Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@smurfka píše:
tak zřejmě bych nebyla tak blbá jako ten chlap a nelítala po chodbě a nehlásila všem že mám střevní chřipku.Tato nemoc mě zatím nechytla, do práce si nosím jen rýmu nebo krk..
Tak podle tohoto jsem měla dojem, že by ti nějaká střevní chřipka v práci nějak extra nevadila…
Pokud jsem si to blbě vyložila, tak se omlouvám…
Chodim, za 11 let, co pracuju, jsem nemela nechopenku.Teda jo, jen kdyz jsem byla na rizikovem..
Abych byla uprimna, tak z duse nesnasim takove, co se s kazdou rymickou a bolavou rucickou hazeji marod.Na druhou stranu, zdravi je jen jedno a je to kazdeho vec.
@radúna nevadí mi když člověk příjde do práce nemocný..protože je chápu..s jakou nemocí to už je bezpředmětné, protože muže být nakažlivá jak chřipka tak rýmečka.. ![]()
@CokeLady píše:
A ještě dodatek ohledně toho „chybění v práci“. U nás vedení ani kolegové neřešili, že je třeba každý druhý měsíc někdo 2 týdny doma na ošetřováku s dítětem. Sice to bylo o to víc práce pro ostatní, ale bralo se to jako fakt a nikdo nekoukal blbě na osobu jen proto, že byla nemocná nebo měla nemocný dítě.
hm, to je dost často na to, aby ostatní dělali práci za ně ![]()
@CokeLady píše:
no často… na školkové dítě ani ne. Ale prostě se to bralo jako fakt, ráno zavolala, že má nemocný dítě a vypadá to na dýl, tak její práce rozhodit mezi ostatní a jelo se dál. Sice byl šrumec, ale absolutně se nikdo ani slovem nezmínil, že by ho to štvalo.
To zní skoro jako práce a kolektiv snů
. Můžu se zeptat v jakém pracuješ odvětví (samo ne konkrétní firmu, to by byla v nejbližších dnech zavalena životopisy
).
Na recepci a do kanceláře samostatné kanceláře jsem chodila i „nemocná“, s horečkami ne. Na té recepci nic moc, ale bylo potřeba, záskok nebyl, muselo by se zavřít. ![]()
@anickadomnik píše:
ono je to trochu blbě vyřešený, buď by neměli brát žádné nastydlé dítě, nebo všechny, bez rozlišení zda rodiče do práce chodí nebo nechodí. Mě zase vytáčí to že když si s každou rýmou nechám dítě týden doma, tak po týdnu jde do školky kde je 5 dětí které kašlou, smrkaj a kolikrát mají i zvýšenou teplotu, ale jejich rodiče chodí do práce a nemůžou si vzít paragraf kvůli penězům![]()
![]()
To je pravda, všichni by měli mít stejné podmínky ![]()
@radúna píše:
A hlavně, i kdyby to řešila, ty dotyčné „zodpovědné maminy“ na sociálce si z toho hlavu stejně nedělají. Ví moc dobře, že naše školka má podstav a vlastně potřebují každé děcko, aby se nezavřela…![]()
![]()
I neplatící - mluvím o jídle - tam mají dluhů jak máku. Školné jim platí sociálka…
A obec nemá páky, jak z nich ty dluhy vytáhnout…Školka je obecní.
Tak to je naprd, u nás a v okolí Prahy je boj o školku, kolikrát se sotva dostane čtyřleták ![]()
@ugluk píše:
@martina.se blba doba
Ale spis mluvim o situaci, kdy radsi prechodim nejakou zjevne blbou a nakazlivou nemoc, nez bych si vycerpala drahocennou dovolenou, i kdyby mi ji sef milerad dal.
jasný.. to beru. u nás dovču nedali - musela se hlásit hodně dopředu, takže o ničom ![]()
Pro mě dost aktuální téma teď
Přítele jsem z nějakého bacilu vyléčila, do práce chodil a pak byl naštěstí víkend, takže si odpočinul a dovyléčil se, ale sama jsem po víkendu odpadla. Bohužel v pondělí a v úterý jsem musela do práce - bylo toho hodně, ale v úterý jsem cítila, že to není vůbec dobrý, že telefony stejně nejsem schopná vyřídit, když nonstop pšíkám a smrkám, takže včera jsem ani nevstala z postele. Dneska radši preventivně ještě doma a od zítřka se jde zase makat.
Vím, že máme výhodu, že jsme svými pány a že někdo si to dovolit nemůže, ale přijde mi to potom jako hazardování se zdravím ať už ze strany toho zaměstnance či zaměstnavatele. Takže občas by se ti zaměstnavatelé měli fakt chytnout za nos a pokud je to člověk, který nemarodí každý týden, tak mu kvůli těm 2-3 dnům doma nedělat dusno.
Mě prostě štve, že já se snažím být k ostatním ohleduplná, ale pokud to tak nefunguje i u ostatních, pak je to celkem na nic. Navíc u nás máme opravdu všichni možnost, když chceme/potřebujeme dělat z domova. Nejde jenom o marodění, ale např. vím, že přístí pátek potřebuju volno a nechci si brát dovolenou, tak budu z domova pracovat v sobotu. Popřípadě kus soboty, kus neděle. Nebo můžu i ve všední dny po večerech, je to jen a jen na mě. A tu možnost tady máme všichni, jsme malá firmička, cca 10 zaměstnanců a je to tady hodně „rodinné“ co se vztahů týče. Tím spíš nechápu, proč kolegyně nezůstala doma ![]()
Jen jsem cetla prvni stranu. Ano, ja do prace chodim i nemocna za prve penize a za druhe kdyz ma clovek naplanovany cely tyden dopredu, je to naplanovany tip top, tak si to nelajznu. Ale je tam spousty lidi, kteri zustanou doma a my pak za ne misto volna, chodime do prace!
Ano, chodím do práce i nemocná. když tam nepřijdu já, zruší volno někomu jinému a musí jít místo mě a naopak. Pokud mě nemoc zastihne o víkendu a mám naplánované směny, tak je neruším, protože by o volný víkend přišel někdo jiný. Ono dost záleží o jakou nemoc se jedná, banální nachlazení, bolavá záda nebo viróza se dá vyléčit i bez ležení. Pokud mám střevní chřipku, vysoké horečky, tak samozřejmě do práce nejdu. Stejně bych v takovém stavu nic neudělala. A s ATB chodit do práce je v poslední době docela běžná věc. No a další věc je, že spoustu těch nemocí chytám zrovna v práci ![]()
A dovolenou si na nemoci nevybírám a ani nebudu, potřebuji ji na hlídání dětí v létě, takže to vůbec nepřichází v úvahu.
A kdo nemá doma malé děti bez hlídání a kdo na tom není špatně s penězi, tak je jasné, že tu moralizuje a neschopenku si vezme rád na kdejakou rýmičku a po prvním zakašlání.
Co je to nemocná? S horečkama, průjmem, zvraceníčkem atd. určitě ne, protože bych tam ani nevydržela sedět, ale s pouhou rýmou ano. Po dovolené u moře jsem byla nachlazená čtyři měsíce, kdybych kvůli tomu neměla chodit do práce, aby neměli rýmičku i ostatní, tak bych byla doma leda na neplaceným volnu, protože tolik dovolený jsem teda neměla a na rýmu mi doktorka určitě nenapíše neschopenku.
Dělala jsem v kanceláři.
Ale třeba moje švagrová dostává v zaměstnání prémie 5000, pokud v předchozích 6 měsících nemá jedinou absenci - a to ani ve formě řádné dovolené. A víte co? Oni na to slyší jak stádo. ![]()
@vikikl
hele ono to není čenobílý. Já chodila do práce i s pásovým oparem, protože doktorka mi na to odmítla vystavit neschopenku a kolegyně s tou samou diagnózou byla 14dní doma a první týden skoro karanténa.
Jinak jsem na tom stejně jako @Laaja
S nachlazenim a lehci virozou to jde, ale s chripkou se ma lezet, a je k tomu spoustu duvodu, je to nezodpovedny! proste cesi
dite taky nechate doma, nebo vam ho do skolky nevemou, uz logicky k vuli ostatnim.co me je do toho ze to v praci nejakymu rypalovi vadi, srdicko mam jedno