Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zuzi, tak co menses, pořád nedorazila?
Marmusa, tak to mě moc mrzí, tak vzhůru do dalšího kola
.
Holky, nakonec dorazila, až 8. den, to teda čumím, že tak pozdě, tak v úterý valím do car, top budu 11. dc, tak jsem zvědavá, kdyby jsme už od dalšíms začli stimulovat, věřím, že to snad vyjde už příští cyklus, jako ta stimulka a holky, budou při prvním sezení dělat manželovui spermio? jen abych věděla, zda má mít sexuální abstinenci haha…jinak na to, že byla sliznice 14. dc 3 mm, byla ms celkem silná, tak aspoň něco pozitivního:)
Zuzi, tak alespoň, že menses dorazila sama od sebe. První schůzka v CAR bývá většinou jenom informativní, myslím si, že manžela na spermiogram a tebe na krev teprve objednají, ale to se může CAR od CARu lišit.
Hm, taky si ivi myslím, tak třeba nás pozvou na příště a jemu už udělají spermio a mě už nachystají stimulační protokol, to však se to brzo dozvím:) a třeba ještě do tý doby bude i ovulka, někdy se stává, že je až následující měsíc po clostilu, ne? Jako v cyklu, kdy se pak ani nestimuluje…
Zuzi, je časté, že tělo se po hormonech nastartuje a potom se dějí zázraky, moc bych ti to přála
. Každopádně už to máte za pár, brzy půjdete k odborníkům, kde vám určitě pomohou
.
Ahoj holky, Ivi, tak jsem dnes byla v tom Reprofitu a mám z toho dobrý dojem, prvně mě teda na recepci řekli, že jako mě nemají zapsanou na dnešek ani na hodinu, že to nesedí a pak asi 20 min dohledávali v mailu, že jsem si tam ohledně termínu s nějakou sestrou dopisovala, nakonec mě vzali…manžel šel s malým ven, ten tam dělal neplechu, tak jsem šla za doktorem sama, řekla jsem mu co a jak, jak jsem se léčila, co mě je a že se nám to pak podařilo přirozeně a on že teda do ivf rozhodně ne, že zkusíme ted na jeden cyklus clostil a ten 3 tbl denně od 2.-7. dc, pak 7-9 dc na uzv a uvidí se, zda bude potřeba ještě nasadit injekce gonadotropinů…tak to mám i ve zprávě, snad jsem to jako pochopila, že v jednom cyklu budu mít clostil i injekce, ale hrozí tady, že bude nějakou dobu trvat, než najdou tu správnou dávku pro mě, že mě třeba vyrostou 3 folíci a to by jsme pak měli zákaz snažení, aby nebyly trojčata, nebo ještě víc folíků a to by je pak odsáli a udělali jakýsi ivf minimální ale, to musím ještě někde nastudovat jako, že to budeme zkoušet tam jednou za dva až tři měsíce a že nemáme kam spěchat, že už jedno dítě mám a musíme být trpěliví.....pak jsem šla na uzv a tam na to čučí a říká, ale tady něco jako probíhá, tady je folikul 16 mm, přijdete ještě v pátek a když tak píchneme pregnyl… tak jsem čučela, jsem 11 dc sliznice 5 mm a folík 16 mm a bez stimulace, ale pochybuju, že tam do pátku ještě něco naroste…no uvidíme a pak když ne tak hned s touto ms začínáme:)
Zuzi, tak to je super, že máš z toho Reprofitu dobrý pocit. Jen jsem nepochopila, proč byste měli mít zákaz snažení, kdybys měla tři folíky
? Málokdy se stane, že by se uchytily tři embria, já jsem tři folíky měla vícekrát a nemám ani dvojčata. Vím, že je to individuální, ale o tom slyším fakt prvně, že by kvůli tomu měli někomu zakázat snažení. A nenechala bych se být tebou odbýt, že stačí přijít jednou za tři měsíce, to mi přijde škoda času, jen ať tě každý měsíc zkontrolují. A kdy budou dělat manželovi spermiogram a tobě hormonální profil? A co IUI, to zkoušet zatím nebudete? A je fajn, že to vypadá, že máš ovulku, asi jsi ještě nastartovaná z předchozí stimulky, tak držím moc pěsti
.
Tak holky dnes jsEM 10DC po dozobání clostíku a mám krásnou úrodu 22mm, 20mm, 18mm, 17mm
Zítra mi prý ráno píchne pregnyl no a ostatní je na nás ![]()
Ty jo marmus, tak to je nádhera a já si myslela, co jako nemám za poklad 16 mm v 11 dc, ale bez clostiku, no ja neverim, ze me do patku neco naroste…
Ivi, on nic ani o HP ani o spermiu nerikal, ja jsem mu ukazala ten nas nprotokol z unicy, 4 roky stary, podival se na spermio a asi si rekl, ze uz dite mame prirozene, tak ze neni spermio potreba, ale taky je me to divny a rikal, ze se budeme snazit to udelat jako by co nejvic prirozene, ze jen ty injekce a zbytek si dodelame doma, tak ja jsem z toho taky blazen… tak jsem zvedava a taky snad jsem to spravne pochopila ze dalsi cyklus me da clostil, dojdu 7.-9- dc a podle toho me jeste prida injekce v tom cyklu, je to tak mozne? No a jako i moje mudr me rikala, ze ta stimulace injekce se neda s prestavkama, jeednou za dva mesice, jednou za tri to uz bylo teda fakt malo, to bych se toho ditete nedockala......no a pokud by se nedarilo, tak bych sla pak do te minim stimulky, je fakt levnejsi a stoji kolem 10000 a tim ze ja mam pco a je pptreba malo hormonu tak si myslim ze by nas to tak nejak stalo a rozhodne si necham pak kdyz tak udelat to pisci, ze vyberou ty dobre spermie, no jsem na ten patek zvedava, ale nedelam si iluze, jedine, ze by to byl dozvuk clostilu z minuleho cyklu:). Je to ale lepsi, ze uz tam jsme, mam to 30 km od bydliste takze tam muzu jezdit klidne obden do trebice bych to mela pres 50…a taky me rikal, ze su mlada a ze videl daleko horsi pripady pco syndromu, tak jsem v klidu a verim, ze to jednou zase vyjde:¨)
Marmuso, tak to je superky úrodička, tak to by bylo, kdyby nebylo
. Držím moc pěsti.
Zuzi, mě přijde taky škoda tu stimulku přerušovat a ne ten spermiogram a HP se určitě zeptej, protože spermiogram se stále mění a co platilo před čtyřmi roky, tak dneska může být jinak. Tím nechci nic přivolávat, jen se nenech ukolíbat nějakým uklidňováním a vyžádej si, na co máš právo, ju
? Jinak 16 mm folík ti klidně může dorůst, já jsem otěhotněla a byl tuším ještě menší.
Jo a Zuzi, co říkal doktor na tu sliznici? Ta je docela nízká, nebudete to nějak řešit? Já jsem na to brala Estrofem, aby dorostla. Jo a o té kombinaci Clostíku a injekcí jsem neslyšela, ale je to možné, že by to bylo v jednom cyklu…
Ivi, já mu říkala, že je to nízký ta sliznice, ne? A on, že to jde sice pomalu, ale jde to, tak myslím, že pokud by byla ovu, píchli pregnyl, tak že by mě třeba pak něco nasadil, duphaston a estrofem třeba nebo jestli se to tak kombinuje, to se dovím v pátek a na to spermio se zeptám, jestli manžela vemou, abychom pak nevyplácli jako 6000 za injekce měsíčně a nakonec bylo spermio horší než tehdy a my se snažili jen doma, ne? A ten Hp, o tom nic neříkal, nevím mno, možná když už mám několim let potvrzenou doagnozu neplodnisti, tak to není potřeba?? Třeba by mi to dělali kdybychom ještě nevěděli, proč nám to nejde, ale to je jen moje domněnka, zítra se zeptám mojí mudr, jede k nám, tak s ní vše proberu, já bych jako taky ráda stimulovala každý měsíc, ale jednat to bude finančně náročný, kdybychom měli dát každý měsíc 6000 a taky jsem už slyšela od dvou doktorů, že je to pro tělo taky náročný a že se musí mezi cyklama dělat pauza, no já nevím ted co si o tom myslet, neodbyl nás ten doktor trochu??? Ale zase na unice nás hned hnali do ivf a ten dárce, jak nám navrhovali, to je škoda slov, tak já faklt nevím…
Zuzi, je pravda, že se stimulací injekcemi zkušenost nemám, já brala vždycky jenom Clostík, takže tomu moc nerozumím a je pravda, že u těch injekcí to může být jinak a tam pauza se třeba udělat i musí, aby si tělo odpočinulo. Vím, že holčiny, co stimulují na IVFko a nepovede se to, tak potom musí mít pauzu cca půl roku, takže možné to je. Tak až tam půjdeš příště, tak se na to klidně znovu zeptej a nech si to vysvětlit. Měli by tam být příjemní doktoři, tak snad nebude problém.