Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ivašot. píše:
No jo, já zapomněla, že na péči o domácnost musíš vystudovat vejšku
Ty jsi trdlo
.
@Anna766 píše:
Já denně luxuju. Většinou. A zrovna dnes jsem si to potvrdila, že je to třeba. Výjimečně jsem luxovala asi po 3-4 dnech a lux skoro k prasknutí, jak byl plný bordelu.
Takže to, že někdo jiný vyžaduje denní luxování zrovna mě nijak neudivuje
Netvrdím, že je nutné nutit luxovat. denně puberťáka. Ale na druhou stranu, každý, kdo byt nebo barák obývá, by měl přiložit méně či více, ruku k dílu. A ne že přijede máma domu z práce a bude mít druhou šichtu s úklidem, oprašováni dětiček a muže.
Tak ona je to věc názoru a přístupu k „uklizenosti“, jak má kdo nastavené hranice. Mně denní luxování připadá moc a zbytečné i v dospělosti. Stejně jako denní vytírání podlahy. Pokud nemám zvířata nebo malé děti, které věčně dělají kvanta bordelu, jsme většinu času v práci, tak se tam ten binec nevytvoří.
Nepotřebuji mít superčisto a semtam drobeček nevadí, nechci úklidem trávit zbytečně moc času.
Tak já mám 2 děti (10 a 9). A zvládají většinu domacích práci. Střídají se s mytím a utiranim nádobí po dni, venčí psa (každý 2× denně), utiraji prach v pokoji (každý 1× týdne), v předsíni (taky každý 1× týdne), vysávají a zametají (taky každý 1× tydně). A pak takové drobnosti podle potřeby (vynést koš, pověsit prádlo, vyzehlit-zehli jen ty jednodušší věci, ručníky, utěrky, trička, umí zapnout pračku, pomáhají při vaření neco oloupat, nakrájet, obalit řízky třeba, nebo mi pomáhají při pečení, na zahradě když sekame dřevo, trávu, atd). Mobil mají dovolený jen ráno a vecer. Přes den si ho berou ven jen když my jsme oba v práci a jsou sami.
@Michelle1985 konečně rodič, který používá to, co má v hlavě. Gratuluji.
@Michelle1985 Žehlení ručníků… to je normální?
@inkakřivák píše:
@Michelle1985 konečně rodič, který používá to, co má v hlavě. Gratuluji.
To z výpisu prací podle mého názoru nepoznáš.
Pro mě dostačující. Lepší než matka, která za dostacujici pomoc považuje dvakrát do týdne vyklidit myčku, aby se děťátko neudrelo.
@pet p píše:
@Michelle1985 Žehlení ručníků… to je normální?To z výpisu prací podle mého názoru nepoznáš.
Zdá se ti na tom něco nenormálního? U nás se žehlí vše ![]()
@pet p píše:
@Michelle1985 Žehlení ručníků… to je normální?
no moje přes žehlení prastena mamka zehlila snad i hadry na podlahu
dělali jsme si z ní legraci. Pak vyměkla, ale ručníky žehli dodnes.
Já nežehlim ručníky, utěrky ani kapesníky. Někdo ani trika.
@ospalámyš píše:no moje přes žehlení prastena mamka zehlila snad i hadry na podlahu
Tak hadry na podlahu nežehlíme, ponožky taky ne. Ale jinak vše
jo ještě ložní prádlo ne, používám krepové. ![]()
@ospalámyš píše:no moje přes žehlení prastena mamka zehlila snad i hadry na podlahu
My nežehlíme nic. A to ani v době co jsme neměli sušičku ![]()
Ale známá žehlí i ponožky ![]()
@inkakřivák píše:
Pro mě dostačující. Lepší než matka, která za dostacujici pomoc považuje dvakrát do týdne vyklidit myčku, aby se děťátko neudrelo.
Nevím, ale řekla bych, že taky trochu záleží na tom jestli se dítě věnuje nějakému náročnějšímu sportu, jak se svědomitě připravuje do školy nebo jesli je to flink, který kromě školy leží na posteli s mobilem ![]()
@ivašot. píše:
Nevím, ale řekla bych, že taky trochu záleží na tom jestli se dítě věnuje nějakému náročnějšímu sportu, jak se svědomitě připravuje do školy nebo jesli je to flink, který kromě školy leží na posteli s mobilem
Tak „udělat myčku“ je práce na 10min. Takže to s přehledem zvládne každý den, každé dítě.
Pokud nemá dítě 10min na pomoc s domácností, tak je něco špatně.
@Michelle1985 píše:
Zdá se ti na tom něco nenormálního? U nás se žehlí vše
No přiznám se, že mě nikdy ani nenapadlo ručníky žehlit… neříkám, že je to nenormální. Třeba to většina lidí dělá, jen jsem se zeptala.
@ivašot. píše:
Nevím, ale řekla bych, že taky trochu záleží na tom jestli se dítě věnuje nějakému náročnějšímu sportu, jak se svědomitě připravuje do školy nebo jesli je to flink, který kromě školy leží na posteli s mobilem
A taky na tom, jaký mají rodiče a děti mezi sebou vztah, kolik si na sebe najdou času, jak si dokáží naslouchat, jak se vzájemně respektují, jakou mají vzájemnou důvěru, jak se dokáží domluvit a na spoooustě dalších věcí. Seznam prací v domácnosti je podle mého názoru velmi málo říkající.
@Netopirek píše:
Tak „udělat myčku“ je práce na 10min. Takže to s přehledem zvládne každý den, každé dítě.
Nemluvila jsem o myčce, ale seznamu domácích prací @Michelle1985, který @inkakřivák považuje za příkladný. A já si jen myslím, že míra pomoci záleží na konkretním dítěti.
@Netopirek píše:
10 min jo, to tak pro mě.
Pro děcka to je anabáze tak minimálně na hodinu ![]()
Nejdřív se hádají kdo ji má dělat, kdo ji dělal nebo nedělal naposled, pak dcera brečí a syn nadává, pak jeden nebo oba trucujou, pak se dohodnou, ale dotyčnému se nechce, tak to oddaluje. Nakonec si vezme mobil, pouští si u toho písničky, v mezičase si hraje s něčím co ji/ho zaujme… ![]()
A jinak si myslím že není řeč jen o myčce, ale i dalších pracech domácnosti, každý den něco.