Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Ivi, ani se neptej, zrovna jdu psat…takze dosla jsem tam a vzala si me nejaka doktorka, myslela jsem, ze me bude delat uzv ten nas doktor, vzala si mou slozku, podivala se, odlozila a zeptala se me co a jak co mam za problem, ja sem ji to povykladala a pak jsem se ještě zeptala na ten spermiogram, řekla jsem, že máme asthenoteratospermie, ona hned, že to je ale jiná, že pokud je problém ve mě, jakože je, tak to se dá řešit, navozením ovulace, ale pokud jsou to spermie, tak jsme na bodě mrazu a nikam to nevee, jakože žádnej doktor mě neřekne vyloženě, že nemůžu přirozeně otěhotnět, ale že v tomto případě by bylo nejlepší ivf, já tam seděla jak opařená, naprosto šokovaná, skoro zhroucená, ona ani neviděla ty výsledky spermia a takto mě to od oka jako střelí jo??? Pak jsme šly na uzv a žádní velká změna od minule, neřekla mi ani rozměry folikulu, ani jsem se neptala, jak jsem ještě byla v šoku, ale prý když mám asi delší cykly, tak můžu mít ovuolaci klidně až 20. den a mám tedy ještě tak deset dní počkat a pak nasadit duphaston. Tak jsem se šla objednat na to spermio, jdeme ve středu a do hodiny budou výsledky… hned jak jsem došla dom, tak jsem mailem psala tmu vedoucimu lekari, a ten mi obratem odespsal, že se mám řídit tím, na čem jsme se v utery domluvili, na konzervativním postupu…takže ted mám akorát depku, že to spermio bude ještě horší než před těmi 4 lety, jako jo, pokud bude, tak zkusím manže přemluvit, at jdeme aspon na 1-2 ty minimálky, cca to stojí kolem 16,17 000, pokud bude spermio ok tak bych se zeptala na iui, nebo když řeknou že stačí domácí snažení…takže ta doktorka vlastně zpochybnila to, co mě ten vedoucí lékař řekl a na čem jsme se domluvili…mám úplně po chuti Ivi, co si o tom jako myslíš?
Zuzi, teda to je pech, že tam nebyl tvůj doktor a ta doktorka je teda dost necitlivá, že to takhle na tebe vypálila, aniž by si pořádně složku pročetla, musela tam přecem mít i uvedené, jak jste se s tvým doktorem dohodli. Hele, já bych se být tebou snažila hodit do klidu a počkala prostě na ty výsledky spermiogramu. Ono mohou být naprosto jiné než před čtyřmi lety, to není vůbec směrodatné a udivuje mě, že aniž by měla v ruce čerstvé výsledky, tak tě takhle vystresovala. Mrkni se tady do diskuzí, vím, že chlapi berou vitamíny na zlepšení spermiogramu a docela s tím mají pěkné výsledky. Můj manžel taky nějaké bral, ale už jsem to poslala dál a nevzpomenu si, co to bylo. Nekouří třeba manžel? Jestli jo, chtělo by to přestat nebo dost omezit. A před nasazením Duphastonu už na ultrazvuk nejdeš? Mě přijde trošku zvláštní nasazovat Duphaston, když ani nebudeš s jistotou vědět, jestli tam je nějaký větší folík, do toho bych asi nešla… Ale ono když se to má povést, povede se to i bez něho, já jsem v tom posledním cyklu taky nic na udržení nebrala, protože jsem měla špatné výsledky a nemělo to prý cenu a otěhotněla jsem i tak.
Ivi, no oma mě řrkla, že mám počkt ještě deset dní tj do 24. dc a pak nasadit na deset dni duphaston, abych to pak dostala, ja ms jinak nemam jen s podporou techto leku, ale na to se muzu vykaslat, takto natahovat cyklus, kdyz uz me ani na uzv nepozvali, ne? to bych mela 24 dni cyklu do zacatku brani duphastonu od zacatku kramu, pak jeste deset dni brani tj 34 a jeste tak 8 dninez to dostanu tj 42 dni cyklus bez prokazane ovu, na to se muzu akorat tak vykaslat, takze si to nasadim normalne treba od stredy 19. dc anebo se jeste zeptam ve stredu mailem toho meho doktora, jestli muzu misto toho pichnout treba agolutin, co myslis? Vzdycky jsem si pichla dvojity, abych to poradne dostala a tim padem bych neblokla ani ovu, pichla bych to pr nedeli tj 23. dc a dostanu to tak 27. dc to by slo ne? Jo a s tim spermiem už se nějak netrápím, jen hlavně, aby to nebylo ještě horší, ale už asi dva měsíce bere manžel selzink a Ečko a pije hodně zelený čaj, tam je prý Cčko, ale občas zapomene teda a má dost stresu v práci, dělá na směny a zrovna bude tento týden po noční tak doufám, že se to na spermiu moc nepodepíše… ta doktorka je totální kravka fakt a mám strach až k ní pujdu na uzv třeba až na mě vyjde, že mě ještě nadá, že já zpochybnuju její léčbu…
Zuzi, aha, tak pokud je to na srovnání cyklu, tak bych ho asi brala, přijde mi to šetrnější než potom Agolutin, ale nejsem doktor, takže na mě moc dát nemůžeš
. Tak pokud s tebou tvůj doktor takhle komunikuje, tak bych mu klidně napsala…
A je fajn, že manžel bere ty vitamínky, já myslím, že to spermio nemusí být vůbec marný
.
No Ivi, mám z toho fakt obavy, ale nemá cenu se předem nervovat, že jo, takže do středy to uteče a pak už budeme vědět opravdu co a jak:)a jak mu budu ve středu psát mail s výsledkem spermia, napíšu mu i o tom duphastonu nebo agolutinu:), přeji pěkný večer:)
Zuzi, středa je za chviličku, tak potom už budete moudřejší, držím moc pěsti, aby vás spermiogram překvapil
.
Nevím nevím Ivi, m na manžu něco leze, tak bere léky mucosolvan na kašel, tak doufám, že do středy nelehne nebo mu nedají u doktora atb, to by mě piclo, myslíš, že i nachlazení může spermiogram ohrozit?
Zuzi, tak to ti vůbec netuším, ale snad to na to vliv mít nebude. Tak ať se kouká manžel hezky kurýrovat
.
Ahoj holky, mám dotaz : clostík jsem brala 7.-11.zaří ( 5–9 dc), pak jsem měla 13.9.(11.dc) na ultrazvuku mela folikuly : 210mm a 18mm tak dr říkal že tehle měsíc to asi nevyjde.
19.9.(17dc) jsem začala brát Utrogestan 1–0–1 až do 28.9. (do 26dc) Ovulaci jsem nepocítíla
takže nevím kdy byla!- jestli vůbec byla
30.9. mě občas píchlo v podbřišku – při námaze nebo blbém pohybu
30dc jsem špinila a nic
a těd mě každý den píchá v pravém podbřišku a Dnes test negativní
Nechápu to
Je to asi nejspiš cysta že?
Bavlí, to těžko říct, jestli je to cysta či něco jiného, ale folíky mi taky přijdou malé a test negativní. Nechceš si skočit na kontrolu?
Asi mi nic jiného nazbyde
zítra zavm k dr. a řeknu mu že zajdu ve středuu an utz a uvidím …chjo ![]()
Bavlí a neříkala ti mudr., jak máš vysokou sliznici? Třeba jsi ji měla dost nízkou, že jsi jenom špinila, ale i to by bylo asi dýl, těžko říct, ale folíci byli asi fakt malý, já ted měla bez clostilu 11. dc 16 mm a byla jsem pak znova na uzv a mudr. říkala, že žádná velká změna, tak ani nevím, na kolik narostly......dnes jsi kolikátý den po vysazení duphastonu? já jsem to v prvním cyklu s clostilem měla už druhý den jeho braní a druhý cyklus až 8. den od dobrání, pro mě byla lepší provera, při ní jsem nikdy nešpinila, měla to na čas 3. den po dobrání, ale provera blokuje případnou pozdější ovulaci, kdežto duphaston ne, to mě říkala moje mudr., ale zase jsem někde četla, že i duphaston brání ovulaci, tak kdo se v tom má jako vyznat??
Haloooo Ivi, juhuuu tak máme výsledek spermiogramu!!! Máme normospermie, ani tomu nemůžu uvěřit, po tom, co měl tehdy spermio jen 18% dobrých morfologicky, neřekli mi teda čísla, ale paní z andrologie říkala, že má vše v normě, akorát progresivní pohyb asi 2% pod hranicí, ale to že je úplně nic, takže už můžem za pár dní stimulovat na první ovulku:) A ta kr… at se jde s ivf podnout!
Zuzi, no tak to je superky, hrozně moc gratuluju
. Vidíš, jsem ti to říkala, že výsledky mohou být úplně odlišné, zvlášť když manžel zobe vitamínky, tak jen ať je bere dál. Tak to jsem opravdu moc ráda za vás za oba a držím moc pěsti
.