu do prace na vareni zvysoka kaslu. Hospoda to vyresi. Kdyz si spocitam cas, suroviny, energie tak hospoda vychazi vcelku dobre.Nepecu. Jednou za cas neco zobnou na navsteve ale ja na sladky veci nejsem. Pro me zbytecne. Cukrovi nejim.
Kráječ na chleba mám teda taky a na chleba ho fakt nepoužívám. To jsme kupovali zbytečně. Ale zase když doveze manžel z Itálie prosiutto, tak se to na něm skvěle na tenoučko krájí.
Friťák mi přijde nechutný, pokud tam někdo skladuje olej a používá opakovaně. Když smažím, tak používám zásadně čerstvý, takže stačí pánev.
@Annabela11 píše:
@Klopotkova Bydlenka je naprosto šílené slovo…nechápu kde se tady vzalo.Me naopak vařit a péct hrozně baví je to můj koníček. Hlavne korejska jídla. Naopak úklid úplně nesnáším. Ale uklízet se musí.
Tam kde těhulka, manža, gyndař apod. Nejspíš na emiminu. ![]()
Každej jsme nějakej, no
Naštěstí žijeme ve století, kdy se může být jinej.
Jestli děti nemáš a nechceš, je všechno okey. Jestli děti chceš, budeš muset začít vařit. Kde jsou dva dospělí, nechť si něco uloví manžel je samostatná jednotka a není třeba mu nosit hotový jídlo pod nos.
Já vařím ráda od té doby, co jsem se to pořádně naučila
A naučila jsem se to, až když přišly děti. Když jsme jedli v práci a na výletech, měla jsem to podobně, jako ty. V kuchyni šlo hlavně o dobrý kafe
Dneska vařím, peču (i chleba), uklízím (a ráda) a celkově tak ten náš domov oprašuju ![]()
Ale taky si ráda něco přečtu a kafe vypiju horký. Vysavač počká ![]()
@Fiducia Tak příchod dětí mě vařit nenaučil
Trochu jsem v to doufala, ale nekoná se.
@berusa.m píše:
Tam kde těhulka, manža, gyndař apod. Nejspíš na emiminu.
Já si skoro myslím, že tohle výrazivo má kořeny na konkurenčním chumláčkovém Mimibazaru. Dokonce jsem kdysi četla na serveru Okoun překladový slovník těchto výrazů: https://gist.github.com/…enka/2007500
@Klopotkova
vždy jsem si říkala že k vaření donutí každou ženskou děti. A omyl, tchýně vaření je velká katastrofa
A já se kdysi dávno divila když jsem manželovi při seznámení řekla že jsme vyučená kuchařka jak se usmíval
S vařením problém nemá, horší je to s úklidem ten fakt když musím
Spotřebičů v kuchyni mám hodně a robota moc nevyužívám, ale pekárna jede často
Hlavně na chleba
Syn ted dostal kuchařku od Pohlreicha a včera z ní vařil a dneska prý upeče s mým dohledem buchtu
Prý je super že když už to zabere čas je z toho nějaký výsledek ![]()
Máme myčku, pračku, sušičku
. Děti se stravují ve škole/ce a chlapovi vozí obědy do práce, co víc si přát?