Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terinka1991 píše:
To, ze chcete lepsi a drazsi byt je jen a jen vase vec a 3500 na najem je opravdu hodne pro studenta. Budte rada, ze studuje a neflaka se na pracaku
Jinak ohledne uklidu atd.. takovou chybu udelala i moje matka, ktera za me vzdycky vsechno udelala a ja nemusela vubec nic. Do dnes a to ziju sama 7 let mam problem s domacima pracema. Nebavi me to, jsem bordelar a celkove k tomu mam negativni vztah. Sama vim, ze deti je do takových veci potreba zapojovat. A za dne na den ji opravdu nedonutite. Jestli vubec nekdy. Hodne stesti ve vychove „stareho psa“
Zrovna tohle je o nastaveni cloveka.Ja doma nenavidela neco delat. Musela jsem, ale nesnasela to.pak na VS, kdyz jsem. dorazila domu jednou za mesic jsem nemusela nic. A presto, pote, co jsem si nasla prvni bydleni, se ze me stal maniak…nechci zit v bordelu, stydet se za sebe, kdyz otevru dvere…a drzi me to dodnes
Takze o vedeni/nevedeni rodicu to neni. Nikdy jsem nemusela varit, nenavidela to…a ted varenim relaxuju, chodim na kurzy apod.
Prestehuj se za pritelem a dal plat dceri najem a vyzivne… dokud je doma nekdo, kdo jednak zanedbal vychovu a za druhe uklidi, chapu, ze se nepredre, ve svym je to trochu jine…
Ja jen cekam, kdy si zakladatelka s partnerem vymysli, ze by chteli Bentley a dcera by jim na nej mohla prispet.
Ze vy chcete byt u Vltavy je vas problem, ne dcery. Dcera studuje, mas k ni vyzivovaci povinnost. Podil na domacich pracich tu nikdo nezpochybnuje a je-li drza? Podekuj jen sama sobe, mamko.
@renap píše:
No nevim, mám z toho pocit, že máš novýho chlapa, a holka tak trochu překáží, a chcete se jí zbavit. Nepoužitelná a neschopná asi úplně nebude, když v pohodě studuje VŠ.
Nikdy by mě nenapadlo chtít po studující dceři, aby přispívala na domácnost. Naopak, mám dojem že je samozřejmost, snad i povinnost živit studující dítě, tuším do 26 let
Něco jinýho je to, že nepomáhá a nic nedělá, to si musíte vyřešit vy,
to je špatně.
Ale když nám dcera studovala, tak nebydlela doma a naopak jsme ji podporovali my, a nebyla to malá částka. Samozřejmě brigádu měla, od začátku, ale to co vydělala jaksi nestačilo na nájem, jídloo, to co potřebovala do školy, cesty domů.
Taky mám ten pocit…vztahy důležitější než dcera
a jak psala ze za její výchovu zkrz partnery nemůže..to mluví samo za sebe
Jak už tu psali lidi přede mnou, chtít po dítěti řádně studujícím na denním studiu příspěvek na bydlení, je úplně mimo. Ty máš vyživovací povinnost k ní, stejně tak její otec- to by jí dohromady mělo dát slušný základ, aby se odstěhovala na kolej, nebo někam do privátu. Tam by se také naučila samostatnosti a tobě by odpadlo dohadování ohledně úklidu. Spousta holek začala uklízet až když se přestěhovala do vlastního a zjistila, že to, co si neudělají samy, za ně nikdo jiný neudělá. Sháněla bych si bydlení jen pro sebe a partnera a dceři bych vyměřila nějakou rozumnou pravidelnou měsíční částku, ze které by vyžila (resp. na té sumě by se měl podílet i její otec- předpokládám, že nějakého má), ale na nějaké vyskakování aby to nebylo- kafíčka, kina a jiné radovánky by si opravdu měla pořešit brigádou…
Vadí mi ženy, které jsou kvůli chlapovi schopny se vykašlat na své dítě.
Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:51
Dám ti pohled ze strany dcery - není přímo můj, ale mojí mladší sestry - je stejně stará jako ta tvoje, studuje zdrávku. Naši po ní nechtějí ani korunu, zároveň ale nemá kapesné, máma jí platí vše potřebné do školy a účet za mobil. Dělá běžné nákupy, plnou ledničku má stále k dispozici. Domů na inkaso nepřispívá. Co taky chceš po studentovi? Ale - a teď ten základní rozdíl - sestra i při studování zdravotnické VŠ (A teď změna oproti řečem jak to moc nejde) má brigádu. Na poloviční úvazek pracuje v pečovateláku, do toho parkrát do měsíce bere dvanáctky i v nemocnici, kde má jinak neplacené praxe. To co si vydělá je její, jednou za čas třeba nakoupí. Ale vše, co chce pro sebe mimo školní věci a základní potřeby si kupuje sama. Chce nové tričko? Žádné kapesné, má výplatu. Chce s partnerem do kina, na víkend? To samé. Zároveň doma ale i uvaří, když máma nestíhá, uklízí běžně, venčí psa. A světe div se, i přes veškeré povinnosti vysokou v klidu zvládá. A ne, není to žádné zázračné geniální dítě. Normálně se musí učit na zkoušky, neproplouvá, ale zvládá to. S našima máme obě skvělé vztahy, když je nějaký problém, nepříjde výplata včas atp, tak mamča samozřejmě nemá problém a pokud něco potřebuje, nebo mají s partnerem něco dlouho naplánováno a musely by to rušit jen pro to, že jí výplata přijde později a partner ještě nebral, tak jí půjčí.
Jak sis ji vychovala, takovou jí máš. Být tebou, tak prostě stopím kapesné, zapojím jí do domácích prací a pokud chce něco nad rámec, ať si na to vydělá. Ano, studuje, ale přece se nebude válet na p.deli doma s tím, že jednou za týden vyluxuje svůj pokoj? Zvládají to jiní, ona očividně jen kvůli lenosti ne.
Já vysokou teda nemám, mamka mi do začátku hodně pomohla, ale v 19 jsem šupajdila z domu, dodělávala jsem si při práci účetní kurz, dnes pracuji i při MD a ani mě, ani ségru by nenapadlo přijít za mamou s nataženou rukou „Dej“ a do toho nehnout ani prstem. Bydlíš tady taky? Užíváš taky byt? Chodíš do koupelny, na wc, do obýváku, do kuchyně? Tak hold budeš uklízet taky. A co se vaření týče, vzala sis jí někdy k sobě a „teď se zlato koukej, jak se dělá rajská?“. To totiž bylo první, co máma v našem dospívání udělala. Vzala si nás k sobě do kuchyně a vše nám ukazovala, pomáhaly jsme jí. Kdyby nebyla taková jaká je, tak pochybuju, že jsme dneska soběstačné a umíme v našem věku upéct svíčkovou a prvotřídní bábovku.
Hold ji teď nemůžeš peskovat za to, že jsi byla laxní
Blbě se „převychová“ děcko, které dávno dítětem není
To jaká je teď, je bohužel odrazem tvé ne-výchovy, ve 23 letech už to horko těžko svalíš na pubertu.
Te´d už je to jen lenost, laxnost a nezájem ![]()
Popř - jak už tu zaznělo, má otce ne? Tak se jí oba rozumnou částkou složte na nějaké minimum co potřebuje na zaplacení intru, jídla a zákl. potřeb, co chce nad rámec, tak ať si vydělá na brigádě - a řeči jak to při vš nejde jsou opravdu mimo - a šup s ní na intr, ať se na ty nohy postaví
Vyživovací povinnost k ní máš dokud studuje.Ale chtít po ní nájem to už je fakt moc, pokud chceš, aby byla „Dospělá“, tak pro to taky něco musíš udělat, ale vyšoupnout jí bez koruny, nebo po ní ještě chtít peníze, to jsi fakt matka roku.
Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:49
No po dobu studia jsem teda taky na domacnost neprispivala a myslim, ze bys to po ni ani nemela chtit. Jinak na domacich pracech doma bych trvala a na brigadu by chodit mela, aby si mohla financovat svoje potreby.
Zase jedna matka, která dává přednost cizímu chlapovi před vlastním dítětem…Místo, aby byla ráda, že dceři se ve škole daří a bude mít vzdělání jako vklad do budoucna, tak by jí nejraději nahnala na brigádu, aby nemusela se svým novým chlápkem slevit ze svého pohodlí…ev. aby dcera vypadla bydlet někam pryč…
Něco jiného je, jestli si sama dcera chce přilepšit brigádama nebo ne, ale postoj matky mi hlava fakt nebere…
Pokud studuje, přijde mi dost ubohý chtít po ní příspěvek na nájem.
Na stranu druhou, striktně bych si s ní promluvila, že doma bude pomáhat. Klidně sepsala a na ledničku vyvěsila nějaký rozvrh úkolů.
To, že chodí do školy neznamená, že doma nic dělat nebude. Je to dospělá ženská a s přehledem by měla pomáhat s praním, uklízením, mytím nádobí a podobně.
Bohužel tohle je ale tvoje vina, když jí to toleruješ.
Napíšu to z pohledu sebe jako dcery.
Stalo se mi po gymplu, že jsem byla doma měsíc bez práce, bez brigády, prostě leharo.
No řeknu ti, že mi to máma s tátou dali tak sežrat. Bylo to v lednu, já denně makala doma. Odklízet sníh, přinést dřevo, zatopit, uklidit a uvařit. A to jsme bydleli ve dvougeneracnim domě, takže čas na zábavu nula nula. Doted po deseti letech je ten měsíc zadostiučinění.
Sice mas vyživovací povinnost, ale co bude dělat dceruška až skončí školu? Jestli nechce přispívat, tak ať doma pěkně maká.
@Terinka1991 píše:
To, ze chcete lepsi a drazsi byt je jen a jen vase vec a 3500 na najem je opravdu hodne pro studenta. Budte rada, ze studuje a neflaka se na pracaku
Jinak ohledne uklidu atd.. takovou chybu udelala i moje matka, ktera za me vzdycky vsechno udelala a ja nemusela vubec nic. Do dnes a to ziju sama 7 let mam problem s domacima pracema. Nebavi me to, jsem bordelar a celkove k tomu mam negativni vztah. Sama vim, ze deti je do takových veci potreba zapojovat. A za dne na den ji opravdu nedonutite. Jestli vubec nekdy. Hodne stesti ve vychove „stareho psa“
U nás taky uklízela jen máma, a mě ani ségru k tomu nijak nevedla. Nicméně, co mám vlastní domácnost, od nějakých 21 let, jsem se k tomu dopracovala sama… Musela jsem se to naučit postupně. Nemůžu říct, že by mě to bavilo.. (např. žehlím jen věci na prodej)… Ale co jsem na RD, opravdu se snažím mít uklizeno, a určitě jsem v tom o 100% lepší, než před těmi 10ti lety. Spíš mi vadí, že mám po mámě tu snahu udělat si sama všechno nejlíp, a nebaví mě do toho zapojovat děti.. Ale jednoho dne to přijde. A nebude to až ve 22ti.
![]()
@Doe_Jane píše:
Ty se registruješ na emimino, založíš diskuzi o tom kolik utrácíme za erotické hračky a pak toto? nejsem z tebe moc moudrá
já teda naprosto nesnáším ty matky, které jsou v pohodě a najednou přijde chlap a chtěly by začít účtovat dětem 3500 za bydlení, kdyby byla na koleji tak to taky platíš ty ne? ona by chodila na brigády jen pro svoji potřebu…
tak ji nedávej prostě peníze na zábavu a ji to donutí chodit na brigádu… ale dokud studuje tak aby platila tobě bydlení, to mi nepřijde ok
Tak to je síla.. No i podle nicku zakladatelky dost pochybuju, že to bude matka 22leté dcery.
@Patricie87 mám sice holku mladší, 18 let, zatím SŠ, ale má podobné sklony. V zásadě je to hodná holka, ale doma se nepředře a v podstatě by si jen užívala výsledků naší péče, bez valného vděku. Je to boj. Až bude na vysoké, přitvrdíme pravidla ![]()
Co s tím? Bohužel bezbolestně to nejde, pokud nepomůže domluva, tak „nůž na krk“. Jako studentka ještě nepracuje, ale stanovila bych si fin. limit, který jsem ochotná jí měsíčně dát, a zbytek at si vydělá. Brigád je ted až až a jsou slušně placené. A stopla bych praní a vyváření pro ni, at se děvče snaží.
V zásadě by bylo ideální, aby si holka našla podnájem a žila samostatně. At zjistí, o čem je život a že pečení holubi z nebe nepadají. Je to ale asi finančně dražší varianta, nevím.
Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:57