Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nostress píše:
Nevím, jaký to byl zásah do intimity? Vždyť se převlíká dneska každý několikrát denně, už ve školce, ve škole, před hodinou tělesné výchovy, na sportovních aktivitách, atd. Nicméně takovou reakci si dítě nemůže dovolit, zvláště vůči matce, nikdy. Facka byla ne místě adekvátní, aby pochopila, jak se před chvílí cítila její matka.
Holce je jedenáct = začínající puberta = velmi citlivý věk = spousta změn jak psychických, tak fyzických = lidé to vnímají různě a pokud není extrovert, mohlo to být pro ni prostě zásah do intimity. Ty to nepochopíš, ale pro to dítě to očividně zásah byl. V pubertě se holky začínají stydět, uvědomujou si samy sebe už se třeba nechtějí převlékat jen tak a podobně - čeká je nákup spodního prádla a podobně. Očividně si tu reakci dovolilo - je jen na rodiči, zda to bude brát jako šílenou křivdu, nebo se pokusí přijít na to, co to vyvolalo (pokud je dítě jinak bezproblémové).
@nostress píše:
Já bych do toho znamení vůbec netahala.
Občas jsou si ti lidé v něčem podobní.
@boball Děkuji. Znám to bohužel, nebo bohudík z vlastní zkušenosti, k tomu všemu má matka nebyla zrovna extrovert. Takže kombinace introvertního rodiče (co se sebou sám neumí zacházet) a introvertního puberťáka přesně dle daného popisu je vcelku vražedný a ty vztahy jsou „nijaké“ doteď.
@boball vodnář je vlastně znamení vsehochuti. Má z každýho znamení něco. Záleží i na ascendentu. A v jake části znamení se narodila. Je jsem třeba býk-bliženec. Mám spoustu vlastností býka, ale i blizenec. Tak tvoje dcera muže byt blíž k dalšímu znamení a to ji ovlivňuje víc než vodnář ![]()
Dneska se moc polemizuje, děti nemají od mala nastavené mantinely, nevnímají
rozdíl mezi rodiči a kamarády. Celkově mají velký problém s autoritami.
Nejsem zastáncem tělesných trestů, ale výchovné plácnutí, pokud je na místě rozhodně nezavrhuji. Jedenáctilétá dívka už by měla mít takový respekt a úctu vůči matce, že by jí nenapadlo jí uhodit ani náhodou. Chápu, že na výchovu má každý
svůj názor.
Příspěvek upraven 22.12.15 v 21:47
@Gituš píše:
Holce je jedenáct = začínající puberta = velmi citlivý věk = spousta změn jak psychických, tak fyzických = lidé to vnímají různě a pokud není extrovert, mohlo to být pro ni prostě zásah do intimity. Ty to nepochopíš, ale pro to dítě to očividně zásah byl. V pubertě se holky začínají stydět, uvědomujou si samy sebe už se třeba nechtějí převlékat jen tak a podobně - čeká je nákup spodního prádla a podobně. Očividně si tu reakci dovolilo - je jen na rodiči, zda to bude brát jako šílenou křivdu, nebo se pokusí přijít na to, co to vyvolalo (pokud je dítě jinak bezproblémové).
Přesně tak. Teď když už víme co se stalo, tu reakci považuji za celkem pochopitelnou-nával vzteku, neovládla se. Každopádně chtěla bych po ní, aby si prostě uvědomila, že takto fakt ne. a to musí nějak projevit verbálně-nemusí to být omluva možná, ale nemůže to zůstat ve stavu: nic špatného jsem neudělala
Sama bych jí přiznala, že jsem neodhadla situaci a neměla to takto prezentovat před všemi. S manželem bych se dohodla, že si to vyřešíte Vy dvě, protože je to ženská věc.
@Gituš Ono ani když je matka introvet a puberták extrovert není nic moc.To já mám s mamkou dodnes. Nikdy jsem jí moc nerozuměla a ona mě taky ne. Říká, že mám pořád zastydlou pubertu ![]()
@boball píše:
Občas jsou si ti lidé v něčem podobní.
To je taky diskutabilní. Ale bez ohledu na to, v jakém je dítě znamení, je prostě nepřípustné, aby si dovolilo matku uhodit přes obličej. To si nemumím ani
představit.
@Netopirek píše:
@boball vodnář je vlastně znamení vsehochuti. Má z každýho znamení něco. Záleží i na ascendentu. A v jake části znamení se narodila. Je jsem třeba býk-bliženec. Mám spoustu vlastností býka, ale i blizenec. Tak tvoje dcera muže byt blíž k dalšímu znamení a to ji ovlivňuje víc než vodnář
Je to možné, ale je 6.2.to mi příde, že je typický vodnář. Já jsem třeba první den štíra a je fakt, že typickej štír nejsem, dost mne ta váha ovlivnuje. Štír se ze mne stává až když mne někdo pořádně našnupne ![]()
@boball Jo, koukám, že všechno má své stinné stránky. Pak jde i o to, jak moc se ti lidi snaží pochopit druhého člověka. My se s matkou prostě nedohodly nikdy
.
@nostress píše:
To je taky diskutabilní. Ale bez ohledu na to, v jakém je dítě znamení, je prostě nepřípustné, aby si dovolilo matku uhodit přes obličej. To si nemumím ani
představit.
Ona je ta počínající puberta dost záhul a co by se nestalo před rokem a opět se nestane třeba za pět let, tak prostě v tom návalu něvědění co se sebou to prostě ujede. Já předpokládám, že holku to mrzí. Možná už byla nervní, jak už to v tomhle věku bývá i z té návštěvy, měla jich plné zuby už se viděla venku. Možná měli takové ty typické narážky v dobrém míněné, jak už vyrostla apod. a už bublala předtím a tímhle to vygradovalo. Vše má většinou nějakou příčinu.
Moc děkuji všem za názory, ve většině případů hodně rozumné, zvlášť @Gituš
Myslím, že už bych odhadla, které názory patří maminám, které ještě děti nemají, nebo je mají malé. Také jsem měla představu, že dítě bude fungovat přesně tak, jak chtějí rodiče a žádné výkyvy si nedovolí ![]()
Nijak chování dcery neomlouvám, určitě nepovažuji to, co udělala za normální, o tom svědčí i to, že trest trvá už týden a že jsem založila tuto diskuzi, abych se poradila.
Vybrala jsem si z vašich názorů to, že si s dcerou promluvím, což už jsem částečně udělala (potvrdila mi, že jí přišla nevhodná ta moje zmínka o převlékání, což je pro mě nepochopitelné a že se kvůli tomu ve vzteku ohnala) a částečně to probereme ještě zítra, už i připustila, že se omluví.
Jsem ráda, že je tady tolik rozumných ženských s nadhledem, které v tom nevidí takovou tragédii, čekala jsem spíš reakce typu - nevychovaný spratek apod.
@bigl píše:
Ahoj holky, nemáte někdo podobnou zkušenost, co na takové dítě zabírá? Mám 3 děti, nejstarší dcera (11 let)je taková „svá“. Ve škole v pohodě, premiantka třídy, hodně kroužků, kamarádská a společenská, ale trochu sobecká. Když vznikne konflikt se sourozenci, tak málokdy ustoupí, pořád má tendenci si prosazovat svoje.
Ale co mě nejvíc mrzí. Uvedu jednu situaci za všechny. Byla u nás návštěva a ona se vůči mě zachovala fakt nevhodné. Manžel se naštval, dostala nějaký konkrétní trest a řekl, že dokud se neomluví, tak má zákaz PC a televize. Už je to týden a ona nic. Prostě se neomluví, ostatní 2 děti se večer dívají na pohádky a ona, než aby se omluvila se radši sbalí a jde do pokojíku. A přitom vím, že by se moc ráda dívala. Kdybych jí to já nebo manžel dala příkazem, tak se omluví, ale dokud jí to nepřikážeme, tak ona to sama od sebe neudělá.
Prostě ona někdy přijme nějaký i dlouhodobý trest radši, než aby ustoupila. Máte někdo takové dítě a zkušenost, co na něho platí? Já už jsem v koncích…
v 11 letech už klidně může mít dcera pubertu. A když se k tomu přičte povaha..co, není třeba znamení Býka nebo Berana? Podívej…,já byla jako malá vychovávaná přísně. Nikdy mi neprošel sebemenší truc, ale ani posun pusou na stranu, když jsem zrovna nesouhlasila..Byla jsem bitá a fackovaná za každou kravinu, která se mámě nezdála a i když jsem se jí děsně bála…byla jsem vzdorovitá. Pamatuju si na jedny Vánoce, Štědrý den, kdy máma měla pocit, že se málo tvářim radostně a nevážim si její ochoty, jak s tátou okolo nás dětí kmitají (mladší brácha až na pár vyjímek měl oproti mě nebicí dětství) a řekla mi, že at nepočítám s dárky. Tehdy mi bylo takhle nějak…10 nebo 11 let a všechno se mě vzedmulo. Večeřívali jsme poměrně pozdě. Po večeři jsem se šla osprchovat a pak jsem šla spát. Pokazila jsem všem vánoční den a tehdy jsem poprvé necítila nic. Máma na mě křičela jak pominutá, pak jsem dostala v posteli pohlavek, táta mě přemlouval, brácha brečel, že to jsou pokažené vánoce. A já, ač jsem se na Vánoce vždycky děsně těšila, jsem je nechtěla a chtěla zároven. Máma to zkoušela po dobré i zlém a já tam v tý posteli zůstala. Když jsem pak přes zavřené dveře slyšela, jak si u stromku povídají, brečela jsem, že tam nemůžu být taky, ale nevstala jsem. Dárky pod stromkem zůstali a ráno jsem si je vzala, ale už to bylo takové blbé, pokažené.
Takže radu vlastně nemám. Pokud je to puberta, tak to přejde. Pokud je to povaha…,no potěš zadek pro okolí
.
Jinak si představ jinou věc…já znamení Býk, mám dceru znamením Beran.Dva rohatci a je fakt, že někdy i svou poměrně klidnou povahu chodím rozdýchávat ven se psem do přírody.