Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anna766 píše:
Právě, to jsem tu jaksi nikde nečetla, jestli je jim dcera dobrá jen na to, aby doma uklízela po strýčkách kteří se pravidelně střídají, tak se teda moc nedivim že se k tomu holka nemá
To právě zakladatelka ani nenapsala.
@Anna766 píše:
Tak já se hlavně snažila neudělat chybu mé mamky, od té jsem furt slyšela jen"ty budeš mít rodinu, ty bys měla a a ty jsi holka tak…"doplnte si samy, brácha nic nemusel a mě to strašně dožíralo…takže u nás má úkoly a práci každý, syn i dcera…manžela nevyjímaje
Pokud dcera řádně studuje, tzn. si to uměle neprodlužuje, tak bych jí nechala v klidu dostudovat. To je nejlepší investice do svého dítěte. Pak až bude mít dokončenou školu, tak už by se měla živit a starat se o sebe sama. A postupně bych jí zapojovala do domácích prací. Co vidím kolem sebe, tak někteří studenti sice mají brigádu, ale tak nějak si ty studia uměle prodlužují, někdy ani nedostudují, což mně přijde horší.
Samozřejmě jsou i studenti, jejichž rodiče na to nemají a musí si přivydělávat, ale to není Váš případ. Vaše dcera toho nezneužívá, přece jenom je jiné studium, když nemusí přemýšlet z čeho zaplatí nájem a nebo studovat potom při zaměstnání nebo při dětech.
@Patricie87 Já ti nevím, nehustí to do tebe ten tvůj přítel? Jestli jo, tak si zkus najít nějakého tolerantnějšího, který tě nepoštvává proti vlastní dceři. Úplně tě zblbnul. Jestli je to z tvé hlavy, tak nechápu… Ještě jsem se dočetla, že nechceš, aby nový přítel táhnul nájem úplně sám. Ty nechodíš do práce?
Mne mamka cele detstvi a mladi rikala - jen to nech, az budes mit jednou rodinu, tak se nauklizis (a mela pravdu). Povinnosti krom skoly 00nic, neco uvarit jsem umela v 18 jen nahodou, protoze mamka byla okolo mych 15. narozenin dva mesice hospitalizovana. Brigadu jsem na VS mela, ale na konicky, ty mi rodice nesponzorovali. A byla jsem chudy student, jen obcas zbylo na 1 pivo toho casu za 16 Kc
. Ale delala jsem casove narocnou skolu, zaroven pracovat by nebylo jednoduche, ne-li nemozne. Presto se o vsechno v domacnosti postarat umim, jak se tak rika: „zivot Te nauci“. Sve rodine poskytuji „full servis“ a cini mi to radost, na druhou stranu nejsem uklidem tolik posedla jako mamka, umim si dat volno a cist si detektivku nad plnym drezem
. Snad to neni vada charakteru.
Ahoj, tiež mám 22 ročnú dcéru, študentku. Doma nepomáha, pretože to po nej nechcem. Na druhej strane viem, že napriek tomu, že neupratuje a nevarí doma, má rada poriadok a ak by bola nútená žiť sama, mala by upratané a neumrela by od hladu. Myslím si, že názory v diskusii sú rôzne a každý to ma doma zariadené inak. Čo rodina, to iné pravidlá. Dcéra chodí na brigády od 15 rokov, čo študuje na VŠ, tak pracuje aj cez týždeň, pokiaľ jej to rozvrh v škole dovolí. Na stravu ani ubytovanie neprispieva, peniaze z brigády jej zostávajú a dostáva aj vreckové. Som rada, že to takto zvládame a mám možnosť dopriať jej bezproblémovú mladosť. Starosti na ňu čakajú, keď doštuduje a vhupne do kolobehu skutočného života
Nemyslím si, že sa tvoja dcéra odlišuje od iných študentov VŠ, ktorých poznám. Pokiaľ by ma väčší byt s priateľom finančne dosť zaťažil a vytrhol z určitého komfortu, osobne by som do toho momentálne nešla. Je to však iba môj názor, ako by som to urobila ja.