Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sněžení no jo v tom s tebou budu ale vzácně souhlasit, Starbucks není nic moc kvalita a je to navíc tak drahé, to je fakt předražený podnik
já myslím, že opravdový milovník kávy nechodí zrovna do Starbucks. I když pozor, i tam si člověk pochutná, když umí vybrat ![]()
@EmmaAnna píše:
to musíš být oblíbená![]()
promiň nic ve zlém, mám drsný smysl pro humor
Tak občas jdeme, jindy nejdeme. To je potom těžké, pokud je oblíbený jen ten, kdo se vždy přizpůsobí ostatním. Někdo se zase nepřipojí na jiný výlet, na který jdeme my s jinými. To je různé.
@Nimie co to je z blbost. Kávu piju já i manžel 3× denně o víkendu a 2× v pracovní dny, takže já jsem někde na 0,70 za porci ![]()
Je jasné, že někdo s jinou spotřebou to má jinak. Stejně tak oolongy a zelené čaje kupuji na webu v 100-300g baleních, protože bych se v čajovnách nedoplatila a pytlíkové čaje nepiji.
@Kaliopa Ne, do klasických kaváren opravdu nechodíme, protože děti by mě kafe v klidu fakt vypít nenechaly. Párkrát do roka zajdeme jako rodina někam do cukrárny s dětským koutkem, dětem zatím stačí dát si tam dortík nebo zmrzlinu.
@EmmaAnna píše:
@Sněžení no jo v tom s tebou budu ale vzácně souhlasit, Starbucks není nic moc kvalita a je to navíc tak drahé, to je fakt předražený podnikjá myslím, že opravdový milovník kávy nechodí zrovna do Starbucks. I když pozor, i tam si člověk pochutná, když umí vybrat
Nejsem milovnice kávy, to už spíš čaje, mám ji jen ráda. Stejně nejlepší byla někde po ránu bez mléka v bistru s cigárem ![]()
Já teda nikdy nepochopila chození do restaurací a tak, nemám to ráda a přijde mi to jako vyhazování peněz.. ![]()
@Tamtama píše:
Já teda nikdy nepochopila chození do restaurací a tak, nemám to ráda a přijde mi to jako vyhazování peněz..
Pokud tam umí uvařit lépe než doma, nemám s tím problém… proč by to bylo vyhozavání?
@Tamtama píše:
Já teda nikdy nepochopila chození do restaurací a tak, nemám to ráda a přijde mi to jako vyhazování peněz..
No samozřejmě, že to dražší je než doma. My občas tedy jdeme, ale jen na výletech nebo tam, kde to známe. Třeba máme restauraci, kde zaplatíš a můžeš si vybrat co chceš formou švédských stolů. To se mi zdá dobrý koncept, hlavně u dětí.
@Kaliopa píše:
No ty hračky jsou dnes drahé, třeba zrovna to Lego Nexo Knights stojí větší balení kolem 3 tis. Kč, nebo třeba mikroskop stojí také 3 500 Kč, i Kapla je dráhá nebo stavebnice typu Malý voltík. Ale někdo zase třeba nekoupí tohle.
Jasně, tomu rozumím, ale spíš že zvlášť u menších dětí bývá problém v tom, že dárků stejně mají mraky. Když se rozhlédnu, tak téměř všechny děti v nejbližším okolí dostanou na Vánoce, k narozeninám apod. hromadu dárků od přibuzných, takže v tom nebývá až tak hrozná potřeba kupovat toho tolik v průběhu roku. Malý Voltík byl myslím zrovna jeden z těch levnějších
nevím no, chápu tvou pointu, ale asi mi tvé vnímání už připadá trochu jako extrém, akorát opačným směrem.
@Sněžení jo, jsou okamžiky, kdy fakt neřešíš zemi původu (ani by se nedala dohledat
) a stačí ti jeden kelímek z okénka
nejčastěji to mám v pondělí ráno, když dělám taxikáře a svačinářku najednou
@Tamtama píše:
No, buď kvůli nějaké události nebo protože poblíž není domov (a po náročnějším výletu se radši pořádně najím teplého než do sebe cpát furt bagety) nebo protože není čas nebo chuť vařit (ale to si většinou spíš něco objednáme) a nebo protože tam tu věc uvaří lépe než já nebo sice stejně dobře, ale nestrávím u toho půl dne - třeba pizzu si doma tak úplně neuděláš tak jak má být, hovězí vývar nemám vždycky čas dělat nebo steaky - jednak sehnat tak kvalitní maso může být problém a jednak ho správně ugrilovat.
@Nimie píše:
Jasně, tomu rozumím, ale spíš že zvlášť u menších dětí bývá problém v tom, že dárků stejně mají mraky. Když se rozhlédnu, tak téměř všechny děti v nejbližším okolí dostanou na Vánoce, k narozeninám apod. hromadu dárků od přibuzných, takže v tom nebývá až tak hrozná potřeba kupovat toho tolik v průběhu roku. Malý Voltík byl myslím zrovna jeden z těch levnějšíchnevím no, chápu tvou pointu, ale asi mi tvé vnímání už připadá trochu jako extrém, akorát opačným směrem.
Ta stavebnice typu Malý Voltík se jmenuje myslím Boffa a stojí kolem 3 tisíc Kč.
@Sněžení píše:
@Nimie co to je z blbost. Kávu piju já i manžel 3× denně o víkendu a 2× v pracovní dny, takže já jsem někde na 0,70 za porciJe jasné, že někdo s jinou spotřebou to má jinak. Stejně tak oolongy a zelené čaje kupuji na webu v 100-300g baleních, protože bych se v čajovnách nedoplatila a pytlíkové čaje nepiji.
Co je zas blbost proboha? To ti výpočet reálných nákladů fakt nic neříká?
já kávu téměř nepiju, Kaliopa už vůbec ne, 3× denně kávu pije moje závislá kamarádka, která se s tím snaží bojovat, jinak normální ani zdravé to není. Takže se bavíme o trochu jiných nákladech.
Zkusím to ještě jednou - je jasné, že když kávu piješ místo vody, tak tě výjde levnějš si pořídit kávovar, ale to není pointou dotazu a normální člověk to tak nemá. Máme rádi popcorn.
Taky mě výjde extrémně levně pokud si ten stroj pořídím a budu jíst popcorn 3× denně, ale já ho takhle často jíst nechci - jednak se mi přejí a jednak je to extrémně nezdravé, takže musím brát v úvahu náklady, které budu mít při jeho použití v tom intervalu, ve kterém chci.
Za dané situace by káva ve tvém kávovaru bez surovin stála 24 korun + suroviny, které nejsou až tak levné. V některých případech se tak můžeš dostat i na částku vyšší než co seženeš v kavárně.
@EmmaAnna píše:
@Sněžení jo, jsou okamžiky, kdy fakt neřešíš zemi původu (ani by se nedala dohledat) a stačí ti jeden kelímek z okénka
nejčastěji to mám v pondělí ráno, když dělám taxikáře a svačinářku najednou
Tak upřimně řečeno, po čase jsem došla k atomu, že není důležitá země jako spíš doba od pražení, ale snad kromě Davidoffa a Lavv. nic v supermakeetu nekupuji. Piju buď jem malinkaté expreso ráno a odpoeledne a pak 0,2 litrové latmac. večer.
@Nimie píše:
Co je zas blbost proboha? To ti výpočet reálných nákladů fakt nic neříká?já kávu téměř nepiju, Kaliopa už vůbec ne, 3× denně kávu pije moje závislá kamarádka, která se s tím snaží bojovat, jinak normální ani zdravé to není. Takže se bavíme o trochu jiných nákladech.
Zkusím to ještě jednou - je jasné, že když kávu piješ místo vody, tak tě výjde levnějš si pořídit kávovar, ale to není pointou dotazu a normální člověk to tak nemá. Máme rádi popcorn.
Taky mě výjde extrémně levně pokud si ten stroj pořídím a budu jíst popcorn 3× denně, ale já ho takhle často jíst nechci - jednak se mi přejí a jednak je to extrémně nezdravé, takže musím brát v úvahu náklady, které budu mít při jeho použití v tom intervalu, ve kterém chci.
Za dané situace by káva ve tvém kávovaru bez surovin stála 24 korun + suroviny, které nejsou až tak levné. V některých případech se tak můžeš dostat i na částku vyšší než co seženeš v kavárně.
Pokud kávu pravidelně nepijete, tak je to něco jiného. To jsem i napsala.