Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kobliha51 píše:
Myslím si, že být při svých dětech za každou cenu, není úplně možné. Když budu přesvědčená, že moje dítě má vinu na rozpadu vztahu, nebudu mu mazat med kolem úst a nadávat s ním společně na ex. Jako rodič bych nechtěla znát jejich problémy během vztahu, natož po jeho ukončení. Pokud by mě moje dítě požádalo o pomoc, radu atd. vyhovím s tím, že je to jejich život a já ho nežiju. Pokud by si ex mého dítěte přišel na mé dítě po ukončení vztahu stěžovat, utla bych ho hned na začátku. To že rodiče s bývalým zetěm probírají svou dceru mi přijde poněkud úchylné. Bývalého zetě bych neodvrhla, přece jen patřil x let do rodiny, ale pokud by pomlouval mou dceru, tak by letěl. Nechápu, proč ho poslouchají, když teď už to neřeší vůbec nic, než jen jeho frustrace z rozchodu.
Já jsem si nikdy na ex rodičům nestěžovala. O pomoc ani radu nežádala. Nevím, asi je jim ho líto. Jenže tohle ničemu nepomáhá. On se v tom mele, vymýšlí fantasmagorie, místo, aby šel v životě dál. Uražená ješitnost…
On by se mnou být nechtěl, já s ním také ne…Neměl žádnou snahu, něco se vztahem dělat, když jsme byli spolu.Budu řeči ignorovat a uvidí se.
Můj nynější partner říká, že mu nevadí, že bude u našich exe potkávat, ale ty řeči neskousne. Dokud problém trvá, nebude k našim jezdit, oni ho stejně nezvou.
@Anonymní píše:
Jsem řekla, aby příště zavolali policii, a kdy že to bylo. Přesný datum už říct nedokázal.
Ja si myslím, ze ty pomluvy jsou takového kalibru, ze i kdyby s tím ex přestal, tak ten vztah už stejně bude narušený. Zvlášť pokud už jsou starší. Bohužel mám obdobnou zkušenost.
Ja bych asi taky zkusila vyvracet. Klidne bych jim přivezla kartu od gynekologa. Nebo požádala toho otce od ex, pokud by byl ochtny to uvést na pravou míru. Není náhodou takova pomluva trestný čin?
I kdyz se o tom s rodiči odmitnes bavit, tak oni budou stejně načučení a dal vás budou odmítat.
Hele, já bych jim prostě řekla, že se s nima nebudu stýkat po tu dobu, kdy budou poslouchat ty jeho drby. Oni si zřejmě myslí, že tě přesvědčí, žes udělala chybu a ty se vrátíš do ČR, a s bývalým to nějak zazáplatuješ a dáš se s ním do kupy. Asi vzpomínají na tu dobu, kdy jsi byla nablízku a tvého ex si idealizují. Když jim jasně řekneš že o něj nestojíš a o ně taky ne, dokud se nesmíří s novou skutečností, tak se to nikam neposune.
@Takyjedna oni neměli exe rádi, dokud jsme byli spolu. Nebyl ochoten pro ně nic udělat, pořád nad nima ohrnoval nos.apod.
Ano, by byli šťastní, kdybych se vrátila s malou a dala se dohromady s ex.
Takové přání jim nemohu splnit.
Našim jsem řekla, že kdyby mi současný vztah nevyšel, tak není nikde napsáno, že se vrátím do ČR, natož k exovi.
Naši jsou nemocní, nechci se od nich odstřihnout, naopak se snažím je navštěvovat často.
@brisco do teď jsem pořád vyvracela, jenže „na každém šprochu, pravdy trochu“.
,naši pak celý den nemluví. On si vymýšlí věci, které se těžko vyvrací. Když jsem řekla exovi, že půjdeme na policii, aby se našla ta ženská,„která se za mě vydávala a chtěla peníze“,tak si najednou nic nepamatoval, kdy to přesně bylo apod.,ani který měsíc to bylo, pak že se nic nestalo, takže vlastně o nic nejde. Kroutil se jako had. Chtěla jsem podat trestní oznámení na "neznámého pachatele.
,ať se věc vyšetří.
@marturka sama zírám, s kým jsem prožila tolik let. Nedokáže se věnovat něčemu smysluplnějšímu, než trápit dva stařečky pomlouváním jejich dcery a podněcováním ke xenofobii. ![]()
Já myslím, že jim ex prostě připomíná nevyužitou možnost, že by jejich dcera zůstala s ním, bydlela blízko, oni měli vnouče na dosah, vy byste k nim chodili na nedělní oběd… No a pak to ex okoření trochou té xenofóbie…
Problém je, že rodiče žijí svou život. Nejsou odložení ve skříni, kde čekají na návrat dcery z ciziny, aby s ní mohli strávit víkend jednou za x měsíců. Mají nějaké citové potřeby, třeba jsou osamělí…
@Takyjedna píše:
Hele, já bych jim prostě řekla, že se s nima nebudu stýkat po tu dobu, kdy budou poslouchat ty jeho drby.
Hm, to je báječná rada. Klika, že když se něco stane, jde takové rozhodnutí vzít snadno zpátky…
![]()
Zakladatelko, za ŽÁDNOU cenu tohle nedělej. Věř mi. Mohlo by se stát, že bys celý život prožila s pocitem „kdybych jim tak mohla říct, že…“ a ono už to nepůjde. Najednou bys viděla, že nějaké blbé hemzy exe jsou malicherností, ale to už by bylo pozdě. Opravdu, tohle nedělej.
@Bábrdl píše:
Já myslím, že jim ex prostě připomíná nevyužitou možnost, že by jejich dcera zůstala s ním, bydlela blízko, oni měli vnouče na dosah, vy byste k nim chodili na nedělní oběd… No a pak to ex okoření trochou té xenofóbie…Problém je, že rodiče žijí svou život. Nejsou odložení ve skříni, kde čekají na návrat dcery z ciziny, aby s ní mohli strávit víkend jednou za x měsíců. Mají nějaké citové potřeby, třeba jsou osamělí…
Osamělí mohou být, ale je to jejich boj. Rodiče zakladatelky nežijí svůj život, žijí život své dcery a její rodiny. Kdyby žili svůj život, tak by ho měli zaplněný svými aktivitami, svými zábavami, svými koníčky, dělali by to, co je baví. Pak ve stáří visíme dětem na krku a nenecháme je dýchat. Děti už jednou z domova odešly a mají svůj život. Musíme to přijmout a je fajn, když všechno funguje, rodiče i s dětmi a jejich dětmi se scházejí, tráví spolu volný čas a těší se na sebe. Ale čeho je moc, toho je příliš. Závislost jedněch na druhých znamená, že jedni nebo druzí se nemají čeho jiného chytit a pak visí jeden na druhém a samou jakoby láskou se vzájemně zadusí.
@Bábrdl píše:
Hm, to je báječná rada. Klika, že když se něco stane, jde takové rozhodnutí vzít snadno zpátky…![]()
![]()
Zakladatelko, za ŽÁDNOU cenu tohle nedělej. Věř mi. Mohlo by se stát, že bys celý život prožila s pocitem „kdybych jim tak mohla říct, že…“ a ono už to nepůjde. Najednou bys viděla, že nějaké blbé hemzy exe jsou malicherností, ale to už by bylo pozdě. Opravdu, tohle nedělej.
Pokud se oni nechají takovým stylem ovlivňovat, že ani o vnučku zájem nemají, tak bych tu vaší předpověď neviděl až tak tragicky. Zjevně se tedy nejedná jen o blbé hemzy, pokud oni se tím nechají natolik ovlivnit, že jí to soustavně a opakovaně ubližuje!
Příspěvek upraven 25.04.14 v 11:11
@Kobliha51 píše:
Osamělí mohou být, ale je to jejich boj. Rodiče zakladatelky nežijí svůj život, žijí život své dcery a její rodiny. Kdyby žili svůj život, tak by ho měli zaplněný svými aktivitami, svými zábavami, svými koníčky, dělali by to, co je baví. Pak ve stáří visíme dětem na krku a nenecháme je dýchat. Děti už jednou z domova odešly a mají svůj život. Musíme to přijmout a je fajn, když všechno funguje, rodiče i s dětmi a jejich dětmi se scházejí, tráví spolu volný čas a těší se na sebe. Ale čeho je moc, toho je příliš. Závislost jedněch na druhých znamená, že jedni nebo druzí se nemají čeho jiného chytit a pak visí jeden na druhém a samou jakoby láskou se vzájemně zadusí.
Souhlasím!
@Heinich píše:
Pokud se oni nechají takovým stylem ovlivňovat, že ani o vnučku zájem nemají, tak bych tu vaší předpověď neviděl až tak tragicky. Zjevně se tedy nejedná jen o blbé hemzy, pokud oni se tím nechají natolik ovlivnit, že jí to soustavně a opakovaně ubližuje!Příspěvek upraven 25.04.14 v 11:11
Možné je ledacos, ale já bych to neriskovala. Vím, jak končí tahle furiantská gesta, obvykle mohutně podporovaná nezúčastněným okolím (tos jí to nandala! však ona ještě přileze ke křížku). Končí to právě tím, „co bych za to dala, kdybych mámě mohla říct, že…“
Naštěstí zakladatelka tohle dělat nechce.
@Kobliha51 píše:
Eh? Tohle je přeci úplně jiný případ.
Oni zakladatelce nikde nevisí. Naopak, oni se od ní odtahují, protože ona je daleko a ex blízko.
@Bábrdl píše:
Možné je ledacos, ale já bych to neriskovala. Vím, jak končí tahle furiantská gesta, obvykle mohutně podporovaná nezúčastněným okolím (tos jí to nandala! však ona ještě přileze ke křížku). Končí to právě tím, „co bych za to dala, kdybych mámě mohla říct, že…“Naštěstí zakladatelka tohle dělat nechce.
Tak já předně nepovažuji vůli dát jasně najevo nesouhlas konkrétně v tomto případě za „furiantské gesto“. Kdyby mě bývalka pomlouvala u rodičů, lhala, manipulovala, rázně bych se ohradil.
@Bábrdl píše:
Možné je ledacos, ale já bych to neriskovala. Vím, jak končí tahle furiantská gesta, obvykle mohutně podporovaná nezúčastněným okolím (tos jí to nandala! však ona ještě přileze ke křížku). Končí to právě tím, „co bych za to dala, kdybych mámě mohla říct, že…“Naštěstí zakladatelka tohle dělat nechce.
A s tím okolím já osobně mám zkušenosti co se týče rad na chování k rodičům spíše velmi velmi opatrnické. Jinými slovy málokdo radí, pošli rodiče někam, i když si to třeba zrovna zaslouží.
Ex jim leze do zádele. Dělá jim dobře jeho zájem. Oni nostalgicky vzpomínají na staré zlaté časy. (Na to špatné už zapomněli.) Chtěli by dceru vrátit zpět, blíž. Nemyslí na ni, myslí jen na sebe.
Myslím si, že být při svých dětech za každou cenu, není úplně možné. Když budu přesvědčená, že moje dítě má vinu na rozpadu vztahu, nebudu mu mazat med kolem úst a nadávat s ním společně na ex. Jako rodič bych nechtěla znát jejich problémy během vztahu, natož po jeho ukončení. Pokud by mě moje dítě požádalo o pomoc, radu atd. vyhovím s tím, že je to jejich život a já ho nežiju. Pokud by si ex mého dítěte přišel na mé dítě po ukončení vztahu stěžovat, utla bych ho hned na začátku. To že rodiče s bývalým zetěm probírají svou dceru mi přijde poněkud úchylné. Bývalého zetě bych neodvrhla, přece jen patřil x let do rodiny, ale pokud by pomlouval mou dceru, tak by letěl. Nechápu, proč ho poslouchají, když teď už to neřeší vůbec nic, než jen jeho frustrace z rozchodu.