Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gladys píše:A ty když se podíváš v noci na Měsíc, tak nemáš dojem, že svítí sám?
Bibli napsali lidé a napsali ji pro lidi tak, jak nejlíp uměli. Jak je stará, nějakých 6tis let či kolik? Co bys čekala, snímky z Hubbleova teleskopu?Pokud čteš Bibli, tak se zamýšlej nad trochu jinými věcmi než nad nějakou alegorií posloupnosti vzniku vesmíru a jeho obsahu, to mi přijde v Bibli jako podružná záležitost
Nevím jakým způsobem jses setkala s vírou (křes´tanskou vírou) jestli jsi to slyšela v rodině. Příjde mi že spousta lidí jakmile uslyší něco o křesťanství tak si to spojí s chozením do kostela, vybaví si lavice a stařenky co tam chodí, naučené modlitby…Křesťani nejsou jen katolíci. Je jedno do jaké člověk chodí křesťanské církve.. důležité je mít vztah s Bohem… to je mluvit sním a číst si Bibli. rozhovor s Bohem ti žádné chození do kostela nevynahradí.. Chození do církve je až něco navíc.
Ahoj zakladatelko (pokud tady ještě jsi),
pročetla jsem diskuzi a myslím, že problém je v tom, že máš v sobě zakotvenou určitou představu o tom, co je to křesťanství a jak by měl takový „správný“ křesťan vypadat, jak by měl přemýšlet, jak by se měl chovat. A ty cítíš, že se nějak vymykáš. Prošla jsem si něčím podobným nedávno. Zkus hledat Boha nebo smysl žití tak, jak to vnímáš ty, jak je ti to blízké. Je úplně jedno, jestli svou víru nazveš budhismus, křesťanství nebo jakkoliv jinak. Nemusíš se přece nutně vlézt do nějaké škatulky nebo definice. Stejně ti každý křesťan řekne v důsledku něco jiného (katolík, evangelík, adventista - co člověk, to jiný názor - a kdo má teda vlastně tu opravdovou pravdu
?). Stejně tak je to s ostatními náboženstvími. Přestaň řešit náboženství a žij svůj život tak, jak si myslíš, že je to správné. Kdo tě má opravdu rád, ten to pochopí a bude tě mít rád i přesto, že budeš mít trochu jiný pohled na věc. Ono se ve finále ukáže, komu jde opravdu o člověka a komu jde o náboženství.
Pokud ti to pomůže, tak já jsem věřící cca 15 let a prošla jsem si různými fázemi víry - byla jsem dost naivní, vše v bibli jsem brala za svatou pravdu, zapojila se do služby v církvi…ale život mi ukázal, že nic není černobílé - a nemohla jsem dále zavírat oči před tím, že některé věci v životě zkrátka nefungují tak, jak se to píše v bibli nebo káže v kostele. Přestala jsem do církve chodit, kamarádím se s věřícími i nevěřícími lidmi, nenazývám se křesťan - ale prostě věřící - věřím v jediného BOha, ale zároveň nemůžu třeba popřít evoluci a dinosaury apod. A vůbec si z toho nelámu hlavu, takhle to cítím a nebudu předstírat něco jiného a snažit se vecpat do nějaké škatulky. Žij svůj život jak nejlépe umíš a aby ses na jeho konci nemusela za nic stydět. Držím palce, aby si brzy našla svou cestu a pokoj na duši! ![]()
Zdravím Vás, před chvílí mi náhodně skočil do googlu text, který mne zaujal v jedné věci. Proč se o Ježíši zminují pouze evangelia a žádný člověk z doby Krista,,spisovatel,, o Něm nepsal? Myslím tím např. druh literatury tehdejší doby. Co lidé četli?
Diskusi nečtu ale asi si později počtu, ale Bible,.. no přijde na to,, něco se zdá být pěkně napsané, jako třeba Noemova archa a potopa.. pak je pěkné čtení o Kainovi a A´belovi, ale zbytek nevím, četla jsem ji hodně dávno, byla to pěkná obrázková bible, a jako čtení zajímavé, ale kdybych se měla zmýšlet nad tím že Bůh stvořil světlo tak tomu kdo to napsal bych zaťukala na čelo… ![]()
Nechápu, kde bereme tu drzost stavět se Bohu na stejnou rovinu a chtít chápat jeho veškeré myšlenkové pochody. Boha lidé zavrhují a TE jim přijde naprosto srozumitelná, ale málokdo umí vysvětlit jen její tři fáze! Nic se neděje na základě náhody, vše má svého architekta i konstruktéra. Sám Darwin svou teorii v nepředkládá jako jasný fakt, už jen proto, že je to TEORIE evoluce.
@Petr probuzený píše:
Zdravím Vás, před chvílí mi náhodně skočil do googlu text, který mne zaujal v jedné věci. Proč se o Ježíši zminují pouze evangelia a žádný člověk z doby Krista,,spisovatel,, o Něm nepsal? Myslím tím např. druh literatury tehdejší doby. Co lidé četli?
http://en.wikipedia.org/…sus_in_Islam tolik k nezmiňovanému Ježíšovi
Jinak co lidi četli? Nic moc, nevím, o jakou dobu by mělo jít, ale on tehdy byl vzdělaný málokdo. Teď si každej Ferda mravenec může jít a přečíst detektivku, ale v té době byla vzdělaná jen vyšší vrstva a po nějaké krásné literatuře nebyla nějak extra poptávka, spíš tehdy vládlo drama (komedie/tragedie)
edit: a vlastně eposy, nějaká ta bajka cca… No a pak samozřejmě filozofické práce. Ale prostý lid jako takový nečetl, ten koukal na divadlo, konec konců tak se začla kultura šířit i v Čechách, přehrávali se scénky z Bible a pak se ty vtipnější a dramatičtější části přesunuli z kostela na tržiště jako zábava, ale to už se bavíme o gotice/renesanci
@Gladys píše:…je pravdou, že lidé toho ke čtení asi moc neměli až do středověku, ale spíš mi šlo o tehdejší filosofy a jím podobné.
http://en.wikipedia.org/…sus_in_Islam tolik k nezmiňovanému Ježíšovi
Jinak co lidi četli? Nic moc, nevím, o jakou dobu by mělo jít, ale on tehdy byl vzdělaný málokdo. Teď si každej Ferda mravenec může jít a přečíst detektivku, ale v té době byla vzdělaná jen vyšší vrstva a po nějaké krásné literatuře nebyla nějak extra poptávka, spíš tehdy vládlo drama (komedie/tragedie)
edit: a vlastně eposy, nějaká ta bajka cca… No a pak samozřejmě filozofické práce. Ale prostý lid jako takový nečetl, ten koukal na divadlo, konec konců tak se začla kultura šířit i v Čechách, přehrávali se scénky z Bible a pak se ty vtipnější a dramatičtější části přesunuli z kostela na tržiště jako zábava, ale to už se bavíme o gotice/renesanci
@Petr probuzený píše:
Nechápu, kde bereme tu drzost stavět se Bohu na stejnou rovinu a chtít chápat jeho veškeré myšlenkové pochody. Boha lidé zavrhují a TE jim přijde naprosto srozumitelná, ale málokdo umí vysvětlit jen její tři fáze! Nic se neděje na základě náhody, vše má svého architekta i konstruktéra. Sám Darwin svou teorii v nepředkládá jako jasný fakt, už jen proto, že je to TEORIE evoluce.
myslím, že pokud se připouští svobodná vůle jedince, musí se připustit i náhoda. Což ale nic nemění na božství, děláš úplně to samé, jseš drzej a snažíš se chápat boží myšlenkové pochody a jak to má v tom vesmíru zařízené. ![]()
Osobně zastávám teorii, že Bůh má rád lidi, kteří nespoléhají jen na svého boha, ale spoléhají se i na svoje srdce, duší a v neposlední řadě i mozek.
@Petr probuzený píše: …je pravdou, že lidé toho ke čtení asi moc neměli až do středověku, ale spíš mi šlo o tehdejší filosofy a jím podobné.
no tak korán mi přijde filozofické dílo jak bejk, stejně tak samozřejmě s Ježíšem operují i židé, jen ho holt neberou jako spasitele, ne?
@Gladys píše:…tak to se velice mýlíš, nesnažím se pochopit veškeré boží myšlenky, protože vím, že to nelze(ostatně to jsem psal na začátku:veškeré myšlenkové pochody). Svobodná vůle je ve výběru strany: dobro či zlo…dále se bud budeš řídit Božími zákony a zapřeš sebe sama nebo zemřeš(druhou smrtí, při vzkříšení a soudném dnu)
myslím, že pokud se připouští svobodná vůle jedince, musí se připustit i náhoda. Což ale nic nemění na božství, děláš úplně to samé, jseš drzej a snažíš se chápat boží myšlenkové pochody a jak to má v tom vesmíru zařízené.
Osobně zastávám teorii, že Bůh má rád lidi, kteří nespoléhají jen na svého boha, ale spoléhají se i na svoje srdce, duší a v neposlední řadě i mozek.
@Petr probuzený píše:
A tys četl Kumránské svitky? (Pokud bys je četl, tak bys asi chápal, že literatura se za těch devatenáct století proměnila radikálním způsobem - asi stejným, jako se proměnilo naše vnímání světa. A otázky, které tehdy bylo neslušné pokládat, považujeme dneska za samozřejmé. Koneckonců, cesta do sousedního státu taky netrvá dva týdny, ale dvě hodiny, že. Takže na dobu na přelomu letopočtu nemůžeš nahlížet pohledem 21. století. Líp ti to asi těžko vyložím, sorry…
)
@pannacotta píše:
Diskusi nečtu ale asi si později počtu, ale Bible,.. no přijde na to,, něco se zdá být pěkně napsané, jako třeba Noemova archa a potopa.. pak je pěkné čtení o Kainovi a A´belovi, ale zbytek nevím, četla jsem ji hodně dávno, byla to pěkná obrázková bible, a jako čtení zajímavé, ale kdybych se měla zmýšlet nad tím že Bůh stvořil světlo tak tomu kdo to napsal bych zaťukala na čelo…
Hele, obrázkovou Bibli nech dětem, zkus si sehnat ekumenický překlad - v Brně ho teď vyprodávají za 50 korun (kralický text z 1613 ti nechci vnucovat, ale v některých věcech je autentičtější…
) a pročti si Knihu Job, Knihu Přísloví a Knihu Kazatel. To je pro dnešního člověka tak nejpřijatelnější (pro začátek bych to ostatní přenechal znalcům Bible).
Pak člověk získá trochu hlubší obraz o tom, co vlastně těch třináct století utvářelo evropské dějiny…
Příspěvek upraven 20.07.13 v 21:45
Navíc neříkám, že pravdu mají všechny náboženství.