Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
Jo tak, to už jsem považovala za vyřešené.tak se kaju ještě jednou.
Hele, v klidu, stane se. Já třeba používám klávesnici QWERTY, takže mám obě y/i v horním řádku - a jo, občas se prostě v naprosto nepochopitelných chlílích překlepnu…
@a12 píše:
mně to upozorňování na gramatiku vadi i u jiných.. jasně, někdy to je fakt šílenost, někdy to uz ani neni čeština a je těžký ten dotaz vůbec pochopit, tak tam to chápu..
ale když nekdo píše s chybama a má jinej názor a druhá strana uz nemá argumenty, tak se vytáhne gramatika
Víš, s jakým gustem si na tobě smlsne dav, když proflákneš, že jsi úča?
A že učím matiku, a v češtině jsem stejný laik jako kdokoli jiný, je všem úplně fuk.
Úča jaksi nemá na chyby nárok. ![]()
Naše šestacka tu taky poléhavá na gauči, pokud nemusí mít zapnutou kameru. Nevidím v tom problém, důležité jestli vnímá, ne jestli sedí jako pravítko. Jinak mám zkušenost, že při distanční výuce učitelky dost přihmuřuji oko (nebo obě) děti mají hodně šancí si znamku opravit, mají i nějaká dobrovolná zadání, když měli známku mezi, tak dali do průměru jedničku za aktivitu jen tak, aby to klaplo na lepší. Takže v této situaci, tak jak to popisujes bych to viděla, že dcera buď nebude studijní typ, nebo varianta druhá, mimořádně polevila a bude třeba ji nějak probrat, motivovat…
@Kunikula Strhana píše:
Naše šestacka tu taky poléhavá na gauči, pokud nemusí mít zapnutou kameru. Nevidím v tom problém, důležité jestli vnímá, ne jestli sedí jako pravítko. Jinak mám zkušenost, že při distanční výuce učitelky dost přihmuřuji oko (nebo obě) děti mají hodně šancí si znamku opravit, mají i nějaká dobrovolná zadání, když měli známku mezi, tak dali do průměru jedničku za aktivitu jen tak, aby to klaplo na lepší. Takže v této situaci, tak jak to popisujes bych to viděla, že dcera buď nebude studijní typ, nebo varianta druhá, mimořádně polevila a bude třeba ji nějak probrat, motivovat…
S dcerou jsem si promluvila a mákne
Já bycb to neřešila. Známky nejsou všechno. Já na gymplu polezla se 4 a žiju a myslím si, že dobře. Aktuálně jsem začala studovat při mateřský další VŠ a zrovna teď o víkendu jsem dělala zkoušku z postele… nebylo kde jinde. A jinak jsem se v posteli učila normálně taky… je fakt, že mamka kvuli tomu dost vyšilovala 😂
Já mám doma na distanční výuce 5., 7. a 9. třídu a teda ležet při tom na gauči nenapadlo zatím nikoho z nich. Argument, že někde se taky učil v leže, neberu. Učit třeba na zkoušku na VŠ ještě možná ano, ale tohle je výuka - je potřeba dělat zápisky, aktivně se účastnit. To třeba rýsuje na posteli? Ve škole tak sedí v lavici. Nevěřila bych, že tam neklimbá a poslouchá. Prostě ne.
@carsa píše:
Já mám doma na distanční výuce 5., 7. a 9. třídu a teda ležet při tom na gauči nenapadlo zatím nikoho z nich. Argument, že někde se taky učil v leže, neberu. Učit třeba na zkoušku na VŠ ještě možná ano, ale tohle je výuka - je potřeba dělat zápisky, aktivně se účastnit. To třeba rýsuje na posteli? Ve škole tak sedí v lavici. Nevěřila bych, že tam neklimbá a poslouchá. Prostě ne.
No, tak já jsem nikdy neklmbala, kdy ž se učim v posteli, tak se učim. Samo, rýsovat se nedá. Ale zbytek - čeština, fyzika, přírodák, děják, zemák…
Proč ne.
@Lama Lama píše:
No, tak já jsem nikdy neklmbala, kdy ž se učim v posteli, tak se učim. Samo, rýsovat se nedá. Ale zbytek - čeština, fyzika, přírodák, děják, zemák…Proč ne.
Já si to taky neumím předatavit. U nás tedy online výuka zdaleka není jen o tom poslouchat učitelku. Děti si dělají zápisky, občas jim tam hodí nějaký diktát/pětiminutovku a jede se poměrně svižně na to, aby dítě stihlo z té postele vylézt a sednout si s tím ke stolu. Ale asi to záleží na konkrétní učitelce a způsobu výuky.
@Lama Lama píše:
No, tak já jsem nikdy neklmbala, kdy ž se učim v posteli, tak se učim. Samo, rýsovat se nedá. Ale zbytek - čeština, fyzika, přírodák, děják, zemák…Proč ne.
Hele, nechci se přít, ale já si prostě myslím, že určitá disciplína je v životě třeba. Ležet u učení je pro mě krok ke zlenivění. (Vždycky dětem říkám, že angličtí důstojníci přežili věznění Japonci i díky tomu, že si každý den leštili boty a zastřihovali vousy. Taky to bylo v tu chvíli k ničemu, ale díky tomu neztratili řád a pocit povinnosti). Ale říkám, přít se nechci, ať si každý vychovává děti, jak uzná za vhodné.
@unuděná píše:
Já si to taky neumím předatavit. U nás tedy online výuka zdaleka není jen o tom poslouchat učitelku. Děti si dělají zápisky, občas jim tam hodí nějaký diktát/pětiminutovku a jede se poměrně svižně na to, aby dítě stihlo z té postele vylézt a sednout si s tím ke stolu. Ale asi to záleží na konkrétní učitelce a způsobu výuky.
NO, já umím.
Zápisky jsem v posteli zvládala v poho, a že jsem jich udělala, v posteli jsem vystudovala celou medicínu. Že by nestihl vylézt na diktát…? Ti je sto, že se hrabeš z potele 5 minut? ![]()
Já myslím, že každému vyhovuje něco jiného
@Lama Lama píše:
NO, já umím.Zápisky jsem v posteli zvládala v poho, a že jsem jich udělala, v posteli jsem vystudovala celou medicínu. Že by nestihl vylézt na diktát…? Ti je sto, že se hrabeš z potele 5 minut?
Já myslím, že každému vyhovuje něco jiného
Hele, syn má kolikrát problém najít si sešit z hromádky na stole a vytáhnout pero a už to fičí
Kdyby měl slézt z postele, přesunout se ke stolu, srovnat PC aby byl vidět na kameře a pak hledat věci, tak bude po diktátu
Ale uznávám, máme parádní učitelku, nedovolí jim se ani na online výuce absolutně flákat. A já to kvituju.
@carsa píše:
Hele, nechci se přít, ale já si prostě myslím, že určitá disciplína je v životě třeba. Ležet u učení je pro mě krok ke zlenivění. (Vždycky dětem říkám, že angličtí důstojníci přežili věznění Japonci i díky tomu, že si každý den leštili boty a zastřihovali vousy. Taky to bylo v tu chvíli k ničemu, ale díky tomu neztratili řád a pocit povinnosti). Ale říkám, přít se nechci, ať si každý vychovává děti, jak uzná za vhodné.
Ale o tom, že disciplína je potřeba, žádná. Jen asi máme každá jinou představu, na čem to visí. Já se učim v posteli odjakživa, líná nejsem, denně sportuji, chodím ven. Prostě nerada sedim. Prvnáka bych nenechala, dítě na druhém stupni - do toho bych nekérovala, at se klidně učí zavěšenej hlavou dolů- pokud by měl výsledky, což tady nemá - ale tam tkví pro mně jádro problému)
@unuděná píše:
Hele, syn má kolikrát problém najít si sešit z hromádky na stole a vytáhnout pero a už to fičíKdyby měl slézt z postele, přesunout se ke stolu, srovnat PC aby byl vidět na kameře a pak hledat věci, tak bude po diktátu
Ale uznávám, máme parádní učitelku, nedovolí jim se ani na online výuce absolutně flákat. A já to kvituju.
Bavíme se obě o dítěti v osmé třídě?
@Lama Lama píše:
Bavíme se obě o dítěti v osmé třídě?
Bohužel ne
Ale věřím, že kdyby pančelky nerezignovaly, tak ani ten osmák by neměl šanci se u výuky válet v pelechu. Jedna věc je podle mě učit se v posteli a druhá je absolvovat tak denně výuku. Ve škole na té lavici taky neleží, žejo.
@unuděná píše:
Bohužel neAle věřím, že kdyby pančelky nerezignovaly, tak ani ten osmák by neměl šanci se u výuky válet v pelechu. Jedna věc je podle mě učit se v posteli a druhá je absolvovat tak denně výuku. Ve škole na té lavici taky neleží, žejo.
NO, tak je to předmět od předmětu, u spousty to podle mě ničemu na závadu není. Ten věk musíš brát v potaz. Nebo by jsi celpovala i středoškoláka, nedejbože vysokokoláka? Ti mi normálně taky v posluchárně neleží, ale při onlinu mi je to fakt srdečně fuk.
Ale hlavní o čem to je - celkový kontext. Pokud by se jednalo o zevla, který se celý den válí v pyžamu v posteli, ani se neučeše, tak by mi to vadilo. Dítě, které je jinak aktivní, chodí ven, sportuje, má dobré studijné výsledky - nevidím absolutně problém, že mu je pohodlné u učení ležet v posteli.