Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych jí mimčo nedávala, pokud jí chce tchán vidět ať si k vám přijde. Telefon na vás snad má. Pokud je problém s jeho strany tak by s tím měl něco dělat. A je jedno jestli je nemocný. Občanku snad má. Ať si dojde k lékaři a začne to řešit. Zaráží mě tvá tchýně, že to takhle nechala. Asi bych jí řekla, aby otce zpracoval a vysvětlila o co přichází, vždy to nebude malé miminko.
Pozvala bych ho, aby priste prisel s tchyni. Urcite bych dite nedala tchyni do kocarku, aby ho sla za roh ukazat. Nebo bych s ni poslala manzela.
Dítě je vaší nedílnou součástí, tak pokud jej chce vidět bude s ním muset přijmout i vás. Můj názor. Navrhla bych neutrální místo (park, zahradku, restaurace..) kde by jste se sešli. Neutrálně. Určitě bych nebránila kontaktu ale určitě bych chtěla ať vezme na vědomí, že my k dítěti patříme. ![]()
@Amelie30 Nikdy, ale k nim nikdy nikdo nechodil. Žádné návštěvy se nezvali, nemají a neměli nikdy defakto žádné známé.
Neměla bych problém miminko ukázat, klidně opakovaně, ale rozhodně bych nebyla v klidu, že bude v přítomnosti (zřejmě) psychicky narušeného člověka bez mé nebo manželovy kontroly. Takže by buď musel překousnout, že přijde k nám na návštěvu, nebo bych na tu procházku šla s nimi (případně manžel, nebo my oba, podle situace). Já souhlasím s tím, že může být dobrý dědeček i přes to, že jinak je takovej a makovej a všelijakej, ale neměla bych dobrý pocit z toho, že si diktuje podmínky, za jakých moje dítě bude vídat. A ano, asi by v tom byl i kousek uražené pýchy, že já jsem pro něj odpad společnosti, ale moje dítě by vídat chtěl ![]()
@Petula306 My si bohužel nic nevyrizujeme. on se že své vůle několik let s námi nebaví, nebaví se se svou rodinou, s rodinou tchýně. Nebyl nám na svatbě, nebyl na pohřbu manželovy babičky, nikam nechodí a s nikým se nebaví ze zásady. Nepůjde ani na křtiny. To nám už tchýně řekla. My zájem máme, ale on nechce být s námi ve styku. Tak jako s nikým…
Pokud chce malé vidět, tak ať zvedne zadek a dojde si. Jo, nechat si ho donést až pod nos od manzelky to jo, ale potkat se u toho i s vámi to ne.
@pomme přesně o to jde, mi nevadí se s ním stýkat, vidět ho, ať klidně malou mají, hlídají. Ale divadlo jim hrát nebudu. Jeho požadavek je, že tchýně přijde k nám, my dáme malou do kočáru a on bude čekat někde za rohem a onau ji ukáže. No cirkus. Já jsem říkala, ať klidně přijde. Ale on ani u nás nikdy nebyl. Jak říkám. On se nechce bavit s námi. Důvod je dle mého jeho nějaká psychická nemoc. Manžel kvůli jejich rodinných vztahům a těchto divných chovají chodí k psychologovi. Protože otec prostě normální není.
@Anonymní píše:
Ahoj,Potřebuji poradit a přečíst si názory více lidí. Nevím, jak se zachovat. Pere se to ve mě. Máme s manželem první dítě, několika měsíční mimčo. Tchán se že své vlastní vůle s námi už cca 2-3 roky nebaví, a to vůbec. Nulový kontakt. Nechci to rozebírat, my jsme nic neudělali. Sám si to vybral, podle mě trpí nějakou poruchou. Nebyl ani na svatbě. Mám tady o tom už diskusi.
Tchýně je v pohodě, chodí k nám za mimčem, chová se normálně. A teď přišla s tím, že chce děda vidět miminko. Že ji ho máme dát na vycházku a ona mu mimčo ukáže. No nějak jsme to zamluvili. Manžel se akorát vytočil. Na jednu stranu si říkám, tak ať se mrkne, nikomu to neublíží a je to první vnouče. Na druhou stranu, proč bych měla dítě ukazovat někomu, koho jsem viděla asi 3× v životě a někomu, kdo mě nesnáší, aniž by mě znal a manžela odříznul jen tak? Celkem mě to uráží a ponižuje, že si vůbec dovoluje mít takový požadavek. Ale nechci dělat úplně zle. Tak nevím no.. Každopádně si oba plánuji dle občasných hlášek tchýně, že budou spolu mimčo v budoucnu hlídat u nich. Podotýkám, že jsem u nich nikdy ani nebyla. Což my s manželem absolutně nebereme v potaz a dítě jim k nim určitě nedáme ani na den. Nicméně, pokud mu malou ukážeme, tak jen teď jednou. Pak má smůlu. Pokud se s námi nebude normálně bavit ( nebaví se se svou rodinou ani s rodinou tchýně, celé roky, jak říkám, podle mě psychická porucha). ale dilema je, zda mimčo vůbec ukázat a nebo si stát za svým a být tvrdá. Co myslíte? [/citac@Anonymní píše:Já tě chápu a taky by mě ten jeho požadavek trochu nasr…Jestli chce vidět miminko, tak at přijde sám a žádný takový že tchyně vezme mimino někam do parku a bude ho tchánovi ukazovat. Je mi jedno, proč se s vámi tchán nebav, ale jestli chce malý vidět, tak at se sebere, spolkne hrdost a normálně se vás zeptá. Jinak plánovat si mužou co chtěji, je to vaše dítě a je pouze na vás, jestli jim ho dáte nebo ne. A upřímně. Kdyby se se mnou táta přestal bavit a ani mi nešel na svatbu, tak by měl utrum. Ledaže by se sám přišel omluvit a narovinu řekl, že chce vnouče vídat.
@Anonymní píše:
@Amelie30 Nikdy, ale k nim nikdy nikdo nechodil. Žádné návštěvy se nezvali, nemají a neměli nikdy defakto žádné známé.
Možná nějaká sociální fobie?
jak ho vidí panimama? Dle popisu je jediná, kterou snese. Co je hodně zvláštní je, že děda chce malou vidět.
a zase, manžel s nimi žil. Tak asi dokáže odhadnout, jak by se k malé chovali.
@Anonymní píše:
Ahoj,Potřebuji poradit a přečíst si názory více lidí. Nevím, jak se zachovat. Pere se to ve mě. Máme s manželem první dítě, několika měsíční mimčo. Tchán se že své vlastní vůle s námi už cca 2-3 roky nebaví, a to vůbec. Nulový kontakt. Nechci to rozebírat, my jsme nic neudělali. Sám si to vybral, podle mě trpí nějakou poruchou. Nebyl ani na svatbě. Mám tady o tom už diskusi.
Tchýně je v pohodě, chodí k nám za mimčem, chová se normálně. A teď přišla s tím, že chce děda vidět miminko. Že ji ho máme dát na vycházku a ona mu mimčo ukáže. No nějak jsme to zamluvili. Manžel se akorát vytočil. Na jednu stranu si říkám, tak ať se mrkne, nikomu to neublíží a je to první vnouče. Na druhou stranu, proč bych měla dítě ukazovat někomu, koho jsem viděla asi 3× v životě a někomu, kdo mě nesnáší, aniž by mě znal a manžela odříznul jen tak? Celkem mě to uráží a ponižuje, že si vůbec dovoluje mít takový požadavek. Ale nechci dělat úplně zle. Tak nevím no.. Každopádně si oba plánuji dle občasných hlášek tchýně, že budou spolu mimčo v budoucnu hlídat u nich. Podotýkám, že jsem u nich nikdy ani nebyla. Což my s manželem absolutně nebereme v potaz a dítě jim k nim určitě nedáme ani na den. Nicméně, pokud mu malou ukážeme, tak jen teď jednou. Pak má smůlu. Pokud se s námi nebude normálně bavit ( nebaví se se svou rodinou ani s rodinou tchýně, celé roky, jak říkám, podle mě psychická porucha). ale dilema je, zda mimčo vůbec ukázat a nebo si stát za svým a být tvrdá. Co myslíte?
Ahoj, diskusi proč..jsem nečetla. Nicméně, vnouče může hodně změnit. Osobně bych ho nepůjčovala k nahlédnutí..prostě bych řekla ok, zítra dojdem k vám na kafe. I s malou.
Můj názor je, že na vztah jsou potřeba vždy dva. Pokud tchán vztahy takto torpéduje, ať už z důvodu nemoci nebo zapšklosti, byla bych nemilosrdná a prostě nevyšla vstříc. Pokud je svéprávný, tak ať se léčí. Problém má on, ne vy.
Nevěřím, že z toho pána bude dobrý laskavý dědeček. Sorry jako.
Dejte na svůj pocit. Pokud nechcete, nedělejte. Zpovídat se nikomu nemusíte, protože na vztah jsou vždycky dva☝️️
@pomme píše:
Moc nechápu proč ten spor vznikl. Pokud chce vidět dítě, vzkázala bych po tchýni, ať se příjde podívat, že na takovéto divadlo nejsem zvědavá. Pokud jim nechcete dítě davat na hlídání, tak asi ani na vození kočáru, ne?
Asi tak, vzkázala bych po tchyni, ze se kdykoliv muze prijit na vnucku podivat…
Domluv se s manželem a pozvěte babičku s dědou na kávu. Když přijde, dítě uvidí bez problémů. A podle toho, jak to dopadne, můžete pak postupovat dál. Dítě bych tam nedala. Jestli je někdo v rodině psychicky narušený, bála bych se. Možná otec ani není psychicky narušený, jen je prostě despota, jakých jsou plné domácnosti a nikdo se jim nikdy nevzepřel, matinka kmitá a tak tak můžou vegetit a nikdo je nemá rád. A oni si to neuvědomí, protože pořád jim někdo zbude, kdo se o ně postará a tak si myslí, že je všechno OK a velmi se diví, když jim někdo nevyhoví. On možná to dítě ani vidět nechce.
Možná je jen tchýně aktivní, protože by se to mělo.