Co se vyplatí studovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
23.3.21 11:58
@Emmie píše:
Teda koukala jsem na tu tabulku a je to opravdu bída, tak málo bych opravdu nečekala. Je to vážně smutné. Učitele si asi člověk musí zvolit srdcem. :(

Poslední roky se to celkem zvedlo, předtím to byla úplná bída…

Já jsem původně podnikatel v oblasti IT, po 10 letech zavřenej v kanceláři jsem se rozhodl pro změnu a nelituji. I když jsem si finančně pohoršil… Učím IT na SŠ, jsem v kontaktu s mladými lidi, každý den je jiný, v létě mám volno (nicméně jindy si dovolenou vzít nemohu), jsem víceméně pánem svého času - odučím co je v rozvrhu a přípravy si mohu dělat, kdy se mi hodí.

Času toto povolání však vezme více, než se může zdát a celkem mě mrzí veřejné mínění, že učitelé nic nedělají a mají soustu peněz… Většina mých kolegů je v předdůchodovém věku. Jsem zvědavý, kdo bude učit, až půjdou do důchodu.

Mimochodem, pravidelně mi chodí pracovní nabídky, kde bych měl více než dvojnásobek toho, co beru ve školství, ale odmítám. Nedovedu si představit zase celý den sedět zavřený někde u PC.

Zastávám názor, že by každý měl dělat to, co ho alespoň trochu baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
23.3.21 12:01
@Emmie píše:
Teda koukala jsem na tu tabulku a je to opravdu bída, tak málo bych opravdu nečekala. Je to vážně smutné.

Přesně :roll:
Já jsem vystudovala učitelství a dva roky učila na ZŠ. Ta práce je náročná, psychicky i časově a ohodnocení je podprůměrné :roll: Navíc pro mladého člověka je tam jen malá šance na to, že si rychleji platově polepší… Takže jsem ze školství odešla a zpětně musím říct, že jsem udělala asi dobře, platově ;) i z hlediska vnitřního pocitu, který z práce mám 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
23.3.21 14:26
@Karlos86 píše:
Poslední roky se to celkem zvedlo, předtím to byla úplná bída…

Já jsem původně podnikatel v oblasti IT, po 10 letech zavřenej v kanceláři jsem se rozhodl pro změnu a nelituji. I když jsem si finančně pohoršil… Učím IT na SŠ, jsem v kontaktu s mladými lidi, každý den je jiný, v létě mám volno (nicméně jindy si dovolenou vzít nemohu), jsem víceméně pánem svého času - odučím co je v rozvrhu a přípravy si mohu dělat, kdy se mi hodí.

Času toto povolání však vezme více, než se může zdát a celkem mě mrzí veřejné mínění, že učitelé nic nedělají a mají soustu peněz… Většina mých kolegů je v předdůchodovém věku. Jsem zvědavý, kdo bude učit, až půjdou do důchodu.

Mimochodem, pravidelně mi chodí pracovní nabídky, kde bych měl více než dvojnásobek toho, co beru ve školství, ale odmítám. Nedovedu si představit zase celý den sedět zavřený někde u PC.

Zastávám názor, že by každý měl dělat to, co ho alespoň trochu baví.

Ještě pár let zpátky (dva? tři? čtyři?) jsem neměla v čistém ani 20k, to bylo fakt zoufalství. Je pravda, že je líp.

A bude ještě líp, až se vrátíme do škol, teď je to strašně náročné, ani ne tak didakticky, jako časově, věčně sedím do noci u počítače.. Je to neskutečně úmorné.

Bože, teď bych chtěla být tělocvikář. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
23.3.21 14:49
@klamonožka píše:
@Arkedona Zajímavé, nikdo z učitelů v mém okolí to tedy tak báječné, jak píšeš, fakt nemá. ;)Tak nejlépe placené je dlouhodobě IT, právničina, některá ekonomická odvětví - ale tam je zas velký přetlak absolventů, takže jen to samotné vystudování práci s dobrým platem nezajistí.

V IT je současná situace taková, že když vystuduješ, trochu tomu rozumíš a chceš se dál učit, nabídek máš mraky.

A navíc - velké firmy mají kvóty na množství žen a různě je podporují. Jestli je tam alespoň trochu vztah k logickému uvažování a matematice, vůbec bych neváhal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
24.3.21 14:49
@Anonymní píše:
Jistě, chápu, že si myslíte, že je to smutné, ale každý máme své důvody k nějakým činům. V životě prostě nechci být závislá na muži, jako je má matka.

To muzes byt s vetsinou zamestnani, pokud si nevyberes hodne spatny obor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.21 15:28

Určitě IT. Manžel v tomto oboru pracuje a neustále se ho snaží jiné firmy zlanařit, aby k nim přešel. Dostává i několik nabídek měsíčně a plat více než slušný.
A osobně si myslím, že zubař má taky budoucnost, protože jich je všude nedostatek. Známý zubař se chystá do důchodu a ordinaci nemá ani komu předat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová