Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ZuzaM to sem ale nerekla. Akorat vlada proste nemuze povolit, kdyz je takova situace. Virus tu bude, ale musi tu byt ve zvladnutelne podobe. A kvuli bezohlednosti lidi ty opatreni budou mnohem dyl.
@Uiii píše:
Stojí na zastávce někdo bez roušky, stoupnu si kus dál. Vidím na chodníku pokřikující hlouček děcek bez roušky, přejdu na druhou stranu. Jestli se tam budou vyskytovat i podeváté večer? To přece nemůžu vědět, když já jsem vzorně doma, takže mě to netrápí. Když někdo hrabe do rohlíků bez rukavic, je mi to taky nepříjemný, takže si koupím chleba. Všechno se dá vyřešit i jinak než, že se budu rozčilovat nad tím, že ostatní to maj hozený jinak než já.A pro tvou informaci, předhazovat lidem, že dokud jim někdo z rodiny neumře na covid, tak jsou vysmátý, je pěkně divný spojení. Já jsem na tuhle větu už fakt alergická teda. Jestli ti někdo z rodiny na covid umřel, tak uřpímnou soustrast, je mi to líto. Ale každý má jiné problémy…
Ok pak muzu jezdit autem jako prase, protoze ocekavam, ze ti co se boji, ze je mohu riskantni jizdou zabit, se mi budou vyhybat. Nebudu po psech sbirat bobky, at se jim vyhybaji ti, co jim to vadi?
Kazdy ma sve problemy, ano, ale az ti chudi, co nebudou mit co jist, zacnou krast a budou agresivni? Ono ta krize se musi zabrzdit…
@krtek93 píše:
Takže si nekoupím to, na co mám chuť, protože někdo jinej je prase?! Já vim, že s tím nic nenadělám, ale jsem už prostě taková, že mě tyhle věci z principu štvou. A třeba u nás na tý zastávce, kdyby ses chtěla včera těm puberťákům vyhnout, tak asi jedině do silniceProč by ten, kdo tam skutečně čeká spořádaně na autobus, měl uhýbat puberťákům, co si tam přišli pokrafat u cigára?
Ale dokážeš alespon reflektovat to, že s tím nic nenaděláš? Že nedokážeš uhlídat celej svět, zjebeš jednu partičku pubošů, kteří se sejdou minutu poté, co je sjedeš? Že tvá akce vyvolá reakci a rozhodně to není to, že se chytnou za nos, ale uplně to samé jako u tebe - jen to vyhrotí emoce, vyeskaluje konflikt mezi oběmi stranami a ještě více u nich posílí pocit, že ta druhá strana je špatná a je třeba revoltovat o to víc? Rozumíš té psychologii?
Myslíš, že když já tě sjedu, že jsi trapná hloupá hysterka vyklepaná z covidu, že to povede k tomu, že ty si uvědomíš? NE. Jen se více vymezíš, označís mi za popírače covidu, vyhrotí se vzájemná nenávist.
Pokud chceš opravdu změnit jejich chování, musíš se jim přibléžit, zkusit pochopit jejich motivy.
Já chápu, že se ti do toho nechce.
Jen ale neočkávej, že je takto změníš. Víceméně to možná pomůže jen k odžití tvých emocí.
Otázka je, zda se i u tebe ještě neeskalují.
@Lama Lama asi mozna spis ocekava, ze ten rozum budes mit jako rodic ty a dokazes jim to vysvetlit
pokud ma rodic pristup, ze nema smysl svym detem neco vysvetlovat, pak ano, uz se nedivim, proc je situace, jaka je.
Dcera 11 let, chodí normálně-úplně stejně jako na jaře s kamarádkami ven. Nebo podle počasí se scházejí u některé z nich doma, přespávají u sebe o víkendech, minule jsme tu měli holčičku, teď je ona zase na víkend u jiné. Samozřejmě je to všechno se souhlasem všech přítomných a jejich rodičů, vzhledem k tomu že já a ještě jedna maminka pracujeme v nemocnici na covidovém oddělení.
Ty následky, které to na těch dětech zanechalo už jsou dost velké na to, abych ji ještě izolovala doma a strašila ji, že někoho nakazí a zabije, nebo co jsou schopný nekteří nakukat těm dětem a tím jim zadělat na nějaké úzkostné stavy a psychické poruchy do budoucna.
Dcera a její kamarádky byly zvyklé od malička sportovat, tréninky a hlavně závody byly jejich život. Teď přišly o všechno, na jaře o celou sezonu, teď stihly jedny závody a zase konec. Kdo nemá sportující dítě si neumí představit tu dřinu a to, co jsou ochotné ty děti tomu obětovat, protože to prostě milují a žijí tím. Teď prakticky už skoro rok o to přicházejí a já jí to fakt nehodlám ztěžovat ješte o to, že ji budu doma izolovat a buzerovat.
Celý covid je nic, proti tomu, co na lidech a dětech zanechají ty zákazy a omezení.
@krtek93 píše:
Takže si nekoupím to, na co mám chuť, protože někdo jinej je prase?! Já vim, že s tím nic nenadělám, ale jsem už prostě taková, že mě tyhle věci z principu štvou. A třeba u nás na tý zastávce, kdyby ses chtěla včera těm puberťákům vyhnout, tak asi jedině do silniceProč by ten, kdo tam skutečně čeká spořádaně na autobus, měl uhýbat puberťákům, co si tam přišli pokrafat u cigára?
Já tě chápu, ale co s tím udělám? Můžu je okřiknout, můžu okřiknout i to prase v obchodě. Ale buď mě poslechnou nebo hledám jinou variantu. Rozebírat to pak ještě třeba dvě hodiny a durdit se nad tím, že místo rohlíku si dám topinku… no nic pro mě. To je samozřejmě na každým, já se snažím minimalizovat nas. írací věci, protože i bez těchhle hovadin je život plný momentů, kdy se člověk vytočí, tak to jen odfiltrovávám pryč. Mám to holt rozdělený na: Hovadina - nemá cenu řešit
menší hovadina - proberu svůj názor s někým jiným
mega vytočení - hodinu se vztekám jako ďas a pak nad tím stejně máchnu rukou, protože určitý věci prostě nezměníš.
@e008 píše:
@ZuzaM to sem ale nerekla. Akorat vlada proste nemuze povolit, kdyz je takova situace. Virus tu bude, ale musi tu byt ve zvladnutelne podobe. A kvuli bezohlednosti lidi ty opatreni budou mnohem dyl.
Bude to trvat dýl, protože se vláda do dneška nemá žádný pořádný koncept. Dělá to naprosto chaoticky, chvíli uvolní vše na plno, pak zase vše zavře. Nesvádějme to na občany.
@e008 píše:
jo, ale rozhodně to nebude díky nenošení hadrů na hubě venku, kvuli tomu, že se venku potkávají děti a kvuli tomu, že si jde někdo v půlnoci zaběhat do lesa.
Ten problém je uplně, ale uplně někde jinde, v jiné dimenzi. To vláda nás naučila, ukazovat prstem na lyžaře, dovolenkáře apod., aby vytvořila kouřovou clonu nad vlastní neschopností. Neschopností využí efektivně čas, který si koupila za bratr 500 miliard. A ten čas za 500 mld uplně promrrdala.
Jediný co může zabrat je trasování, trasování trasování, izolace, ochrana rizikových skupin. Uplně se na to vybodli. Pracujou s nějakou excelovou tabulkou pojištováka.
A pak budou pindat, že tu zabíjí důhchodce děti, které jsou spolu ven na hřiště.
JIstě. ![]()
Já bych jí ani nic nevyčítala, je to tu prvně, ale s tím ukazovánm prstem a hledání viníků začli oni.
@e008 píše:
@Lama Lama asi mozna spis ocekava, ze ten rozum budes mit jako rodic ty a dokazes jim to vysvetlitpokud ma rodic pristup, ze nema smysl svym detem neco vysvetlovat, pak ano, uz se nedivim, proc je situace, jaka je.
NO a když nemá, tak co. Jí málem rupne cévka a stejně to nezmění. Stojí to za to? ![]()
@e008 píše:
Ok pak muzu jezdit autem jako prase, protoze ocekavam, ze ti co se boji, ze je mohu riskantni jizdou zabit, se mi budou vyhybat. Nebudu po psech sbirat bobky, at se jim vyhybaji ti, co jim to vadi?
Kazdy ma sve problemy, ano, ale az ti chudi, co nebudou mit co jist, zacnou krast a budou agresivni? Ono ta krize se musi zabrzdit…
Ty si jedeš svou a ostatní názory jsou fujky, viď?
Když budu bezohledný hňup, kterému je jedno, že někoho zabije, tak budu jezdit v autě jako prase. Pro tvou informaci, jsou takoví.
Když mi bude jedno, že soused šlápne do bobku od mýho psa, tak je sbírat nebudu. Pro tvou informaci i tací jsou.
Už jsi na ulici viděla agresivní gangy, co okrádají kolemjdoucí o peníze a jídlo? Já sice ne, ale jsou i takoví…
A teď mi vysvětli, co tvé rozhořčení a vztekání se s těmi lidmi udělá…? Jak to změní? Ono je osvítí a začnou skákat dle nařízení, když to do teď porušovali? Těžko. Prostě řeš sebe, ne ostatní (to se netýká toho když chce někdo od tebe pomoci a ty mu pomoc poskytnout chceš.. píšu to speciálně pro tebe, protože asi ráda slovíčkaříš)
@ZuzaM ale zatim to obcane nerespektuji, tak to nesvadejte na vladu
@Uiii píše:
Ty si jedeš svou a ostatní názory jsou fujky, viď?
Když budu bezohledný hňup, kterému je jedno, že někoho zabije, tak budu jezdit v autě jako prase. Pro tvou informaci, jsou takoví.
Když mi bude jedno, že soused šlápne do bobku od mýho psa, tak je sbírat nebudu. Pro tvou informaci i tací jsou.
Už jsi na ulici viděla agresivní gangy, co okrádají kolemjdoucí o peníze a jídlo? Já sice ne, ale jsou i takoví…
A teď mi vysvětli, co tvé rozhořčení a vztekání se s těmi lidmi udělá…? Jak to změní? Ono je osvítí a začnou skákat dle nařízení, když to do teď porušovali? Těžko. Prostě řeš sebe, ne ostatní (to se netýká toho když chce někdo od tebe pomoci a ty mu pomoc poskytnout chceš.. píšu to speciálně pro tebe, protože asi ráda slovíčkaříš)
AMEN. Takle jsem to myslela. JSou, neuděláš s tím nic.
@Uiii vubec ne, ja se nerozciluji. Jsem doma, chovam se tak, abych co nejmene ohrozila ostatni a preju si, at uz to skonci. Mrzi me, ze jsou tu bezohledni lidi. Vic me nezajima. Uvedomuji si, jak se nase generace ma dobre a vim s poslechu od rodiny, jake to bylo za valky. Lide se nepouci a dopadnou jak maji. Timhle pro me diskuze konci, vidim, kam to cele vede.
Me přijde že už se spousta lidi z covidu pomatli.
Takze ano, moje deti chodi ven normálně, dokonce máme kamarádi i doma. A na jaře taky chodili ven.
Proste se z toho nesmíme zblaznit.
To ze někomu vadí běhání ve 21.15 lesem jak ctu o kousek vys… to už snad ani nejde komentovat
![]()
@e008 píše:
@ZuzaM ale zatim to obcane nerespektuji, tak to nesvadejte na vladu
OK, bavme se konkrétně. Jak moc myslíš, že nedodržování nočního vychazeni přispívá k šíření covidu. 9 tis. Nových případů denně, kolik vzniklo kvůli tomu, že někdo venku byl.
Roušky venku. Kolik myslíš, že z těch 9ti tis. Nových případů dnne je díky tomu, že někdo neměl na ulici roušku.
A naopak - kolik myslíš, ze z těch 9ti tis. Jedinců jsou nedotrasovane případy, kterým se dalo předejít. Kolikbylo nakažených starších starších v duchodacich, které nechrání vůbec nikdo - s testováním se probudili v půlce listopadu, když už je to stejnak všude a s infikovanymi stejnak nenadelaj nic. Trasování nefunguje ani v nemocnicích. Vláda lhala, že pomůcky jsou, nebyly…