Dcera mě vychovává

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3739
17.4.18 13:52
@Anonymní píše:
@Marie432875 Tady nejde o hranice. Ona nebyla např. večer na zábavě, je včas doma, jednou jela místo kroužku někam flákat a okamžitě jsem to věděla a byl cirkus. Od malička doma musí pomáhat, neexistovalo, aby byla někdy za školou, aby nešla na kroužek, pokud byla přihlášená a sama si ho vybrala. Tady jde o něco úplně jiného.
Ona když řekne, že přijede v osm večer vlakem, tak ve 20.15 je doma!
Má svoje povinnosti. A ti ostatní taky. V zásadě to tady relativně šlape a jinak to ani nelze. Tady jde o to její strašné vyjadřování, mentorování, poučování. Navíc ty její argumenty jsou mnohdy úplně zcestné.
Další příklad - máme sušičku, koupili jsme loni na jaře s tím, že pokud je venku pěkné počasí, suším venku. Plus některé dražší věci tam třeba nedávám.
Dcera si šla vyprat nějaké věci. Řekla jsem jí, ať prádlo pak pověsí ven, že je pěkně. Koukla se na mě jak na sociála a opět si pro sebe cosi brblala. Pak koukám, že jde prát nový, krásný, drahý kabát, co dostala ode mě k narozeninám. „Ten kabát tam už vůbec nikdy nedávej. Zničíš si ho!.“ Tsss. Taks mi ho neměla kupovat. Jsem se tě neprosila.

Dostala by po čuni. Já jsem se o blbé kecy taky neprosila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.18 13:53

@Mar__tanka1983 Profackovala jsem ji, zkoušela to po dobrém, po zlém. Jednu dobu se s ní učila babička (moje mamka). Měla tam v sobotu jet, po obědě se hodinku, hodinku a půl učit, že pak půjde s kamarádkami ven. Po necelých dvou měsících mi mamka řekla, že ona to nemá zapotřebí a já to pochopila a respektovala. Moje máma je zlatá a je to člověk, který má schopnost vzdělat i idiota, když to řeknu s nadsázkou. Umí vysvětlovat strašně polopatě. Kdysi k ní chodívaly sousedovy děti, když něčemu nerozuměly. Trpělivá, klidná a ví, jak dětem látku vysvětlit.

• Citovat
  • Upravit
3739
17.4.18 13:59

Zakladatelko proč jí dotuješ záliby a kroužky, když se chová jako kráva? Někdo, kdo se chová neuctivě a sprostě k vlastní matce si opravdu nezaslouží ani korunu investic, které nejsou životu potřebné. Až začne ona dávat, potom může dostávat. Tak to funguje i v životě. Mám pocit, že jsi ji tyto jednoduchá pravidla nevštípila a pro ni je všechno samozřejmost. Potom to není její vina. Nastavila jsi jí takový standart. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
17.4.18 14:02
@Anonymní píše:
@Marie432875 Tady nejde o hranice. Ona nebyla např. večer na zábavě, je včas doma, jednou jela místo kroužku někam flákat a okamžitě jsem to věděla a byl cirkus. Od malička doma musí pomáhat, neexistovalo, aby byla někdy za školou, aby nešla na kroužek, pokud byla přihlášená a sama si ho vybrala. Tady jde o něco úplně jiného.
Ona když řekne, že přijede v osm večer vlakem, tak ve 20.15 je doma!
Má svoje povinnosti. A ti ostatní taky. V zásadě to tady relativně šlape a jinak to ani nelze. Tady jde o to její strašné vyjadřování, mentorování, poučování. Navíc ty její argumenty jsou mnohdy úplně zcestné.
Další příklad - máme sušičku, koupili jsme loni na jaře s tím, že pokud je venku pěkné počasí, suším venku. Plus některé dražší věci tam třeba nedávám.
Dcera si šla vyprat nějaké věci. Řekla jsem jí, ať prádlo pak pověsí ven, že je pěkně. Koukla se na mě jak na sociála a opět si pro sebe cosi brblala. Pak koukám, že jde prát nový, krásný, drahý kabát, co dostala ode mě k narozeninám. „Ten kabát tam už vůbec nikdy nedávej. Zničíš si ho!.“ Tsss. Taks mi ho neměla kupovat. Jsem se tě neprosila.

Jasně, ze jde o hranice. To, ze dodržuje povinnosti, chodi vzorně na kroužky a vcas domu, to je fajn. Ale v chování vuci ostatním je totálně bez hranic. Proste ji nastav mantinely, jak spolu budete komunikovat a je to. Jak na to, to uz tu napsali ostatní, připadne si sama musíš najít cestu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.4.18 14:09

@Marie432875 Zkouším to deset let, možná dýl. U psychologa jsme s dcerou taky byla. Před tím ještě v pedagogicko-psychologické poradně. Já si nemyslím, že bych něco zanedbala, nebo aspoň ne úmyslně.
Pravda, její otec se ke mně choval velice nedobře, ale to je už hodně dávno. Jestli jí něco z toho zůstalo v paměti nebo v podvědomí… ALe proč bych si já tím, že se ke mně někdo choval zle, zasloužila, aby se ke mně choval strašně i ten, kdo byl toho svědkem?? To mám jako za trest ještě k tomu?
Intelektuální převahu dcera opravdu nemá. Jako matka to říkám strašně nerada, ale ona je velice hezká, štíhlá a sportovně nadaná, ale výkvět inteligence to není. Neříkám, že je úplně hloupá, naopak, v některých ohledech ona je praktičtější a v dosahování cílů je a bude asi do budoucna i úspěšnější než já.. Ale intelektem to úplně není.

• Citovat
  • Upravit
3739
17.4.18 14:15
@Anonymní píše:
@Marie432875 Zkouším to deset let, možná dýl. U psychologa jsme s dcerou taky byla. Před tím ještě v pedagogicko-psychologické poradně. Já si nemyslím, že bych něco zanedbala, nebo aspoň ne úmyslně.
Pravda, její otec se ke mně choval velice nedobře, ale to je už hodně dávno. Jestli jí něco z toho zůstalo v paměti nebo v podvědomí… ALe proč bych si já tím, že se ke mně někdo choval zle, zasloužila, aby se ke mně choval strašně i ten, kdo byl toho svědkem?? To mám jako za trest ještě k tomu?Intelektuální převahu dcera opravdu nemá. Jako matka to říkám strašně nerada, ale ona je velice hezká, štíhlá a sportovně nadaná, ale výkvět inteligence to není. Neříkám, že je úplně hloupá, naopak, v některých ohledech ona je praktičtější a v dosahování cílů je a bude asi do budoucna i úspěšnější než já.. Ale intelektem to úplně není.

Klidně jestli si pamatuje, že sis nechávala líbit nějaké hrubosti nebo nevhodné chování, tak jsi v jejich očích klesla a prostě ví, že si to k tobě může teď taky dovolit. (teď nebo kdykoliv před tím). Na vlastní oči viděla, že jsi tak fungovala.
Zkus s ní mluvit. Ne promlouvat a poučovat a hlavně ne vysvětlovat co cítíš. Jsi vůdce. Ne uzlíček nervů. Buď žena, která si ví rady i s takovou 17ti letou slépkou. Nastav jí zrcadlo. Ztrestej ji humorem, ukaž jí, že tebe nerozhodí.
Jó, omluvy se asi nedočkáš, když jsi to tak pěkně řekla, ale můžu ti šlápnout i na tu druhou pařátu za tu drzost abys měla na co remcat.
Buď ten, kdo je dospělý a kdo má navrch. Ale ne pořád. Jen když si to situace žádá. Buď kamarádka. Rozlišuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
17.4.18 14:17

Ze by dusledek one liberalni moderni vychovy? Par facek mela dostat uz v tech 9 letech. Ted, kdyz uz mame „se.re“ na hlavu, je pozde.
Utahla bych kohoutek, zadne kapesne, zadne konicky, zadny kredit, zadne courani se s kamaradkami. Dokud se nezacne chovat slusne, nastolila bych ji doma vojnu.
At je mama jakakoli, tohle si zadne decko dovolit nesmi :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.18 14:26

@kontramatka Já se obávám, že už jsme zašly prostě daleko… Jsem opravdu už vůči ní někdy negativně naladěná. Bohužel. Snažím se v sobě oživit vzpomínky, jak jsem byla šťastná, když se narodila, jaký strach jsem měla, když na roce byla hospitalizovaná s nějakou nezjištěnou infekcí, pak na třech letech bylo podezření (na cukrovku 1. typu), byla jsem s ní v nemocnici, skoro jsem nespala…
Vychovávala jsem jí, hrála si s ní, učila jsem se s ní a snažila se jí dát hranice. A výsledek? Výsledek stojí za ho.vno. Při představě, co mi jednou řeknou tyhle mladší děti. Jak se mi odvděčí.
A pak tu máme rodinu, kde matka vykuřuje, děti se starají o sebe, ona je vždycky akorát sprostě seřve, něco po nich hodí a její děti by jí líbaly zadek.

• Citovat
  • Upravit
Marie432875
17.4.18 14:28
@Anonymní píše:
Pravda, její otec se ke mně choval velice nedobře, ale to je už hodně dávno. Jestli jí něco z toho zůstalo v paměti nebo v podvědomí… ALe proč bych si já tím, že se ke mně někdo choval zle, zasloužila, aby se ke mně choval strašně i ten, kdo byl toho svědkem?? To mám jako za trest ještě k tomu?
Intelektuální převahu dcera opravdu nemá. Jako matka to říkám strašně nerada, ale ona je velice hezká, štíhlá a sportovně nadaná, ale výkvět inteligence to není. Neříkám, že je úplně hloupá, naopak, v některých ohledech ona je praktičtější a v dosahování cílů je a bude asi do budoucna i úspěšnější než já.. Ale intelektem to úplně není.

Ja netuším, proc se chová jak se chova-to bych se snazila zjistit mírovými rozhovory. Ale hrube vyjadřování vuci me osobě/jiným osobám bych absolutne netolerovala. Nejsem zastánce fyzických trestu, a ani v tomto případě bych je nepoužila-obavám se, ze by to konflikt spis vyostrilo. Ale myslim, že je naprosto ve tvé moci nastavit pravidla slušné komunikace. Ve finále si milá dcera muze myslet cokoli, ale vyjadřovat se taky muze slušně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.4.18 14:28

@cecetka A to je právě ono. U nás liberální výchova neprobíhá. Tedy v porovnání s jinými rodinami. A dcera pár facek dostala. Bylo a je to houby platné.
Já jako pětimatka můžu říct, že jsou to především vrozené vlastnosti. Výchova je značně omezená záležitost.

• Citovat
  • Upravit
31290
17.4.18 14:30
@Anonymní píše:
Intelektuální převahu dcera opravdu nemá. Jako matka to říkám strašně nerada, ale ona je velice hezká, štíhlá a sportovně nadaná, ale výkvět inteligence to není. Neříkám, že je úplně hloupá, naopak, v některých ohledech ona je praktičtější a v dosahování cílů je a bude asi do budoucna i úspěšnější než já.. Ale intelektem to úplně není.

zkus to vzít od lesa…zašla sis k psychologovi někdy ty?
Nechávala sis nadávat od prvního manžela, teď máš to samé v druhé várce. Nemáš to za trest, jen zřejmě takové chování dovolíš (a jak známo, lidi se k nám chovají tak, jak jim to ty sama dovolíš). Možná by stálo za úvahu né tahat po poradnách ji, ale sebe, možná by ti i poradili, jak se lépe obrnit a podobné jednání netrpět a tak by se vyřešil i problém s dcerou.

Jinak souhlasím s ostatními, myslet si může co chce, ale nesmí být sprostá a mít tě v… Pokud ona nechce fungovat jako slušná dcera, ty nemusíš fungovat jako slušná máma (a začít tam, kde jí to nejspíš nejvíc zabolí - zkrouhnuté kapesné, na kroužky a kámošky a nákupy ať si najde brigádu, aby se naučila trochu pokoře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.18 14:30

No… :( zakladatelko, mame neco podobneho v rodine. S tim, ze dnes je one dceri pres 40 let a za vsechny spatnosti sveta vini sve rodice. Chova se k nim jak ke kusu hadru, uz se ani neobtezuje pred navstevami, jeci, je sprosta, vyvolava sceny. Pritom je to zena s VS vzdelanim ve velmi tezkem oboru, nesmirne inteligentni (prednasi i v zahranici), k nam ostatnim se chova velmi pekne.
Zacalo to uz od malicka, narodila se predcasne a pro rodice byla z pocatku opravdu sklenikova kvetinka. Milovali ji, vsechno pro ni vzdy udelali a prehlizeli stupnujici se opovrzlive chovani, ktere dcera zejmene touto dobou rozjizdela. Uz to pak nezastavili. Kdyz se s nimi o tom bavime, placou. Mrzi je, ze se nepokusili to zarazit, dokud byl cas. Tobe ho, zakladatelko, uz spoustu uteklo, ale jeste porad to muzes zarazit. Povahu dcery nezmenis, ale nedopust, aby se k tobe tak chovala, i za cenu, ze to ted nebude dobre. V budoucnu by to totiz mohli byt horsi.
Anonym z duvodu citlivych informaci, dekuji.

• Citovat
  • Upravit
15431
17.4.18 14:32
@cecetka píše:
Ze by dusledek one liberalni moderni vychovy? Par facek mela dostat uz v tech 9 letech. Ted, kdyz uz mame „se.re“ na hlavu, je pozde.
Utahla bych kohoutek, zadne kapesne, zadne konicky, zadny kredit, zadne courani se s kamaradkami. Dokud se nezacne chovat slusne, nastolila bych ji doma vojnu.
At je mama jakakoli, tohle si zadne decko dovolit nesmi :cert:

Souhlasím s Tebou. Asi jsem stará škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.18 14:33

@Mar__tanka1983 Brigádu si našla. A pokoře jí to nenaučilo. Není to tak dávno, co mi řekla, že ona, na rozdíl ode mě, chodí do práce.

• Citovat
  • Upravit
3739
17.4.18 14:35
@Anonymní píše:
@kontramatka Já se obávám, že už jsme zašly prostě daleko… Jsem opravdu už vůči ní někdy negativně naladěná. Bohužel. Snažím se v sobě oživit vzpomínky, jak jsem byla šťastná, když se narodila, jaký strach jsem měla, když na roce byla hospitalizovaná s nějakou nezjištěnou infekcí, pak na třech letech bylo podezření (na cukrovku 1. typu), byla jsem s ní v nemocnici, skoro jsem nespala…
Vychovávala jsem jí, hrála si s ní, učila jsem se s ní a snažila se jí dát hranice. A výsledek? Výsledek stojí za ho.vno. Při představě, co mi jednou řeknou tyhle mladší děti. Jak se mi odvděčí.
A pak tu máme rodinu, kde matka vykuřuje, děti se starají o sebe, ona je vždycky akorát sprostě seřve, něco po nich hodí a její děti by jí líbaly zadek.

Vytáhni staré fotky, povídej si sní, vzpomínej na staré časy, jak žvatlala, co jí nešlo a co jí šlo, čím překvapovala, co jste spolu zažily. Možná je zklamaná, že má tolik sourozenců a ty si jí všimneš jen když je sprostá. :nevim: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová