Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bigl Počínající puberta, hormony začínají řádit. Já bych jí jednu střelila a po odchodu návštěvy si s ní prostě promluvila. Zákazy jsou na prdlačku, musí se na ní natolik psychologicky zapůsobit, aby se omluvila sama, z vlastní vůle.
Jako první tu jsou okolnosti - 11tiletá holčina v začínající pubertě, co očividně neumí zacházet s emocemi (= puberta) a mohlo se ji zdát, že to je strašně ponižující, že to říkáš předevšemi. To tvé že se ASI styděla - chtělo by to si o tom s holkou promluvit, abys to věděla jasně.
Jako problém vidím, že se po tobě ohnala a praštila tě. Jenže, bohužel, ona ta puberta je dost velká zátěž a navíc puberta v začátcích je ještě větší prekérka, když člověk vůbec neví o co jde.
@bigl Ptala ses ji, proč se po tobě ohnala a praštila tě? Co ji k tomu vedlo, jestli ji to přišlo v tu chvíli opravdu vhodné, zda ji přijde vhodné někoho mlátit.
Chápu holčinu, řekla jsi něco, co je podle ní v tu chvíli dost soukromé a choulostivé, natož před ostatními dětmi. Ačkoliv ty jsi to myslela dobře, aby ji tam nikdo nelezl. Ale je důležité o tom mluvit. A dostat z ní (po dobrém) nějaký projev lítosti, tady primárně nejde o omluvu. Jde tu opravdu o komunikaci, vykašli se na nějakou omluvu a běž si s ní promluvit jako ženská s ženskou, protože to pomůže do budoucna mnohem více, než nějaká vynucená omluva.
A následně bych vysvětlila, že lidé se nemlátí. To prostě bylo špatně, ale nezačínala bych tím rozhovor.
@boball Kdyby tam nebyla ta návštěva, tak bych jí taky okamžitě natáhla, před návštěvou jsem se ovládla, poslala ji do pokoje, ten den už nikam nemohla, takže holky šly bez ní a vstoupil do toho manžel, který jí řekl, že dokud se neomluví, tak má tento trest.
@Gituš Díky za názor, máš pravdu, asi ve mě taky převládl ten vztek nad tím, jak si to mohla dovolit a už se to u nás veze týden. Vaše názory mi dávají větší nadhled ![]()
@bigl Chlap to nepochopí. Hezky to napsala, Gituš, taky to tak vidím, jako ženská s ženskou. Taky jsem měla tvrdohlavou dceru, dnes je jí už 25 a vím, že zákazama jsme nic nesparavili. Nakonec jí to přišlo líto, po tom co jsme si o tom promluvily a neomluvila se mi do očí, ale někam mi to napsala. V pubertě jsme seděly každá na jednou počítači a psaly si.Ona v pokojíku a já v obýváku, bylo to pro ni lehčí.
Příspěvek upraven 22.12.15 v 21:03
Já ti nevím, ale začíná s ní mlátit puberta a ty na to reaguješ protiútokem. Samozřejmě to neměla dělat, ale vzpomeň si na svoji pubertu, mně by to na jejím místě bylo líto (že se po tobě ohnala) ale kdyby na mě někdo vystartoval, vynucoval si omluvu a trestal mě zákazem, tak bych se také vzepřela. Ona se začíná cítit dospěle a tenhle trest je strašně ponižující.
@bigl A jak jsi na to reagovala? Neudělala jsi něco, čím jsi ji poté nějak ztrapnila před tou společností? Asi jí tedy přišlo trapné (ač to třeba my nechápeme) i to předtím… Nevím, asi bych se jí zkoušela vyptat, co jí tak naštvalo, omluvit se, že jsem jí naštvat nechtěla a rozhodně jsem to nemyslela zle a počkat, jak bude reagovat. Třeba se přímo neomluví, ale bude nějak smířlivější. Nic lepšího mě v této situaci nenapadá. Manžel se taky občas podobně zabejčí a takhle to řešíme (on je sice dospělý, ale někdy se taky chová jak dítě
).
Jinak, ona asi neměla úmysl mě praštit, jen se chtěla ohnat těma kalhotama a nečekala asi, že mě takovou silou trefí do obličeje. Ale právě proto měla být na místě ta omluva.
@bigl píše:
@boball Kdyby tam nebyla ta návštěva, tak bych jí taky okamžitě natáhla, před návštěvou jsem se ovládla, poslala ji do pokoje, ten den už nikam nemohla, takže holky šly bez ní a vstoupil do toho manžel, který jí řekl, že dokud se neomluví, tak má tento trest.
Možná by pomohlo situaci s dcerou probrat. Ty jsi se také nezachovala moc vhodně, bylo by fajn se omluvit a vysvětlit, že jsi si neuvědomila, jak ji to může být nepříjemné. Už je velká… Nicméně nic to nemění na tom, že její reakce nebyla adekvátní a proto na omluvě trváš. Tohle by šlo? Anonym - osobní zkušenosti… děkuji
@ferret Reagovala jsem tak, že jsem ji odvedla vedle, přišel tam i manžel, poslali jsme ji do pokoje a dál už jsem to psala- ten den už nikam nemohla, musela zůstat v pokoji, jít hned do pyžama a ležet (bylo asi 7 hodin a ona o víkendu chodí spávat nejdřív kolem deváté) a rozmyslet si tu omluvu.
@bigl Je v začínající pubertě, myslím, že pro ni víc znamená ta „potupa přede všemi“, než že tě trefila kalhotama. Ač ji to je uvnitř taky určitě líto, protože není malá a je si vědoma toho, co udělala. Jak jste na tom s dcerou ohledně komunikace? Svěřuje se ti? Máte spolu hezký vztah? Nebo spíše takový né úplně kamarádský? Pokud to druhé, zapracovala bych hlavně na tom, mám s tím osobní zkušenost.
@Anonymní píše:
Možná by pomohlo situaci s dcerou probrat. Ty jsi se také nezachovala moc vhodně, bylo by fajn se omluvit a vysvětlit, že jsi si neuvědomila, jak ji to může být nepříjemné. Už je velká… Nicméně nic to nemění na tom, že její reakce nebyla adekvátní a proto na omluvě trváš. Tohle by šlo? Anonym - osobní zkušenosti… děkuji
V čem jsem se prosím nezachovala vhodně?
Chápu, že s tvojí dcerou mlátí puberta, ale aby se kvůli takové banalitě ohnala
po mámě a praštila jí do obličeje kalhotami, ještě k tomu před návštěvou, tak
to bylo minimálně na facku. V jejím věku už by měla dávno vědět, co to je respekt a úcta vůči rodičům. Na omluvě bych netrvala, ale určitě bych si s ní promluvila.
@bigl tak jestli ti flákla kalhoty, i když omylem, takt omluvit by se mela. A to, že říká, že se nemá zač omlouvat mi v tomto kontextu přijde jako dětský truc.
@nostress píše:
Chápu, že s tvojí dcerou mlátí puberta, ale aby se kvůli takové banalitě ohnala
po mámě a praštila jí do obličeje kalhotami, ještě k tomu před návštěvou, tak
to bylo minimálně na facku. V jejím věku už by měla dávno vědět, co to je respekt a úcta vůči rodičům. Na omluvě bych netrvala, ale určitě bych si s ní promluvila.
A pak by jí na dotaz, jestli jí přijde normální někoho mlátit odpověděla, že evidentně ano. Zaráží mě, jaká vlna nevole se tu zvedá proti dání na zadek tříletému nezbedovi, ale puberťačce dát facku je normální. Kam to povede? Bude se rodičům, kteří nezvládají výchovu a vzmůžou se akorát tak na to jí ponížit vzpírat tím víc.